måndag 5 juli 2010

Smygtitt i Ohlys tal - och Centern längtar efter doft av pesticider

Såg Reinfeldts tal. Var inte det lite pinsamt? Påminde mig ganska mycket om Ian Wachmeister och andra missnöjespolitiker som hotar med motståndarnas skattehöjningar.

Var fanns visionen i talet? Och hur många gånger sa Reinfeldt "jag" i talet? Trettio gånger? En gång per minut i snitt? Vilket väl på något sätt speglar moderaternas världsbild, där alltid "jag" är i centrum.


Aftonbladet meddelar att Reinfeldt fick tre Plus av fem möjliga för sin klädstil.

Idag är det Lars Ohlys tur att inta scenen. Han är lika mycket kork som Reinfeldt, meddelar DN. Men: det kommer garanterat att bli mindre "jag" och mer "vi", mindre vädjanden till våra egoistiska sidor, mer vädjande till våra solidariska sidor. Vilket också säger något om ideologier.

I övrigt har bloggen fått tillgång till det första utkastet som Lars skrev inför kvällens tal...


Smygtitt ur Lars Ohlys utkast till tal idag:

Vi före detta kommunister har inget att skämmas för, vad är det för fel på idén om från var och en efter förmåga till var och en efter behov? Varför i helvete får man inte säga det för? Är det något fel i det??


Och när blev det planekonomi att återföra pengar till kommunerna till den nivå som alla – inklusive moderaterna - var överens om får några år sedan? Och hur kan det vara kommunism att höja skatterna med 70 miljarder - var det kommunism för tre år sedan i landet?


Och varför i helvete ska jag sitta i samma båt som den där Eriksson som vill ha multinationella bolag och frimicklare som ägare av skolor? Och hur förvriden är inte världen när man tvingas se Reinfeldt på Djurgårns matcher? Och varför i helvete måste jag se så glad ut jämt för?


Kamrater, låt oss återgå till att se sura och bittra ut, som hon Eva Britt i Bryssel. Med Reinfeldt vid rodret styr vi ju allt längre bort från Röda havet.Och vem kan vara glad över att medverka till att den där Eriksson blir statsråd? Jag grät i n t e när muren föll, Eriksson! Varför påstår du det hela tiden? Smygborgare!


Kamrater, kampen börjar, USA ut ur Vietnam och allt vad de nu heter! Kamrater, vi lovar att ge alla barnfamiljer som bor utanför Vellinge och Danderyd en check till Ullared, så vi får fart på hjulen och förbättrar det ekonomiska klimatet så vi får in mer pengar till vård, skola och omsorg.Vi måste ju ha bättre klimat, varför talar ingen om klimatet längre efter det där mötet i Köpenhamn?
18 kommentarer:

 1. Varma sommardagar som får asfalten att dallra och ljumma sommarnätter som fyller Stureplan med hormonstinna gaphalsar är andra saker som ger starka centervibbar.

  SvaraRadera
 2. Jo, Birger. Det var pinsamt Reinfeldts tal i går. Jag lyssnade till det över nätet och blev uttryckligen förvånad. Jag kan mycket väl ge lov och cred till motståndarna om de förtjänar det. Men den här mannen kan väl inte på riktigt vara statsminister för ett helt land? Ens partiledare för ett parti? Det lät som att han hade fastnat ur hissen på väg ut ur MUFs lokaler när han var på väg till handelshögskolan. Så befriat från visioner. Och så befriat från ens TAL om miljö.

  För fyra år sedan nämnde han åtminstone ordet miljö när han talade om att det var något, tillsammans med kultur, som inte skulle prioriteras alls i moderaternas och alliansens politik. Och jo, tack det har vi ju märkt.

  Nu står miljön tydligen så lågt ner på prioriteringslistan att det inte ens letade sig in som något ickeprioriterat...

  Däremot hyllade han den förda kulturpolitiken: bara de lata kulturarbetarna kammar sig och startar ett företag så att vården kan gå runt i det här landet, och andra företag kan få behålla mer av sina pengar att sätta på Cayman-öarna, så ordnar allt sig. Synd bara att de kulturarbetare som tvingades starta företag på grund av uteblivna satsningar på kulturen nu åter tvingats stänga igen sina företag. Som sambo till en kulturarbetare som inte fått ett enda uppdrag sedan finanskrisen slog till (men dessförinnan hade en del uppdrag om än inte i närheten av sin tidigare anställning) kan jag bara beklaga att statsministern inte låtit analysera sin egen krispolitik. En haverikommission borde tillsättas.

