Polisen gör sin största insats någonsin för att hålla ordning och förhindra protester.
Organisationer beordrar ut sina frivilliga utefter kortegevägen för att vifta med små flaggor och hylla den kommande statschefen.
Statschefens undersåtar i medierna fyller uppslagen med beskrivningar av gyllene vagn och gyllene slup som skall föra den kommande statschefen genom staden och på dess vatten.
Statstelevisionen gör sin största satsning genom tiderna. Det lilla landets artister ler, sjunger, dansar och skrattar. Och nu skall arvingen till statschefen gå i äkta säng och föda en ny statschef medan folket jublar över att demokratiska principer kan hållas borta.
Nordkorea?
Många i svenska medier kommer nog att drabbas av eftertankens kranka blekhet och skammens rodnande kinder när masshysterin lagt sig.
Såväl Nordkorea som Sverige har formella grundlagar som hävdar att länderna har religionsfrihet. Statschefen i Nordkorea är icke påtvingad någon religion.Till skillnad från i Sverige. Successionsordningen, det vill säga en av Sveriges grundlagar, kräver att Victorias eventuellt blivande barn ska uppfostras i den evangeliska läran. Enligt gällande grundlag skall medlem av kungahuset läras att tro på den Augsburgska bekännelsen från 1593. Det vill säga bland annat på Adam och Eva...
Vidare skall Victoria, enligt följderna av svensk modern grundlag, se till att prinsar och prinsessor lär sig tro att Gud har skapat naturen, att Kristus kommer och håller dom på den yttersta dagen, att han skall "uppväcka alla döda; de fromma och utvalda skall han giva evigt liv och evärdlig glädje, men de ogudaktiga människorna och djävlarna skall han fördöma till att pinas utan återvändo."
Den Augsburgska bekännelsen innebär också avståndstaganden av bland annat baptister, katoliker, muslimer och judar.
Sverige är en demokrati, Nordkorea en diktatur. Vilket givetvis innebär stora skillnader. Jag får t ex fundera öppet om det rimliga i att statschefen utses redan i drottningens livmoder. Över något liknande bör man inte fundera öppet i diktaturens Nordkorea, som ju annars tycks följa den svenska idén om att statschefskapet skall gå i arv. I Sverige har vi dock kommit längre: här får även prinsessor bli statschefer. Men Nordkorea får spela VM i fotboll.
Nordkorea är ett av de vedervärdigaste länder som finns att leva i. Och Sverige ett av de bästa att leva i. Vi som fötts här har haft tur. Vi som fötts fram ur en annan livmoder än en drottnings eller kronprinsessas har också haft tur. Det finns så mycket att vara tacksam för. Vi borde vara för goda för att utsätta också Victorias barn för Ebba von Sydow, Svensk Damtidning, bloggare och SVT:s programdirektör Jan Axelssons omdöme.
Det har blivit för mycket, det står mig upp i halsen, var finns stoppknappen? Släpp Victora fri, lägg ner monarkin och all den dumhet som frodas i dess närhet.
SvaraRaderaDu lägger dig nu också i kronprinsessan bröllop och skiter ner dagen genom detta påhopp! Det är verkligen inte fel att vi i Sverige håller på någon tradition och den av dig beskrivna augsburgska bekännelsen är en del av den kultur som Sverige växt fram i, en del av den judisk-kristna idétraditionen. Det är inte heller fel att barn uppfostras till att tro på Gud och Kristus kärlek till människor! Gud har skapat oss alla, fattiga i Nordkorea och rika i Sverige. Gud har skapat dig och kronprinsessan!
SvaraRaderaMz.
Än en gång en tänkvärd, provocerande och bra skriven text från Birger! Visst får det en att tänka ett varv till! Tack!
SvaraRaderaAtt de törs. Menar - Jas Gripen har ju ingen ärorik uppvisningshistoria. Tänk om de ramlar ner på fel ställe den här gången.
SvaraRaderaLägg därtill att "demokratin" Sverige nu kan ha fått sitt 17 juni, då människor förtvivlat på gator, i hemmen, framför datorn och i Sveriges riksdag försökte kämpa för bevarandet av demokratin och att Svenska folket i val skulle få ta ställning till avgörande ödesfrågor - i stället för att överlämna makten till marknaden och några få oligarker.
