onsdag 29 december 2010

Ett minne av Anna Lindh

Göran han dansa med ko
Och Schyman hon födde i rutan
Och jag, jag lekte med Bo
Medan Leijonborg nästan blev utan…

Tänkte att det där kunde bli ett lagom korkat rim till julaftonens blogg - men det blev det inte. Hur som helst: några dagar innan julhelgen hade jag ramlat över en video med bland annat det här:


Den 20 september 1994 sändes detta program, vilket var det enda "lekprogram" jag tackade ja till under åren som politiker. Varför jag bröt principen och ställde upp på det här vet jag inte, det hade ju knappast med politik att göra. (Vad har Schyman i rimmet att göra, kanske någon undrar - jo, hon lät sig filmas under en förlossning.)


Sen funderade man förstås på hur det hade gått för sossarna och det rödgröna samarbetet om Anna Lindh blivit partiledare. Bra kanske. Hade hon kunnat charma bort sina interna fiender på att sätt som aldrig Sahlin kunde göra? Eller hade politikens verklighet malt ner henne också?

6 kommentarer:

 1. Roande förvisso.

  Men samtidigt rörande och upprörande. Några av aktörerna är ju numera borta.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Lena var charmigast. Men presenterades hon inte med fel namn??? Inte är hon en tetrapack-Rausing??

  SvaraRadera
 3. Lite nyfiken, hur var stämningen mellan deltagarna, 20 september var ju bara två dagar efter riksdagsvalet 1994? Är i och för sig lite tveksam till att det sändes den 20 september, vilket var en tisdag, då programmet var Söndsgsöppet.

  Snacket om att Lindh var klar som partiledare och att hon skulle tagit över före 2006 är inget annat än en efterhandskonstruktion, lite grann som att ingen har varit med och begravt en skitstövel.

  1. Göran Persson nämnde henne inte vid ett enda tillfälle under intervjuerna med Fichtelius före hennes död. Så angelägen var han att lämna över till henne.
  2. Hon mördades ”bara” tre år för valet 2006, någon diskussion att Persson skulle avgå hade inte inletts då. Med så kort tid kvar är det uppenbart att han hela tiden hade för avsikt att sitta över valet 2006. Mordet blev bara något tragiskt att skylla på när folk hävdade att han satt för länge.
  3. Hennes utrikespolitik hade inte stöd bland många i sosseleden.
  4. Varför skulle Mona Sahlin plötsligt gett upp sina maktambitioner bara för att Lindh eventuellt skulle velat bli partiledare?

  Annars kan man bara konstatera att de måste letat djupt innan de hittade några att ställa upp programmet, varken Lindh eller Leijonborg var ju några superkändisar vid tillfället. Ditt val att inte ställa upp i dylika tramsprogram mer än då är dock respektingivande och hedervärt.

  SvaraRadera
 4. Söndagsöppet sändes i repris på tisdagar, så det är välan inte omöjligt.

  SvaraRadera
 5. Erkänner att inslaget verkligen roade.
  Tror gärna, efter att ha följt någon länge på bloggen, att man känner vederbörande. Vilket förstås är helt fel. Hur som helst roligt att se ditt och Lenas klockrena sammarbete. Grattis!
  Eric

  SvaraRadera
 6. Måns: programmet spelades in flera dagar innan det sändes, stämningen var väldigt god, åtminstone mellan de röda och de gröna. Om de letar djupt? Nja, Anna Lindh var ju välkänd redan då - men det var ju inte så lätt att hitta politiker som var gifta med politiker, antar jag.

  Eric: Frågan är väl om man ens känner sig själv... Och nog är det märkligt att se sig själv i gamla filmklipp, det är lätt att undra vem sjutton det är...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.