onsdag 9 juni 2010

1+1+1 blir mindre än 3

Redan för två år sedan hävdade jag att Trekanten (S, V och MP) har allt att förlora på att kopiera de borgerliga partiernas alliansbildning.

För borgarna är 1+1+1+1 mer än 4. Men för oppositionen är 1+1+1 mindre än 3. Det är inte regeringen som är de rödgrönas främsta motståndare. Den utgörs istället av deras egen strategi. Det som borde blivit en promenadseger har man själva förvandlat till en hinderbana. Det skall bli spännande att se vad SCB:s stora mätning berättar imorgon.

Jag vidhåller att den rödgröna oppositionen vunnit på att gå fram som tre fristående partiet och inte ältat regeringssamverkan som sin främsta profilfrågan. Att det sedan är Peter Eriksson och Maria Wetterstrand som drivit fram detta förhållningssätt gör inte saken bättre.

Jag vidhåller dessutom att om språkrören lagt mindre energi på pratet om krav på regeringsmedverkan före förra valet så hade de rödgröna fått majoritet redan då. Det var så litet som skiljde.

Hur som: De rödgrönas främsta motståndare är inte borgarna, utan deras egen strategi. De har låst in sig själva i en bur. Grå sossar avskyr MP, trots att dess partiledning steg för steg avsvurit sig sådant som sticker ut. Socialliberala sossar räds V, trots att de är fromma som lamm numera.

För sossarna är samarbetet än mer betungande eftersom det lär finnas sossar som uppfattat MP:s anpassning och tycker att MP leds av skarpare sossar än vad det egna partiet gör. Och Fredrik Reinfeldt lär ha stor chans att kunna skratta hela vägen fram till Rosenbad efter höstens valvaka. Tragikomiskt. Jag hoppas jag har fel.

15 kommentarer:

 1. Det har väl visat sig att analysen är helt rätt. Vi har inte kunnat ge ett trovärdigt intryck på den rödgröna sidan, vi tycks skämmas för våra partiers politik och tycks mest på om ursäkt för den. 1+1+1 blir verkligen mindre än 3. Men tre mer fristående partier hade blivit mer än tre.
  B.A.

  SvaraRadera
 2. Det tillhör ovanligheterna, men jag håller faktiskt med dig i vad du skriver idag. Klickade även fram dina äldre inlägg på samma tema, intressant. Dock tycker jag att du missar en annan fråga; vad är alternativet?

  Det är inte seriöst för S att gå fram och säga att de vill bilda en enpartiregeringen, vad ska de så säga, att de vill återigen gå ihop med C, men C vill ju inte ha med S att göra? Hur ska V och MP agera, stödja FP? Enda sättet att få bort Alliansen, så länge den håller samman, är ju att övriga går ihop.

  Dock tycker jag detta är mycket glädjande då detta kommer vara ett av skälen till att Alliansen blir omvald.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Tyvärr har de gröna spelat bort korten. Trots klimatfrågan och Wetterstrand popularitet så kommer Reinfeldt sitta kvar - beklagligt. Vet du Birger vilkaa som styr och ställer i miljöpartiet - dess strateger?

  Sune

  SvaraRadera
 4. MP vid midnatt den 19 september:

  "Sic transit gloria mundi"

  SvaraRadera
 5. Eftersom alla inte är så belästa i latin så kommer en översättning här: Helige fader, så förgår världens härlighet.

  Men det kan vara mångtydligt, påvar brukar säga detta när de blir påvar...

  SvaraRadera
 6. Förmodligen är det helt riktigt, partierna attraherar olika väljare och har större potential tillsammans om de hade gått fram var för sig men med målet att samarbeta efter valet, även i en regering. Nu tvingas s tona ner sig själva och kleta för mycket med mp och v. Medan v inte kan spela ut hela sitt vänsterregister och mp lagt ner frågor om arbetstid, avrustning, skatteväxling och friår. Det är djupt olyckligt. De borgerliga har en större basgemenskap än de tre rödgröna och hade därmed allt att vinna på en samkörning när centern redan innan samkörningen kastat av sig de sista bitarna av landsbygdsparti och fördelningspolitiskt parti. De rödgröna har lagt betydligt fler budgetar tillsammans än de borgerliga så deras trovärdighet hade varit stor även utan formell samordning på det sätt som nu skett. Men det är lätt att vara efterklok, Slugen var klok redan för flera år sedan.

