tisdag 12 maj 2009

Bättre sälja munskydd än att slösa pengar på mat till gamla...


Lokal och vällagad mat gör att patienten mår bättre.


Så ser en rubrik ut, i dagens pappersupplaga av SvD. Och så kan man läsa: "Nästan varannan patient i slutenvården är undernärd eller i riskzonen att bli det...".


I går kunde man i samma tidning läsa att sjukhusmaten var fullproppad med tillsatser. Tja, så fungerar det väl när det ideologiska konceptet bygger på gamla tiders fattigvård - där gamlingar auktionerades ut till lägsta möjliga kostnad... Principen "Billigaste entreprenad vinner" är lika grotesk som principen "Sänkt skatt till friska är mer lönsamt än bra mat till gamlingar som ändå skall dö".

Detta är naturligtvis marknadsekonomins stora brist: kvalitet har en tendens att väga betydligt mindre än kvartalets lönsamhet - eller för att citera samma tidningens ledarsida idag: "det är ju en av poängerna med marknadsekonomin att resurser ska flyttas från olönsam till lönsam verksamhet".

Och inte fan är det lönsamt "med gamla kärringar och förvirrade gubbar som vare sig åker till IKEA eller avser att tillägna söndagen till något köpcenter", för att citera mig själv från en gammal debattartikel med ett antal år på nacken.

Det ledarsidan klagade på var att Finanspolitiska rådet vill öka statsanslagen till kommunerna, istället för att stötta Volvo som ju producerar något mycket viktigare - förlegade bilar med gammal teknik - än vård till gamlingar och utbildning till barn.

Förresten: en gammal vän mejlade igår och berättade att han i svininfluensans tid varit på det statliga apoteket för att köpa munskydd. Där fick han information om att munskydd inte skulle hjälpa mot svininfluensen.

- Tycker du inte jag ska köpa munskydd av dig då? frågade min borgerlige gamle kamrat.
- Nej, det hjälper ju inte, svarade damen bakom disken.

Detta fick min kristdemokratiske vän att omvärdera hela tanken med privatisering av apoteken. Ett apotek vars främsta mål är att sälja så mycket som möjligt kommer naturligvis aldrig att spontant upplysa om att det man tänker köpa inte har avsedd effekt.

Den enda gång jag personligen drabbats av denna fantastiska ärlighet är i Vingåkers järnaffär, där jag flera gånger upplysts om att det jag tänkt inhandla faktiskt inte behövs: som t ex en elektrisk braständare eftersom det går lika bra att tända grillen med värmepistolen som jag köpte för två år sedan för att restaurera våra gamla fönster...

12 kommentarer:

  1. Det handlar om balans mellan stat och marknad, just nu tenderar vi att överge den balansen. Hälften av ekonomin bör ligga i det offentliga.

    Fråga om något helt annat: När Irland godkänner det Lissabonfördrag som mp motsätter sig, avser man då att åter tycka att EU är så dåligt att man kan ha kvar idén om att kanske lämna unionen?
    Arla

    SvaraRadera
  2. Som alltid skriver du, Birger Schlaug, precis det jag själv skulle kunna tänka mig att skriva. Tack!

    SvaraRadera
  3. Apoteken var förvisso privata ända till 70-talet, då de förstatligades i den allmänna vänstertrend vi då upplevde. Idag är det lite olyckligt att privatisera, eftersom vi lever i en tid när just kvartalskapitalismen råder och långsiktighet inte tycks existera. Dessutom förstår jag inte hur man kan hävda att det skulle bli billigare läkemedel om vi privatiserar, brukar man inte säga att just stora inköp leder till längre priser?
    Att man nu säljer ut en viss del till småföretagsamhet, för att inte de stora globala jättarna skall sluka alla privatiserade apotek, ger ju ingen garanti för att de små säljs vidare om fem år till de stora läkemedelsföretagen som avser att sälja just sitt företags produkter.
    Jag är för privatiseringar i stort som smått, men just apotek passar inte riktigt bra att privatisera, jag tror att det är olyckligt och att det kommer att bidra till att Alliansregeringen faller.
    Ang St

    SvaraRadera
  4. Angående Apotek så vet jag hur uruselt det fungerar i USA, med deras helt privata marknad.

