söndag 28 november 2010

We´re all alone

När jag ändå är inne på cherokee-spåret så fortsätter jag med en låt till, den passar bra efter gårdagens medverkan på socialistisk forum.

Där stod nämligen de trötta, trötta vänsterflosklerna som spön i backen: full sysselsättning men inte sänkt arbetstid, ekonomisk tillväxt är nödvändig,rätt till heltid men inte till deltid,a-kassa skall vara knuten till facket och ingen medborgerlig rättighet,hög skatt på arbete är gudasänt och det spelar ingen roll att detta innebär att skola, vård, omsorg, kultur, underhåll och reparation blir hårdbeskattat medan finansiella tjänster blir lågbeskattat...

Jag ÄR trött på den socialistiska trötta gammelvänstern - den orkar idag inte ens ställa sig frågan: ska vi arbeta för att leva, eller ska vi leva för att arbeta.Hämtat härifrån...(kapitel 50).

21 kommentarer:

 1. Cherokee Morning Song var nog en gång en vacker sång - men syntkompet är lika trött som gammelvänstern (eller Cliff Richard).

  SvaraRadera
 2. I en grå forntid innebar socialismen frihet, numer är det friheten att få slita ihjäl sig i grottekvarnen som gäller. En av anledningarna till att jag slutade kalla mig vänster.

  SvaraRadera
 3. I min barndom på 1930/40-talet lärde jag mig att vänster stod för det goda, medan höger stod för det onda. Men pappa sa samtidigt, att det för högern var tvärt om.

  I Högerns tankar var vänster = det onda, det som de lata höll sig till. Rik = flitig. Fattig = lat.

  Idag ser vi alltså en scenväxling, eller hur LeoH?

  Gt

  SvaraRadera
 4. Ekonomen Manfred Max-Neef har ett radikalt annorlunda syssätt (se mon blogg).

  SvaraRadera
 5. Tack för inläggen igår trots att vi nog satte våra egna föreställningar i halsen!
  Magnus

  SvaraRadera
 6. Bra slutfråga! Men när man arbetar för att leva och upptäcker att man lever för att arbeta - dvs status quo - vad gör man då? Jag tror att många bara jobbar för att överleva. Just det, överleva! De är få förunnat att tjäna grova pengar som politiker och andra makthavare som sedan kan sätta guldkant på sin tillvaro. Och alla dessa professionella debattörer - hur lever de? Det är så lätt att slåss med ord för er, vi "vanliga" kommer inte ens till tals. Vem frågar oss? Vi bara överlever och tillvaron känns lite rostig ibland. När kommer "guldkanten"? Det spelar ingen roll vilken färg på regeringen vi har och har haft de senast 30 åren! Det är makthavarna som gynnats mest.

  SvaraRadera
 7. Bo! Stort TACK för din hemsida, och Manfred Max-Neef. Såg hela programmet - klargörande, omtumlande, sorgligt. STEG 3 med enorm känsla och inlevelse !!

  We have so much knowledge, and so little of understanding.

  Greed is the dominating value of our time, that´s the problem.

  Eric

  SvaraRadera
 8. Birger. Har undertexten (Utveckling, inte bara tillväxt) till STEG 3 ändrats ? Tidigare något med "positivare utveckling" ? En eftergift för....?
  Eric

  SvaraRadera
 9. Intressant, Eric. Steg 3 har nu alltså en 3:dje undertext - dvs de har backat 2 gånger. Undras hur många steg bakåt Steg 3 ska ta...

  SvaraRadera
 10. Mira: du har rätt; jag håller med dig.
  Ingenting händer,man bara pratar i all evighet. De som har makt gör ingenting för oss vanlig folk som får bära hela lasten nu igen (Irland).
  T.ex.jag har ingen förståelse för det att f.d. riksdagspolitiker får betalt efter de har suttit i riksdagen.

  SvaraRadera
 11. 15:44

  Varför trampa på ömma tår? ☺

  SvaraRadera
 12. Om man får säga lite om temat "Mobiltelefonis hälsorisker" härom dagen, så fick Mona Nilsson komma till tals i dagens
  P1-sändning av Publicerat.

  Men var inte det snudd på tjänstefel av statens radiobolag att släppa in en sådan rebell?

  SvaraRadera
 13. Intressant reaktion från Mira och anonym efter henne. Hur tror ni att många av de som nu är proffsdebattörer kommit dit? Hur tror ni att politiker tagit sig hela vägen till riksdagen?

  För många är det säkert en ganska tuff väg men ohyggligt mycket arbete! En proffsdebattör av Birgers snitt är ju inte bara begåvad utan har skaffat sig en bred kunskap som naturligtvis har krävt också uppoffringar.

  Jag har själv varit med nästan från miljöparties barndom och vet hur många som sedan blev "proffspolitiker" slet oavlönat och uppoffrande i många många år, utan vinning och med enbart kostnader. Det finns säkert i andra partier också.

