onsdag 4 mars 2009

Sorry, Stefan Löfven, här kommer stöd...

Stackars Metalls ordförande Stefan Löfven. Igår fick han stöd av SvD:s ledarsida. Och Anders Borg myser.

Idag får han stöd av något förmodligen ännu värre - ett avdankat, lätt ärgat före detta, grönt rör... Mig alltså.

Stödet gäller sänkt arbetstid för att dela på jobben - och behålla de som finns.

Sorry Stefan! Jag kan tänka mig att du tycker stöd från dylikt håll är rena rama pesten. Ungefär som jag skulle tycka om rasistiska pälsdjursuppfödande reservofficerare med vurm för kungahus och Formel 1 skulle stötta mig offentligt... Det skulle kännas lite pinsamt.

Hur som: Modigt av Löfven är det! Respekt! Hade jag suttit i regering hade jag stöttat honom genom att ändra regelverket så att de som nu minskar arbetstiden, i solidaritet med sina arbetskamrater, garanteras att inte få lägre a-kassa om man ändå skulle råka ut för arbetslöshet efter lönesänkningen. Ett tips i all välmening till Reinfeldt...:-)


Det hade i och för sig inte berört så många metallare, men hade varit stimulerande för andra fackförbund med lägre betalda medlemmar - till exempel inom Unionen och Pappers.

Det är alldeles lysande att Löfven inser att sänkt arbetstid innebär att fler kan få jobb. Och det är lika förunderligt att det finns fackordförande som säger tvärtom - vilket till sin logiska natur innebär att de tycks tro att ökad normalarbetstid till 50 timmar i veckan skulle medföra att fler fick jobb...

Grundfrågan man bör ställa är mycket enkel: Hur kan det komma sig att vi trots effektiviseringar, automatiseringar och datoriseringar - som haft i syfte att rationalisera bort människors arbetstid - ändå tycks tro att den lagstadgade normalarbetstiden skall vara 40 timmar i veckan.

Argument man brukar få emot sig när man driver tesen om sänkt arbetstid är att det vore planekonomi. Som om 40-timmarsvecka vore marknadsekonomi och 30-timmarsvecka vore planekonomi...

Vad är då 35-timmars lagstadgar normalarbetstid? Blandekonomi?
Bilden föreställer inte något språkrör, men väl metallrör.

33 kommentarer:

  1. Vi må ha automatiserat produktion. Men ingenting är gratis, uppehället kostar, och alla vill göra rätt för sig och dela på samma lägenheter. Då krävs det att man presterar och överbjuder varandra med arbetsinsatser. Nu finns det inte möjligheter för alla, och en nedgång i arbetstid är en katastrof för många olika aktörer i ekonomin.

    There is no free lunch.

    SvaraRadera
  2. Tanken är fel, Sverige. Du tycks utgå från att det skall vara skatt på arbetstid som finansierar våra trygghetssystem. Men det är ju detta som är det stora felet, det är produktionen som skall beskattas, inte arbetstiden.
    Mika

    SvaraRadera
  3. Trygghetssystem?

    Jag nämner ingenting om finansiering av trygghetssystem.

    Jag påpekar bara att ingenting är gratis, och man måste arbeta för sitt uppehälle.

    Oavsett om det produktionen i samhället är automatiserat eller inte. Bara för att det är billigare att tillverka skor så har man ingen rätt till ett par eller fler skor.

    SvaraRadera
  4. "Sverige" säger att inget är gratis och att man måste arbeta för sitt uppehälle. Men vad gör den som genom det nuvarande perversa ekonomsika systemet FÖRHINDRAS att arbeta? På dig låter det som om folk blir arbetslösa av lättja.

    Om man anser att alla ska arbeta för sitt uppehälle, så är ju den logiska följden av det resonemanget att man har arbetsdelning, dvs. anpassar produktionen till behoven, och låter alla delta i arbetet. Man sänker arbetstiden och ev. lönen istället för att avskeda folk. På motsvarabnde sätt höjer man arbetstiden om man av olika skäl vill öka produktionen.

    Det är trist att vårt "gröna" parti verkar att helt ha glömt av det här med arbetsdelning, och styr in sig i den grå fållans statiska 40-timmarstänk.

    Anonym grön gnällspik

    SvaraRadera
  5. ”rasistiska pälsdjursuppfödande reservofficerare med vurm för kungahus och Formel 1 skulle stötta mig offentligt”

    Är detta vad du sysslar med i dag, f.d. språkrör för Miljöpartiet de Gröna?!

    Rasism har jag ingenting till övers för. Men vad farao är det andra för övermänniskomentalitet!

