söndag 26 september 2010

Vem har sagt...?

”Vi har samma kulturarv, samma demokratiska grundvärderingar som resten av Europa. En sådan enkel sak som att vi alla har bröd - inte ris eller couscous - som basföda, förenar oss. Eller att vi så gott som alla har samma Gud. Vi är helt enkelt rätt lika.”

Kan ni, så här i onådens år, gissa varifrån ovanstående text är hämtad?

 • Sverigedemokraternas valmaterial inför valet år 2010? 
 • Ett tal av Heinrich Himmler år 1939, med anledning av strategin att förena Europa under den rena ariern Adolf Hitler.
 • Ett utdrag från TCO:s studiematerial inför folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU? Argument för att Sverige - där vi käkar bröd, tror på demokratin och firar jul - bör vara med i EU.
 • Riksdagstal den 3 maj 1992 av reklamteves egen mysfarbror Bert Karlsson.
Rätt svar hittar du här...

26 kommentarer:

 1. Alltså är hela bunten lika goda kålsupare...

  Men vari ligger felet att känna sig som europé?

  -Måste det förknippas med aggression?
  -Kan man tänka sig en fredlig nationalism?

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Enastående bra med de samlade äldre blogg-inläggen. Om välståndet, filosofen Jesus och Vetenskapen. Ger en samlad bild av din "tankesmedja". Allt är så välskrivet, och klokt.

  Det är obegripligt att det nyliberala konsumtions-och tillväxttänkandet fortsätter att fira triumfer.

  Kritik, i allra största välmening:
  Birger Schlaug som (1-5)

  Tänkare: 5
  Skribent: 5
  Talare: 3
  Debattör i skrift: 5
  Debattör live/radio/TV: 2

  Diagnos: Vis, klok, skarp, snäll, blyg.

  Eric

  SvaraRadera
 3. Doktor Erics diagnos för BS synes oss tämligen täckande. Dock borde väl TV-soffans ljushuvud nr 1 få en 3:a åtminstone.

  Gt

  SvaraRadera
 4. 1989: ett strålande tal i kammaren!

  Att inte fler lyssnade då!

  Att inte jag lyssnade då...

  SvaraRadera
 5. Är det något mänskligt behov detta, att få disponera ett utrymme och kalla det för sitt eget revir? Att få dekorera väggarna med konst i sitt hem efter egen smak, att känna "här bor vi, här huserar jag och familjen".

  Kan man utsträcka detta eventuella behov till att omfatta en region, ett helt rike? Är det legitimt att känna sig som hemma med den kultur man är uppväxt i?

  Eller är allt detta något fult? Det finns ju en filosofi om att världen är ett. Ditt är mitt, och mitt är ditt. Våra barn är allas barn. Fram för kollektiv uppfostran. Gärna månggifte. Död åt familjen! Statsgränser och revirtänkande är en styggelse som leder till krig.
  Alltså, bort med förvaltningsytorna!

  Så kanske man kan skissa upp de båda ytterligheterna.

  Konsten på väggen därhemma är i så fall ett uttryck för ett trångsynt borgerligt tänkande. Eller?

  Såväl nazisterna som bolsjevikerna (= Sovjets kommunister) betecknade sig som socialister, de förra med "national" framför. De senare såg sig som internationalister. Båda dessa krafter gick under.

  SvaraRadera
 6. Läste en tänkvärd text i bloggen: Politiska betraktelser; "Det är inte er han menar"
  Politiska betraktelser: "Det är inte er han menar"
  politiskabetraktelser.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. Tror precis som tidigare skrivare att alla har behov av något "eget".
  Det är också bra för samhället. Se bara t.ex. i det gamla östtyskland. De som arbetade kände många gånger inte något ansvar, utan försökte smita undan från jobbet. "Det drabbar ändå inte mig, utan ett stort oidentifierat kollektiv".