  Anonym som skriver att ingenting händer, man bara pratar i evighet. De som har makt gör ingenting för oss vanligt folk. Har du funderat på att många, de flesta förmodligen, är vanligt folk? Och en sak till: vad gör du själv för att få inflytande, för att få en roll som politiker? Det kanske är så att det är just du som behövs.

  Följande är inte svar till vare sig Mira eller Anonym, men det är en allmän fundering. Det är lätt att sitta i köket eller framför teven och ha uppfattningar och klaga på politiker. Det krävs en del för att också ställa sig på barrikaderna, våga sticka ut hakan och bli mobbad, hotad och kritiserad. Fler borde våga.

  HB

  SvaraRadera
 14. HB. Håller med. Man kan ju börja på arbetsplatsen, bara det kräver rätt mycket mod ...det är så skönt att vara innesluten i gemenskapen, hur illa man än tycker om värderingarna den vilar på.
  Eric

  SvaraRadera
 15. Ja, kärnkraftens vänner måste väl jubla nu när Iran skaffat fredlig kärnkraft. Vad säger kärnkraftens vänner som brukar kommentera här på bloggen???
  Mia

  SvaraRadera
 16. tillägg: jag ska använda din nya sajt om din bok till undervisningen i musik, det är ju en perfekt sida för att förstå rockens historia och eftersom du hänvisar till biblioteket så känns det inte som reklam heller.
  Mia, musiklärare

  SvaraRadera
 17. Suck vad kommentarer som Miras gör mig trött. Hjälplöst och oreflekterat.

  SvaraRadera
 18. Aj, aj, aj, jag trampade visst på många ömma tår med mitt lilla inlägg direkt från min vardag och erfarenhet. Mitt inlägg var inte "hjälplöst och oreflekterat" och jag sitter "i köket eller framför TV:n och klagar".

  Jag är en vanlig medborgare (utan makt) som jobbat och gjort rätt för mig i hela mitt liv - hur många sådana finns inte i Sverige!? Även vi gör och har gjort att landet fungerar! Har jag rätt att "tycka till"? Tydligen inte.

  När någon av oss "småfolk" vågar öppna munnen så är det precis sådana kommentarer (som en del ovan från diverse s.k. anonyma) som slängs i ansiktet på en. I klartext betyder det ju att en sådan som jag skall hålla käften, eftersom jag inte blivit politiker!!!

  Stuckit ut hakan, blivit "mobbad" och kritiserad på jobbet har fler än jag gjort - utan någon större framgång. Vi fortsätter att knega på och betalar våra skatter. Alla kan och vill inte bli politiker. Vi kanske inte ens har den enorma "talang" som fordras - skall vi hålla käften då? Tydligen. Jag har varit aktiv i ett parti, men jag platsade inte att "göra politisk karriär". Jag var kanske för "dum" eller obekväm? Vad vet jag. Men jag, och andra utanför maktens boningar, har ändå rätt att kritisera våra folkvalda eftersom de sitter på våra mandat!

  Jag blir så trött och ledsen på alla kloka besserwisser(oftast "anonyma") som älskar att slå till andra. Vad är de för mening att försöka "tycka till" om något? Varför är mitt tidigare inlägg "hjälplöst och oreflekterat"? Måste man försvara politiker och politiken alla gånger? Skall jag sätta munkavle på mig själv och hoppas att alla ni "anonyma" pratar för mig och alla andra som inte platsar i debatthörnan? Gör det då och lycka till framöver.

  Birger, du väcker känslor med dina texter och ännu mer när en alldeles "vanlig" medborgare vågade tycka till. Men jag vill inte "slåss" mot anonyma väderkvarnar, dvs jag sätter inte fingret i luften och känner efter vart vinden blåser bäst. Nu seglar jag vidare åt ett annat håll...

  SvaraRadera
 19. Mira. Så lätt får man inte ge sig :-) Varför segla vidare åt annat håll ? Verkligen en stor fråga hur "vanliga" människor skall komma till tals, och få inflytande.
  Nog kan det lika något i HB;s slutkommentar, som inte var riktad mot dig, att det är lättare att tycka till när man inte konfronteras ?
  Eric (oanonym)

  SvaraRadera
 20. Mira! Oj, du skulle bara veta vad jag får mycket påhopp...:-). Så kom igen, ge inte upp! Tyvärr är det så att även från denna blogg måste det rensas bort en del kommentarer där angreppen är personliga på andra som kommenterat, rasistiska eller på annat sätt direkt hotfulla. Tycker nog inte att HB eller någon annan som nu kommenterat varit vare sig kränkande eller hotfull.

  SvaraRadera
 21. Hahaa!
  Jag anonym höll med Mira och är kommunpolitiker; får jag inte tycka till och ställa frågor?
  Jag vill inte sitta där uppe och sen pensionera mig; jag vill jobba för vanliga människor om det så är från köksbordet och jag gör det gratis och får ingen pension.
  Och vem "offrar sig" inte under sitt liv? Det är inte bara politiker som gör det!
  Ingen kommer nånsin att trampa på mina tårna, inte ens nån Anonym!
  /Eija

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.