tisdag 22 december 2009

Åldern tog hästen, och ensamheten tog bonden...

Snön har lagt sig över de vilda skogarna i gränstrakterna mellan Sörmland och Östergötland. Isen har lagt sig över den vik av Tisnaren där lommen brukar höras som bäst. Och i skogen, långt in i gränstrakterna, såg jag spår av det som troligen var varg. Det är då jag känner riktig lycka över att bo på vischan.

Det finns alltså varg här i utmarkerna. Däremot är det ont om häst som drar timmer i skogarna. Jag minns en vinter när jag – under en jakt på julgran - mötte en riktig, bred häst med lugg i pannan. Bakom hästen dinglade några stockar. Det är inte så brukligt nuförtiden att breda hästar med lugg i pannan drar stock genom skogarna. Det är inte brukligt att någon häst överhuvudtaget drar stock genom skogarna. Men den här hästen gjorde det.

Det gick en man bakom med tömmar i händerna. Det går bra det här, sa han när jag frågade. Han var nyss fyllda sextiofyra, sa han. Han var på väg mot skogsvägen. Där skulle han lämpa av stockarna för att sedan lassa upp dom på en vagn och köra dem vidare till stora vägen. Även vagnen skulle dras av hästen, berättade han. Men det skulle få bli i morgon.

– Jag drar in tjugo löskubik på en dag, sa han. Och lade till: I juletider får skotaren står på gården. Den står på gården och den kostade trehundrafemtitusen. Men den får stå. Har du suttit en hel dag och skakat i buller och fanstyg så är du trött på kvällen. Trött och tom. Nej, skotaren får stå.

– Visst blir jag trött nu också, fortsatte han. Trött med hästen. Trött blir jag. Men inte tom. Jag är trött när jag kommer hem, men inte tom förstår du.

Hästen har sin begränsning, berättade han och muttrade något om att man som skogsbrukare ska sitta och ”skaka i en jävla hytt och göra spår i skogen för varenda pinne som skall hämtas”. Och ensamt är det. Ensamt.

– Men det säger jag dig. Mig lurar dom inte längre. Hästen är bra. När jag kommer hem är jag trött. Men jag är banne mig inte tom. Hur kostnadskalkylerar man tomheten? Men den är minst lika tung som räntan. Vi har blivit lurade, förstår du. Lurade. Tala om det för världen du! Du som sitter och blarrar i teve titt som tätt. Tala om det. Tala om att plånboken, hur stinn den än är, bara kan fylla fickan. Inte bröstet.

Han berättade att hästen hette Brunte därför att en bred, trygg häst med ljus lugg i pannan skall heta just Brunte.

– Vi förstår varandra, Brunte och jag. Inte förstår John Deere och jag varandra.

Nu är både bonden och hästen döda. Inte för att vargen tog dem, utan för att åldern tog hästen och ensamheten tog bonden.

Det är sånt jag tänker på när julen närmar sig och jag ser adventsljusstakarna, som stått kvar i fönstret i de små stugorna hela året, nu tänts igen. Man kan dessutom fundera över var det är minst jävligt att låta skröplighet och ensamhet slå till: i stan eller på landet?

Som ständig omläsare av Slas så fastnar jag för landet. Och får väl hoppas, om den dagen skulle infinna sig, att någon kommer och bäddar rent till julen. Med lakan som har hängt ute, inte tumlats. Lakan kan hänga ute på vintern också, det tar lite tid innan de torkar, men doften av rena utetorkade lakan är värd att vänta på. Och förresten har ju de där 4500 förhandlarna i Köpenhamn inte lyckats förhindra uppvärmningen. Så lakanen trivs bättre ute. Men man får passa dem för vinterregnen. Och man får skaffa stövlar. Höga.

Insikten om detta med behovet av stövlar kan få en att resignera, tappa sugen, ge upp. Och lojt se på när människan är på väg att konsumera upp vår planet och förvandla henne till en upphettad soptipp som svävar i kosmos. När jag känner så brukar jag ta till en dikt av Ingrid Sjöstrand.

Elda under din vrede
med maktens nyheter.
Dämpa inte din smärta
över livet
som stjäls ifrån oss.
Trösta inte din sorg
över världen
som våldtas inför våra ögon.
Elda under din vrede.


18 kommentarer:

 1. Du skriver så tårarna kommer. Du skriver så vackert och med sådan känsla. Du är värd att älska.
  Mia

  SvaraRadera
 2. Lyckliga vi som får läsa Birgers krönikor i tidningen!

  SvaraRadera
 3. Du skriver bäst!!

  SvaraRadera
 4. Politik kan uttryckas på många sätt! Du behärskar många!
  Mona

  SvaraRadera
 5. Hästar!
  Se där Birger Schlaugs alternativ till bilsamhället.
  Bevare oss väl!

  Och så tillägger han:
  "Och lojt se på när människan är på väg att konsumera upp vår planet och förvandla henne till en upphettad soptipp som svävar i kosmos."

  Sanningen är ju att människan på mycket kort tid har skapat ett paradis på ett klot i universum som under årmiljarder behärskades av naturens grymma lotteri.

  GOD JUL och GOTT NYTT 2010

  SvaraRadera
 6. Jaaa, Tomten!
  Leve Människan!

  God Jul alla!

  SvaraRadera
 7. Tack för din fina text!

