Blir fler gröna partier en såpa - eller nåt som rensar...? |
De politiskt intresserade som följt Miljöpartiet de Grönas utveckling - inte minst i den tragiska blockpolitikens träskmarker - kan rimligen inte ha undkommit insikten om att ett nytt grönt parti kommer att bildas.
Det var nära redan före valet, i flera olika former. Dessutom diskuterades partibildning när Steg 3 - nätverket där nu bland annat dessa är med - i sina första trevande steg bildades. Steg 3 startade som ett resultat av att tillväxtkritiken försvunnit från den svenska politiska debatten.
Ett nytt parti var således oundvikligt. Och nu har det nya Gröna partiet presenterat sig. I en debattartikel - fräckt nog publicerad i både SvD och på Newsmill (så gör man väl inte om man vill ha hedern i behåll - eller har jag missat nåt?).
Debattinlägget är präglat av ömsint kritik av MP -och med ord som gröna grundbultar, solidaritet och ekologism. Men man undviker att ge ett enda exempel i sakpolitiken vad dessa ord innebär för dem som skrivit under.
Förutom att man gillar direktdemokrati och ogillar maktmissbruk, korruption och personvalskult är det således anmärkningsvärt ospecificerat. Kritiken av de etablerade partierna känns för övrigt igen från hur Per Gahrton en gång i tiden argumenterade inför bildandet av Miljöpartiet.
Anmärkningsvärt nog - och kanske till och med fegt - tar man inte ens ordet tillväxtkritik i sin mun. Ett nytt grönt parti som inte vågar konkretisera sin politik ens på de mest elementära - men i Sverige kontroversiella - områdena känns lite darrigt redan i starten. Särskilt i en tid när allt fler forskare tagit bladet från munnen och talar om just vikten av att lämna tillväxtsamhället.
Huruvida den oförargliga tonen är taktik eller feghet - och rädsla att inte få debattartiklar publicerade - har jag förstås inte en aning om.
Huvudmotståndarna för Gröna partiet tycks inte vara Miljöpartiet de Gröna. Syfte med Gröna partiet tycks vara att få MP att räta på ryggen och bli mer ideologiskt. Ett gott syfte! Man skriver: "Ett ytterligare syfte är att göra Miljöpartiet mer angelägna om att behålla sitt gröna väljarklientel eftersom partiet idag verkar se sina kärnväljare som alltför självklara."
Hur sjutton jag ska tolka det lätt föraktfulla ordet väljarklientel, vet jag inte. Jag låter helst bli att fundera över vilken syn på människor som döljer sig i den elitistiska benämningen. Men jag känner besk smak i munnen.
Hur som helst: Man tycks vilja pressa MP att förklara att Gustav Fridolins myckna tal om "mittenparti" inte innebär att MP skall bli ett parti som trängs i mitten emellan ett rött och ett blått block - utan att den gröna politiken skall uppfattas som normen som de andra har att förhålla sig till... Med allt vad det innebär av modigt och tydligt ifrågasättande av jakten på evig tillväxt, konsumtionssamhällets fördumning och arbetslinjens förakt för människan som annat än en simpel ekonomisk varelse vars uppdrag är att vara en duktig idiot i ett ekonomistisk hjul som snurrar allt fortare. Med det delikata tillägget att planeten inte klarar av vår nuvarande livshållning.
Vad det förresten inte det som ett nytt grönt parti borde ha sagt?
Hur som helst: ett nytt grönt parti var oundvikligt. Ansvaret för begreppet grönt vilat tungt på dem som hävdar att de utgör det (i bestämd form) Gröna partiet. Men varför jag och andra som använder vår rösträtt sägs tillhöra ett klientel väljer jag att inte vilja analysera alltför djupt. Det känns synnerligen icke-grönt att klassa människor som just klientel. Rent av obehagligt. Har mött det förr. I andra sammanhang. Som förskräcker.
Hur som helst: partiet bör ses som ett välkommet inslag i debatten - jag hoppas att Åsa Romson och Gustav Fridolin ser det som en tillgång i återuppbyggnadsarbetet efter de senaste bortkastade åren.
