söndag 7 mars 2010

Kultur i SVT - men först genom politiskt beslut...

Så har då SVT, genom regeringsbeslut, tvingats ta ansvar för sådant som den kommersiella kulturkanalen Axess vågat sig på: tyngre kultur på bästa sändningstid. Veckans föreställning heter detta inslag på lördagar i Public Service.

Det är tragiskt att den politiska sfären måste ge öronmärkta pengar till SVT för att dess ledning skall våga sig på en djupare kulursatsning. Men så är det.

Och man inledde med Richard Strauss så kallade komiska opera Rosenkavaljeren. Trist! Men dock politiskt korrekt: En gammal tölp till adelsman gottar sig i kvinnoförnedring och längtan efter orört lammkött att gifta sig med och till detta lägga en hygglig hemgift- men den segrande hjälten blir istället den betydligt mer jämlike unge mannen som struntar i hemgifter av ren kärlek.

Hur som: det är oändligt mycket trist musik och taffliga texter innan det blixtrar till. Man får vänta nästan tre timmar innan operans slagdänga (Ist ein traum) levereras... Lite komiskt är förstås att det dyker upp en valsmelodi (trots att Richard Strauss inte har ett dyft med valssläkten Strauss att göra) - valsen var inte uppfunnen i den tid då spektaklet utspelar sig. Å andra sidan var inte Elvis påtänkt när Richard Strauss komponerade Also sprach Zarathustra... (som inledda alla konserter med Presley under 70-talet.)

Politiskt aktuellt - i dessa tider av uppblossande grotesk antiseminitism - är det förstås att låta Richard Strauss inleda. Han var gift med en judinna och fick sparken av Hitler som ordförande i den tyska staliga musikbyrån eftersom han vägrat sluta samarbeta med den judiske librettisten Stefan Zweig.

Med anledning av kvinnodagen den 8 mars kan man möjligen finna en viss komik i att Richard var hårt hållen av sin hustru (operasångerskan Pauline de Ahna) och underkuvat fick ta emot en och annan fickpeng, trots sin egen icke helt obetydliga inkomst. Ombytta roller, kallas det visst.

5 kommentarer:

 1. Hur i h-e kan du bry dig om opera???? Sånt dravel!

  SvaraRadera
 2. Intressant notering om det politiskt korrekta, men jag tror att valet av Rosenkavajeren nog inte berodde på det utan på att det är en kostymopera som ansvariga på SVT nog tyckte skulle passa bra. Håller med dig om att denna opera inte är speciellt bra, och jag känner viss ledsnad över att många kanske fick höra Renée Fleming för första gången i den roll som inte gör henne rättvisa.
  Frey

  SvaraRadera
 3. cred till konstnärersön mars 07, 07:59:00 em

  vem har målat bilden?

  SvaraRadera
 4. Cred: Jo, konstnären borde verkligen ha cred. Bilden finns på nätet, och förmodligen också på omslaget på en LP. Har försökt få fram konstnärens namn, men misslyckas tyvärr. Någon som vet?

  SvaraRadera
 5. Jag har hört argumentet mot "skattesubventionerad television" att man vill undvika politisk styrning av TV, radio. Men vilka är det då som styr den nu? För någon styr ju alltid!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.