måndag 4 januari 2010

Skadeskjutna vargar, jakthundar och politiker...


Den svenska jägarkåren, som fått möjlighet att skjuta varg, har lyckats skadeskjuta en hel del av sina offer. Vilket var väntat. De jägare som släpps ut i svenska skogar är nämligen inte alls så skickliga som de vill göra gällande.

Skadeskjutna djur är en vanlig företeelse. En undersökning för tio år sedan visade att 25 procent av de påskjutna älgarna inte dog vid skottplatsen, det vill säga med vanligt språkbruk: de skadesköts.

Även jakthundar skjuter den modiga jägarkåren vilt på. Under åren 2000 - 2005 betalade försäkringsbolaget Agria ut ersättning för 78 hundar som angripits av varg, björn, lo och kungsörn. Samtidigt betalade man ut ersättning för 135 vådaskjutna hundar.

Jägarna är således farligare för hundarna än vargarna. När hörde vi Jägarförbundet påtala detta?


Nöjet att trycka av så fort man sett en varg har varit större än ansvaret för att avlivningen skett snabbt. När det gäller varg uppges att man varit lite väl upphetsad vid skjuttillfället. Men miljöminister Carlgren är nöjd. Alliansen avser att fortsätta med vargjakt efter nästa val. Och har stöd av sossarna.

För övrigt skall det bli intressant att se hur en miljöpartistisk miljöminister efter valet hanterar en regering som styrs av ett parti som inte bara vill fortsätta med vargjakten nästa år, utan haft ledande ställning i Jägarförbundet under många år. Likheten i rovdjurfrågan mellan moderater och socialdemokrater är, som i så många andra frågor, slående. Men kanske det är lättare att tala med dem, än med Centerpartiet i denna fråga. Också. Är det inte Centern som är det största problemet överhuvudtaget nuförtiden?

25 kommentarer:

 1. jo, centern hör nog till de större problemen i dag.

  Men det riktigt stora övergripande problemet är ju den totala bristen på visioner i Sverige och att man i stället för politik springer runt och infriar populistiska önskemål från allehanda minoriteter som strider mot forskningen och den framtid vi går till mötes. Vargen är ett sådant, men också skogsindustrierna som helt själva för den svenska skogspolitiken i strid med forskarna och klimatförändringarna. Kärnkraftsförespråkare får enormt utrymme trots att såväl ekonomi- com miljförskare varnar för utbyggd kärnkraft.

  Droppen som fick mig att tappa all tro på mitt forna hemland var dagens stora nyhet i tyska medier om energisamarbetet i Västeuropa som nu sjösätts med miljardsatsningar. Här ska den fossila energin helt ersättas med sol- och vindenergi och kablar byggas mellan länderna så att det alltid finns ström fårn något land där det blåser.

  Tror ni Sverige är med? Näppeligen. Men Norge, Danmark, Holland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien etc är med.

  Sverige har ju tydligen svårt att släppa både medeltidens vargjakt och 1900-talets kärnkraft så here we go i turbofart rakt bakåt...

  Se mer om energiprojeklt här:

  http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/930/499211/text/

  Förlåt alla som inte läser tyska, hoppas ni kan få den översatt. Det är hoppfull läsning - för de andra europeerna åtminstone...

  SvaraRadera
 2. För många av de där gubbarna är det utlopp för porriga känslor att döda rovdjur. Det finns givetvis duktiga jägare, men de man ser i skogarna är av den feta och halvblinda sorten. Kraven borde öka! Att skjuta på djur som rör sig borde vara förbjudet, precis som det är in andra länder. och varje år skulle man genomgå syntest och skjuttest. Men då skulle ju 70 procent av jägarkåren få sitta hemma. Tips: gå ut med kameran!

  SvaraRadera
 3. Ja, varför hör man egentligen inte att jägarna är farligare för jakthundarna än rovdjuren? Det borde väl bli förstasidesstoff, så vi kan få nöjet att skjuta av en del av de där blinda jägarna.

  ang. energiartikeln ovan: Det verkar som Sverige sitter med Svartepetter vid årtusendets omställning. Just innan europeerna storsatsar på förnybar energi så köper Sverige loss deras avdankade kol- och kärnkraftverk. Försök bli av med dem den som kan!

  Ett globalparti behövs verkligen för att sparka igång den svenska debatten!

  SvaraRadera
 4. Ja, GP behövs antagligen. Men vi får ge oss till tåls ett tag till.

  Det är först när GP:s valprogram är klart som vi kan ta ställning.