SvaraRaderaTill frågor som i allra högsta grad rör människovärde, moral, etik, solidaritet, energiförsörjning, omsorg om småföretag och decentralisering i stället för skrupulösa koncerner och centralisering av arbete, kapital och makt, exploatering av människor och natur för att hålla vår okynneskonsumtion i gång, synen på Sverige i omvärlden, trovärdighet i miljö- och klimatarbete, samt inte inte minst demokratins bevarande.
I det unga DDR försökte man den 17 juni 1953 göra uppror mot det som man redan då uppfattade som en alltför farlig utveckling. Man ville ha demokrati och mer insyn.
Det tog ytterligare 40 år innan man kunde påbörja den resan - och allt är långt ifrån utrett i dag. Misstron mot politiker och mot varandra och minnet av alla lögner och besvikelser som förvärrats med fantasifull propaganda består, vilket gör det än värre för människor att göra upp med sin historia. När det blev klart för fler och fler hur grundlurad man blivit genom de fina orden och sitt eget lands särställning i omvärlden - då kom bitterheten som gröper ur både själen och samhället inifrån. och ger kraft åt missnöjespartier.
Precis som Nordkorea och det f.d DDR är statspropagandan från Sverige omfattande, och även i Sverige finns det inte mycket bakom orden. Snarare är det i många fall precis tvärtom.
Eller hur många av dessa "unika värderingar" i vår statsfinansierade propaganda stämmer in på kärnkrafts- och valjaktsnationen Sverige, som bland annat minskar djurskydd, exploaterar sjuka, fattiga och fjärran länder, urholkar allemansrätten, och i strid med all forskning och de flesta andra europeiska länderna fortsätter skövla den sista urskogen:
http://www.sweden.se/eng/pages/Sverigebilden-20/Unika-varderingar-ger-en-unik-position/
I Sverige är revolutioner av hävd inte särskilt blodiga. Det som stort sker det sker tyst.
I går var en sådan dag.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkupproret_i_%C3%96sttyskland_17_juni_1953
/Anso
Låtom oss stadfästa den 17 juni som det svenska kärnkraftsmotståndets egen minnesdag!
SvaraRaderaDen enda trösten är väl, att Centern, med sitt svek, borrade hål i bottnen på sin skuta. Nu kommer något nytt att uppstå i dess kölvatten.
Vet någon varför det inte längre går att vidarebefordra Birgers bloggtext?
SvaraRaderaSedan några dagar är det omöjligt att få iväg dem. Det kommer istället upp en text som erbjuder hjälp. Klickar man där kommer några frågor. Men ingen hjälp.
Har fler varsnat detta?
Svenska folket ger också i djup tacksamhet över beskydd och vänliga leenden sitt sista grönområde i norra Stockholm till sin högt älskade blivande statschef:
SvaraRaderahttp://www.dn.se/ledare/huvudledare/haga-bur-1.1124349
Jo, visst står det klart att nåt nytt kommer uppstå i stället för centerpartiet.
SvaraRaderaMen som "Anso" skriver ovan är risken för missnöjespartier påtaglig när medborgarna märker att deras demokratiska val inte spelar någon roll. Det mesta som debatterades och beslutades om i går visste svenska folket INTE om när de gick till valurnan förra gången. Det är jag rädd för.
Rösta på årets "grönmålare":
SvaraRaderahttp://www.effektmagasin.se/rosta-fram-arets-varsta-gronmalare
egentligen borde hela centerpartiet finnas med som alternativ, men man kan tyvärr bara rösta på Andreas Carlgren, men han målar ju på å andra sidan med mycket breda penseldrag...
Sveriges klimatambitioner bör väl också läggas till listan över hyckleriet:
SvaraRaderahttp://www.europaportalen.se/2010/06/reinfeldt-tror-inte-pa-hojda-klimatmal
http://varldens.wordpress.com/2010/04/30/klimatfortroende/
Flera har anmält bröllopsbevakningen för opartiskhet och att SVT tar ställningen för monarkin:
SvaraRaderahttp://www.gp.se/kulturnoje/1.393975-sex-har-anmalt-brollopsbevakningen
SVT har dock i flera fall svarat att det inte finns någon anledning att tro att det har funnits någon överträdelse...
Vad är det för fel att tro på Adam och Eva? Alltför ensidigt tror jag du tror på evolutionen som ensamskapande kraftkälla. Men den Gud som vet mer än vi människor om tidens gång den Gud du inte tror på, har nog lurat dig inte så lite där. Kanske har han programmerat in en postmodern mångfald med miljarder av Adams- och Evatyper vid tidens slut och nya början, nu nära Jesu återkomst.