Som ett nyfött föl, står Gröna Partiet på sina vingliga ben.
SvaraRaderaGP:s glada aktivister filar för fullt på en bra text som kan duga som appell. De bollar den emellan sig för att få den så välformulerad som möjligt. Lägger till, drar ifrån, filar, putsar.
Så kommer en ordkulspruta och sveper av denna glädje. Grymt?
Nej, det är nödvändigt. Arbetsgruppen för GP har i sin iver glömt en del nyckelformuleringar, de som Birger tar upp i dagens text.
Hade BS konsulterats tidigare, hade fölet stått stabilare på jorden. Men bättre sent än aldrig.
Eller hur, Trulpen?
Den text om GP, som togs in i SvD, ser rätt skaplig ut. GP kan lugnt ha sin heder i behåll!
SvaraRaderaden finns även på fler platser...
SvaraRaderahttp://teknikdebatt.se/debatt/ett-nytt-gront-parti
http://newsvoice.se/2011/06/01/darfor-startar-vi-grona-partiet-det-breda-alternativet-i-svensk-politik/
och här.
Håller med Birger, eftersom de uppenbarligen inte haft några problem om att nå publicitet, så borde texten tröskats ett par varv. Den säger ingenting just nu om vad och hur utan alla får själva definiera vad orden innebär.
och nej, jag är inte heller ett väljarklientel utan i gärna en skapande människa som vill ha en deltagande demokrati. Hoppas inte MP tar bort det ur det nya partiprogrammet..
Hur blir man medlem av steg 3? Om Fridolin inte skriver under på att lyfta tillväxtfrågan i debatten, på vilka grunder kom han med?
SvaraRadera/en undrande
Det är väl fjårde gången, om jag inte räknar fel: ekologiska partiet, grönt forum, blomsterängen och nu trulpens loserprojekt.b
SvaraRaderaVi ska kanske skilja på det i relativ hast tillkomna pressmeddelandet, det som Birger har läst, och den appell som just är under utformning.
SvaraRaderaSå vänta lite med nästa salva, tills det uppropet är publicerat.
Men, om Joakim ("Trulpen") är klok, vilket han verkligen är, så bokar han tid hos någon erfaren grön f.d. politiker för en slutlig granskning av den texten.
Oroa er inte, utifrån de jag känner som är medlemmar i Gröna partiet är synen på tillväxt viktig för vår framtid. Vi måste lämna det system som rÅder idag då ökad BNP inte tar hänsyn till miljöeffekter, mänskliga relationer, skillnaden mellan fattiga och rika, framtida generationer. Ett helt nytt ekonomiskt system måste till som bygger på det BS var inne på häromdagen-hushållning med jordens resurser. Tänk om alla som tänker alternativ ekonomi kunde gå samman -vilken enorm kraft vi kunde bli. Hoppas Gröna partiet kan medverka till detta och att oavsett om vi tillhör Steg3 , MP eller andra rörelser ser det viktiga i det många har insett och TILLSAMMANS jobbar. Lycka till till alla oss!
SvaraRaderaMVH
EW
PP.
SvaraRaderaPå Google kan man hitta ännu fler ställen, där Gröna Partiet nämns.
Anders.
Är det inte femte gången? Globalpartiet var ju på gång inför senaste valet, men hejdade sig just innan deadline för registrering.
EW 10:55
SvaraRaderaDet är rätt sagt, tack!
Att det kunnat bli en så pass syrlig BS-text idag är nästan obegripligt med tanke på samstämmigheten i Trulpens kommentarer i denna spalt. Han är uppenbarligen en stor beundrare av Birger. Men det är kanske inte ömsesidigt?
Eller så beror surhetsgraden på, att Birger vill provocera(!) det nya partiet till att vässa sig ännu mer, vilket i så fall kan tyda på att han i själva verket önskar GP allt gott.
Med ett färdigt upprop, som t.o.m. Birger kan gilla, så kommer GP att bli en faktor att räkna med.
Och vem vet, kanske en del gröntänkare inom MP flyr över till nykomlingen.