  Men Reinfeldts haveri lämnar åtminstone öppet mål nu. Eller rättare sagt det är en hel tom planhalva. Det borde gå att promenera fram och peta in den. Minsta lilla vilja kan nu förstås som vision. Tyvärr får inte ribban ligga så lågt så någon måste se till att höja den rejält.

  Det absolut roligaste var dock att statsministerns tal föregicks av en allsångskör som sjöng nåt i stil med:

  "Om det flyter, låt det flyta.
  Om det sjunker, låt det sjunka."

  Och visst är det en träffande beskrivning av hur den svenska abdikationen från politiken ser ut och hur dagens marknadsekonomi fungerar. Men som politisk vision?

  Sedan presenterades Reinfeldt av någon som ungefär tre gånger sa att Reinfeldt skulle tala om "Föregångslandet". Efter några harklingar där han nog fick med tre saker han inte tänkte göra nästa mandatperiod, ägnade han resterande 90 % av talet till att tala om de Rödgröna.

  Det kan jag åtminstone berömma honom för. Trots blek insats i övrigt. Om man inser att man inte räcker till och inte klarar av att tänka längre än till nästa skattesänkning eller har förmåga att skapa det där föregångslandet man drömmer om, ja då är det fint att man lämnar över till dem man tror klarar av det.

  Till de Rödgröna: trots att det borde vara lätt att ta hem en promenadseger efter det här så vore det för oss, som tycker det är viktigt också med de estetiska värdena i livet, väldigt väldigt härligt om ni trots allt satte den i krysset!

  /Anso från ett Tyskland i fotbollsfeber

  SvaraRadera
 3. Vad ska man tro? Samtidigt som moderaterna visar sig missnöjda med de gröna, vilket förstås hör till rollspelet, så tycker många gröna likadant, dvs att MP är dåliga numera.

  Så vad ska man rösta på?

  SvaraRadera
 4. 10:11. Men det finns väl grader i helvetet! Att MP är blekare än det gamla MP gör väl inte att man ens kan jämföra dem med de nya moderaterna? Släpp fram dem så de får visa vad de går för på riktigt.

  Så här kan man också analysera Reinfeldts tal:

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/07/juli-4-2010-reinfeldts-tal-helt-utan.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AlliansfrittSverige+%28Alliansfritt+Sverige%29

  Letade efter DN:s retorikanalys som alltid brukar komma efter Almedalstalen. Men tydligen inte i dag. Insåg de att de inte ville sätta en retorikexpert på den ledare de är satta att lyfta fram till valet och därmed fick avbeställa analysen? Vi får väl hålla till godo med ovanstående analys och Alliansfritts i så fall...

  SvaraRadera
 5. Är Reinfeldt en övervintrad utilitarist? Funderade jag på efter hans olika utspel i går. Det vill säga om några går under för att de som anser sig tillhöra "allmänintresset" gynnas så är det befogat svinn.

  Synd att han sagt att han inte är så intresserad av kultur. Någon borde sätta Brott och straff i händerna på honom. Tror inte det finns någon bok som bättre dödförklarar dessa tankegångar. Raskolnikov tänker att fler kan få det bättre om han mördar pantlånerskan som sitter på alla pengar. Dock tycker han efteråt att det inte var en så bra idé ändå...

  150 år senare borde ju idén om att i stället politiskt förändra samhället så att en pantlånerska inte får tillfälle att samla pengar på högar, när andra svälter, vara gångbar i ett civiliserat samhälle? Kan man ju tycka... Hoppas Ohly nämner nått om det i kväll.

  SvaraRadera
 6. Jag tror inte att Reinfeldt har tagit avstånd från de tankar som han lanserade i sin bok "Det sovande folket".*

  Skulle han tala öppet om att skrota den generella välfärden, skulle han förlora höstens val.

  Han väljer då att tala om annat, men om han vinner i höst kommer han säkert att fortsätta sin gärning som välfärdssamhällets dödgrävare.

  *Kan laddas ned på:
  http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/03/10-mars-2009-vi-ger-er-det-sovande.html

  SvaraRadera
 7. Reinfeldts tal igår helt fantastiskt!

