onsdag 5 maj 2010

Onsdagens valfundering: Om att sila kameler...

Köttklister är något som människor ogillar. Trots att det är ett högst naturligt ämne, som redan finns i de djur som man tänker sig att äta upp.

Modifierad majsstärkelse tycks det däremot inte vara någon som tycker är äckligt. Det låter ju finare och mer naturligt än klister. Majs, är ju så trevligt... Många har njutit av hur majsfält vajar in vinden...

Modifierad majsstärkelse käkar de flesta i vårt land varje dag. Kolla på innehållsdeklarationerna på den föda du köpt senaste veckan, så kommer du att se att du mumsar på det i stort sätt varje dag.

Så här gör man modifierad majsstärkelse:

Man blandar majsstärkelsen med propylenoxid och fosforoxiklorid. Propylenoxid är en petroliumprodukt som framställt av fossilgas, klor och saltsyra. Fosforoxidklorid är en kemikalie som används för tillverkning av bekämpningsmedel och denna kemikalie ser till att majsens stärkelsemolekyler förändras och kloreras i en reaktion där också saltsyra och fosforsyra bildas.

Ur denna process, som sker i stora tankar, får man en flytande substans som luktar så där lagom gott. Den sprejas in i nya tankar där den snabbtorkas till ett pulver som livsmedelsindustrin älskar. Du kan äta den i fruktyoghurt, salladsdressing, vegetarisk pizza, marmelad, fiskgratänger och godis... Och tro inte att produkter som heter något så naturligt som GoGreen från Lantmännen är fria från denna modifierade substans... Nejdå.

Ofta behöver man bleka den framställda substansen, så om den skall användas i ljusa livsmedel bleks den med svavelsyra.

Det är denna substans som lite romantiskt kallas för modifierad majsstärkelse och som du gladeligen - som vegetarian eller köttätare - stoppar i dig medan du våndas över att äta de naturliga proteiner som kallas "köttklister" (fibrinogen och trombin) och som finns helt naturligt i såväl gris som nöt. Köttklister ger inte kemikalieindustrin några vinster...

Och precis som gris och nöt består av kött på samma sätt som människor består av kött, så finns också fibrinogen och trombin i dig som läser detta. Du består delvis av köttklister. Men inte av modifierad majsstärkelse. Hur mycket du än silar kameler...

Här har du ett showroom för modifierad majsstärkesle för livsmedelsindustri och annat...

6 kommentarer:

 1. Nu är nog de flesta vegetarianer inte vegetarianer pga att de inte gillar kemikalier och kemikalieindustrin, utan pga att de inte gillar köttindustrin, som får andra varelser än oss som äter att lida.

  Annelie

  SvaraRadera
 2. Annelie, hur vet du att växter inte lider?

  SvaraRadera
 3. Jag vill varje dag trycka ner kemikalieindustrin, köttindustrin, livsmedelsindustrin, kort sagt all jäkla samvetslös verksamhet på den här jorden i sin egna kycklingkvarnar och petroleumtankar.

  SvaraRadera
 4. Anonym, det var att ta i. Vi behöver både kemiindustrin och livsmedelsindustrin. Döm inte ut allting bara för att det finns företeelser som inte är bra.

  SvaraRadera
 5. Nä, anonym, det var inte att ta i! Jag hakar på - vill också köra all mänsklig jävelskap i dess egna förbannade tortyrkvarnar!

  SvaraRadera
 6. Klor finns i vanligt koksalt, saltsyra är vad vi har i magen, fossilgas (metan) har vi naturligt i tarmarna. Majsstärkelse är däremot helt främmande för kroppen, vare sig den är modifierad eller ej. Att försöka skrämmas med känsloargument och konstiga ord är lägre än lågt.

  Om propylenoxid eller fosforoxiklorid är giftiga eller om det finns rester som kan vara skadliga kvar i slutprodukten vet jag inte så jag ska inte säga något om sånt jag ingenting vet likt dej. Din argumentation är i bästa fall djupt oärlig.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.