torsdag 8 april 2010

Mentalsjukhus

Nej, det är inte något nytt. Men det kan vara värt att samtala om. Åtminstone om man vill försöka få sjukdomsinsikt.

Nu handlar det inte om att du eller jag är sjuk. Det handlar om att det system vi lever i. Kanske utan att reflektera över dess absurditet. Eller över hur absurditetens verkmästare upplyfts till hög status och badar i rikedom.


Det handlar om aktiehandel. Ursprungligen en idé för att kunna göra långsiktiga investeringar i något man trodde på, kanske rent av på ideell grund emellanåt. Men så kom vanvettet till världens börser. Och nu kännetecknas systemet av tankar, värderingar och handlingar som hör hemma på de sjukaste avdelningarna på mentalsjukhus. Det är som att släppa dårarna fria, och låta dem styra vår värld. I medierna och i den politiska debatten kallas de spelare. Det är spelare som styr vår värld.

Det handlar om så kallad högfrekvenshandel. Handel med värdepapper som sker på mindre än en tusendels sekund. Den som är snabbast vinner. Över hälften av omsättningen på de amerikanska börserna, och runt 30 procent av omsättningen i Sverige, sker på detta sätt, meddelar SvD. "Den bästa maskinen vinner", konstateras.

Snabba datorer, algoritmhandel, allt snabbare handelssystem och fiberoptisk kabel, där ljuset kan färdas 300 meter på en mikrosekund. "En kilometer i rätt eller fel riktning utgör skillnaden mellan en bra och dålig affär." För att göra bästa möjliga affär krävs ljusets hastighet. Det gäller att köpa på ett ställe och sekunden därefter sälja på ett annat. Det är på detta sätt vi kan hantera våra pensionspengar. Jag har ställt frågan förr: Vad är skillnaden mellan mentalsjukhus och världens börser?

Eric Penser är en av dessa totalt improduktiva figurer som återskapat miljoner och högstatus på vanvettet. Medan den som vänder en gammal människa på långvården har lågstatus. Året är 2010.

16 kommentarer:

 1. inget konstigt med denna handel. Tvärtom, den är rationrll och ger oss alla mervärde.

  SvaraRadera
 2. Det enda "mervärde" som skapas på börsen är beroende av att bolagen gör vinster som kan delas ut. Allt annat (dvs kurssvängningarna) är ett nollsummespel där det hela tiden sker en avbränning (courtage, förvaltningsavgifter etc) som går direkt ned i bankirernas fickor. Att detta system är det långsikt bästa för svenska pensioner råder det konstigt nog i princip total politisk enighet om. Dessutom borde kanske det mänskliga och miljömässiga "priset" för börsbolagens "vinster" diskuteras mer...

  SvaraRadera
 3. Förmodligen är mentalsjukhuset en plats där man skulle kunna stöta på intressanta människor som hamnat där för att samhället utanför ser ut som det gör, och den chansen är nog inte så stor på börsen...


  ...och hurra för att alibina fortfarande får kliva fram då och då!

  För första gången på mycket länge slår Sveriges Ekoredaktion knut på sig själv och kvider ur sig några sanningar om läget i landet i stället för plattityder som de fått serverade av Timbro. Missa inte denna krönika:

  http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2299393&BroadcastDate=&IsBlock=

  Visst gör det ont när knoppar brister, annars skulle inte våren tveka...

  SvaraRadera
 4. Birger, du blir mer och mer en tradig framstegspessimist. Kanske förhåller det sig så, att "den som vänder en gammal människa på långvården" har andra delar av ekonomin att tacka för sitt jobb. De pengar som genereras och flyttas ingår ju i den totala ekonomin och blir i den slutliga analysen till nytta för oss alla. I artikeln i SvD får pessimister som du på pälsen: du hade väl nöjt dig med radion som den såg ut när den kom.