  Till "Tomten" m fl: Det är ju förstås tråkigt att det som hjälpt oss att skapa vårt männskliga "paradis" samtidigt är det som förstör vår jord.
  Jag undrar om de som blir skrämda av tanken på ett liv som inte till 100% är beroende av fossil energi någonsin provat på den konsumtionsbegränsade tillvaron och den tillfredställelse det ger att känna att man kan leva o klara sig gott utan den...

  SvaraRadera
 8. Tomten tycks befinna sig på loftet.

  SvaraRadera
 9. Hejsan!
  Jag tog en bild genom köksförnstret igår. det finns några som släpar timmer med jäst fortfarande. Det här ekipaget hjälper min granne med gallring. dvs ta ner lövträd till bränsle. Hästen är en kallblodstravare som heter Rembring, han har sprungit in över 400000, nu är han "pensionär" 22 år. Ägaren heter John-Erik Jonsson, han har berättat hur det var att jobba med häst i skogen. Vill du ha bilden?

  SvaraRadera
 10. Är det de grönas senaste bud? Hästar i stället för bilar?

  SvaraRadera
 11. Till anonym 15:20. Jag är inte medlem i något parti så De gröna är helt befriade från vad jag skriver, tänker och tycker. Gnäll gärna på mig, men belasta inte MP för vad jag skriver är du snäll!

  Diana: Gärna!

  SvaraRadera
 12. MP de gröna kanske inte ska ha monopol på att kallas gröna. De gröna kan också omfatta en vidare krets, alltså även de miljövänner som står utanför MP:s inre och yttre borggårdar.

  SvaraRadera
 13. Så här kan det bli när jag sätter ELD på mig själv.

  Alla är vi idioter, det beror på att vi inte har någon kultur att leva i på Jordens villkor.
  När jorden nu avlövar sina träd, så är vi löven som lossnar från stammen och singlar till marken.
  Vem orkar, i tid, tala om att värden är galen, även USA och Obama och Schlaug, och visa att Kapten Konkurs är den härskare som dyrkas. (varför BS är inräknad, beror på att alla ska med)

  Speciellt kvinnor blir tokigare än vanligt, när jag påpekar att vår framfart på alla områden är så ödesdigra att inte ens, om vi hade ett klot som var dubbelt så stort som vårt nuvarande, så skulle vi överleva mer än några tiotals år.

  Människorna har vänt alla djupa insikter ryggen.
  Makten i dag, som styr alla människor, grundar sig på en besinningslöst snabb förbrukning av ändliga resurser och rädsla att inte passa in bland de andra dårarna.
  Den som av omsorg för jordens hälsa drabbas av, kreativa synopser, som börjar föra dialog med varandra, går självmant till dårhuset, där hon får hjälp med att bränna bort de kontakter som hotar vårt konkursmässiga världssystem.

  Att skapa en kultur på Jordens villkor, med rätt medarbetare, skulle inte behöva ta mer än tio år.
  Problemet är att det finns ett djävulskt motstånd mot detta i de flesta människors huvuden.

  Nytt förstånd och Gott ledarskap
  önskas nästa År.

  SvaraRadera
 14. Samtidigt undrar man hur många av denna bloggs läsare som skulle kunna tänka sig att själva försörja sig på skogskörning med häst?
  Visst dom finns men är nog inte många. Det är alltid lättare när någon annan skall göra det.

  SvaraRadera
 15. Om man sysslar med skogkörning har man inte tid att sitta vid datorn och kommentera bloggar. Det ordnas SM i skogkörning, så det finns några kvar som kan köra häst. Vad jag ville säga egentligen: När den billiga energin är slut får vi återvända till att använda våra egna muskler och våra tamdjurs. Det är grönt. Då är det ju bra att det finns några som kan tämja, köra in och lära en häst att dra timmer. Stort behov av arbete, arbete som behöver göras, lite tid över för att fördrivas. Det är också grönt. Upp med hakorna grabbar!

  SvaraRadera
 16. Vi får tro att det ordnar sig!ons dec. 23, 10:48:00 em

  Diana på Klotet, önskas av en alarmist, RL

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 17. Nils heter jag ocksåtors dec. 24, 12:34:00 fm

  Pensionären blev vän med hästen, mognade tillsammans med ekosofin, krånglade sig igenom öglan i virknålen och praktiserade sig fram till att leva på jordens villkor, förhoppningsvis, tillsammans förutom med hästen, med andra, de viktigaste och sista åren av sitt liv.
  I detta med hästen finns en djup- dimension som, jag bara antyder.

  Birger är en bättre hästkännare än vad jag är.

  Min springare utmanar mig:
  "RID MIG!"
  Tveksamheten är stor och rimlig.

  Världen är krånligare än du någonsin kan tro Nisse, Nisse liten!

  Gott, Kulturellt, Kreativt, Nytt År, önskas!

  SvaraRadera
 18. En bra inledning är,
  Du är inte riktigt klok.

  Sedan har man en lång föreläsning, om hur och när och varför, och sedan blir sammanfattningen:

  Du är vansinnig.

  Jag gillar formen,
  att påstå något,
  skärpa argumenten,
  och klappa till!

  När eftertanken kommer, så byggs inga byar av en enskild, utan medarbetare och ett globalt metvetandes, benägna medverkan.

  Det viktigaste som saknas är människans globala förstånd och respekt för världens behov av att vår världskris löses genom att långsiktigt hållbara kulturer, på naturens villkor, tillåts växa upp, som blommorna på en äng.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.