Även det avsomnade Globalpartiet lär utgöra en reserv, som nu kan hitta ett hem i Gröna Partiet.
De första vacklande stegen för ett parti är förstås oehört viktiga. Naturligtvis är inte ordet "väljarklientel" använt för att nedvärdera miljöpartiets medlemmar men det visar ändå på en lite svajig inledning. Klientel används oftast i nedsättande syfte där man vill skapa distans. Kanske hade det kunnat slinka igenom i en "spontan" tv-intervju utan större notis. Här hadlar det om om en inledande debattartikel undertecknad av partiets "tunga" namn. En debattartikel som rimligen vridits och vänds och korrekturlästs många gånger. Då lyfter man naturligtvis lite på ögonbrynen om ingen reagerat på "signalsubstansen" i ett sådant uttryck.
SvaraRaderaEn gissning är, att det är ganska unga människor som hanterar GP:s inledningstexter.
SvaraRadera"Klientel" klingar kanske inte så illa i unga öron som i gamla. Ord har en förmåga att genom tid glida i värdet. Se på ordet "grym", som för bara några decennier sedan betydde enbart stygg. Nu är ordet plötsligt positivt laddat och kan snart inte användas om t.ex. Hitler.
Men, vem hade väntat sig att GP skulle hälsas med jubel? Inte ens "grönt folk" applåderar. Det hör till att det ska vara kärvt som attan för ett nyfött parti. Dvs inte bara miljömarodörerna är arga, utan även meningsfränderna.
Trulpen. Stå på dig. Du vinner i längden! Applåder till ditt modiga initiativ! Fölets ben förblir inte alltid vingliga. Justera texterna där Birger har påpekat, sedan blir det bra. Och då kör vi!
Hej alla! :-)
SvaraRaderaVi tackar ödmjukast för kritik, såväl positiv som negativ, och kan alla gånger hålla med om att texten knappast var perfekt.
Det viktigaste först. Självklart, självfallet, givetvis ingår tillväxtkritik i Gröna partiets politiska agenda. Det är en kärnfråga. Vi som skrev valde att lägga in begreppet i det mer breda "grön ekonomi" och förstår samtidigt varför det inte uppmärksammas.
Personligen väljer jag också att tolka Birgers beska bredsida som en välvillig ansats att hjälpa oss att vässa vårt uttryck framöver samt skynda på processen av att formulera sakpolitiska hållningar.
Poängen med artikeln var emellertid inte att publicera ett politiskt manifest på 50 sidor hos någon av de stora drakarna (DN, SvD, Aftonbladet eller Expressen), utan just att synliggöra det faktum att Gröna partiet faktiskt startat.
Vi kan villigt erkänna att vi inte har alla former och formuleringar klara ännu. En anledning till att artikeln inte är sakpolitiskt konkret har just att göra med att partiets medlemmar behöver diskutera och formulera ett politiskt idéprogram. Det räknar vi med är en process på några veckor eller månader framöver.
Ett alternativ var givetvis att ha ett sådant program redo till det konstituerande årsmötet, men interimstyrelsen föredrog att lämna den frågan till senare, i förhoppning att diskussionen då skulle vara bredare och mer konstruktiv.
Det går förstås också bra att märka ord, även om just sådan kritik är lite billig. Ordet väljarklientel har att snarare att göra med vår uppfattning av Mp:s syn på sitt politiska värv än Gp:s syn på väljarkåren. Vi lovar, vi kommer inte att se på någon som röstar på oss som en del av ett klientel, helt enkelt för att vi inte köper röster bland stånden på den representativa demokratins flummiga marknad.
Ska jag vara lite skönt ironisk här, så får jag ju tillstå att rent marknadsmässigt så har Gp, liksom Birger påpekar, helt klart en plats på dagens politiska teaterscen. Fast här har vi en skådespelare som kan spela teater fan så bra, men väljer att inte förställa sig trots att det är föreställning som gäller. I vår mening blir det på det viset som mest hör- och sevärt tillika tänkvärt.
Anders, du tar ordet loserprojekt i din mun. Wow. Får jag köpa din kristallkula?