  SvaraRadera
 8. gillar din "första-utkastet-till-tal-betraktelse". Det är så skönt när de blir avklädda och man märker att de står där alla helt nakna fast de egentligen alla har några vettiga idéer i grunden. Tyvärr begravda under konsumtions- och tillväxtkraven. Det är verkligen intressant att tänka hur dessa partier skulle agerat om de utgick från sina ideologier i stället för allas gemensamma överbyggnad "arbeta mer och konsumera mer och slösa bort ditt liv".

  SvaraRadera
 9. Den här mannen

  http://www.tillvaxtreflektera.se/

  har skickat sin bok "Tillväxt till döds" till partiledarna/rören med ett följebrev där han uppmanar till läsning innan valet. Han rapporterar kontinuerligt
  hur det går:

  så här svarar t.ex. folkpartiet:

  http://www.tillvaxtreflektera.se/2010/06/fps-syn-pa-tillvaxten/

  SvaraRadera
 10. Tack för lästips - bok är nu beställd!

  SvaraRadera
 11. återigen: vilka bilder du får tag på! Bara det är ju skäl att digga dig, men det finns ju så många skäl...

  SvaraRadera
 12. Relevant fråga i pressmeddelande från MP i dag:

  "Högre böter för nedskräpning. Vad blir straffet för atomsopor?

  Regeringen föreslår hårdare straff för nedskräpning. Skräp i naturen är ett problem och det är bra att man bryr sig om det, menar språkröret Peter Eriksson. Men det är synd att man inte tar tag i de stora miljöproblemen också.

  - Regeringen har misslyckats med alla stora miljöfrågor under mandatperioden. Då är det naturligt om man väljer att jobba med de små frågorna istället. Den intressanta frågan till Carlgren blir: om man får 1000 kr i böter för en engångsgrill i parken - vad blir då straffet för att öppna upp för nya atomsopor i hundratusen år?"

  SvaraRadera
 13. Varför kan ingen i MP tala mer om de lokala miljöfrågorna och högerns försämringar av miljöbalken? Se Naturskyddsföreningens granskning av 10 år med Miljöbalen. Medan MP nästan bara tjatar klimat, urholkas miljöbalken bit för bit som ska skydda vår närmiljö mot tex buller och skitig luft. Arkitekterna bakom försämringarna är (C) som ensidigt lyssnar på Svenskt näringsliv, LRF etc. Intressant är också det positiva för enskilda och allmänheten har kommit från EU, tex kraftig förstärkning av talerätten som regeringen nu motvilligt måste införliva i Miljöbalken.

  SvaraRadera
 14. Du är heller inte riktigt klok,

  och det blir jag så glad av!

  SvaraRadera
 15. I de smältande polarisarnas tidevarv kan för övrigt, konsumtion aldrig bli till en rent privat angelägenhet, någras överkonsumtion blir till allas problem och fordrar gemensamma lösningar. 40-timmarsveckan omöjliggör nödvändiga utsläppsminskningar och vilken annan klimatlösning kan vara trivsammare, bekvämare och njutbarare för de arbetande än mer fritid?
  Ett litet smakprov från att SCHen, som lyser allt klarare.

  SvaraRadera
 16. I de smältande polarisarnas tidevarv kan för övrigt, konsumtion aldrig bli till en rent privat angelägenhet, någras överkonsumtion blir till allas problem och fordrar gemensamma lösningar. 40-timmarsveckan omöjliggör nödvändiga utsläppsminskningar och vilken annan klimatlösning kan vara trivsammare, bekvämare och njutbarare för de arbetande än mer fritid?
  Ett litet smakprov från ett SCHen, som lyser allt klarare.

  SvaraRadera
 17. I de smältande polarisarnas tidevarv kan för övrigt, konsumtion aldrig bli till en rent privat angelägenhet, någras överkonsumtion blir till allas problem och fordrar gemensamma lösningar. 40-timmarsveckan omöjliggör nödvändiga utsläppsminskningar och vilken annan klimatlösning kan vara trivsammare, bekvämare och njutbarare för de arbetande än mer fritid?

  Ett litet smakprov från ett SCHen, som lyser allt klarare.

  SvaraRadera
 18. Bussigt av statstelevisionen att lägga Ohlys dag i Almedalen i skuggan av Moderaternas uppdykande.

  Har man ingen hyfs på Aktuellt 21?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.