onsdag 30 juni 2010

Avslöjandets tid...

Skiftet juni-juli. Bästa tiden på året. Men också den mest avslöjande.

Salladen prunkar i skottkärran, kryddlandet doftar, tomaterna rodnar, sparrisens sista knoppar skjuter fart, jordgubbarna lyser och potatisen är mjäll - och vitlöken ska vi inte prata om... Allt smakar som det ska - och man upptäcker hur lite, illa och dåligt det mesta man köper egentligen smakar.

Man återupptäcker på nytt varje år hur blåst man blir när man handlar mat. Mat skall plockas direkt. Då, om inte förr, fattar man varför man flyttat från den stora staden för att bosätta sig på vischan, äga en bit mark och strula med lite odlingar.

Det man inte fattar är att man bor i ett land där man inte kan få färsk mat för jämnan. Frossa i färska tomater och solvarm basilika...

Frågan är varför jag nu skriver "man", istället för "jag". Det beror på att det är fotbolls-VM, och idrottskvinnor- och män säger alltid "man" om sig själva... Det smittar. Ska förresten skriva någon rad om Maradona vid tillfälle, mitt förhållande till honom är kluvet... Så kluvet att jag inte vet om jag till och med skall hålla på Tyskland på lördag, vilket å andra sidan är mot mina grundläggande principer...

18 kommentarer:

  1. Med sådana principer missar "man" mycket trevligt här i livet. På lördag håller "man" så klart på Tyskland! ;-)

    SvaraRadera
  2. Det är få förunnat att kunna välja liv på det sättet, Birger! Idag krävs det att man är kapitalist, vanliga arbetare sliter i förorterna.

    SvaraRadera
  3. Skitsnack, Anonym 10:07! Alla kan välja, läser du Birgers bok Svarta oliver och gröna drömmar så ser du vika val han gjorde, vilket var mycket modigt eftersom det blev både utedass och vatten att hinka upp! En mycket läsvärd bok, en av de bästa jag läst som skrivits av någon politiker.
    Det vanliga är att så många gnäller utan att ha tagit konsekvenserna av sitt gnällande. Stressar man nästan ihjäl sig så finns alternativ, även om de kräver mod att flytta, bo billigare, bygga upp något nytt. Modet var stort under 70-talet, människor bröt upp, byggde upp sina nya liv utanför städer och när man sedan försakat mycket för att bygga upp något nytt så gnälls det på att man har det bra eller är "kapitalist". Skärpning! Gör något själva istället!

    SvaraRadera
  4. Apropå VM i fotboll, rikedom och rättvisa:

    http://www.gapminder.org/news/follow-the-world-cup-in-gapminder/

    Är rika länder mera framgångsrika än fattiga?

    Englands forna framgångar har jag sett som en självklar följd av att de fattigas barn ständigt spelade fotboll på gatan - till och med under cricketsäsongen.

    Nu upptar bilarna gaturummet och barnen har dataspel...

    SvaraRadera
  5. Det är fulländat. Efter att det avslöjades att de svenska moderaterna är den enda uppdragsgivaren utanför USA för den största smutskastaren från Bush-kampanjerna, Rove, så är nu också militärpolitiken i hamn (man kan ju inte längre kalla det försvarspolitik). Onkel Sams kända kampanjer kommer väl bli "Moder Svea behöver dig" och ungdomar utan jobb ska skickas på krigsuppdrag.

    http://www.expressen.se/debatt/1.2046044/sten-tolgfors-unga-ar-vinnarna-pa-nya-forsvaret

    Fy *** vilken sorglig utveckling av Sverige. Längtan efter ett nytt vulkanutbrott med lite kraftigare verkningar som denna gång kapar all ström, börjar bli allt starkare. Tänk vad skönt det vore om alliansens kontakt med det högerkristna styret på tankesmedjorna i USA bröts bara för ett par dagar... Så tomt på idéer det plötsligt skulle bli i Rosenbad...

    SvaraRadera
  6. Tilda Rosenberg, om alla som du menar kan välja, ja då skulle vi inte ha så mycket att klaga på i Sverige. Men det handlar sannerligen inte om att antingen rycka upp sig eller också skylla sig själv.

    Människor i allmänhet har inte så mycket makt.

    Inställningen att de ändå har det, bidrar till maktlösheten och skuldbelägger dessutom åt helt fel håll.

    Annelie

    SvaraRadera
  7. Instämmer, Tilda! Människor i detta land har fantastiska möjligheter att skapa det liv de önskar! En fråga om val. Antingen väljer man att lägga sin energi på gnällande eller så väljer man att lägga den på att få något gjort i den riktning man önskar.

    SvaraRadera
  8. Slug! I oktober skrev du angående kristdemokraternas seminarium i riksdagen, som utestängde svenska freds med flera::

    "Seminariet handlade om hur vi skall kunna sälja mer vapen i världen.

    Alliansregeringen vill tillsätta en myndighet med den uppgiften. Krig är pengar, krig ger jobb, krig ger tillväxt - månde det blir valaffisch för Alliansen?"