Birger m.fl. får gärna hjälpa oss stackars gröna nötter att få ordning på torpet. Det kanske var fel, men med ledning av tidigare respons i kommunikationen (som aldrig varit illvillig, utan snarare överlag lite smått avståndstagande kritisk) så har vi valt att inte belasta vissa nyckelpersoner med korrespondens. Det var säkert feltänkt. Vi lovar bättring framöver, utan att kräva svar eller stöd.
I samtalet föds tanken.
Allt gott!
Glömde en fråga. Vad är problemet med att publicera sig i flera medier? Frågan är ärligt ställd.
SvaraRaderaEfter publicering i SvD så drog vi tillbaka artikeln från DN Debatts redaktionella prövning, vilken i allmänhet lyder som följande: "Tack för erbjudandet. Av bland annat utrymmesskäl har vi tyvärr inte möjlighet att publicera artikeln."
Först efter publicering på SvD så skickades artikeln till internetmedia, där publicering ofta kan ske omgående. På Newsmill står det tydligt angivet att artikeln tidigare är publicerad på SvD Opinion.
Min erfarenhet av mindre media är att de bara är glada att få publicera saker och inte sätter sig på tvären med anledning av krav på ensamrätt. Den frågan har ställts många gånger.
Så, hur ska vi tolka det? Ska det anses att Gp har rent ekomjöl i tygpåsen eller ej?
En tredje punkt. Själv är jag medlem i Steg 3 sedan oktober 2010, även om det inte syns på hemsidan. Jag har vid årsskiftet blivit lovad av Johan Olsson (initiativtagaren och administratören) att listan på nätverkets deltagare kommer att uppdateras när hemsidan uppdateras, vilket ska vara på gång.
SvaraRaderaDet är helt ok med mig. Jag gillar Steg 3 och Tillväxtforum i Kulturhuset i Stockholm nyligen var något som vi tillväxtkritiker kan vara riktigt glada över. :-)
Mitt inlägg är på intet sätt riktat som någon sorts dolkstöt i Trulpen eller någon av de andra som skrivit under.
SvaraRaderaMen visst är inlägget meningen att provocera undertecknarna att bli tydligare i det jag på goda grunder anar att de faktiskt vill säga. Vilket till stor del är detsamma som jag själv säger.
Samtidigt vet jag ju, efter alla år jag försökt, att så fort man försöker kritisera jakten på ekonomisk tillväxt så uppstår svårigheter att få artiklar publicerade. Det har vänt lite det senaste året efter det att allt fler forskare lagt någon sorts legitimitet åt kritiken - men fortfarande finns en tröskel som nog är större än den som gäller inför andra kontroversiella begrepp.
Begreppet "klientel" har använts i de sammanhang som Leif Engström nämner, vilket känns illa. Det jag har i bakhuvudet är än värre - mina samtal under årens lopp med människor som stått för ekofascistiska idéer - som är motsatsen till vad jag uppfattar som grön ideologi - har använt begreppet i sin version av "grön politik". Kinas grymma ettbarnspolitik - med tvångssterilisering, tvångsaborter etc etc - hyllas. "P-piller i brunnsvattnet i u-länder", är ett annat inslag i den mer absurda debatten. Har skrivit om det tidigare på bloggen.
Trulpens fråga om pressetik: Jo, det är nog så att "gammelmedierna" har som grundprincip att de artiklar man tar in skall vara unika orginal. Men, som jag skrev, jag kan ha missat något av nya normer som dykt upp senaste åren eftersom jag aldrig själv lämnar samma artikel till två opinionskanaler.
Trulpen skriver: "Personligen väljer jag också att tolka Birgers beska bredsida som en välvillig ansats att hjälpa oss att vässa vårt uttryck framöver samt skynda på processen av att formulera sakpolitiska hållningar." Helt rätt, men som du nog ser bland det beska finns en hel del gillande också. Det beska består i stort sett bara av en fundering varför ni inte vågat tala klartext och hur i h-e ni kan använda begreppet "klientel" i en presentationsartikel som rimligen måste ha gåtts igenom så mycket att varje ord vägts på guldvåg.