  Politiken bör visserligen främst gälla fred, miljö, hälsa och överlevnad. Men även ting som flyktingfrågan, abortfrågan... Fyll på!

  SvaraRadera
 5. Abortfrågan? Vad behöver tilläggas där? Är den också under nedmontering? Är det kristdemokratiska marginalväljare som nu ska få bestämma över alla landets kvinnor när de värmländska centerpartisterna fått sitt? Jag bävar för vad som mer kan hända under de sista alliansmånaderna...

  SvaraRadera
 6. Angående skadskjutna hundar. I det områden där det är PROBLEM med varg eller andra rovdjur, dvs inte hela sverige utan bara en liten del av, skadades/dödades 78 hundar. I HELA Sverige skadeskjöts 135 st hundar.
  Det finns de i Sverige som vill utrota vargen och de som vill att de ska få breda ut sig övar allt. Är det helt omöjligt att se denna jakt som en kompromis?
  I en demokrati krävs det kompromiser. Det sämsta är att ingen blir ricktigt nöjd och det bästa att ingen blir ricktigt missnöjd. Jag hoppas verkligen att vargfrågan och en hel del andra frågor i vårt samhälle kunde höjas över denna pajkastningsnivå. Från båda håll!

  SvaraRadera
 7. Här gör du enligt mig en korrekt analys. Den nya vargpolitiken kommer inte att ändras med en ny regering, S kommer inte våga ge emot landsbygden i denna fråga. Man måste komma ihåg att vargfrågan är stendöd utanför varglänen förutom när det är vargjaktsdebatt, i varglänen är den brännhet jämt. Ytterst få utanför varglänen och som är motståndare mot vargjakt kommer att byta parti på grund av denna fråga, i varglänen är detta en av de viktigaste valfrågorna.

  Det intressanta är att denna fråga skär rakt genom partipolitiken. Är övertygad av att en majoritet av alla M-väljarna är emot vargjakt, på samma sätt jag är övertygad om att en majoritet av alla S-väljare är emot. Dock är en jag lika övertygad om att en fullständigt förkrossande majoritet av både M- och S-väljare är för jakten i vargområdena. Deras engagemang i frågan är dock milsvidd mycket djupare.

  Jag tror dock inte att den debatt som varit de sista dagarna har varit bra för vargen, om man nu är av uppfattningen att lämna den vind för våg är bra. Övertygelsen hos vargjägarna och landbygdsbefolkningen har nog bara ökat. Med allt det nästintill hat som många som inte påverkas av vargen har kastat på vargjägarna med bland annat mordhot mot jägare och hot om att sprätta upp barn vars enda brott är att de råkar ha föräldrar som deltar i verkställandet av ett demokratiskt fattat beslut.

  Det är tragiskt att se på vilken nivå debatten kring jakt i allmänhet och vargjakt i synnerhet förts på de senaste dagarna. Utan omsvep talar man i mer eller mindre tydliga ordalag om att jägare som grupp är allmänt konstiga och suspekta typer. Snacka om generalisering. Bara läsa kommentaren ovan från 10:29, vad har i porr med vargjakten att göra?

  SvaraRadera
 8. Xarani menar alltså att människan har rätt att utrota vissa arter på grund av att vi lever i en demokrati? Det ska inte finnas frågor där vi tar hänsyn till forskning, lagar och regler och internationell trovärdighet i stället för vissa, i mitt tycke, primitiva och nedärvda känslor inför varg hos vissa medborgare?
  Vargen hotar ju inte den mänskliga rasens överlevnad över huvud taget, utan begränsar ju bara en del medborgares hobby en smula. För ska vi vara ärliga så handlar det väl inte främst om hundarna, utan om att jägarna, inkl. kungen, ser att vargarna äter råddjur som de själva vill jaga... trots att vi inte direkt har brist på mat och mycket väl kan jaga vildsvin som någon påpekade här tidigare i veckan.

  /också värmlänning

  SvaraRadera
 9. Till 13:05. Det är inte bara hat som kastats mot vargjägarna, de har blivit hotade till liv och lem. Men rovdjursälskarna menar kanske att ändamålet helgar medlen.
  Varför planterar man förresten inte in varg på Djurgården Då skulle ju rovdjursälskare kunna njuta från köksfönstret.

  SvaraRadera
 10. Pia:
  Du kan vara lugn aborträtten i Sverige är inte hotad. Den har utökats under Göran Hägglunds tid som socialminister.

  Samma princip gäller idag som har gällt 30 år i Sverige. Beslutet är kvinnans och bara hennes. Friaborträtt gäller så länge fostret inte anses livsdugligt på egen hand, dvs när fostret har chans att överleva vid en förtidig födsel får abort inte göras så tillvida inte särskilda skäl föreligger.