    SvaraRadera
  6. ProVoka:
    Men det är ju detta som är det stora felet, det är produktionen som skall beskattas, inte arbetstiden.

    Hur skulle det se ut, tänker du dig? Vilka invändningar har rests mot en sådan ordning från de politiska partierna, från ekonomer osv? Eftersom detta inte existerar i så stor utsträckning, utgår jag ifrån att invändningarna är allvarliga.

    SvaraRadera
  7. Till Anonym grön gnällspik!

    Du skriver: Men vad gör den som genom det nuvarande perversa ekonomiska systemet FÖRHINDRAS att arbeta? På dig låter det som om folk blir arbetslösa av lättja.

    Du har verkligen perspektiv på tillvaron när du kallar vårt ekonomiska system för perverst. Vad ska vi då använda för ord om alla de socialistiska ekonomiska experiment som ödelade tillvaron för hundratals miljoner människor?

    Genom att missbruka språket förhindrar du ett givande samtal.

    SvaraRadera
  8. Ingen tillväxt och inget arbete...

    Gröna khmererna vad det nån som sa! Tillbaka till ruta 0.

    SvaraRadera
  9. Det finns en enorm blind fläck i vår bild av samhällena.
    De som äger världen, bankartellerna och deras multi-bolag, inkasserar enorma gratisluncher(genom det sätt banksystemet fungerar). Dessa har sen använts till att bygga upp en enorm spekulationsbubbla i ett enormt kasino. Detta har nu slutat i en enorm krasch.
    Under de senaste 10- 20 åren har de som flyttar pensionpengar och attackerar länders valutor varit de som bestämt att det offentliga ska skäras ner och arbetarlönerna ska hållas nere och direktörslöner skena iväg.
    Jag håller definitivt med om att vi ska dela på jobben och sänka arbetstiden. Men risken är att man ställer upp för det gamla ruttna systemet nu och därmed ger det en chans att överleva. Vi måste restaurera från grunden.

    SvaraRadera
  10. Här i Danmar ,som jag just nu arbetar i,
    så fungerar det dejligt med 37 timmars arbetsvecka.

    KaptenKidd

    SvaraRadera
  11. Svar till Sverige: Eftersom vi beskattar arbetet så mycket krävs att vi arbetar mycket för att få något kvar efter skatten och arbetsgivaravgifter, om vi istället beskattar produktion mer likvärdigt oavsett hur den gått till så blir vi mindre beroende av att lönearbeta för både vår egen försörjning och för samhällets trygghetsssystem.

    Svar till Pelle: Om det har det skrivits massor på den här bloggen. Invändningarna är inte allvarligare än de kan vara över hög skatt på arbetstid, vilket ju medför att skola, vård, omsorg, kultur och reparationer blir hårdbeskattat medan löpande nyproduktion blir lågbeskattad.

    Kommentar till Göran N; det var väl ironiskt uttryckt av Birger, eller hur?

    Kommentar till anonym 10:30; Inte alls tillbaka till ruta 0 utan tvärtom, samhället utvecklas ju!
    Mika

    SvaraRadera
  12. Bra Metall! Att de tidigare ville ha blocköverskridande överenskommelser för att främja kärnkraftens utbyggnad och öppna för uranbrytning i Sverige för att ta död på alla lokala opnioner är detta tvärtom. Det finns ett centralt avtal som måste bygga på ett lokalt samförstånd mellan parterna att komma överens.
    Tråkigt det här med avgiftshöjningen vad gäller a-kassan, men kunde inte detta avtal gjorts tidigare så hade avgiften varit lägre nu. Nu är vi tillbaka till det här att regeringen ska rätta till, vi måste invänta ny regering innan det blir förändring.
    Tänk om de inte rättar till det. Tänk om det inte blir någon ny regering.

    SvaraRadera
  13. Det är många som bävar för en ny regering. Sahlinskan vill ju skänka skattepengar till en industri som gör bilar som inte tillräckligt många vill köpa. Pengarna måste tas fram genom minskat anslag till vård, skola och omsorg, samt genom att höja skatten ytterligare för den del av befolkningen som arbetar. Vad gör man tydligen inte för att köpa röster till taburetterna?

    SvaraRadera
  14. Detta är ett bra beslut, eftersom man inom vissa branscher kan dela på jobben när det är kris.

    Det blir nu enkelt att öka produktion, löner och arbetstid sen när efterfrågan på exportföretagens produkter ökar igen.

    Vad är lärdomen av detta?

    Mer flexibla arbetstider är bra. Gör det möjligt att arbeta 30 timmar såväl som 60, för de som vill ha det så.

