onsdag 9 februari 2011

Per Gahrton ryter till...

Per träder fram ur ideologiska MP-dimmor.
Per Gahrton tar bladet från munnen med anledning av valet av språkrör in Miljöpartiet. Han gör det i en ledarspalt på Cogitos hemsida.

Så idag behöver jag inte skriva så mycket själv, jag skriver nämligen under på varenda ord som Per skriver. Synd att han inte vågade ryta till innan det gått så långt som det har! Bl

Men akta dig Per, partiledningen börjar kanske kalla dig också för en bitter gamling...:-). Alla som gillar partiprogrammet riskerar att bli bitterförklarade... 

Här kommer några citat ur Pers text:

"Ibland lanseras det gröna tänkandet som ett ´mittenalternativ´. Men hur kan något befinna sig mittemellan sammanväxta siamesiska tvillingar? Det finns inget politiskt utrymme ”mellan” den borgerliga tillväxthetsen och den socialdemokratiska tillväxthetsen. Däremot finns det massor med utrymme framför."

"Hur blir det med arbetstiderna? Redan den 23/8 i fjol kunde sociologen Paul Fuehrer i Expressen konstatera att ”till och med MP har glömt tiden”.(-)  Men det måste vara en grundbult i grönt tänkande att normalarbetstiden stegvis ska förkortas så länge den tekniska utvecklingen ständigt ökar produktiviteten – såväl av ekologiska miljöskäl som av sociala lyckoskäl."

"Var står det gröna partiet när det gäller privatiseringar och liberaliseringar? Handlar det, som när MP bildades, om en reaktion mot socialdemokratisk vägran att godkänna minsta experimentmöjlighet i ett heltäckande välfärds- och utbildningssystem? Eller handlar det om successiv avveckling av det offentliga trygghets- och servicesystemet? Ofta jämförs MP:s syn i detta avseende med borgarnas, utan att protesterna från MP-håll har varit öronbedövande. Är det inte dags att bekänna färg – grön färg?"

"Det borde vara uppenbart att det inte kan vara grönt att grundbulten i ett grönt kommunikationsnät – tågtrafiken – tillåts haverera på grund av privatiseringsdogmatism. Och det borde knappast vara en före detta moderatledare, Ulf Adelsohn (i Kupé) och en före detta vänsterextremist, Jan Guillou (i AB 30/1) som skriar högst mot denna superskandal, utan gröna företrädare!"

"Rapporterna om den stora privatiseringsbluffen duggar nu så tätt – från den kommunala skolstölden i Täby till en rubrik häromdagen i SDS (6/2): ”Konkurrens kan ge dyrare biljettpriser” – att en klar linje mot nedrivningen av den offentliga servicen måste utgöra en huvudpunkt i framtidens gröna politik."

"Hur vore det att damma av kärnkraftsmotståndet? I dessa dagar av arabisk revolution kan man notera att hela Nordafrika siktar på att etablera sig som kärnkraftsregion.... Att kärnkraften inte ”bara” handlar om livsmöjligheter på tusentals års sikt, utan också om dödsrisker betydligt snabbare, borde vara ett huvudbudskap i all grön agitation."

"Frågan är hur de (spåkrörskandidaterna)  avser att driva den typ av gröna grundbultar som diskuterats här, där profilen har fördunklats av regeringsambitionerna."

Hela artikeln finns här.

19 kommentarer:

  1. Se där! Två avdankade politiker har nu talat ur skägget! Heja Birger och Per!

    SvaraRadera
  2. Länge leve det växande socialliberala mittenpartiet De gröna som kastat av sig sin barlast av ideologiska flumidéer. Sänkt arbetstid? Vi behöver arbeta mer, inte mindre om vi skall få råd med välfärden! Privatiseringar innebär inte försämringar utan bättre konkurrens, konkurrens leder till effektivitet! Ska SJ ta över hela tågtrafiken igen? Nej, nej, nej! Och så då kärnkraften som toppfråga för de gröna. Gahrton (och Schlaug) lever i det förgångna. Det nya friska partiet har stigit fram, gamla skygglappar är borttagna och vi ser ett nytt härligt folkrörelseparti växa fram! Låt de gamla vara! Partiet har aldrig vuxit som nu, partiet har fler medlemmar än någonsin.