  SvaraRadera
 7. Nyss kom en ny undersökning! Borgarna är större än de rödgröna. Moderaterna är större än Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna tillbaka på höga siffror, som det enda parti utanför etablissemanget. Fy på er Eriksson och Wetterstrand så ni dragit in oppositionen i en våtmark där ni fastnar med stövlarna! För visst är det så att det är miljöpartiet som tvingat fram en situation där de rödgröna skulle kopiera Alliansen.
  Lizzie Finder

  SvaraRadera
 8. ruttet att leta syndabockar före valet (till en del kommentatorer här..)!

  Synd att ingen lyssnade på Birger i tid bara. Kanske kan det vara en ögonöppnare för Birgerkritiker i allmänhet. hur mycket har inte denna sanningssägare fått rätt om? Va? Jag menar inte att man okritiskt ska ta in allt som Birger säger, man ska aldrig sätta någon på en piedestal, men Birger har en sällsynt förmåga att hela tiden pricka in rätt, vara före sin tid och ligga hästlängder före medelsvensken. Ta in det alla bakåtsträvare!

  Sedan: fortsätt kristallisera de tre OLIKA partierna så mycekt som möjligt. Idiotin ligger INTE i samarbetet utan att försöka framstå som ENIGA. Det är alliansens diktaturknep som inte bör eftersträvas i en demokrati. Kopiera inte dem. Utan visa fullt och fast med övertygelse att vi vinner valet. Vi vill ha en ny färdriktning. Och MENA det.

  Och det viktigaste:

  Visa det med politik.

  Inte tona ned. Lägg fram politik för en ny färdriktning. Inte ett par fina ord om att ändra nåt litet i ytterkanten....

  SvaraRadera
 9. Anonym 14:16:
  "Det är alliansens diktaturknep som inte bör eftersträvas i en demokrati."

  Med sådana vänner av den rödgröna röran behöver Alliansen inte många vänner. Vet du ens vad en diktatur är, har du någonsin satt din fot i land där ofrihet råder?

  SvaraRadera
 10. Jepp, 14.37, Ta och analysera Reinfeldts och Borgs metoder och lägg den analysen bredvid t.ex. DDR, Sovjet etc. Likheterna i metoder är på flera håll slående.

  Bl.a. fick på papperet flera olika partier existera bredvid varandra i DDR men det var SED som var partiet som hade makten och vars politik som genomfördes. Precis som i alliansen. De andra partierna kunde säga vad de ville i förra valrörelsen. Om inte Borg eller Reinfeldt godkänt det sedan spelar det ingen roll vad de lovade. Titta på Centerns ras t.ex. apropå löftena till småföretagare m.fl. (kärnkraften inte att förglömma).

  titta också på alla borgerliga politiker som kritiserat alliansens vindkraftspolitik. Det spelar ingen roll hur mycket de småföretagare etc. kritiserar regeringen och hävdar att en del borgerliga partier stöder deras sak, Borg och Reinfeldt gör det inte. De är för storföretagens maktutvidgning och oligopol (skillnaden är endast kosmetisk eller begreppslig från den statsdominerade kommunistiska planekonomin och den nyliberal oligopola (blåa) planekonomin). Alltså är det den politiken som förs.

  Skolpolitiken likadant. Metoderna kopierade från gamla kommunisttiden. Men där är det verkligen fråga om kalkering. De har helt enkelt låttit inspirera sig från metoder som var framgångsrika för att hjärntvätta, föra fram sina budskap och radera ut skillnaderna. Jag är själv högstadielärare så jag lägger märke till metoderna även om naturligtvis inte alla lärare tar regeringen på allvar. Men genomslaget är ändå MYCKET oroväckande.

  jämföreselserna är därmed relevanta. Vad 17 ska vi ha flerpartisystem till om alla ropar samma sak och springer åt samma håll? Om alla vill tillväxt och längre arbetsdagar, men inte planeten håller för det. Bör man då alls ta något av våra s.k. demokratiska partier på allvar?