    SvaraRadera
  15. Förenkla gärna för folk på alla arbetsplatser att arbeta mindre t.ex. 6 timmar om dagen så vi kan börja dela på jobben men då ska det vara ett fritt val och inte något som fackförening,arbetsgivare eller stat tvingar dom till.

    Annars verkar det se ut så här.
    Berlinmuren började rivas 1989 och därefter försvann dom flestas illussioner om kommunismen som ledstjärna. Nyliberalernas utopi om att alla ska kunna tjäna pengar på ingenting brukar resultera i lågkonjukturer och finanskriser någon gång varje decennium eftersom olika marknadernas värde grovt överskattats.

    Sen då... är det allt? Finns det inga andra ideér, alternativ eller visioner än dessa inhumana och vulgära ytterligheter. Är en totalitär stat eller en tillvaro av grovhuggen ekonomisk darwinism det enda vi kan förmå oss att se fram emot? Vi har sju riksdagspartier och alla är lika tysta om målet, visionerna och alternativen till det ekonomiska system och samhälle som stressar sönder människors hälsa och psyken varenda gång det kräver högre uppoffringar och vinster tills det kollapsar av sin egen tyngd med oss alla under.

    Alla partier har sin image men skrapar du på ytan så visar det sig att mest enstaka sakfrågor skiljer dom åt och att dom väljer olika minoriteter att stödja men sedan hur tillvaron för alla av oss kan se ut är alla lika tysta om. Hjulen ska börja snurra igen och som vanligt ställer vi oss alla bakom åbäket som fått motorstopp och skjuter på tills den startar och sen "business as usual". Sen ska det gå undan till nästa kollaps... minnet är kort.

    Samhället har förändrats drastiskt sen vi införde åttatimmarsdagen... industrier flyttas utomlands eller automatiseras, yrken försvinner och fler blir arbetslösa ändå är det bara enstaka debattörer som ifrågasätter den och kanske är dom så få eftersom dom blir betraktade som galna. Är det inte högre i tak än så här hos oss? Vår åttatimmarsdag är religion som inte får ifrågasättas ur någon aspekt och på sin fritid orkar man inte mer stimulans än att somna eller supa framför tv:n beroende på om det är vardag eller helg.

    Fast det är klart när reklamen fått oss att skaffa oss ett nytt kök för 100 000 kronor och en hemmabioanläggning för 50 000 kronor... för att att kunna mäta oss med alla andras hem... trots att både vårat gamla kök och tv dög för våra behov. Ja, då måste vi nog inte bara jobba åtta timmar utan även övertid för att klara av lånen. Ibland undrar man dock...kan vi inte bättre... klarar vi inte av mer fritid, frihet eller fritänkare?

    Dom fria luncherna är slut eftersom dom som startade den här stora ekonomiska krisen har ätit sig mer än mätta på dom och nu gått i ide...dom har alla namn och adresser som vi känner till men ingen av dom verkar behöva stå till svars och till nästa högkonjunktur vaknar dom upp för att jaga sina fria luncher igen.

    SvaraRadera
  16. När jag var liten levde vi på en lön, min far lönearbetade och min mor var hemma med oss. Då måste vi väl nu med all effektivisering kunna klara oss på att båda jobbar halvtid i dag? Allt annat vore mycket märkligt. Då får vi desstom mer tid til att själva odla en större del av vår mat, plocka de där äpplena som allt oftare hänger kvar på träden av "tidsbrist" osv...

    SvaraRadera
  17. Sven-Olof P har allt ett bra kort minne!

    SvaraRadera
  18. Berätta för mig hur ett samhälle skall kunna utvecklas utan
    a) arbete
    b) ekonomisk tillväxt

    SvaraRadera
  19. Sven-Olof P pekar på dilemmat för ”lättjans tillbedjare” på denna blogg.

    När han var liten, skriver han, klarade familjen sig på att far lönearbetade och mor var hemma.

    Men hur såg det samhället ut? Det var ett i långa stycken fattigt samhälle, utan både resurser och möjligheter. Jag vet, ty jag var med. Jag är född 1939, vid krigsutbrottet. Det vill säga samhällets rikedomar stod i direkt proportion till mängden nedlagt arbete.

    Ett samhälle kan aldrig bli rikt utan arbete. Arbetet är grunden för människans hela tillvaro. Är det någon som sett att någonting har skapats utan arbete? Genom att göra ingenting – tillverkar datorerna sig själva?

    Världen har aldrig hyst så många lyckliga människor som i vår tid.
    Världen har aldrig hyst så mycket välstånd som i vår tid.
    Vi har det bättre än någonsin.
    Fler människor än någonsin har det bättre än någonsin.