  Under Alliansregeringen har det också blivit en lagligrätt för utländska kvinnor att göra abort i Sverige, något som inte fanns under Persson/Sahlin-regimen.

  SvaraRadera
 11. Det finns så mycke som man borde väga in i allt detta om vargjakt. Jägare som inte kan klara att skjuta ett djur rätt och direkt borde väl inte få jaga nåt över huvud taget? Alla djur lider väl lika mycke. Och då även de djur som blir tagna av självaste vargen eller andra rov djur. Så hur borde det vara? Politik eller inte, lidandet blir väl lika för alla varelser som drabbas av dåligt skött jakt.

  SvaraRadera
 12. Det är nog inte så roligt att vara djur heller, i naturen. Bäst vore kanske att skjuta av dem helt.

  SvaraRadera
 13. Det skrivs mycket om allt illa som jägarna orsakar djuren. Men inget om det lidande rovdjuren orsakar sina bytesdjur. En stor del av försöken att fälla ett byte är med alla sannolikhet misslyckade, kanske går djuret sedan en kvalfull död till mötes.

  SvaraRadera
 14. En jägare som inte kan hantera ett gevär så att det djur som jagas dör direkt har inte i skogen att göra. Det finns bra jägare, skickliga med ansvar och omdöme, sedan finns en majoritet skitstövlar som är ute i skogarna.
  Jägare

  SvaraRadera
 15. -"Men miljöminister Carlgren är nöjd. Alliansen avser att fortsätta med vargjakt efter nästa val. Och har stöd av sossarna."

  Och vad säger Wetterstrand och Eriksson? Ingenting, inte ett ljud. Håller man käft nu så håller man i princip med. Det här är inte en trovärdig inställning av MP helt enkelt.

  Massvis med människor protesterar, enskilda människor på bloggar och insändare. Människor som är "främlingsfientliga" t.o.m. Men de humana Wetterstrand och Eriksson håller tyst. jag vet inte ens om det är taktiskt, hur många sympatisörer för MP gillard enna jakt?

  SvaraRadera
 16. Jag sitter här och blir så förbannad, vore jag miljöpartist skulle jag gå ur nu, på en gång! Politik korrumperar t.o.m. mer än vad jag trodde som är relativt cynisk.

  SvaraRadera
 17. Robsten.

  Just det du föreslår gjorde ju Birger redan för flera år sedan, när MP gradvis började byta ut sin karta.

  Och så gjorde även undertecknad.

  Men för att rädda djuren, borde alla gå in som stödmedlemmar i Djurrättsalliansen.

  Och för att förbättra folkhälsan, finns t.ex. Hälsofrämjandet att gå med i. Det vore samtidigt en tjänst mot djuren. (Se sökord!)

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 18. Robsten:

  http://mp.se/templates/mct_177.aspx?number=185601

  Deras uttalande publicerades i söndags så du har nog inte kollat upp ordentligt innan du blev upprörd!

  SvaraRadera
 19. Abortfrågan bottnar i människosynen och uppfattningen om, när vi ska betraktas som människor.

  SvaraRadera
 20. Djurrättsalliansen? Aldrig hört talas om (nu blir jag väl rullad i fjäder och tjära här) men jag är med i Naturskyddsföreningen och har skänkt pengar till vargprojekt och allt som har med varg att göra.

  SvaraRadera
 21. http://mp.se/templates/mct_177.aspx?number=185601

  jamen det räknas inte, bara redan frälsta läser detta. Alla utspel som enbart läses av redan frälsta saknar på ett plan betydelse. det gäller alla partier, även mitt.

  SvaraRadera
 22. Här ser du vad Birger skrivit om Djurrättsalliansen:

  http://schlaug.blogspot.com/search?q=djurr%C3%A4ttsalliansen

  SvaraRadera
 23. Det finns som sagt inget motiv till jakten eftersom det redan ges tillstånd till skyddsjakt av varg:

  http://www.realisten.se/2010/01/01/riksdagens-dom-ni-ska-alla-do/

  SvaraRadera
 24. Robsten.

  Har du missat skandalen med misskötta grisar, inför julen?

  De som satte fart på debatten var just dessa:

  http://www.djurrattsalliansen.se

  Välkommen Robsten och alla människor av god vilja!

  SvaraRadera
 25. Nä, jag missade inte händelsen som uppdagades väldigt lägligt, men jag missade tydligen att det var djurrättsalliansen som låg bakom.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.