  Så är vi där igen, Birger: du vill stoppa utvecklingen, godtyckligt här och nu. Men det kan aldrig leda till något gott. Människans bestämmelse är utveckling - förändring och förbättring.

  SvaraRadera
 5. Jag trodde först att artikeln var ett aprilskämt, då den är publicerad 1 april och de påstår sig befinna sig på en våning i skatteskrapan som inte finns.

  Men sedan fanns inga andra tecken på att det skulle vara ett skämt och nu bekräftade journalisten att våningsnumret bara var ett tryckfel.

  SvaraRadera
 6. SKILLNADEN ÄR ATT PÅ MENTALSJUKHUSEN FINNS DET ETT VISST HOPP OM VÅRD/BÄTTRING ELLER ÅTMINSTONE LINDRING FRÅN SJUKDOMEN.

  I FINANS VÄRLDEN RÅDER HELT ANDRA SJUKDOMAR SOM ÄR SVÅRARE ATT BOTA OCH SOM DET STÅR I BIBELN,ROTEN TILL ALLT ONT ÄR KÄRLEKEN TILL PENGAR.

  RYCKER MAN INTE UPP DEN ROTEN SÅ VÄXER DEN OCH KVÄVER SNART HELA GRUNDTANKEN MED LIVET OCH DESS EGENTLIGA VÄRDEN.

  JESUS ÄR DET ENDA BOTEMEDLET SOM FUNGERAR PÅ DET MESTA OCH DOM FLESTA,FÅR HAN PLATS I LIVET SÅ FINNS DET HOPP FÖR MÄNNISKAN.

  HA EN SKÖN DAG OCH GÅ UT OCH GÖR ERT BÄSTA FÖR ER NÄSTA. MVH THOMMY BERGENWALL.

  SvaraRadera
 7. I bibeln står även:

  Matt 13:12. Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har...

  Det är förmodligen detta ord de följer, Tommy.

  Om det inte är Hebreerbrevet 1:10-12

  “Och: Du, Herre, har i begynnelsen lagt jordens grund, och himlarna är dina händers
  verk. De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad. Som en
  mantel skall du rulla ihop dem, och som en klädnad skall de bytas ut. Men du är
  densamme, och dina år har inget slut.”

  Kan vi inte bara försöka välta börsen utan att blanda in bibeln, innan de slitit ut alla våra naturresurser som en klädnad?

  SvaraRadera
 8. PeO: Visst är det bra med utveckling, vem har något emot det? Men du, PeO, tycks vara enfaldig i din syn på vad som är utveckling. När blev Utveckling detsamma som att är förvandla den globala ekonomin till ett flipperspel?

  Jag tror att den som upplever det absurda i hur spelandet blivit vardag i det globala ekonomiska systemet - precis som i krig för övrigt, där skillnaden mellan verklighet och dataspel är utsuddat - är mer optimistisk till sin läggning än den som menar att det är en naturlig utveckling...

  SvaraRadera
 9. Visserligen har denna lilla skrift:
  DEN NEUROTISKA EKONOMIN - FINANS UTAN SANS av Ambjörn Naeve, professor KTH, några år men ack så aktuell. Läs PDF-en (Peo m fl) och tyck sedan till (bara 20 lättlasta sidor)
  http://kmr.nada.kth.se/papers/SemanticInteroperability/DenNeurotiskaEkonomin.pdf

  SvaraRadera
 10. Tänk efter lite, vators apr. 08, 02:07:00 em

  Några visdomsord till dig:

  Dagens nymodigheter blir morgondagens gammalmodigheter. Det kommer alltid att finnas människor som i likhet med dig rackar ned på sådant i tiden som man inte gillar. Men vänta bara! I morgon finns det någonting nytt att reta sig på...

  SvaraRadera
 11. Svar till Tänk efter lite, va: Tja, du, det är inte lätt. För det mesta får jag kritik för att jag är för visionär och "orealistisk", så det är lite kul att få höra att man är tvärtom. Jag tror att det finns chans att det kan bli morgondagen som du kommer att reta dig på, om du är så förtjust i dagen...