  (jo, jag vet att MP och FI utgör undantag och till stora delar bör tas på allvar)

  14:16

  SvaraRadera
 11. Till 14:37 som verkar ha en liten väl naiv inställning til dagens Sverige:

  http://blogs.sweden.se/staffblog/2010/06/01/swedish-drawings-too-sensitive-%E2%80%94-for-sweden/

  Censur är som bekant ett vanligt knep i diktaturer. Men just det ja, i Sverige försvarar vi ju yttrandefriheten och kritiserar såna som går i taket över Muhammedkarikatyrer och andra bilder som självklart ska tillåtas oavsett syfte...

  Tråkigt att behöva krossa din världsbild men du är välkommmen ut i verkligheten du med...

  SvaraRadera
 12. Robert Lind i Kramforsons juni 09, 07:58:00 em

  Nån mer än jag som har svårt att hitta Birgers namn bland årets sommarvärdar? Det är väl nästan tjänstefel efter alla de artiklar han publicerat den senaste tiden, och den bredd han har?

  I stället får välkända SR-profiler som redan har egna program som t.ex. Birgitta Stenberg och Ulf Danielsson (som måste vara den forskare som allra oftast förekommer i filosofiska rummet och även andra specialprogram under sommarhalvåret) ytterligare radiotid (inget ont om dem - gillar bägge - men proportioner efterfrågas!).

  Till dem som diskuterar regeringens och den officiella svenska hållningen ovan: ni bör betänka även mediernas påtagliga censur.

  De senaste åren har vi kunnat lyssna på åtminstone någon eller några miljö- och klimatkunniga sommarvärdar. Höjdpunkter har varit Svante Axelsson, Isabella Lövin, Mathias Klum m.fl. Men hoppsan, i valrörelsesommaren 2010 lyser sådana publikdragare med sin frånvaro. Trots misslyckat Köpenhamnsmöte, trots alla diskussioner som varit under våren i olika forum. Trots vargfrågan. Våra klimatforskare och arbetslivsforskare var är de? Var är representanter för Skydda skogen som startats under de senaste åren och som def. skulle behöva berätta offentligt varför de behövs. Var är Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren som vågar trotsa sitt parti i kärnkraftsfrågan? Var är det nya och mycket välgjorda klimatmagasinets Effekts representanter? Var är matupprorets Camilla? Var är talespersonerna för Heaven or SHell i Skåne. Var är samerna som hotas av regeringens uranpolitik och svängningen från kommunala politiker?

  Bara en stilla undran...

  Är det verkligen fortfarande tal om Public service när miljödebattörer är frånvarande i JUST denna sommar? Men ekonomerna och de andra nyliberala anhanget är lika välrepresenterade som vanligt...

  Tack och lov får vi lyssna på den vice VD: n på Saab. Borde inte i public service namn även Volvos nya ägare också höras på klingande kinesiska? Eller är det kanske bara en tidsfråga innan hela SR läggs ut entreprenad direkt från Kina? Det blir ju lättare att bedriva censur om man hjälps åt och delar på de tekniska landvinningar som görs.

  SvaraRadera
 13. Är denna ledare konstig eller är den konstig??

  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5243301&date=&menuids=

  SvaraRadera
 14. Inte säkert att 1+1+1+1 blir mer än 4 för Alliansen. Centerpartiet är helt vilse i den nya politiska ordningen. De verkar vara ett parti i kraftig brist på identitet. Många av de som stött partiet genom åren känner inte längre igen sig. Jag har röstat på C en gång men skulle aldrig någonsin göra det i dagsläget: vill jag ha moderat politik skulle jag ju rösta på M, inte på wannabe-M som C har förvandlats till. Kanske till stor del därför balanserar C på 4% gränsen. Liksom KD. Vilket kanske inte är så konstigt då även KD i blockpolitikens namn fått ge upp flera frågor de tidigare drivit hårt, som t.ex. sänkt bensinskatt. Skulle C eller KD inte komma in i riksdagen blir det de Rödgröna som "skrattar hela vägen till Rosenbad". / Thomas

  SvaraRadera
 15. HEJ ALLA BIRGERS BLOGGLÄSARE! Jag saknade Birger bland årets Sommarvärdar! Birgers bredd och förmåga att berätta om allt från Elin Wägner till Elvis Presley och om minnen från politiken gör honom till en given Sommarpratare! Skriv till
  bibi.rodoo@sr.se
  Mona

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.