    Du får nog rätt även på den punkten. tyvärr..

    härligt med tomater!

    SvaraRadera
  9. Tilda, Annelie.
    Somliga ser glaset som halvfullt, andra det som halvtomt. Johan Norberg brukar hävda/predika, att hur vi ser på världen till 50% är en läggningsfråga.
    Antingen ser man de som råkar illa ut/är maktlösa (vänster), eller så ser man möjligheterna för de lyckligt lottade (höger).
    Det som stör, ur ett vänsterperspektiv, är att högermänniskor tror att de gjort sig förtjänta av sin framgång, när det i så oerhört hög utsträckning handlar om tur.

    SvaraRadera
  10. Annelie, nej det är klart att det inte bara handlar om att "rycka upp sig eller skylla sig själva", det begriper jag också. Det handlar givetvis om läggning, vilken miljö man växt upp i och om man utifrån detta vågar bryta upp.

    Du skriver att människor i allmänhet inte har så mycket makt. Jo, det har man! Inte så att man har makt att göra karriär, tjäna pengar och bli berömd kändis. Men man har alltid makt att välja den andra vägen, det vill säga välja att ta steg ned från karriärstegar, kommersiell status. Man har alltid valmöjligheten att leva med små kostnader! Vi som drog iväg på sjuttiotalet, valde medvetet denna väg trots omvärldens fördömanden och hånskratt. Många av oss flyttade från storstaden, levde ekonomiskt fattigt men mycket rika liv. Det var ett val som en del av oss klarade att leva med, andra bröt upp så småningom men hade i alla fall prövat. Det jag vill säga är att det alltid går att ta steg tillbaka, steg som många uppfattar som nedåt även om det kostar att man lämnar sin fina bostad, sin stad och sitt flådiga jobb.
    Tilda R.

    SvaraRadera
  11. Annelie, nej det är klart att det inte bara handlar om att "rycka upp sig eller skylla sig själva", det begriper jag också. Det handlar givetvis om läggning, vilken miljö man växt upp i och om man utifrån detta vågar bryta upp.

    Du skriver att människor i allmänhet inte har så mycket makt. Jo, det har man! Inte så att man har makt att göra karriär, tjäna pengar och bli berömd kändis. Men man har alltid makt att välja den andra vägen, det vill säga välja att ta steg ned från karriärstegar, kommersiell status. Man har alltid valmöjligheten att leva med små kostnader! Vi som drog iväg på sjuttiotalet, valde medvetet denna väg trots omvärldens fördömanden och hånskratt. Många av oss flyttade från storstaden, levde ekonomiskt fattigt men mycket rika liv. Det var ett val som en del av oss klarade att leva med, andra bröt upp så småningom men hade i alla fall prövat. Det jag vill säga är att det alltid går att ta steg tillbaka, steg som många uppfattar som nedåt även om det kostar att man lämnar sin fina bostad, sin stad och sitt flådiga jobb.
    Tilda R.

    SvaraRadera
  12. Tack för kommentarer och intressanta inlägg.
    Anso: Efter att ha sett Tysklands första match så är jag på väg att tappa alla principer. Kul fotboll.

    10:07 - första gången jag blivit omnämnd som kapitalist... Det var ju lite kul faktiskt.

    Tilda: Du var väl en av de modigaste om jag inte tar fel utan minns rätt... Jag delar din uppfattning till stor del som du skriver i ditt andra inlägg: att ta steg "nedåt" går nästan alltid, åtminstone vid några tillfällen i livet. För min del blev det i början av 70-talet: ut till det du skriver - utedass, vatten som hinkades upp och höns. Det var ett frivilligt val att leva fattigt - när räkningarna var betalda fanns ibland bara några kronor kvar, men det var frivilligt. Det är en annan sak om man tvingas in i ekonomisk fattigdom. Men de där åren var fantatiska på många sätt. Den "fattigaste" tiden vara ändå när vi startade MP, det var tufft, vi fick ta lån för att klara att åka runt och prata, fick sova över i vänthallar när tågen kom sent och pengar inte fanns till taxi hem. Men det var också en fantastisk tid - inga räkmackor så långt ögat såg, men väl strömming och hemgjord potatismos...

    Annelie: Skuldbelägger, ja, så är det nog om man drar på för hårt - men å andra sidan: man gör sina val, de flesta vill inte dra ut på landet, men kanske gillar idén teoretiskt eftersom de sett Barnen i Bullerbyn eller så... Men visst är dte väl ändå så att det finns åtskilliga som stressar sig sönder och samman av att känna sig tvingade att leva upp till visa konsumtionskrav - boken Jämlikhetsanden är en perfekt läsning för de som är intresserade av hur många jagar den sociala statusen genom konsumtion, som kräver att man arbetar mer än man vill. Konsumtions- och tillväxtsamhället är betonghårt. Det är därför vi snart bildar Steg 3. Mer info kommer så småningom!

