Tja, det kan man spåna en del om. Alla som lyssnar blir inte glada, inte ens socialister. Förstod jag när jag var inbjuden till Socialistisk forum för någon vecka sedan. Men det är klart kritiserar man LO och berättar om vänsterns största fiasko så riskerar det att hetta till på ett socialistisk forum. Ska vi ha en gemensam välfärd i framtiden får många ta sig i kragen och släppa gamla dogmer, föreställningar och fördomar.
Denna inspelning från SVT är därifrån, och mitt huvudinlägg finns efter nästan exakt 25 minuter.
tisdag 7 december 2010
46 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det var det häftigaste tal jag sett!
SvaraRaderaOooaaauuh!
Kom tillbaka!
SvaraRaderaBirger var den ende som hade en fast tankeväv. De andra framstod som närmast virriga vid jämförelse.
SvaraRaderaGt
I gammalt högertänkande var det rätt att få ut en större del av kakan, om man var klyftig, välutbildad och flitig.
SvaraRaderaV.g. tala om på vad sätt det var ett feltänkande.
Nja, i gammalt högertänkande var det nog mer så att man skulle få ut mer av kakan om man var från fin familj, hade goda kontakter och/eller hade ärvt sig en status.
SvaraRaderaNu handlar det väl i sak om att det finns en klyfta mellan människor som gör goda insatser inom t ex vård och omsorg och dem som gör gör insatser av mer fiktiv karaktär, som att flytta pengar. Till råga på allt är det rationellt med hyggligt jämlikt samhälle, vilket påvisats än en gång genom Jämlikhetsanden.
Bra att höra en gång till .. tycker att det överlag är en väldigt intressant diskussion, ni gjorde bra ifrån er alla fem. Håller med dig att man är förvånad/besviken att vänstern håller fast vid skatt på människor. Du och Carlén skulle kunna fortsätta en givande diskussion. Skönt när man , som ni båda, har glimten i ögat, det ökar förutsättningarna för gott utbyte.
SvaraRaderaEric
Lysande insats B! Glöd och proppat med exempel.
SvaraRaderaJag måste säga att det var ett fantastiskt bra inlägg du gjorde, så fyllt med engagemang och klokskap. Som vänsterman får jag buga inför de käftsmällar du gav oss rakt i solarplexus.
SvaraRaderaJa, du Birger, synd att du inte är partiordförande (nåja språkrör då) längre! Jag tycker du har blivit mer radikal nu än när du "styrde och ställde" i MP! Är det så?
SvaraRaderaFör mig är det viktigast med jämlikhet mellan kvinnor och män (allt från lön till hem och barn)! Då skulle även den gemensamma välfärden bli billigare och räcka till för alla.
Kat, nej, det där inlägget var helt i linje med vad jag sa som språkrör, och vad som åtminstone på den tiden, var självklart för Miljöpartiet.
SvaraRaderaKat.
SvaraRaderaVet du, jag tror att det kan bli en återkomst. Men då heter partiet Steg 3. Och det ena röret heter BS. Vem blir det andra?
Partiet kommer med tiden att blir jättestort. Först blir det dock utestängt från alla tv-program.
Men sen...
väldigt BRA tal som Birger höll. men det var synd att inte fler var och lyssnade när han höll tal om strindberg och wägner, det var helt MAGISKT! önskar att det finns fler politiker som är så mångsidig som Birger är!
SvaraRaderaBirger, du har väl rätt, även om jag inte uppfattade det så då. Men jag hävdar ändå att om verklig jämlikhet och jämställdhet rådde mellan könen och mellan alla samhällsmedborgare - då skulle det också bli billigare med den gemensamma välfärden för alla.
SvaraRaderaPS till Anomym: jag tror inte på "Steg 3"...
Kravet på ökad jämlikhet låter som sossarna på 60-talet. Klart att ingen står bakom det i dag. Varför gör du det?
SvaraRaderaDu talar om ”enorma klyftor”. Men hur kan du vara så historielös? Det finns inga enorma klyftor i dagens Sverige.
Att ”vädja till egoistiska sidor” kan ju knappast vara fel om man har någon självbevarelsedrift i behåll.
”Ett jämlikt samhälle är ett lustfyllt samhälle.” Skämtar du? Besökte du någonsin DDR?
Märkligt att du dök upp på Socialistiskt Forum, bland vänstersossar och gamla kommunister. Det låter på dig som att du har förväntningar på dem men inte på högern. Är du själv socialist numera?
Fantastiskt att du driver den klokaste idédebatten på ett socialistiskt forum.
SvaraRaderaJag har längtat efter att höra precis det du säger från vänsterhåll. Men i brist på detta, så var det fantastiskt att de vågade släppa in dig i debatten.