    Och i Norge, bor mycket nära och märker dyrare priser, och att det är tre stora som äger allt.

    SvaraRadera
  5. Bingo Birger, det minns jag när jag arbetade för ISS slakteri service att vi hade ett dotter bolag som hette care service och komunen la bland annat ut äldre vården på entrepenad precis som städning och liknande som komunerna skött innan själva och självklart är det lönsamhets skäl till det, bland annat fick vi hand om solnahemmet som det var jätteskandal om i tidningarna, kommun gubbarna ursäkte sig med att man inte visste vad det innebär att lägga ut saker på entrepenad att man ger jobbet till den som bjuder absolut lägsta pris. i tidningarna gick det att läsa om gamlingar med liggsår och mask i såren så dålig var omvårdnaden. Och det tycker åtminstone jag är en av dom stora poängerna med att ha ett välfärdssamhälle att när man blir gammal och sjuk att det finns trygghet och vård.

    Satt och resonerade med mina arbets kamrater på kyrkogården (praktik plats) att begravningar och kyrkogårdar än så längre sköts av stiftelser som inte är vinst drivande, helt enkelt för att det är känsliga saker som man inte vill penga pressa, men som dom som arbetar där 20-30 år sa till mig idag, hur längre förblir det så innan det privatiseras och ska kostnads effektiviseras.Och hur hänsynsfullt och respektfullt blir det mot sörjande människor ?

    SvaraRadera
  6. Kyrkvaktmästarentis maj 12, 01:05:00 em

    Det är på gång Lars! upphandlingarna inom kyrkan är lika stora som innan andra verksamheter, vad det gäller service och underhåll - vilket är en stor katastrof för det stora svenska kulturarvet - kyrkorna. det kommer även på de områden du nämner. Var så säker.

    SvaraRadera
  7. kyrkvaktmästarentis maj 12, 01:30:00 em

    inom, menade jag, inte innan...

    SvaraRadera
  8. Pomeripossa allt är förlåtet!tis maj 12, 01:33:00 em

    vem bryr sig i dag om de gamla? Våra vd-löner ligger ju i alla fall bland de högsta i världen! heja Sverige!

    http://www.va.se/vabors/dom/2009/05/12/sverige-har-varldens-hogst/

    (å vad man skulle behöva en ny, omvänd, pomperispossa-text... man kan inte bemöta samtidens Sverige med mer än ironi. Man kan inte ta det på allvar åtminstone...)

    SvaraRadera
  9. Birger: Jag föröskte läsa din recension av Wägners "från Seine, Rhen och Ruhr", men lyckas inte få upp den via din länk nedan och hittar den inte helelr på bloggen. kan du lägga ut en ny länk, alternativt skylta den lite tydligare på wägner-bloggen? T.ex. bl.a. de andra recensionerna... tack, snälla!

    SvaraRadera
  10. Varje gång den här frågan kommer upp erinrar jag mig "Plikten, profiten och konsten att vara människa" av Göran Rosenberg. Som verkligen gått till botten med och övertygande visat att vissa verksamheter, som sjukvård, bör styras av en pliktmoral, och inte en profitmoral.
    Rekommenderas varmt!

    SvaraRadera
  11. Birgers påpekande om marknadsekonomins poäng, dvs att flytta resurser från olönsam till lönsam verksamhet, underförstått: att åldringar tillhör sahällsekonomins minusposter, det borde mejslas i sten.

    Ty så kärlekslös, så iskall, är kapitalismen!

    SvaraRadera
  12. Och du VET förstås att maten som serverades tidigare var mer näringsrik, godare och innehöll mindre tillsatser...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.