torsdag 26 november 2009

Välkommen...


Lördag 28 november kl 13.00
Vi behöver en vision om en värld med mening i...
Föreläsning om Elin Wägner
Birger Schlaug
På Växjö Bibliotek


Soldaterna besprutar de största av sina fiender med kulor, lantmännen besprutar de minsta med sina kemiska lösningar. Båda delarna är ett hopplöst företag.

Bespruta ett fiendefolks soldater till döds och en oumbärlig del av den mänskliga familjen har undergått en behandling vars följder ingen kan beräkna. Bespruta vinstockens parasiter och man dödar livet i jorden under den, utan vilken vinstocken inte kan leva.


Det finns inga skadedjur. Men genom jämviktsstörningarna i naturen har tillfälle givits för arter som skulle haft en gallrande uppgift att breda ut sig över sin givna gräns. I den mån människan stört jämvikten, uppträder hon själv som ett skadedjur.

Vi behöver en vision av en värld med mening i... Den visionen skapas då människa efter människa genomlyses av övertygelsen att det nuvarande sakernas tillstånd är en förvillelse som inte ingår i världsordningen som en nödvändighet. (-) En dag får människorna åter höra världen andas. Ur Väckarklocka (1941).

18 kommentarer:

 1. Skrev hon det 1941? Det fanns väl inga kemikalier då? Fel årtal?

  SvaraRadera
 2. eh? När föddes Muthy?

  SvaraRadera
 3. Helgens hemläxa till Muthy:

  Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson t.ex.

  mer här:
  http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28096

  SvaraRadera
 4. Vilken naiv världsbild den kvinnan hade! Precis som hos ett litet barn. Ingen som helst realism. Men människor som lever i egna drömslott är livsfarliga! Och de som flyttar in i drömslotten är inte ett dugg bättre, Birger.

  SvaraRadera
 5. Elin Wägners morfar var faktiskt präst, och det sägs att dotterdottern trivdes gott i hans knä.
  Nu är det ju PK att vara ateist, och skryta med det.

  SvaraRadera
 6. Så bra skrivet, hon var verkligen före sin tid.

  SvaraRadera
 7. Birger. Sedan ett par dagar är kommentarfältet (spalten här till höger) avsevärt bredare än tillförne. Är det meningen, eller har jag fel på datorn?

  Tack förresten för en uppbyggande text, igen!

  Grönare tankar

  SvaraRadera
 8. Kunde inte låta bli att upprepa följande.

  Vi behöver en vision av en värld med mening i... Den visionen skapas då människa efter människa genomlyses av övertygelsen att det nuvarande sakernas tillstånd är en förvillelse som inte ingår i världsordningen som en nödvändighet. (-) En dag får människorna åter höra världen andas.

  SvaraRadera
 9. thommy bergenwalltors nov. 26, 02:06:00 em

  Om jag gör vad jag kan för en bättre värld, så blir platsen omkring mitt liv någorlunda humant,för dom flesta. Rommarbrevet 12:21 mvh Thommy Bergenwall

  SvaraRadera
 10. Grönare tankar, du kan nog bredda och smala av som du vill. För pilen till tjockare streck som ramar in kommentarsfältet, då byter pilen nog skepnad, om du håller nere v'nster klickare och drar skepnaden åt höger elller vänster så ändras bredden.

  SvaraRadera
 11. Tips på nyårslöfte (utöver att vägra äta av t.ex. grisar):

  Gå med i Elin Wägner-Sällskapet!

  SvaraRadera
 12. Kära Birger!
  TACK för seminariets HÖJDPUNKT idag!
  Hälsningar från
  Vi fyra i utgången.

  SvaraRadera
 13. Mika Holm.

  Tack för tips, men det ändras inte ett smack. Datavärlden är konstig. Förr kunde man förstå apparaterna nogorlunda. Skapandet av kraft i en ångmaskin t.ex., kunde man följa steg för steg fram till drivhjulet.

  Men i datorernas värld är allt dolt, och man undrar om felet ligger hos min dator eller ute på linjen i någon operatörs server.

  Borde vi inte bli reaktionära och sträva tillbaka till runstenarnas tidsålder? :-)

  SvaraRadera
 14. Inte till runstenarna men kanske till telefon och fax

  SvaraRadera
 15. Konstigt, grönare tankar, det bör fungera, pröva du igen, får du inte fram markeringen där pilen möter ramen?

  SvaraRadera
 16. Nej, 17.21, det var stendött. Men nyss hände det egendomliga, att spaltens ordinarie utseende plötsligt hoppade tillbaka i rätt fason. Tack till den osynliga kraft som, utan min medverkan, ombesörjde detta!

  Grönare tankar.

  SvaraRadera
 17. Du bad ju om det, så jag ordnade det.

  SvaraRadera
 18. 22:31
  Tack och lov!

  Grönare tankar

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.