En del andra hade guldkorn, men som någon sa ovan ingen helgjuten tankeväv av hur komplexa problemen är. Vi kan inte tro att vi ska förändra lite i ena hörnet när allt beror på ytterligare något annat som hindrar den förändring man avser - och vi måste vrida varvet runt.
Underbart att du dyker upp på de mest oväntade ställena i samhället.
Vågar man hoppas på att du snart dyker upp och rör om i LRF-soppan och andra landsbygdssammanhang? Där finns det många gamla sanningar som måste slängas på tippen...
Såg att LRF av alla har en kampanj ihop med Jens Assur, och orden är fina men lösningarna? Lobba för mer handelsgödsel och minkfarmer?
Någon måste säga dem ett sanningens ord...
http://www.lrf.se/Om-LRF/Hunger/
/JAG
Berne lever i en värld där man inte ser så bra, tror jag. Det är väl ingen hemlighet att de ekonomiska och sociala klyftorna ökat i Sverige de senaste 20 åren, oavsett regering. Det är helt riktigt det Schlaug påpekar i videon att LO och det "statsbärande" partiet haft makten utan att rätta till förhållanden mellan traditionella kvinnojobb och t ex Metall. Det blir ju rent löjligt när killen från LO försöker prata bort detta!
SvaraRadera15:30
SvaraRaderaLO-killen körde som en spårvagn på den räls som han lärt sig att följa. Det gör nästan alla sossar.
Det finns anledning att nypa vänstern i örat. Såna där koketta vänsterborgare som var 68 "revolutionärer" och idag sitter på välbetalda direktörs- och chefsposter och tänker mycket på soliditet och inget på solidaritet.
SvaraRaderaModraterna & Co har i alla fall inte svikit sina ideal.
Även den yngsta tjejen rabblade tillväxtens lov. Precis som hon skulle.
SvaraRadera...ja, förutom Centern då kanske. Men va fan vi kallar dem Högern så fattar alla.
SvaraRaderaMånga sk. Gröna i toppskiktet kanske också behöver ta sig en funderare.
I folkskolan på 1940-talet fick vi Sparbankens barntidning, Lyckoslanten, varje termin. Under dess logga fanns en stående slogan: "Envar sin egen lyckas smed!"
SvaraRaderaVi lärde oss alltså, att den duktige skulle få det bättre än den late. Där fanns även (den än idag omtalade) serien "Spara & Slösa". Spara kunde skaffa sig saker hon idogt sparat till, medan Slösa alltid var pank och såg sjaskig ut.
Spara var blond och hade sedesamma flätor. Slösa hade svart stripigt hår, såg sur ut trots att hon sög på en söt klubba.
Det var på den tiden när vi läste "far är rar, och "mor hon ror", och att man niger eller bugar sig för svenska flaggan.
Att få del av jämlikheten (+ lite till) förutsatte, att man utförde samhällsnyttigt jobb.
Så begär inte att vi utan vånda ska bryta oss ur denna programmering, som ingöts i oss redan då vi var små.
Tack för alla kommentarer!
SvaraRaderaSvar till Anonym 18:00 - idag gäller väl snarast tvärtom, den som sliter, kanske med delade turer, inom vård och äldreomsorg är uselt betald,medan den som surfar omkring på jobb där man kan leka Facebook, kolla bloggar, göra bankärenden och gå till tandläkaren utan att någon märker det är välbetald.
13.03 Uppfattar, verkligen, att du över tid håller samma "linje", inte vänster, inte höger. Inger förtroende.
SvaraRaderaEric
Lustfylld vision? Hela du är en sån!! Du kan förflytta berg med din glöd. Och så påtagligt det blir hur tom politiken är på synbart brinnande människor...
SvaraRaderaJag ryser av vällust (politisk framför allt, men inte bara).
SvaraRaderaMia
Kan rekommendera Chandra Talpade Mohantys bok "Feminism utan gränser - avkoloniserad teori, praktiserad solidaritet" och särskilt del 2 "Kapitalismens avmystifiering" för er som vill ha ännu mer konstruktiv kritik (och förslag på förändring) av kapitalismen och bristen på solidaritet, även när det gäller könad ojämlikhet.
SvaraRaderaAnnelie
Vem är rädd för jämlikhet... Ja det kan man undra.
SvaraRaderaOm arbetarklassen minskar, blir (V)-vänstern arg eller glad då?
Som jag uppfattat det kallar man medelklassen för "borgerliga", samtidigt som man agiterar i linje med att arbetare är förtryckta.
Men samtidigt vill man inte att folk ska få det bättre? För då blir de väl medelklass, "borgerliga"? Eller? Kan någon förklara?
Jag är själv grön, och har aldrig riktigt fattat hur V kan få ihop sitt resonemang i denna fråga.