    SvaraRadera
  3. Anonym 05:46,
    "folkrörelseparti"?

    Folkstiltjeparti, kanske!

    SvaraRadera
  4. Ännu en tolvtaggare till Steg 3-stallet?

    SvaraRadera
  5. Anonym 05:46:

    Kunde vi öka arbetstiden till 16-17 timmar om dygnet skulle vi inte ha tid med nån välfärd. Quadratisch, praktisch, gut!

    SvaraRadera
  6. Och så är trätan inom ”de gröna” i gång.
    Precis som inom vänstern på 70-talet – vem var vänster?
    När ska Gahrton, Schlaug m.fl. lära sig att grön politik och grön ideologi kan se olika ut? Miljöpartiet har inte monopol på det gröna, inte heller Gahrton eller Schlaug.
    Det viktiga i sammanhanget är riktningen, och här måste man säga att det hänt mycket positivt de senaste 30 åren.

    SvaraRadera
  7. TACK Per, du har gjort min dag!!!!!

    SvaraRadera
  8. Instämmer. Ang arbetstiden håller regeringen på att tillsätta en utredning om höjd pensionsålder. Tragiskt att mänskligheten inte inser att vi bör arbeta och konsumera mindre - inte mer. Arbets-, tillväxt- och konsumtionsfrågan parat med miljö, peak oil, kreditbubblan och ett globalt perspektiv och framtiden ligger bortom egot - tillsammans.

    SvaraRadera
  9. Den legitimitet, som ligger i Schlaugs och andras definition av begreppet grön politik, tar sin kraft ur en majoritet. Om fletalet skulle anse att vår gröna politik inte är grön, ja då har luften gått ur oss gröna.

    Gt

    SvaraRadera
  10. Det finns bara två gröna partier i Europa; Moderaterna och the Conservativies i Storbritannien.

    I Nordamerika är det svårare att göra en bedömning. Där verkar de flesta partier som i sina namn påstår sig vara gröna mest ägna sig åt att propagera för att man ska få knarka så mycket som möjligt.

    SvaraRadera
  11. Maria Wetterstrand ut ur garderoben nu!

    Återigen har Wetterstrand-Åkesson bildat par. Varför går de inte hela vägen och fäller regeringen för gott och bildar tillsammans regering, uppenbarligen finns ju en stor samsyn!

    SvaraRadera
  12. Fullständigt lysande att Per blir förbannad. Hans ledare är ett enda stort raseri! Nu vänder det! Språkrörskandidaterna måste förhålla sig till Per och Birger vare sig de vill eller inte. Intern är detta rena rama explosionen.

    SvaraRadera
  13. Wetterstrand - om en grön grundbult (dock innan den röda omläggningen av partiet):
    http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=118859

    Valtersson – som tyckte att mp istället skulle satsa på röda grundbultar:
    http://schlaug.blogspot.com/2010/02/40-timmar-ett-rodgront-krav.html

    Lillemets - nyligen i riksdagen (se anförande 123) – som vet var det gröna skåpet åter ska stå: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:9


    Partist som hoppas slippa säga upp sitt 10-åriga medlemskap 2011

    SvaraRadera
  14. Bra Per! jag lägger en länk från min hemsida Grön Horisont till detta inlägg. /Hinke

    SvaraRadera
  15. Nog är det konstigt, att sådana bra tankar har svårt att slå rot hos de andra partierna.

    De har bara arbetslinjen i huvudet, trots att företagen gör allt för att genom automatisering mm kunna banta personalstyrkan.

    Och när ska Sveriges Radio och Sveriges Television förstå att fasta program som Ekonomi-ekot och A-ekonomi måste kompletteras med Ekologi-ekot och A-ekologi?

    Gt

    SvaraRadera
  16. Utanför ämnet: Kul med andra som också använder min favoritreklamslogan: Quadratisch, praktisch, gut!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.