  SvaraRadera
 8. Delar inte alls Erics betygsskala. Såg Birger live första gången i en aula i Norrköping inför ett val (1994) och föll pladask. liksom en stor majoritet i den annars stökiga aulan. På mindre än en halv minut hade han fångat oss allihop, behöver jag säga att miljöpartiet blev jättestora i skolvalet? Har sett Birger en gång till för några år sedan och det var samma sak då, trots att det var i ett LO-sammanhang. Blyg? Kanske det, jag skulle hellre säga ödmjuk. Karismatisk? Oerhört! Mer Birger live!
  Rinset

  SvaraRadera
 9. Instämmer, Rinset! Birger live är lika fantastisk som skribenenten Birger! Har en unik förmåga att nå ut på en genuint, äkta och okonstlat sätt. Berör publikens hjärtan som få...

  För övrigt känns denna betygssättning/diskussion lite märklig. (Även om jag gav mig in i den själv.)

  SvaraRadera
 10. Är uppväxte med en utländsk mor och en svensk far. Det är så jävla skönt att ha inblick i två kulturer. Språk, mat, traditioner osv. I mötet mellan olika språk uppstår det nya språk, mellan traditioner uppstår nya, så är det och så har det alltid varit. Handelsplatser har alltid gett möjligheter till möten som i sin tur förändrar och vitaliserar. Att stänga in sig ger en falsk trygghet då man lätt dör av syrebrist.

  SvaraRadera
 11. Förstår inte var 2:an som debattör kom ifrån, Eric?

  Birger är ju en av ytterst få som inte stryker medhårs i debatter och inte är överens om den världsbild som man normalt ska vara överens om i svenska debatter. Nu verkar det iofs som om radion också accepterat ett alibi och släppt in Nina Björk var tredje vecka i God morgon Världen, men i övrigt är det ju jämntjockt.

  Min outtröttliga förhoppning är att alla dessa nissar som varit överens om en helig världsbild och som nu säger sig "skakats om" av f.d. nazisters intåg i riksdagen kanske äntligen kan få upp ögonen för vilka andra viktiga frågor som har förtigits i Sverige, som nu resulterar i att vi i stället måste ta tag i främlingsfientlighet, eskalerande klyftor osv. Varför diskuteras inte arbetstidsförkortning, att dela på jobben, den ytterst allvarliga tillväxtdebatten m.m på främsta ledar- och debattplats i alla paneler och TV-soffor i stället för i undanskymda bibliotek?

  Om ett företag som (hypotetiskt..) kan kallas Ericsson tillåts sparka 1800 personer för att deras arbete görs billigare med effektiva maskiner och därmed genererar högre vinster till aktieägarna och ägarna, samt mindre skattepengar till det gemensamma. Och dessa 1800 undanskuffade personer inte någonstans får några impulser, tecken, diskussioner på att den samhällsmodell som tillåter detta vidriga resursslöseri som gynnar fåtalet och låter oss alla betala med vår livsmiljö är uppåt väggarna (om det inte råkar hitta till någon källarlokal eller blogg där dessa diskussioner förs vill säga, eller är språkkunniga och följer utländska medier).

  Då är det kanske lätt hänt att de börjar snegla omkring sig och sparka på dem som har det än sämre, eftersom de förra inte bara förlorat i jobbtävlingen utan dessutom inte heller får vård eller acceptabel skola till sina barn då detta tillkommer de som vann i samma race. Medan samhällets olycksbarn slåss om vilka som ska få vara med i samhället i stället för att arbeta för en annan samhällsmodell där de själva såväl som grannen får plats, så roffar ju de privilegierade åt sig allt mer av det vi alla ska leva av.

  Nina Björk i dagens krönika har ju solklart rätt: ber vi om egoism får vi egoism och då är ju bara Sverigedemokraterna en spegling av vad de andra partierna håller på med.

  Att fortsätta hävda att en samhällsmodell som byggde på tillväxt, men som förutsatte att alla gynnades av den, ska få pågå tills vår art är helt borta, bara med justeringen att nu ska några få gynnas kortsiktigt av tillväxten är en rätt sjaskig samhällsvision. Brädad endast av butlers i tunnelbanan....


  Bra, Birger, om Socialdemokratins företagarorganisation i morgonsoffan i går. Du vet att man får anmäla sitt intresse till att vara med i eftervalsanalysen på Dagens Arena, va? Hoppas få se ett inlägg där de närmaste dagarna...


