söndag 29 augusti 2010

Zlatan och Berlusconi på samma scen

Berlusconi, ett av Europas skammärke, är ägare av Milan, den klubb Zlatan Ibrahimovic nu ingår i som fotbollsspelare och reklampelare.

Tanken att se Zlatan, med sina rötter i Rosengård, sitta på samma podium som en skrupelfri politiker och mansgris som spelar på främlingsfientlighet känns ganska trist. Han är ju inte vem som helst: han är en gudabenådad spelare, en outsider som tagit sig hela vägen upp och, som jag förstått det när jag hört honom, en tänkande människa.


Jag har, ända sedan fotbollsspelarna reducerat sig själva till reklampelare, undrat hur mycket man kan prostituera sig genom att göra reklam för sådant man a) inte vet något om b) inte ens själv använder eller c) tycker direkt illa om. Det känns på något sätt ryggradslöst. Än märkligare blir det när man väl uppnått avsevärd förmögenhet och ändå uppträder som en simpel reklampelare.

Att ta steget till en klubb som används som reklampelare för Berlusconi - och därmed de facto ingå i hans stall - måste väl ändå ses som något annat än bara en övergång till ett annat lag. Som stjärna är man ju faktiskt med och legitimerar en suspekt politiker, med åsikter och attityder. Gillar man det, tja, då är det väl okej. Gillar man det inte som tänkande människa, då begriper jag inte hur man tänker.

Hade Berlusconi själv tränat Milan hade man tagit guld i ligan, meddelade han för övrigt i våras. Bara så ni vet.

8 kommentarer:

 1. I Barca var det UNICEF.
  Ser ut som en himmelsvid skillnad.
  Gör det någon skillnad ?
  Eric

  SvaraRadera
 2. Visst gör det skillnad, Eric! Birger använder ordet "legitimera", jag skulle vilja lägga till ordet "normalisera". Milan bidrar till att "normalisera" Berlusconi i fotbollsvärlden och nu också bland svenska ungdomar som älskar Zlatan.
  HB

  SvaraRadera
 3. Tramsigt inlägg...inte speciellt förtjust i Z, men ska nu fotbollspelare värdera politiker och annat löst folk innan man överväger att spela för en viss klubb ??? Vad jag vet röstar miljoner italienare på B

  SvaraRadera
 4. Svante, varför skall inte fotbollsspelare - lika väl som andra - överväga om man vill vara reklampelare för Berlusconi som är en man som får den svenska högern att framstå som humanistisk vänster.
  HB

  SvaraRadera
 5. Birger, jag lovar att mitt älskade Werder Bremen kommer att ge såväl Zlatan som Berlusconi en rejäl omgång den 29 september, när vi möter dom i Champions League! :)

  http://www.werder.de/english/index.php

  SvaraRadera
 6. Birger,
  jag tänkte ungefär samma tanke när jag såg nyheten om övergången i morse.

  Zlatan är inte någon kuvad löneslav - han, om någon, har råd att vägra skänka glans åt en främlingsfientlig person som troligen skulle se ner på honom om han inte var en av världens bästa forwards.

  Undrar vad Zlatans gamla grannar i Rosengård tänker om det hela!

  SvaraRadera
 7. Christian Schickhardt sa...

  W.B möter Inter inte Milan. :)

  SvaraRadera
 8. Jag är ingen större fan av Ibra, men höj blicken - killen vill tillbaka till Italien. Och Milan var antagligen den enda klubben som hade råd at köpa över honom. Att Berlusconi råkar ha lagt rabarber på en fin gammal klubb, bör inte drabba Ibra. (Vad vet vi förresten om ägarna i Inter, Juve och de andra miljonklubbarna - det är samma typ av direktörer och ägare där.) "Guilt by association"? Se istället Ibra som en länk till en fotbollskultur, till Gre-no-li etc. Marcus Birro: "Välkommen hem till Italien!".

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.