fredag 24 december 2010

Julaftons morgon....

Borde vaknat upp i huset som ligger mellan den snöklädda skogen och Tisnarens isklädda fjärd nere i dalen. Snö och is ligger tungt över hemlandets vilda gränstrakter mellan Sörmland och Östergötland. Landet där en och annan varg smiter förbi. 

Här utanför hotellet på Östermalm springer andra vargar omkring. Lär väl möta en och annat på väg till tevehuset. 

Avtal är avtal. Nyhetspanel också denna fredag. Får se vad det blir av det. Funderade på att ta en röd skjorta för att chocka programledare som tråkat mig för att jag alltid har svart...:-)

Det finns alltså riktig varg i utmarkerna där jag bor. Däremot är det ont om häst som drar timmer i skogarna. Jag minns en vinter när jag – under en jakt på julgran - mötte en riktig, bred häst med lugg i pannan. Bakom hästen dinglade några stockar. Det är inte så brukligt nuförtiden att breda hästar med lugg i pannan drar stock genom skogarna. Det är inte brukligt att någon häst överhuvudtaget drar stock genom skogarna. Men den här hästen gjorde det.

Det gick en man bakom med tömmar i händerna. Det går bra det här, sa han när jag frågade. Han var nyss fyllda sextiofyra, sa han. Han var på väg mot skogsvägen. Där skulle han lämpa av stockarna för att sedan lassa upp dom på en vagn och köra dem vidare till stora vägen. Även vagnen skulle dras av hästen, berättade han. Men det skulle få bli i morgon.

– Jag drar in tjugo löskubik på en dag, sa han. Och lade till: I juletider får skotaren står på gården. Den står på gården och den kostade trehundrafemtitusen. Men den får stå. Har du suttit en hel dag och skakat i buller och fanstyg så är du trött på kvällen. Trött och tom. Nej, skotaren får stå.

– Visst blir jag trött nu också, fortsatte han. Trött med hästen. Trött blir jag. Men inte tom. Jag är trött när jag kommer hem, men inte tom förstår du.

Hästen har sin begränsning, berättade han och muttrade något om att man som skogsbrukare ska sitta och ”skaka i en jävla hytt och göra spår i skogen för varenda pinne som skall hämtas”. Och ensamt är det. Ensamt.

– Men det säger jag dig. Mig lurar dom inte längre. Hästen är bra. När jag kommer hem är jag trött. Men jag är banne mig inte tom. Hur kostnadskalkylerar man tomheten? Men den är minst lika tung som räntan. Vi har blivit lurade, förstår du. Lurade. Tala om det för världen du! Du som sitter och blarrar i teve titt som tätt. Tala om det. Tala om att plånboken, hur stinn den än är, bara kan fylla fickan. Inte bröstet.

Han berättade att hästen hette Brunte därför att en bred, trygg häst med ljus lugg i pannan skall heta just Brunte.

– Vi förstår varandra, Brunte och jag. Inte förstår John Deere och jag varandra.

Nu är både bonden och hästen döda. Inte för att vargen tog dem, utan för att åldern tog hästen och ensamheten tog bonden. Adventsljusstakarna står i hans fönster året om och slyet har anfallit den lilla gården från alla håll. Jag borde ha köpt det där huset, vårdat det ömt och låtit ljus strömma från dess själrika fönster under kalla vinternätter. Tagit kamp mot slyet som anföll.

Grannhuset således förresten som sommarstuga av en mäklare med en tjock guldkedja kring halsen. Han lär vara en av vargarna här på Östermalm.


10 kommentarer:

 1. Skjortan var svart, kanske denna gång ett tecken för saknad.

  Inte ett enda fruntimmer!
  Hur tänkte SVT?

  SvaraRadera
 2. Hur tänker SVT när det bara är fruntimmer i programmen?

  SvaraRadera
 3. http://www.nytid.fi/2010/12/tema-valfard/#more-2875

  Lite julläsning till alla...

  Lungna helgdagar!

  /Eija

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte tv godkänner röda kläder i rutan. Eftersom rött "blöder" i bild. Bra text om vad som gått snett. Fast det är nog inte många bönder som hänger med.

  God Jul Birger, idag firar vi ljusets pånyttfödelse.

  SvaraRadera
 5. Vill minnas mig ha läst berättelsen om bonden och hästen någon gång tidigare, med samma behållning.
  Tanken går osökt till världens sinande oljetillgångar. Liksom till Amishfolket i USA där hästen är den naturlige dragaren. Tror faktiskt detta är något för framtiden. Fast risken är stor att detta upptäcks först när nuvarande levnadssätt förstört vår jord.

  SvaraRadera
 6. Solen har åter börjat vända sitt ansikte till oss. Tack!

  Låt oss hjälpas åt, att bli värdiga denna underbara skapelse, Moder Jord, fritt svävande i himlarna.

  Gt

  SvaraRadera
 7. Svaret varför det bara var män i studion kan ju vara att debattlystna kvinnor vägrade jobba på julafton och lät männen ta det obekväma juljobbet.
  Trevlig helg, birger m fl.
  Svante

  SvaraRadera
 8. God jul Birger !

  Skickar lite "horse logging" som jul klapp.

  http://www.youtube.com/watch?v=MAqO-MQulAw&feature=related

  /Lars

  SvaraRadera
 9. En av grannbönderna hemma gjorde allt med hästen. Till slut blev hästen för gammal och dog. Bonden köpte en röd traktor, tappade arbetsglädjen och flyttade till samhället efter ett år och dog efter ett år där. Han skulle köpt en ny häst i stället!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.