Erik. "Vill man inte att folk ska få det bättre" ?? var kom det ifrån ?
SvaraRaderaEric
Förr ville föräldar att deras barn skulle slippa ärva de tunga och smutsiga jobben.
SvaraRaderaFör att ge dem ett bättre liv, såg en del arbetarfamiljer till att barnen blev skolade, åtminstone skulle de ta realen, helst studenten.
Men parallellt med denna syn prisade samma föräldrar arbetarklassen. På 1 maj sjöng man:
"Första maj, första maj,
då varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus..."
Det var alltså fint + hedersamt att vara proletär.
I Internationalen sjunger man dock: "...från mörkret stiga vi mot ljuset..."
Med "ljuset" menas kanske medelklassen. Då är det plötsligt inte längre fint att vistas "därnere" på jobbarnivån.
Kan någon förklara denna dubbelhet?
Anonym 08:56:
SvaraRaderaJag tror att föregående seklers arbetarklassromantik till sitt väsen är besläktad med HBT-rörelsens Pride. Den arbetarklass vi talar om blev under decennier trampad på, spottad på, taget-för-given, underbetald, förnekad de mest principiella rättigheter, utsliten i förtid, och det är klart att en sliten kavaj kan bli en symbol att vara stolt över när man enas.
Sen ser jag personligen inte arbetarklassnostalgi som ett framträdande drag hos vänstern idag. Oftast är det högermänniskor som försöker tillskriva oss den, snarare än vi själva som ger uttryck för den.
Jag kan bara, lite senkommet, instämma i alla berömmande ord om Birgers inlägg. Samtidigt vill jag absolut rekommendera ett föredrag av David Schweickart om ekonomisk demokrati som han höll vid ett seminarium i Uppsala i somras. Länken finns på min blogg, där jag har citerat det som jag uppfattar som det mest centrala i föredraget.
SvaraRaderaSvar till Eric Secher
SvaraRaderaJo det kommer från att jag tycker att vänsterns retorik är förbryllande.
Tycker de att det bra eller dåligt om människor blir medelklass?
Förklara gärna för mig, har svårt att få ihop detta!
Erik:
SvaraRaderaJag tycker det är förbryllande att du inte förstår!
Modellen som vi kallar Klassamhället i bygger på på klyftor. Att jag tillhör en medelklass beror på att det finns en underklass som jag kan stå i relation till.
Den som försvarar klassamhället lovar gärna ut inträdesbiljetter till "medelklassen" för att vinna popularitet. Men visst vore det konstigt om den som har visioner bortom klassamhället använde löften om medelklass som retorisk teknik?
Erik och erik.
SvaraRaderaKlasser handlar om vilken ställning man har när det gäller kontrollen av produktionen, om man har någon slags kontroll över den eller om man snarare kontrolleras av den. Jag rekommenderar verkligen alla att ta sig tid och tålamod till att lyssna på David Schweickarts föredrag, som jag kort presenterar och länkar till här: http://bvherlin.blogspot.com
Bo:
SvaraRaderaJa, klassamhället kan man diskutera i oändlighet. Men för att svara på frågan: "tycker inte vänstern det är bra om människor blir medelklass?" behöver vi väl inte dyka så djupt?
erik 15:59
SvaraRaderaNja, om människor blir medelklass finns ju klasserna var. Men vänstern vill, eller har i alla fall velat, avskaffa klassamhället - innan hoppet om det klasslösa samhället försvann i och med de planekonomiska misslyckandena. Att det nu presenteras alltfler demokratiska alternativ, av t.ex. David Schweickart (och även av mig) tror jag kan vara ganska intressant. (Se mina tidigare kommentarer.)
Bo:
SvaraRaderadet finns en "erik" (det är jag) och en "Erik". Jag skrev samma sak som dig 15.02. Vi är väl överens?
Anonyma klockslag är mycket bättre och mindre förvillande som signatur än ändå anonyma namn. :-)
SvaraRaderaNja, problemet är väl snarast att verkligheten är mycket mer komplex än att den kan pressas in i klassanalyser och höger-vänster-skalor.
SvaraRaderaFelslutet tycks se ut såhär: Välstånd = medelklass. Medelklass = dåligt.
Tycks vara en liknande "logik" som när kommunisterna i början av 1900-talet motarbetade välfärdsstaten eftersom man ville ha revolution istället.
Ibland verkar som att vänstern (alltså V) blir som gladast och mest motiverad när de sociala orättvisorna är som störst? Ett slags glorifierande av fattigdom? Eller vad är det frågan om?
Det är ju också välkänt att Mp många gånger anklagats från vänster för att vara ett "borgerligt" parti (Vad man nu menar med det? Ett parti för medelklassen? Alltså = dåligt?).