Joakim.
SvaraRaderaDu skriver bra härovan. Men tro inte att gröna skribenter utanför (GP)* kommer att erkänna det i första taget. När de tagit sig an uppgiften att vara just kritiker, så följer av detta en viss förlamning, trots att de inom sig egentligen vill applådera.
*För att ej förväxlas med en tidning i Göteborg skriver vi (GP).
Det är något otäckt med ord. De kan vara laddade och oväntat bara smälla av. De är hala och växlar betydelse från tid till annan. De brukas olika av olika generationer. Fy, så äckligt att hela tiden vara på sin vakt så man inte blir oskyldigt anklagad.
SvaraRaderaEnligt Studentföreningen Verdandis "Våra vanligaste främmande ord" av Olof Östergren, betyder "klientel" kundkrets.
Enligt Bonniers Compact, ugivet 1995, är klientel detsamma som klientkrets hos advokat, läkare mm.
Alltså ganska okej.
Enligt Bra Böckers ordbok, som utkom 38 år senare än Verdandis dito, har "klientel" en nedsättande betydelse.
Däremot går det bra att säga "klient" om kund hos t.ex. advokat.
Så, se upp för trampminorna, Trulpen!
Gt
De gröna tycks alltså gå samma väg som extremvänstern gjorde på 70-talet. Den gröna ideologin är nog i ännu större utsträckning än den röda en jordmån för oändliga konflikter. Ty när är man tillräckligt grön? Nu talar det nybildade partiet dessutom om "ekologism" och då torde evighetsdebatten vara i gång.
SvaraRaderaBirger, "väljarklientel" får lov att ses som ett misstag. Poängen med ordvalet var inte tillräckligt tydligt. Och i politiken är det givetvis av största vikt att vara tydlig.
SvaraRaderaNoterade också det positiva "partiet bör ses som ett välkommet inslag i debatten" och "som en tillgång" i slutklämmen. Dessförinnan hittade jag med förlov sagt inte så mycket positivt, inte ens mellan raderna. ;-) Risken finns dock att jag läst slarvigt och fördomsfullt.
Ingen fara på taket med kritiken. Den är berättigad. Och för att tala med Mowgli: Vi är tuffare än vad somliga tror. (Ej riktat mot Birger och andra välvilliga gröna, utan främst alla dessa skadeglada belackare där ute.)
Nåväl, den som suktar efter just begreppen tillväxtkritik och arbetstidsförkortning kommer vi att göra så glad att hen hoppar jämfota många gånger om framöver. Ja, om vi får utrymme att säga det förstås. Inte helt säkert.
Gt, ska försöka trampa försiktigare över blomsterklädda marker framöver.
Per-Olof, du får väl betrakta sönderfallet i mjugg då. Eller förfäras över gröna framgångar. Vilket får framtiden utvisa.
Trulpen är en gåva, liksom Birger.
SvaraRaderaNu flyttar vi in i ett politiskt hem (gärna nära Riksdagshuset). Det är det viktiga för ögonblicket. Känn så det doftar nybygge, fräscha gröna tapeter och kakel och...
Några tavlor ska vi väl ha. Birgers snälla nuna och kanske Mill, Burk och Marx också.
Och en stor tavla på Moder Teresa. Och en på Elin Wägner. Rudolf Steiner ej att förglömma, han med biodynamiken och waldorfskolan du vet.
Sedan köper vi en lantlig gård, inte så stor, gärna något i torpstil, och med ängsmark samt odlingsyta. Där ska vi idka filosofi, poesi, ha utbildning i politik och i växtkunskap.
Himla roligt blir det. Och nu vill vi ha GP:s plusgiro eller bankgiro, så vi kan fylla GP-kassan till brädden, därpå sätta ut helsidesannonser med inbjudan till en resa mot hägrande mål.
Gt
Det händer saker - spännande!
SvaraRaderaSamtidigt som ungdomarna klandras för att inte helhjärtat värna om demokratin startar (relativt sett) ungdomar ett nytt parti som tycks vilja ta sig an de stora frågorna.
