onsdag 21 juli 2010

Godmorgon, bästa borgare, sossar och gröna...

Jaha, så har vi då kommit så långt att till och med Dagens Nyheter på ledarplats skriver:

"Den svenska regeringen
hävdar fortfarande att våra soldater är i Afghanistan för att bygga fred, men sanningen är att de utländska trupperna numera mest ägnar sig åt att skydda sig själva. Parallellerna till det utdragna sovjetiska misslyckandet i Afghanistan på 1980-talet blir fler och fler."

Godmorgon, Dagens Nyheter! Kul att ni insett det som historiskt bevandrade insåg redan när ni applåderade den svenska militära satsningen i Afghanistan.


Nu var det ju inte bara borgarna som stödde svensk militär under Natobefäl, i en enda stor röra där skillnaden mellan soldater i svenska uniformer och de som skickar förarlösa plan för att bomba skyldiga och oskyldiga blir minimal i de drabbades ögon. Det militära insatserna har lett till ökat stöd för talibanerna.

Den svenska insatsen gjordes till och med till "grön politik" av det nya miljöpartiet. Utan att man ställde sig frågan vad som var målet med insatsen - ett mål som blivit alltmer luddigt och som numera av Sveriges utrikesminister och Sudanexpert Carl Bildt beskrivs som ett krig mot opium. Tidigare skulle det bombas fram öppnande av flickskolor. Ursprunget var att ta kål på bin Laden.

Medlen för att uppnå det goda göder det onda. Lägg till det en historielöshet som är skrämmande och ni har bilden av det som kännetecknat såväl den journalistiska som politiska eliten i vårt land under de år då kritik av sättet att hantera Afghanistan beskrevs som flummigt, naivt och inskränkt. Vem har varit flummig, naiv och inskränkt?

Det enda parti som gjort rätt bedömning hela vägen är vänsterpartiet. Vilket är mest pinsamt för gröna, vars ledartrojka agerat mer för att att bli betraktad som regeringsfähig i sossarnas ögon än som gröna partiföreträdare och opinionsbildare. Nu har man fått kalla fötter. Godmorgon!

Jag avslutar med ett utdrag från Ola Wongs krönika i SvD:

"Den danske författaren Carsten Jensen gör en överslagsberäkning att varje ny grupp soldater som sänds till Afghanistan i sex månader dödar mellan 50 och 150 talibaner och lokala bönder. Därtill kommer ett mindre antal kvinnor och barn.

Med tanke på att det är ett klansamhälle innebär det förmodligen att talibanerna kan räkna med någonstans mellan 500 och 1000 nya, starkt motiverade rekryter, som tar geväret i hand för att de har döda familjemedlemmar att hämnas, skriver Jensen.

I den läsvärda boken Al Queda and the road to 911 skriver Lawrence Wright hur Usama bin Ladins plan med 11 september-attacken var att locka USA och dess allierade till Afghanistan. För att blöda ut dem. Och de kom. Som råttor till fällan.

De riktiga idioterna är väl vi som lät oss dras in i ett krig i ett land som redan besegrat britterna och ryssarna...".


14 kommentarer:

 1. Schlaug i gammal god högform igen med ännu en superbild! Tack för att du skriver för oss som inte tar sommarledigt från bloggen!

  SvaraRadera
 2. Pinsamt!
  Sorgligt!
  Sant!

  SvaraRadera
 3. Vad får du alla bilder ifrån? Den här ju lysande!

  SvaraRadera
 4. Beundrar er ( ingen ironi ) som tidigt insåg vansinnet i det här uppdraget. Själv var jag inne på att vi var fega svenskar som hellre såg att andra gjorde det vi inte vågade. Helt fel.
  "Nya miljöpatiet" -en beteckning jag inte hört tidigare. Men som "känns" väldigt adekvat. Tyvärr inte i någon positiv bemärkelse. Inte med bästa vilja i världen kan man lägga sin röst där.
  (Inte i min vildaste fantasi trodde jag att vänsterpartiet någonsin kunde bli ett alternativ. Tycker de lyckats hålla fast vid ideologin betydligt bättre än "nya mp", trots liknande längtan efter taburetter.)
  STEG 3 ?
  Eric

  SvaraRadera
 5. Det styggt gjort att visa nidbilder av våra tappra legosoldater.

  SvaraRadera
 6. Du Birger talade i en demonstration utanför ryska ambassaden där det krävdes att Sovjet skulle lämna Afghanistan. Rätt eller fel? Hade det möjligen varit bättre om ryssarna kontrollerat landet?
  Frågande

  SvaraRadera
 7. Hej! Håller med Eric, jag har varit kritisk till din kritik av den svenska insatsen i Afghanistan och följt mitt partis uppfattning. Det var fel att anamma språkrörens argument. Som gröna gräsrötter måste vi vara mycket hårdare i vad vi accepterar att Peter och Maria gör med vårt parti. V å r t parti, inte riksdagsgruppens eller språkrörens eller den lilla klicken kring dessa!
  H-A S

  SvaraRadera
 8. I tävlingen: I Kampen mot tillvaron!,
  har människan, vunnit första pris.
  Från vanligtvis välunderrättad källa,
  Så går tävlingen inte i repris!