    Eric: Visst är det mesta tur, tillälligheter. Det är därför fler borde fundera över vilket samhälle de ville födas i om de återkom till jorden efter sin död i en skepnad de inte själva kan välja, som fattig eller rik, i rikt land eller fattigt land, ett land drabbat av miljöförstöring eller en land med rent vatten, som man eller kvinna, kristen eller muslim eller ateist, som "frisk" eller sjuk, som heterosexuell eller homosexuell, som svart eller vit. Det samhälle man, under dessa förutsättningar, önskar att man hamnar i är det samhälle vi borde kunna enas om att skapa.

    SvaraRadera
  13. Jo, Erich, självuppfyllande profetior är ju oerhört starka företeelser. Synen på tillvaron och vad man förväntar sig styr ju vårt beteende oerhört mycket. Och jo då, Tilda, visst kan man även påverka "uppåt" (från vilket bottenskikt man än kommer) och göra karriär, tjäna pengar m m som du skriver. Det finns fantastiska möjligheter i detta land.

    Arbetarunge som valt att downshifta (Och som mår en smula illa av vänster-offermentalitet, speciellt eftersom den ofta kommer från folk födda med silversked i mun med behov av att klä sig i godhetens "stackars-er-mantel".)

    SvaraRadera
  14. Hur fan kan salladen prunka i skottkärran? Var du full när du skrev??

    SvaraRadera
  15. Anonym 22:44 - jodå, det kan prunka i en rostig, vacker, gammal skottkärra. Det är där vi odlar sallad - sniglar kan inte ta sig dit.

    SvaraRadera
  16. Tilda, om det handlar om att "ta steg ned från karriärstegar, kommersiell status" ja det är klart att dte är möjligt. Men det är sannerligen inte alla som kan ta ett steg nedåt, eftersom de redan befinner sig på botten.

    Men vi kanske talar om olika "man". Samhället består av mer än enskilda individer - det består av sociala kategorier, uppdelade i klass, etniska grupper och kön bl.a..

    Och vem som kan göra vad är en fråga om makt: hade någon som Birger fått motsvarande jobb som du hänvisar till att han valde när han flyttade till landet om han hade brutit på ett annat språk i kontakt med den blivande arbetsgivaren? Hade han, om han varit en hon, fått förtroende som målmedveten och kreativ eller snarare blivit ansedd som hysterisk och jobbigt naiv?

    Makt handlar om förutsättningar. Förutsättningar ges av andra. Sedan kan vi sätta gränser, protestera, ta makt andra inte ger oss, men det är sannerligen inte frågan om ett val för alla enskilda individer som inte har något steg att ta neråt, eller mycket få. Att tro någit annat är att skuldbelägga de som drabbas.

    Annelie

    SvaraRadera
  17. 22.38
    " Arbetarunge som valt att downshifta (Och som mår en smula illa av vänster-offermentalitet, speciellt eftersom den ofta kommer från folk födda med silversked i mun med behov av att klä sig i godhetens "stackars-er-mantel".) "
    Håller med. Och tar åt/känner igen mig.
    Men samtidigt håller Annelies "maktperspektiv" hela vägen. Vi kanske, som sagt, pratar om olika "man".

    Första gången jag hör det, förstod att något var på gång: STEG 3. Meningen att man skall associera till LINJE 3 - att våga, fullt ut, tro på en alternativ väg. Spännande !!

    SvaraRadera
  18. Tja, man kan dela in "man" i vilka kategorier man vill, till syvende och sist är vi enskilda individer som gör olika val.

    Som Tilda skriver:
    "när man sedan försakat mycket för att bygga upp något nytt så gnälls det på att man har det bra eller är "kapitalist". Skärpning! Gör något själva istället!"
    Dessa ord rimmar väl med mina syskons inställning när jag som släktens första barn valde att utbilda mig på högskolenivå. "Hur kan du vara så dum att ta studielån." När jag så var färdigutbildad och fick bra lön, kom offermentaliteteten fram "Din kapitalist. Fy, vad orättvist att du tjänar så bra."

    Och i mitt nuvarande jobb träffar jag dagligen invandrare som bott i Sverige 10-20 år och som det är så gott som omöjligt att kommunicera med. Ja, då är det inte lätt att komma ut på arbetsmarknaden... En kvinna jag pratat med säger att hon inte vill jobba med svenskar, utan med sina landsmän, ja då, väljer man kanske sitt eget "utanförskap". Har även en muslimsk vän som bara bott ett fåtal år i Sverige, men som pratar imponerande bra svenska. Han har valt att utbilda sig dagtid och jobba kvällstid (och har alltid en svenskabok liggandes på nattduksbordet). Första gången vi träffades sa han "I min värld finns inga stängda dörrar". Underbar inställnig till livet som jag bär med mig! Precis som du skriver, Erich, anser jag att det handlar oerhört mycket om vår egen inställning. Och därmed egna val.
    Eller som Birger skrev förra veckan: "Men det kräver också att medborgarna tar politiken på allvar, att vi inte sitter vid köksbordet och gnäller över att »vi inte fått veta något« när vi själva valt bort kunskap för underhållning i form av aldrig sinande digital pubertets­humor eller av knäppgökar i lyxfällor och grannfejder."

    Vi gör våra val!

    AK

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.