SvaraRaderaDå kan rollerna blir drastiskt ombytta inte minst i landet Sverige, Sweden, Världens modernaste land, som också alltmer blir Världens postmodernaste land.
Men där många ur makteliten, trogna sin omkramade 8-timmarsdag, tydligen väljer att blir utkastade ur paradiset, fram mot fortsatt arbetsslaveri i mammons kärvare rike. Där de med sin stora kunskap och kompetens, väldigt konkret bättre kan utforska
evolutionens alla detaljer, samt kämpa om mammon eller rättvisa. Detta hellre än att med trons hjälp, nå paradiset. Filosofen Slavomir Zizek menar att den ”autentiska revolutionen” alltid sker i ett absolut presens, ”i ett Nus” påträngande nödvändighet. Det som nu är nära.
I den nämnda tidsparadoxen mellan slut och början, finns tydligen Guds stora gåta, som vi gräsrötter tydligen har lättare att förstå, än eliten. Så vi som tror på en dialektisk, holistisk vågbalans mellan tillvarons paradoxala motsatser, såväl börjans som slutets Adam- och Evagestalter, kan nog lättare hitta oss fram och igenom verklighetens dödsport, till den högre frihetens rike där Gud och andra högra makter finns.
Rolf Ahlqvist
Jag tror att vi i ett sekulariserat och postmodernt samhälle klamrar oss fast vid de ytterst få traditioner och gemensamma "sanningar" som finns kvar, för att inte tappa orienteringen fulständigt.
SvaraRaderaJag är ingen hängiven monarkist, men har inget större emot den så länge levererar bra PR för Sverige, om man nu tycker det är viktigt att behålla natioenen Sverige, vilket inte är självklart. Tror att kungahuset för tillfället gör bättre PR än Carl-Henrik Svanberg t.ex. ;-)
Det handlar om traditioner, Birger. Utan dom blir begreppet Sverige meningslöst. Inser du inte det?
/Jocke
Jocke, jag är en av dem som också har till uppdrag att "sprida Sverigebilden i världen" som lärare för utländska studenter. I det här fallet Tyskland som intresserar sig mer än något annat land för vårt kungahus. Ändå har hittills TVÅ studenter i nybörjargrupperna vetat om att vi hade en monarki av hittills totalt ca 200 studenter... Den ena visste det pga av att Silvia var tysk, men kunde inte namnet på de andra medlemmarna i kungahuset.
SvaraRaderaNu vet de så klart det mesta om våra kungligheter, eftersom det inte går att undvika det i pågående bröllopsbevakning, samt att det finns ett par kapitel i varje svenskbok om kungafamiljen. Men när de fick reda på det så var det någon som sa: jag trodde Sverige var en demokrati (på allvar, hon sa det!) övriga vek sig av skratt i samma klass när jag frågade om de visste vem som bodde på Drottningholms slott och någon gissade: "Kungen" och jag bekräftade det. Personen hade bara skämtat...
Under våren har vi diskuterat bröllopet en del eftersom flera av mina studenter tillbringade terminslovet i påskas i Sverige och kunde berätta de mest fantasifulla ögonvittnesskildringarna för sina kursare. Om nedräkning till bröllopet på flygplatsen, om stora Daniel & Victoria-dockor etc. Det har i princip blivit lyteskomik av det hela. Jag (som hängiven demokratianhängare och gärna hade sett kungahuset avskaffat i går) har fått balansera deras berättelser med annan rapportering för att det ska bli balans i klassrummet. Jag har låtit båda sidor komma till tals. Men ändå, det inlägg de gillade allra bäst av allihop var Thomas Tidholms dikt "beundrandet":
http://www.youtube.com/watch?v=7WnhLdfam-g
Så, visst Jocke, PR är det i allra högsta grad, men det beror helt och hållet på vilken bild vi vill ge.
Men på något sätt är jag glad för tyskarnas skull. De har under lång tid burit hundhuvudet för vad tidigare generationer hittat på och Sverige har varit drömlandet framför andra. Nu har det de senaste 2-3 åren kommit allt fler kritiska granskningar av Sverige från bl.a. f.d. tyska utrikeskorrespondenter i Norden som återvänt. Seminarium på universiteten som problematiserar verkligheten bakom "Bullerbü-Sverige" osv. Jag tycker personligen det är ordentligt tråkigt att ständigt tvingas konfronteras med detta och förklara. Men på något sätt är det skönt att glorian faller. Om vi förstår det själva också så kan vi kanske vända det till något positivt.