  SvaraRadera
 9. Jag skulle precis säga att det väl inte är så många miljöpartister som har anammat partiledningens åsikter i afg.frågan, eller är det det? Det är en klick i ledningen som precis som när det gäller arbetstidsförkortningen inte vågar outa partiets politik av rädsla för sossarna. Men det blir andra bullar snart, sossarna behöver MP som draghjälp och MP måste ju därmed få självförtroende nog att stå för sin politik.

  Eric, vänstern ger jag oerhört mycket kred i denna fråga. Men just idag var det en vänsterpartist som skrev en debattartikel om att riva upp sexköpslagen! Det trodde jag aldrig att jag skulle få höra från en vänsterpartist. Har själv en mamma som är kriminalpolis och BARA jobbar med sådana frågor våld/våldtäkt/ med mera mot kvinnor. Lagen har varit oerhört betydelsefull men att straffskalan måste skärpas är givet. Den lagen borde vi verkligen exportera istället för att inrätta en vapenexportmyndighet i syfte att sälja fler vapen...

  Att det finns ett problem med att homosexalitet är tabulagt bland högerkristna män som gör att de måste få lov att köpa homosexuella prostituerade och att de senare av den anledningen verkar vara mer benägna att vilja få bort lagen gör frågan ännu mer skruvad.

  http://bengtheld.blogspot.com/2010/07/goran-hagglund-kd-prostitution-och.html

  Detta måste bemötas med dels hbt-vänlig politik men också tillväxtkritisk politik som ifrågasätter detta ekonomiska system som sanktionerar att sex och pengar har med varandra att göra på grund av fördelningspolitiska orsaker. Har man pengar så man klarar sig och inte duschas med "livsstilspropaganda" i reklam med mera om vad man borde köpa - inte 17 tar man betalt för att ligga med någon man vill ligga med, eller? Känner inga sådana människor. Det är ju för 17 centerresonemang. Några skiter i varg- och vallagar då tar vi bort lagen eftersom några inte följer den... Där har jag svårt att tro att MP skulle lägga sig. Även om jag inte tror att vänstern accepterar en sån virrhjärna som var ute och for i Expressen med folkpartister idag. Det är mycket naiva politiker som tror att man kan separera "frivilliga" från trafficing offer och det är nog få som kan definiera en frivillig sexsäljare. En 16-åring som säljer sex för att den annars inte har råd med en handväska? Förmodligen frivillig i ögonblicket, men hur mycket är frivilligt i det systemet den lever i? Och hur mycket kunskap har den om det den kan råka ut för både fysiskt och psykiskt? Och hur många har den som ser och bekräftar den i sin vardag? vad är vuxenvärlden som inte bekräftar sin barn och unga dagligen och stundligen? genomrutten. Men "rädda" flickor i afghanistan genom att bidra till kaos och krig i deras land det vill man...

  /

  SvaraRadera
 10. Kriminalisera både sexköp och sexförsäljning. Jämlikhet tack

  SvaraRadera
 11. jo, men då hamnar man ju i det läget att de kvinnor som hålls instängda i lägenhetsbordeller och som kommit hit i tron om att få chans till jobb och ett bättre liv och istället tvingas till prostitution. Det är ju helt bisarrt att dubbelbestraffa dessa människor som aldrig haft varken vilja eller intention att sälja sex. Hur gärna de som nu håller på att lobba för frivillig sexförsäljning så kan det aldrig någonsin vara dessa "frivilliga" sexförsäljare som ska få sätta normen. Är man frivillig tar man väl inte betalt, hur sjukt är det inte att langa upp plånboken om man frivilligt och av egen vilja gått med på det?

  SvaraRadera
 12. Den bästa bilden på länge!

  För övrigt noteras att Birger ej sällan ger Vänsterpartiet beröm, till och med oftare än vänliga ord till Miljöpartiet.

  Ja, om Jonas Sjöstedt (åter i Sverige efter några år i USA) skulle bli vald till ny V-ordförande, då vore V en farlig konkurrent till MP.

  V lär vara det enda riksdagsparti som vill ta Sverige ur EU. Så kanske man skulle rösta på dem i riksdagsvalet. Eller vad tycker menigheten i denna spalt?

  Gt

  SvaraRadera
 13. I en artikel i International Security nr 3, vol 1, 2008 presenteras forskning som visar att endast 23% av militära lösningar i konflikter uppnår sina mål. Ickemilitära lösningar i motsvarande konflikter gör det i 56% av fallen.

  Men Afghanistan handlar kanske inte om att vinna för de stater som rest dit i militära syften, utan om att upprätthålla lojalitet med militärindustrin och med USA.

  Samma lojalitet visar sig nu om några dagar när USA kommer att förbereda sig för krig (öva) i Sverige. Centrum för det hela är Luleå men det är knappast en fråga om georgrafisk begränsning att bjuda in världens största militärmakt för samarbete.

  Å andra sidan är det logiskt: Sverige är en av världens största vapenexportörer (per capita, per var och en av oss alltså). Det är marknadslogiskt och tillväxtvänligt att underhålla förutsättningarna för krig.


  Ickemilitära lösningar funkar för bra för att det ska vara lönsamt att satsa på dem.

  Annelie

  SvaraRadera
 14. Misstag i siffrorna ovan, det ska vara: 53% av ickevåldslösningar uppnår sina mål och 26% av militära gör det. Studien är både statistisk och kvalitativ och grundar sig på data över cirka 100 år in på 2000-talet. /Annelie

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.