onsdag 17 mars 2010

Så sant som det är sagt...

Förslaget att Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen, matindustrins arbetsgivarorganisation, ska bli styrelseordförande för Sveriges Radio är häpnadsväckande och skamligt.

Den nästan totala tystnaden kring den möjliga utnämningen är svår att förklara. Läs mer på Arena!

Bilden är från 1985 då Agneta Dreber kandiderade till att bli det första kvinnliga språkröret för Miljöpartiet de Gröna. Bilden tagen vid ett offentligt möte i Katrineholm på temat usel mat, där livsmedelsindustrin fick sig några riktiga skopor ovett. Förutom Agneta och undertecknad, föreställer bilden Claes Lissenko, som drog igång MP i Sörmland.

13 kommentarer:

 1. Var hon med i mp också? När jag googlar på henne hittar jag henne som grundare av Stockholmspartiet och som folkpartist.

  Det Elmbrandt skkriver visar i alla fall att hon är som klippt och skuren för chefjobb i det allmänna i Alliansens Sverige. Tyvärr - om Elmbrandt har rätt vill säga.

  SvaraRadera
 2. Herregud! Dels för att tiden går så fort, dels för att Dreber gått så lång väg bakåt när det gäller åsikter.

  SvaraRadera
 3. När man klickar på den blåa länken "den industriella maten" i Björn Elmbrandts ledare i Arena kommer man fram till ett inlägg av Dreber, som hon avslutar med följande ord:

  "Livsmedelföretagen, Li, kommer att fortsätta argumentera för att tillsatser behövs för att vår mat ska vara säker eller för att motsvara konsumenternas förväntningar på hållbarhet, konsistens, smak och utseende.

  Vi kommer också att fortsätta påminna om de mervärden som en storskalig, högteknologisk och innovativ livsmedelsproduktion innebär nämligen ett rikt utbud av god, hälsosam, bekväm, prisvärd och miljösmart mat. Svensk livsmedelsförädling är i världsklass, vilket syns inte minst i exportutvecklingen. Med största sannolikhet överstiger svensk livsmedelsexport för första gången 50 miljarder kronor 2009."

  Jag tycker denna text säger ganska mycket om denna persons samhällsperspektiv.
  /Anders A

  SvaraRadera
 4. Du såg trevlig ut redan då. Dina goda ögon gör mig varm.
  Mia

  SvaraRadera
 5. Hej

  Har man en gång nått toppen så rullar dt på. Vad har hon för kunskaper om Sveriges Radio? Makteliten håller om varandra. Detta har även gällt ledande miljöpartister - värsta exemplet är Claes Roxberg - vad gör han nu?

  Robban

  SvaraRadera
 6. Hej robban! Dina inlägg, vem du nu är, andas alltid avundsjuka. Det är ganska trist, sällan konstruktivt, bara bittert.

  Hej birger, du skrev för en tid sedan att du skulle lägga ut artiklar om språkrören, så vitt jag förstod inlägg om alla partiets språkrör. Det vore så intressant om du kunde göra det. Historien om Dreber kände jag inte till eftesom jag är ganska ny (sedan 11 år) som medlem i MP. Gick med under din tid, var entusiastisk efter valet 1994 precis som Gustav Fridolin alltid berättar att han var efter att ha sett dig i teve, men har sedan trappat av och sitter bara fullmäktige fram till valet, då jag väljer att bli passiv medlem ett tag. Är inte så förtjust i partiets politik just nu.
  M.R-t.

  SvaraRadera
 7. Att Björn Elmbrant är kritisk mot att en folkpartist blir ordförande för SR var ungefär lika förutsägbart som att Paggan skulle ut och rasa. Elmbrant var under massa år politisk kommentator på SR och gick därifrån direkt till vänstertidningen Dagens Arena som ledarskribent, undrar hur pass oberoende han var egentligen under tiden på SR... Vidare är kritiken inte riktad mot att man tar in en gammal politiker utan att en gammal politiker har åsikter, vad annars trodde man? Skulle man ta Elmbrants (eller Paggans) kritik seriöst skulle de krävt en person utan politisk bakgrund, men då kan man ju inte säkerhetsställa att Lars Engqvist efterträds av en sosse på SVT, så då hittar men en kvasikritik istället bara för att få lite medieutrymme.

  Till alla er som far i taket om tillsatser i mat uppmanar jag att läsa följande DN Debatt ("Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö" av professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham). Skulle även vara intressant med en kommentar från Schlaug på detta. Tror folk att alla former av tillsatser är felaktiga, frågan man folk på gatan är jag övertygad om att svaret blir ja.

  SvaraRadera
 8. Glömde länkwn:
  http://www.dn.se/debatt/utan-tillsatser-i-maten-riskerar-vi-att-do-1.474095

  SvaraRadera
 9. Milda makter, Birger! Har du inte lagt märke till hur miljöpartiet genom åren för de allra flesta medlemmar blott var en genomgång till ett annat politiskt parti? Det finns inget parti i Sverige med en sådan genomströmning som just miljöpartiet. Och partiet blev dessutom aldrig större! 5000-10000 medlemmar. Efter några år var 99 procent av medlemmarna utbytta! Så var det och så är det. En intressant diskussion kan följa angående varför.

  SvaraRadera
 10. Nu är det ju snarare FP som brukar betraktas som politikens Hallsberg. Ha rinte hört om MP som något särdeles stort genomströmmarparti till andra partier. Möjligen från MP till desillusion...

  De allra flesta som lämnar MP i dag väntar nog på GP i stället och Dreber bör nog ses som ett undantag.


  http://peterlandersson.blogspot.com/2010/03/jamstalldhetssvek-forstarker.html

  SvaraRadera
 11. "Dreber" rimmar väl med "streber".
  Kanske blir det en sång...

  SvaraRadera
 12. På den tiden sas, att Dreber inte var med i MP utan i Stockholmspartiet, som en tid sas ha samarbete med MP.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 13. Det är ju inte riktigt klokt!!

  Men nu verkar äntligen arbetstidsförkortning vara på gång även i Sverige - men varför bara inom vården?:

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.333954-kommunanstallda-kan-fa-kortare-arbetstid

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.