En som aldrig tillhört något parti önskar er lycka till!
Som en av undertecknarna till debattinlägget, kan jag bara understryka det som Joakim skriver i sin kommentar, att ordet "väljarklientel" är ett olyckligt misstag.
SvaraRaderaLäser man debattinlägget, så framgår det tydligt vilken människosyn som genomsyrar Gröna partiet. Det framgår också av vårt sätt att bygga upp Gp, där direktdemokrati med största möjliga inflytande över partiets politik och inriktning för medlemmarna.
Grundbultarna i Gp är ekologism, tillväxt- och masskonsumtionskritik, arbetstidsförkortning, direktdemokrati, solidaritet, jämställdhet, social rättvisa och pacifism.
Det underliga är, att ingen frågar sig varför vi bildar Gp... Jag har varit medlem i mp sedan 1988 och jag kan bara konstatera att partiet övergivit det som jag ovan beskriver som gröna grundbultar på punkt efter punkt.
Därför behövs ett nytt grönt parti!
LOL. Som lite insatt i xxxx-partiet kan jag säga att trulpen agerar som yyyy gjorde inom xxxx-partiet. Kommer ni ihåg xxxx-partiet? Plats i eu-parlamentet, sen dess insomnat. Det var inte ideologiska stridigheter som sänkte xxxx-partiet, det var intriger liknande trulpens som sänkte xxxx-partiet. Förr i tiden kallades det femtekolonnare. Välsmort munläder, men endast karriär och egennytta bakom fasaden.
SvaraRaderaMmm, så härligt med dessa insiktsfulla kommentarer från folk som verkligen vet. Som Bruksarbetaren Fredrik.
SvaraRaderaGivetvis borde någon annan få chans att säga det, men de som faktiskt känner mig och inte bara gissar utifrån sina fördomar och frejdiga idéer om omvärlden vet att jag är en av de minst karriäristiska personer som vandrar på den här jorden.
Ett exempel: När jag var 25 år valde jag efter 18 års studier bort en lukurativ forskarkarriär inom det molekylärbiologiska fältet till förmån för ideellt arbete, konsumtionsminimalism och familj. Inget jag har ångrat det minsta, trots katastrofal penningekonomisk effekt. Livet är så mycket mer än pengar, prylar och karriär.
Ingen blir gladare än jag om fler börjar rycka i trådar i Gp. Och glädjande nog händer det redan. Gunilla Röhr är ett gott exempel, liksom Torbjörn Gannholm och Peter Englund bland i dagsläget drygt 30 medlemmar. Det finns även fler aktiva medlemmar än just vi fyra.
Vi erkänner utan problem att vi är små, få och färska, men det ger sig nog med tiden. Vi har åtminstone en övertygelse till skillnad från många andra mer professionella aktörer på den politiska scenen.
Ja, inte kan man väl beskyllas för karriärhunger, om man av mathunger rotar i typ ICA:s containrar efter föda.
SvaraRaderaTrulpen är en hederskille, som jag beundrar. Må nu GP-skaran växa så han slipper slita med en för liten styrka. Eller hur Lillemets?
Gt
Bruksarbetaren Fredrik: Det där var riktigt dåligt, tro inte att människor som brinner för en idé gör det för att göra karriär och gå på kungamiddag. Så enkelt är det inte.
SvaraRaderaDär fick sig Maria W en påminnelse om livet på de mjuka mattorna under kristallkronorna.
SvaraRaderaHon hade dock en grön ideologi, innan hon blev kallad "min syster" av Sosse-Mona.
Men MW blir säkert en omtyckt landshövding eller nåt ditåt.
Vilket himla liv, bara för att någon i GP ligger lite efter ifråga om jourhavande betydelse av ordet "klientel".
SvaraRaderaDet var alls inte länge sedan det stod för helt godtagbara ting. Vad blir nästa ord, man ska se upp med?