Anmäl SVT för partiskhet!
SvaraRaderaAnonym 07:36 - det hade låst sig på blogger, installerade om och nu funkar det nog. Tack för att du vill länka!
SvaraRaderaRolf -tja,vem vet... Bevisbördan är osannolikt stor...
Jocke - jo,visst handlar det om traditioner. Självfallet, det förstår även jag... men alla traditioner är inte i linje med demokratins allra djupaste grunder, de traditionerna härrör från en fördemokratisk tid och bör rimligen avvecklas.
Du skriver att det är okej med monarki så länge den levererar bra pr till Sverige. Jag menar tvärtom att det är fruktansvärt eländigt att vi i vår grundlag gör ett barn fött av en drottning till ett varumärke.
Kanske spelar det ingen roll hur mycket PR de gör utan vad vi gör mot någon annan. Varför har vi rätten att ställa dessa krav på henne eller någon annan i kungafamiljen?
SvaraRaderaVictoria har själv sagt:
"– Jag mådde som ett accelererande tåg, på väg rakt ner … Jag hade ju ätstörningar och var medveten om det, min ångest var enorm. Jag hatade verkligen hur jag såg ut, hur jag var… (tyst). Jag, Victoria, fanns inte. Det kändes som om allt i mitt liv och runt omkring mig kontrollerades av annat och andra."
hämtat från Fokus
http://www.fokus.se/2010/06/du-victoria%E2%80%89/
Rolf Ahlqvist angående "tidens slut": tänker du dig det som i Lars von Triers Antichrist, då eller? När alla miljontals kvinnor som fallit offer för patriarkatet kommer åter och hemsöker männen som burit den här galna kulturen vidare i generationer? Ja, då är nog Victoria bland dem. Var så säker...
SvaraRaderaFalskt rakt igenom Birger. Nordkorea? Du har aldrig protesterat att ett parti specialbehandlas i vårt land, att ett parti, fullt demokratiskt motarbetas systematiskt, för DU gillar inte just det partiet.
SvaraRaderaMen när det är bröllop så gör du jämförelsen, inte trovärdigt helt enkelt.
Den som inte vill ha en gudstro tar nästan aldrig till sig argument i den riktningen.
SvaraRaderaAntag att man kunde ställa fram en i ett provrör infångad gud, då skulle ateisten säga: "Det kan inte vara sant, för en riktig gud borde vara en kraft, osynlig för det fysiska ögat". (Känslans öga räknar man inte med.)
Om man istället säger att gud är en osynlig kraft, så svarar ateisten: "Det som är osynligt finns inte".
Det spelar alltså föga roll hur "bevisen" radas upp. Är man ateist i sitt innersta väsen, dvs om man är här på jorden med uppdraget att tvivla på en kraft större än människan, då kan man inte ändra på detta.
-Såvida inte ett mirakel inträffar.
Robstens inlägg (antagligen syftande på SD) är inte utan poäng.
SvaraRaderaDäremot är Birgers text inte alls falsk rakt igenom.
Det mest frapperande är väl hur mediahysterikerna har misslyckats med att piska upp masshysteri ? De måste hela tiden påtala vilket bröllopsrus "vi" befinner os i. Ekar rätt tomt, va ? Kom igen när Sverige vunnit VM, eller nåt. Välj andra strider, Birger. Det här lägger ner sig själv. Låt dom få en skogsbacke på Skansen och nåt av slotten förminskad till storlek Hälsingegården.
SvaraRaderaRobsten:
SvaraRaderaDu har fel i det du skriver. En snabb sökning på sidan ger t ex inlägget "Sverigedemokraterna bör vara med i slutdebatterna" från 11/12 2009. Där skriver Birger: "Har jag någon hut i kroppen måste samma synsätt gälla Sverigedemokraterna. ... SVT bör släppa in Åkesson i slutdebatten."
Faktum är att du kommenterade detta inlägg! Du skrev "Ja, det var ju faktiskt en demokratisk inställning, får man ändå säga."
Detta, att de gamla partierna (även MP är "gammalt" nu) med SVT:s hjälp försöker slippa samtala med SD, trots att de ideligen säger sig vilja "ta debatten", kan i sig betyda att SD får röster även från dem som egentligen inte gillar det partiet.