  Och - en förhoppning - om vi nu är "som alla andra europeiska länder" för att vi fått in ett främlingsfientligt parti i riksdagen, kan vi då inte lika gärna apa efter de andra länderna i andra, vettigare, frågor också? Som tillväxtdebatten, peak oil-debatten, nerväxtdebatten, klimatdebatten, och kanske, håll i er nu, då och då ha artiklar i ekonomidelarna som meddelar hur mycket förstörelsen av ekosystemen kostat oss alla under finanskrisen osv som de stora europeiska tidningarna bjussar på - inte allt för sällan...

  SvaraRadera
 12. Om vi nu "är som alla andra europeiska länder" kan inte då alla partier börja diskutera de frågor de förut inte velat ta i med tång.
  Varför vänta? Det är lättare stämma i bäcken än i ån.
  Eller åt andra hållet, helt öppna gränser och vägvisare till socialkontoren.

  SvaraRadera
 13. 12:01 jag hoppas du fattar att jag ironiserar över att nyvakna debattörer anser det vara ett adekvat svar på varför Sverigedemokraterna är i riksdagen genom att hävda att vi nu är som "alla andra länder", och att jag menar att det är viktigare att diskutera hur samhället ser ut och vad som händer med förlorarna än att börja bestämma sig för vilken hudfärg eller religion man bör ha för att få ingå i samhället?

  Jag tycker helt enkelt inte det är relevant att diskutera härkomst på utsatta människors frustration, utan hellre analysera varför de är frustrerade.

  Att börja propagera för "rör inte min kompis" utan att analysera samhällsmodellen djupare än att alla är lika mycket värda - vilket de ju bevisligen inte är med den modell vi lever i, förefaller lönlöst och kontraproduktivt, samt gör Sverigedemokraterna tredubbelt så stora i nästa val.

  För övrigt: Ett folk som lät Centern överleva ytterligare ett val har kanske för allvarliga problem för att alls kunna tillfriskna ...


  http://www.youtube.com/watch?v=UXURaKefZg8&feature=player_embedded

  Den centerpartistiska treklövern är den enda art som jag med glädje skulle se utdöd, men ogräs förgås inte så lätt...

  SvaraRadera
 14. Gissade rätt! Minns EU debatten 93 -94 som en riktigt osaklig soppa.
  "Ökad suveränitet genom överstatlighet" Folkpartiet 94.

  SvaraRadera
 15. Om Reinfeldt inte hade skrämt väljarna med orden: "En röst på Wetterstrand är en röst på Sahlin", då hade MP antagligen blivit större i valet. Det kan ha betytt seger åt de rödgröna. Dessutom hade ett stort MP kunnat vara lite mer kaxigt mot sossarna i diverse frågor.

  Alltså var Reinfeldts skrämskott ett genidrag, ur Alliansens synvinkel.

  Gt

  SvaraRadera
 16. Ifall man om SD upprepar ordet "främlingsfientligt parti" hela tiden, då blir denna lögn till slut en sanning i folks medvetande.

  De som använder det knepet kan knappast ha några högre tankar om väljarkårens tankeförmåga.

  Att man körde med denna etikett före valet, det kan man förstå, eftersom det då gällde att hålla SD utanför riksdagen. Men nu efteråt, verkar det enbart korkat, åtminstone för de SD-medlemmar och SD-väljare som själva är invandrare, dvs "främlingar".

  SvaraRadera
 17. Sd kommer att växa, och växa, och växa... Så länge de övriga partierna inte vill ta tag i problemen med för stor invandring.

  SvaraRadera
 18. 9.02. Jätteintressant aspekt du tar upp;
  " Konsten på väggen därhemma är i så fall ett uttryck för ett trångsynt borgerligt tänkande. Eller? "
  Kort svar: Ja
  Längre svar: Se det som en gråskala, inte svart eller vitt. För tillfället, sen typ 1980, känns det mörkgrått. Vi uppmuntras hela tiden att prioritera individuellt förverkligande framför omtanken om andra. Ber man om egoism, så får man egoism - var det så hon skrev, Nina Björk ?
  Nationalsocialism och sovjetisk dito är knappast exempel på solidaritet och altruism. Bara missbruk av ord.
  Anso: Vilken fin sammanfattning du gör !
  (2/5 kanske var tjaskigt. Men jämfört med polemiken på bloggen, som ALLTID, klockrent (värlsklass), bemöter det som "motståndaren" sagt, hänger inläggen i radio/TV ibland för sig själva, inte samma hundraprocentiga närvaro. Tycker jag.
  Inser samtidigt att det är hopplösa medier att debattera i, när man vilken sekund som helst kan bli avbruten..)
  Eric