Vadå oundvikligt? Det går väl alldeles utmärkt att undvika att starta ett nytt parti? ;-)
SvaraRaderaJag vill återigen påminna om att Gustav Fridolin är med i Steg3, Tydligen står inte alla med på listan, vet någon om även Åsa Romson är med? Jag vet bara att hon "gillar" Steg3 på Facebook.
Apropå hur Åsa och Gustav ser på Gröna partiet så svarar Åsa på bl.a. detta och kritiken mot att MP tappat till exempel tillväxtkritiken, i en intervju i Fria Tidningen 25/5 (sidan 7). Hon önskar "Trulpen" lycka till, och bekräftar att det pågår en diskussion i MP om hur tillväxtfrågan ska konkretiseras i MP.
Förutom detta har jag bara en kommentar: Ett föl är inte vingligt speciellt länge. Ett föl i en viltlevande hästlock står på benen och kan följa flocken i alla tre gångarterna inom någon timme. Kunde de inte det vore de ett alltför lätt byte för rovdjur. Liknelsen haltar alltså betänkligt (ofrivillig ordvits där).
Kerstin Dreborg har rätt i att fölet är vingligt bara en kort tid, annars tar rovdjuren det.
SvaraRaderaVäldigt bra liknelse!
GP-fölet fick en Schlaug-spark på rumpan just som det skulle resa sig. Men den kicken var av kärlek, hur konstigt det än låter.
Birger har samlat på sig erfarenhet, som nu gav detta uttryck.
Resultatet blir att GP står ännu stadigare efter den vingliga fasen.
Romsons utsaga tyder på att GP redan har börjat verka.
Gt
För att inte tala om Kew Nordqvists utmärkta replik på två cementpartister i SvD. Det var åtminstone Jonas Norbergs analys. Kan kanske ligga något i det?
SvaraRaderaKerstin, det behövs ett nytt grönt parti! Mp har i i flera avgörande gröna frågor gett upp - tillväxt är bra, bara den är "grön", arbetstidsförkortning är en "icke-fråga", vi ska konsumera oss till det gröna samhället, kravet på baslön/medborgarlön har försvunnit ur partiprogrammet, EU är nått bra osv.. Nej, det finns ingen "grön" tillväxt - att köpa KRAV-märkt kaffe eller tanka nya SUV:en med biobränslen, bidrar inte till en grön omställning av samhället. Med det klarar inte medelklassen av att höra och därför har mp tystnat, nu när partiet ska bli DET stora mittenpartiet...
SvaraRaderaJag gör inte alls samma analys som du, Peter, men gör som Åsa Romson och önskar (GP) lycka till.
SvaraRaderaAv din argumentation att döma verkar du ha hämtat dina kunskaper om den politiska diskussionen inom MP inte från egna erfarenheter/diskussioner med miljöpartister, utan snarare från "media", vilket kan ge en något skev bild (exemplet med att arbetstidsförkortning skulle vara en "ickefråga" inom MP är bara ett exempel, men ett ganska tydligt sådant).
Det vingliga fölet har redan växt till sig, och har börjat trava.
SvaraRaderaSnart kommer galoppen.
Kerstin Dreborg tycker inte att Peter har rätt när han skriver att en arbetstidsförkortning är en ”ickefråga” för MP. Och att sådan kunskap verkar vara hämtad från media i stället för erfarenheter/ diskussioner med miljöpartister.
SvaraRaderaUtan att kommentera Peters erfarenheter: Ja Kerstin! Frågan om kortare arbetstid lever fortfarande bland en stor del av MP-medlemmarna trots att partiledningen gjort allt vad den kan för att förpassa den till arkivet. Flera kongresser har uppmanat till att driva den aktivt och dessutom som en miljö- och klimatfråga men utan resultat..
Kortare arbetstid gynnar inte mål om snabbare ekonomisk tillväxt. Om MP följt kongressens beslut och lyft upp frågan som en klimat- miljöfråga hade den stått målkonflikt med ekomodernistiska linje som dominerat i MP-ledningen. Kortare arbetstid betraktas och är till viss del en tillväxthämmande faktor – vilket allianspartierna, S varit ganska tydliga med.
Vi vet att både Gustav Fridolin – och i synnerhet Åsa Romson varit positiva till kortare arbetstid tidigare.