SvaraRaderaSålunda skulle det kännas rysligt fel att rösta på SD om man är kärnkraftsmotståndare.
Ändå kan de andras fega uppförande provocera fram just detta, röster till SD!
Anonym 07:06:
SvaraRaderaFast jag kan komma på åtminstone tre partiledare som har TV-debatterat med Åkesson (Sahlin, Olofsson och Leijonborg). Vad var motsvarande siffra för MP på 80-talet?
Birger, ett sätt för att få ihop evolutionen med paradistron, kunde vara om evolutionsforskarna och teologerna snart fick ihop någon rimlig ehuru paradoxal
SvaraRaderakompromiss med möjlig sanning i sig, om människans ursprung. En sådan som på något sätt kan verifieras. Min tanke om det hela som jag nöjer mig med så länge, ger bara följande enkla förklaring.
Den, att själva paradisskapelsen kan väl ha skett där i Mellanöstern för bortåt 5-7.000 år sedan, varvid de två första människorna av Guds egendomsfolk skapades. Samt att de sedan fortplantade sig i de nya släkten som omtalas i bibeln. Och där en andra jordisk skapelse skedde efter det att Noa och hans söner efter syndafloden, spred ut djur och växter över jorden. Och Noas äldste son Sem blev stamfader till hebréerna.
Och sedan träffade ättlingarna till det första människoparet och Sems ättlingar där i Mellanösterns ökenområden, de folk som genom evolutionen skapats på annat sätt. Och ingen såg (till en början) någon större artskillnad mellan dessa människor, som skapats på så olika sätt.
Rolf A
egendomsfolk? vad surrar du om? Vilken Gud? Ishtar?
SvaraRaderaAnso, intressant.
SvaraRaderaJa, Birger, visst, jag håler väl med dig som vanligt - en smula motvilligt den här gången ska erkännas, men det där med traditioner och gemensamma symboler, hur dumma och enfaldiga de än är, kan vara viktigare än vi tror ...
I övrigt håller jag med Freddy. Royalistisk yra har jag hört till förbannelse nu och varje gång blir jag mindre och mindre övertygad om sanningshalten i påståendet. Jag har dock en kompis som tagit fram en egen produkt: Bröllopsnudlar i guldpapper med texten: "Smak av stekta sparvar", så visst, lite bröllopsyra finns det nog.
/Jocke
Jocke,
SvaraRaderaJag tror egentligen det stod klart, men jag kritiserade alltså inte behovet av gemensamma symboler, traditioner, något som binder samman samhället osv. Jag vänder mig, som jag förtydligade i exemplet ovan, mot att man avfärdar logisk kritik mot monarkin för att den skulle vara så bra ur PR-synpunkt.
Om man erkänner att vi har kvar den för att vi behöver något som förenar, symbol etc. Dvs. att vi har ett kungahus för att VI vill det och behöver det. Då har man kommit långt i diskussionen och självinsikten. Det är då man kanske tom kan börja diskutera hur sunt det är att göra en levande människa till den symbolen och tvinga henne/honom att växa upp med den uppgiften och innan personen har hunnit bli så gammal att hen riktigt kan förstå vad hen utsätts för och om hen själv kan påverka eller välja att avstå från rollen - så är hens liv redan exploaterat ut i minsta skrivsvårighet.
Kanske lyckas vi då sätta fokus på den tomhet som ger oss detta behov och se oss om efter andra symboler eller sammanhållande kitt? Kanske behöver det inte vara en person. Kanske kan det vara svenskarnas omvittnade kärlek till naturen som omvandlas till gemensam omsorg om den livsmiljö som omger oss? Kanske idén eller symbolen kan omfatta fler än svenskar? Etc.
I de utländska läroböckerna i svenska står (fortfarande) även att "Sverige har Europas sista vildmark". Vi vet egentligen allihop att den just nu ligger i skogsbolagens skördare och inte i folkets händer. Andra européer som holländare och tyskar är mycket medvetna om och oroliga för det svenska hyckleriet kring vår miljö- och naturvård. En officiell bröllopsmiddag med ekologisk meny ändrar inte detta. Det är oss själva vi bedrar.
För övrigt tror jag att en hållbar infrastruktur, god utbildning för alla samhällsskikt och mer tid för samtal och umgänge med varandra skulle binda samman befolkningen långt mycket mer än ett kungahus. Men det är min högst personliga åsikt.