Det får mig att undra vad (V) egentligen vill med samhället? Tack och lov att Mp finns.
Erik, 21:08,
SvaraRaderajag har aldrig tillhört (V) - eller för den delen något parti - men alltid sett mig själv som vänster.
Jag - och troligen de flesta vänstermänniskor - blir absolut inte "gladast" när de sociala orättvisorna är som värst, men definitivt "mest motiverad". Det vore skönt om dessa orättvisor inte fanns - då skulle vi slippa bry oss om dem, kunna ägna oss åt annat - men de finns, och då måste vi bekämpa dem.
Kanske är verkligheten, som du påstår, "mycket mer komplex än att den kan pressas in i klassanalyser och höger-vänster-skalor", men samhällsklasser finns och klassklyftorna ökas.
Vill du bortse från detta i din skildring av verkligheten?
Debatten?
Ja, Birger tog upp minst två viktiga frågor - tillväxtfixeringen och ojämlikhet angående löner - utan att han blev emotsagt på ett övertygande sätt.
Det tar nog tid, men vänstern behöver verkligen tänka till om tillväxt.
Bo. Dags att lägga upp din sida som favorit, en verklig källa att ösa ur. Att lyssna till folk som seriöst kan leverera alternativ till kapitalism känns minst sagt meningsfullt.
SvaraRaderaEricanath
Erik:
SvaraRaderaJag pressar inte in verkligheten i "klassanalyser eller höger-vänster-skalor". Du frågade om vänstermänniskor inte tycker det är bra när folk blir medelklass. Jag svarade att de flesta vänstermänniskor förmodligen inte vill att någon människa ska behöva tillhöra en klass. En enkel fråga, ett enkelt svar.
"Vill inte vänstermänniskor att folk ska ha det bättre?" tycks vara frågan du egentligen vill ställa. Mitt svar: jo, vänstern som politisk rörelse har som yttersta mål att folk ska få det bättre.
I ett avseende har du rätt. Oppositionen har en tendens att vilja slå mynt av regeringens misslyckande. Så vänstern är väl gladare för missförhållanden idag än vad de var med Göran vid rodret. Men det gäller ju all opposition, oavsett politisk färg.
Tack för de orden, Eric Secher! De känns särskilt värdefulla när de kommer från en vars blogg jag har upptäckt minst motsvarar det jag själv skulle vilja leva upp till.
SvaraRaderaDen blir också en favorit.
Svar till erik
SvaraRaderaMen problemet är ju att vänstern (alltså V) kallar välstånd för medelklass.
Det är ju just att pressa in verkligheten i klassanalyser och höger-vänster.
Med den logiken förvandlar man ju välstånd till "något dåligt", "borgerlighet".
Det är just detta jag tycker är så ofruktsamt, endimensionellt och lite korkat. En politisk återvändsgränd. Man använder ett 1800-talsspråk som ofta inte har någon relevans för dagens verklighet.
Ekosystemtjänster, ekologiska fotavtryck, skatteväxling, mikrolån, tidsbanker, lokalsamhälle, bostadskooperation, lokalproduktion, direktdemokrati - är betydligt mer relevanta begrepp idag.
Som svar på detta pratar (V) om "klassamhället". Ska man skratta eller gråta?
"Som yttersta mål", men inte just nu. Först ska alla bli fattiga och sen resa sig mot etablissemanget. Har vi hört det förut? Välståndsfientlighet?
Ok, här förenklar jag och låter lite som en moderat. Finns massor av vänstermänniskor som bara tror på jämlikhet och medmänsklighet. Men vänsterns mål, språk och ideologiska kompass är förbryllande och ologisk.
För egen del har jag tröttnat på Vänsterpartiets allt lerigare hjulspår.
Erik,
SvaraRaderaär du rädd för att du "låter lite som en moderat"?
Det gör du inte: moderaterna och (V) vet båda att vi har ett klassamhälle, samt att klyftorna ökar.
Av deras handlingar att döma, vill moderaterna med flera partier att klyftorna ska öka ännu mera.
Visst är det viktigt att diskutera "Ekosystemtjänster, ekologiska fotavtryck, skatteväxling, mikrolån, tidsbanker, lokalsamhälle, bostadskooperation, lokalproduktion, direktdemokrati" med mera.
Men att döma ut (v) för att partiet påminner om att vi lever i att klassamhälle är att göra det lite väl lätt för sig.
Finns det över huvud taget ett parti i Sverige som förnekar att vi lever i ett klassamhälle?
Erik:
SvaraRaderadu får gärna länka till någon vänsterpartist (eller vänstermänniska i största allmänhet) som använder ordet "medelklass" på det viset. Alternativt någon som säger att välstånd är dåligt. För jag känner uppriktigt talat inte igen mig alls!