Kuggfrågan till våra språkrör är: ”Ser du en arbetstidsförkortning som en miljö- och klimatfråga?” Ett ja inger förhoppningar – ett nej en starkare plattform för GP.
Green Power... Ja tack!
SvaraRaderaKerstin, efter 23 år i mp vet jag hur frågan om arbetstidsförkortning har hanterats. Jag kan bara konstatera att de nya språkrören förespråkar nån slags "grön" tillväxt och att Fridolin i en intervjuv i Dagens Industri förklarat förslaget som arbetstidsförkortning som en icke-fråga. Kritik av tillväxtekonomin och kravet på arbetstidsförkortning hör ihop.
SvaraRaderaVill man inte det ena, så vill man inte det andra...
"De politiskt intresserade som följt Miljöpartiet de Grönas utveckling - inte minst i den tragiska blockpolitikens träskmarker - kan rimligen inte ha undkommit insikten om att ett nytt grönt parti kommer att bildas."
SvaraRaderaJo... - men varför bilda ytterligare ett såpa-parti - när det REDAN finns en medborgar-rörelse för ALLA partifärger ?
Ja, Boberg, det skulle ju räcka med ett parti för alla!
SvaraRaderaFlerpartisystemet sliter ju landet i stycken, då varje parti bara tänker på sig självt.
"Gleichschaltung" är modellen, eller hur? Man sätter upp ett mål, sedan drar alla åt samma håll, som ett fotbollslag.
"Man sätter upp ett mål, sedan drar alla åt samma håll, som ett fotbollslag."
SvaraRaderaJo... - Anonym - en bra liknelse vid hur partiet för alla partier = Aktiv Demokrati = aktivt medborgarstyre kommer att fungera i RiskDagen.
Birger, Jo. Trulpen hajjar inte vanlig Svenska alltid, men givetvis kan det bli bra till slut. Och Birger har helt rätt om var fokuset bör vara.
SvaraRaderaAtt Birger inte joinar GP är minst sagt mysko. Kommentera gärna Birger för du är viktig! Har du signerat något avtal eller liknande om att inte utmana moderskeppet?
Josef, Jo, AD skulle kunna vara rätt forum om det fanns ett sätt att garantera en deliberativ diskussion om tingens ordning och vilja och förmåga att resonera innan votering... d.v.s. mental friskhet... innan deltagande i den politiska processen så att den kan attrahera mentalt friska individer som medlemmar och mentalt friska röstande. Fast nu är ju inte detta enbart ett AD problem numera... Kan det vara mobiltelefonerna... eller religiösa som genom flerbarnstillägg och den exponentiella funktionens oomkullrunkeliga logik, helt enkelt, tagit över likt filmen Idiocracy?
Trulpen. Bra jobbat! Du använder det du har och bidrar aktivt och intelligent! I princip alla konspirerar för att hjälpa dig! Ditt jobb är skeppare! Seglen är hissade och jag fyller ditt segel med allt jag har. Jag älskar dig.
Alla. Det finns två misstag man kan göra i sitt sökande efter det allra bästa partiet. 1. Att inte få motivationen att börja söka djupt. 2. Att inte ha motivationen att med mod och lugn gå hela vägen i sina resonemang.
"Jo, AD skulle kunna vara rätt forum om det fanns ett sätt att garantera en deliberativ diskussion om tingens ordning och vilja och förmåga att resonera innan votering... d.v.s. mental friskhet... innan deltagande i den politiska processen så att den kan attrahera mentalt friska individer som medlemmar och mentalt friska röstande. Fast nu är ju inte detta enbart ett AD problem numera... Kan det vara mobiltelefonerna..."
SvaraRaderaJo... - Martin - men Wi "jobbar" med den saken också i Aktiv Demokrati.
Så länge det finns liv i AD - så finns det hopp !
Läser igen efter ett drygt decennium (sic). Tycker att kommentarsfältet varit förvånansvärt bra. Sedan har det ju mycket med Birger att göra och vilka som då läser bloggen.
SvaraRadera