Lästips:
http://protecttheforest.se/sv/tankar-om-skog/50-thomas-duda/647-det-kraevs-mer-aen-traed-foer-en-skog
eller:
http://protecttheforest.se/sv/pressmeddelanden/26-pressmeddelanden/625-internationell-kritik-mot-svensk-gammelskogsavverkning
Svar t. Pot. Hur kvinnorna tar revansch för sin nedtryckthet under patriarkatet genom seklerna är inte så lätt att sia om. Men det visar sig nog snart tämligen omedelbart under 2010-talet, hur tendenserna och attityderna blir. En del kanske nöjer sig med att ha nått nära fram till postmodernitetens eviga nu, med egna utökade möjligheter såväl före tidens slut, som efter. Detta efter den obegripligt fruktansvärda, utsattheten alltsedan historiens början. Andra kan vilja ha absolut rättvisa, hur nu den kan utformas.
SvaraRaderaMen som helhet blir det nog en polariserad händelseutveckling av deras nya maktmöjligheter, från kärv, jämställd rättvisa till försonande evangelium. Ökade kunskaper globalt där även förnuftig vishet finns med, ger sedan till resultat, att balanserade omdömen kommer till uttryck allt oftare och bättre. Varvid ökad förståelse, empati och fred i relationer och i samhället, blir det som oftast styr. Detta istället för att ta efter mansväldets vilja och utsatthet för aggressioner, våld och krig som lösning på problem. Ja, så tror jag.
Rolf A
När gårdagens kulminerande yra har lagt sig, och tomheten anmäler sig, kanske vi kan fundera över detta:
SvaraRaderaHur kommer det sig, att monarkivännerna anser sig dyrka kärleken och demokratin, men i samma andetag godtar rangindelningen? "Vanligt folk" respektive "fint folk" av olika valörer, är inte det herrefolkstänkande?
Hej Anso. Jag håller med dig. Det som blir lite svårt att försvara är ju det Birger är inne på. Om man tittar på vad just kungahuset symboliserar. Då är det inte särskilt svårt att vara skeptisk, men kommer nyttovärdet in och man lyckas konstatera att kungahuset i någon mening skapar en ur svensk synvibkel bra uppmärksamhet för nationen (kanske vi får ett och annat handelsavtal vi annars inte skulle fått osv) så kan det ju vara värt att ta det i försvar. Jag är nog ganska pragmatisk vad gäller monarki eller republik. En republik med en visserligen folkvald snubbe som president är ju rättså meningslöst om den inte generear någon vidare bra PR. Birger har sina principer och jag respekterar dem, men när man är så snar att riva ner kanske man ska fundera ett slag över vad som är den omedelbara ersättningen. Din eko-pryl gillar jag, borde införa en älgens dag eller nåt.
SvaraRaderaJag tror det finns en stor rotlöshet i dagens samhälle, ett själsligt vakuum, som sekulariseringen och det skenheligt förnuftiga samhället (läs postmoderna) har skapat. Om vi sorterar bort allt som inte har ett förnufigt existensberättigande i samhället kan resultatet bli självutplånande. Och det där med förnuft är många gånger en förnissa. Jag menar, ska man kritisera kungahuset för det där med ärvd makt och så, så tycker jag det finns betydligt värre avsteg i den riktningen, som vi dagligen accepterar, trots att de rimmar illa med våra demokratiska principer.
/Jocke
Jocke, tack för svar.
SvaraRaderaNu menade jag ju inte att rensa bort allt som "inte har ett förnuftigt existensberättigande i samhället" utan snarare att vi skulle få mer tid till kultur, natur, gemenskap, och andlighet om du så vill, dvs omsorg om varandra och vår livsmiljö, om vi rensade bort en del övertro som bl.a. nyliberalismen och osund tekniktro (som väl varit huvudströmningarna i det postmoderna samhället) genererar. Att skapa ett så meningslöst och tomt samhälle att vi behöver ett par människor i en guldbur för att trösta oss verkar väl inte vara ett särskilt övertygande argument för att ha ett kungahus...?
Här finns exempel på ett antal andra symboler vi kan samlas kring om sådana efterfrågas. Allt till den sång som svenskarna nog lite till mans utsett till vår inofficiella nationalsång. Så kan också "lite lagom"-patriotism se ut: Kärlek till landskapet!
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=PtSx2MoqwpQ