  SvaraRadera
 12. När ekonomin kör av vägen, på grund av fortkörning, så blir de många som inte ens kommer att hinna reta sig, på morgondagen!

  SvaraRadera
 13. Återigen håller jag med dig Birger. En del inlägg här verkar mena att utveckling i sig är positivt och något att eftersträva.

  Detta är i bästa fall bara dumt för utveckling, "Progress", är varken positivt eller negativt i sig. För att kunna uttala sig om det måste man ju veta målet, vilket ingen vet. Är det bättre, oavsett stadie i utvecklingen, att miljarder kronor i pensionspengar leks med när vanliga människor har troget betalat för dom i svett och leda i över 40 år? Är det värt en platt-TV för att tvinga ut cancersjuka i arbetslivet?

  Mitt svar är nej. Utvecklingen måste alltid stå tillbaka för den enkla frågan "Är det bra/nödvändigt/värt priset?" Se bara på hur utvecklingen av ultraljud och fosterdiagnostik har gjort att mindre önskvärda människor, dvs. Downs syndrom människor (mindre produktiva och "normala"???) aborteras i rasande takt. Är detta ett bra samhälle?

  SvaraRadera
 14. Det är lustigt, men en del av Birgers kritiker här är så osannolika i sina kommentarer att jag undrar över att de fortfarande finns. Man brukar ju säga att när en genre är parodierad så är den död. Detta borde ju gälla även för samhällssystem och dess anhängare. Men en del som far fram här "PeO", "Nyliberalagenda" etc fortsätter som om de tagit argumenten direkt från "Så fungerar samhället" av Eric Ericsson m.fl. har de månne inte läst den? Eller är de också ironiker. Skitkul i så fall. hahaha

  SvaraRadera
 15. Många säger att vi har de äldre generationerna att tacka för att det var bättre förr, de byggde upp landet. De som gick före och krävde förbättringar. Men jag tror inte att människan var modigare förr däremot var folkbildningen det som gjorde att när arma människor förstod hur det var fatt och förstod hur allt hängde ihop då var man bara tvungen att reagera. Alla tillsammans blev modiga. Och vilken kraft det blev! Men idag orkar vi inte, mer än de få, att sätta sig in i sammanhang. Istället är det tv, filmer, spel och annat som får uppta vår lediga tid för tankar. Och politikerna - de är så uopptagna med sin egen karriär att de som borde gå före - de har inget mod alls.
  EW

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendafre apr. 09, 09:53:00 em

  Men en del som far fram här "PeO", "Nyliberalagenda" etc fortsätter som om de tagit argumenten direkt från "Så fungerar samhället" av Eric Ericsson m.fl. har de månne inte läst den? Eller är de också ironiker. Skitkul i så fall. hahaha

  En nyliberal stat är en där människor ges maximal möjlighet att själva forma samhället. Vill folk ha de som i "Så funkar samhället" så är det möjligt, men alla kan även bo i arbetarkollektiv eller i kojor i skogen om de så önskar. Nyliberalismen säger inget om hur folk ska leva. Den säger bara att alla individer har rätt till liv, frihet och egendom.

  Det är snarare dagens välfärdsstat som är en parodi, men det är inget man skämtar om - det är alltför verkligt. Jag menar, det är i dagens samhälle det finns en myndighet som rekommenderar 6-8 brödskivor per dag. Det är i dagens samhälle man för staten måste deklarera om "väggbeklädnaden i det största bad eller duschutrymmet till mer än hälften av kakel, mosaik eller stenmaterial". Det är här vi har haft Stängselnämnden, en myndighet som i dess 30 åriga historia bara har fattat beslut i ett enda ärende och det var samma år som den skapades... Svalövs kommun och SJ blev osams om ett 32 meter långt staket kronor... ha ha ha

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.