  SvaraRadera
 19. På samma sätt som det finns en god egoism: att andas, att äta, att hålla sig frisk; och en ond egoism: att luras, att stjäla, att slåss, att tränga sig före i kön etc., så finns det en god nationalism: att vårda det kulturella arvet, att bekräfta andras kultur och upprätthålla goda relationer med dem, att arbeta för fred. Exempel på ond nationalism såg vi i Hitlertyskland. Men det finns fler ställen där denna form grasserar.

  Alla vet att motsatsen till egoism är altruism, och att komplementet till nationalism är internationalism.

  Huvudsaken är, att vi tänker på Kärleken och Ömsesidigheten!

  SvaraRadera
 20. I kvällens SVT Debatt hade tydligen Hübinette fått order att slopa ordet "främlingsfientligt" om SD. Istället använde hon ordet "främlingskritiskt". Precis som om de vore kritiska till främlingar, istället för politiken.

  Rätt ord vore väl "migrationspolitiskt kritiskt", för då kommer man ju åt den politiska delen av saken, och något annat har antagligen SD inte heller begärt. Att Jonas Sjöstedt, som alltid framstått som klok och balanserad, nu föll in i kören av politiker som skäller SD för "-fientlighet", verkar overkligt.

  SvaraRadera
 21. Vete, ris eller couscous har en sak gemensamt. De är olika sorter av gräs.
  Vilket sorts gräs vi använder till vår basföda beror helt enkelt på hur de olika sorterna trivs där vi bor.

  När det gäller gudadyrkan kan det dock stämma. Vi dyrkar alla samma gud. MAMMON!

  SvaraRadera
 22. Svar till Anonym 22:15 (varför dessa anonyma Anonym som ständigt försvarar SD? Är det samma figur eller är det olika figurer?

  1. programmet heter inte Debatt, utan Agenda.
  2. Hur kan det vara konstigt att Jonas Sjöstedt kritiserar SD för att vara främlingsfientligt.
  3. Har man som mål att skicka tillbaka människor till krig och förföljelse på grund av att man ogillar ett mångkulturellt samhälle så är man väl främlingsfientlig.
  4. Jag hoppas vid Gud inte att det är kristna människor som döljer sig bakom dessa anonyma inlägg, men jag anar det värsta.
  Renée Andersson

  SvaraRadera
 23. 22:44

  Om SD sagt sig vilja skicka flyktingar tillbaka till krigszonerna, så är det allvarligt.
  Men, när sa SD detta?

  Vad vi vet är, att SD vill följa samma flyktingpolicy som Finlands, Danmarks och andra EU-länders. Om dessa stater är flyktingfientliga, så borde Sverige protestera med kraft mot dessa.

  SvaraRadera
 24. Renée Andersson 22:44 rekommenderas att även läsa den blogg, som liberalen Ulrika Nettelblad skriver.

  SvaraRadera
 25. Renée Andersson. Vi är flera, jag skrev inte 22.15. Håller med 9:53 Är våra nordiska grannländer främlingsfientliga rasister?
  För min del är det viktigaste att hjälpen kommer de BÄST BEHÖVANDE till del. Inte att göda flyktingsmugglare.
  Sd vill så vitt jag vet öka biståndet i de utsattas hemländer inom UNHCR:s regler.
  Vad sägs om detta?

  SvaraRadera
 26. Här är en till som (partiellt) ser SD som ett nödvändigt inslag i partilivet om alla sidor av problemen ska bli belysta.

  Renée Anderssons refelxioner har fog för sig, men de kommer kanske att modifieras vartefter SD får chanser att närmare förklara sig.

  SD är för övrigt ett resultat av de andra partiernas usla hantering av flyktingfrågan.

  10:49 har rätt. Men angående biståndet sägs SD vilja minska det, inte öka, tyvärr.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.