    Varför blev det så? Ja, inte därför att det arbetades MINDRE!

    Det finns framgångsrecept för hur ett gott samhälle ska kunna bli till och utvecklas. Inte sker detta genom Birger Schlaugs och andras rekommendationer på denna blogg.

    En förstörelse av de välståndsbildande krafterna däremot kan mycket, mycket snabbt rasera både ekonomiska, sociala och moraliska strukturer. Det såg vi på 30-talet. Fascismen drog fram som en farsot. Och kommunismen. I dag lurar klimatdårarna och miljöfundamentalisterna.

    SvaraRadera
  20. Hmm, varken arbete, tillväxt eller välstånd ska avskaffas utan frågan är om vi skulle kunna dela på det lite mer broderligt. Sen varför är dom flesta konservativa så rädda för kommunister, miljövänner och muslimer medans Sverigedemokrater hamnar i deras blinda fläck?

    SvaraRadera
  21. Det är dags att börja beakta Gunnar Adler Karlssons tankar.

    förövrigt så finns det mycket som är gratis. Kärlek, vänskap ja vanlig medmänsklighet.

    SvaraRadera
  22. Bror S: arbete är väl ändå inget självändamål? Det är väl ingen som hävdat att vi INTE ska arbeta, det som ifrågasätts, med rätta, är väl hur mycket vi ska arbeta och med VAD.

    I stället för att tilverka så in i norden med datorer/tv-apparater/telefoner m.m. måste det väl ur resurssynpunkt vara mycket bättre att fler jobbade som reparatörer/uppgraderare m.m. Det måste bli höga straffavgifter på att tilverka saker av dålig kvalitet som måste slängas. Kvalitet måste alltid löna sig.

    Och sedan, varför diskuteras över huvud taget inte NPM-reformerna vi har haft i Sverige de senaste 20-25 åren. (New public management), visst att globaliseringens isvindar blåser lika kallt över hela vår jord, men vi måste ju ha varit extremt välanpassade till att ställa om hela offentlig sektor till nåt slags vinstmaximerat företag där alla förlorar och där det minst av allt finns fungerande medmänsklighet. Dvs. ledfrågan har varit: hur mycket kan vi spara och vilka kan vi undvara? I stället för att fråga sig vad syftet med verksamheten bör vara.

    Jag var i Tyskland när nyheterna om hygienen på de svenska sjukhusen kablades ut. Att städarna skulle städa toaletterna i TRE minuter och inte tills det blev rent fick många förvånade ögonbryn att höjas inför det som tidigare varit så förebildliga Sverige. Hur fick sådana idéer fäste bland ett helt folk? Att jobba efter tid och inte efter syfte?

    Själv blev jag förvånad när jag efter att förgäves ha frågat efter frimärken i varje kiosk och mataffär jag kom åt till slut blev visad till POSTEN. Posten låg där det alltid legat, i ett fint gammalt hus från 1700-talet och jag möttes i dörren av en värd som frågade efter mitt ärende, för att sedan visa mig till rätt kassa för frimärken, där ytterligare någon arbetade. Likadant på banken, tågstationen och dylikt. Arbetsdelning, service och mer mänskliga möten i stället för kall teknik.

    Men om man nu som i Sverige, tagit bort många servicejobb till förmån för maskiner och självbetjäning, då är det ju väldigt märkligt att vi inte för länge sedan över alla partilinjer krävt arbetstidsförkortning?

    SvaraRadera
  23. Olle:
    ”arbete är väl ändå inget självändamål? Det är väl ingen som hävdat att vi INTE ska arbeta, det som ifrågasätts, med rätta, är väl hur mycket vi ska arbeta och med VAD.”

    Hört talas om marknadsekonomi? Ända sedan 60-talet har jag hört er kommunister dilla om VAD som ska produceras, HUR det ska produceras och NÄR det ska produceras. Lär ni aldrig er någonting??? Är vi dömda att om och om igen begå samma fel? Jag har väl inte sagt att arbete är ett självändamål! Arbetet fyller allehanda behov både hos mig och dig och hos alla andra. Din planekonomiska diktaturstat tilltalar inte mig.

    SvaraRadera
  24. Arbetstidsförkortningen är redan genomförd. Den effektiva arbetstiden är kortare än någonsin, resten av tiden är vi under utbildning, på semester, sjuka, osv. Läs t ex Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm. DÅ arbetade man länge!

    SvaraRadera
  25. Läs något riktigt flummigt.
    Läs Pogue mahone här ovan.

    SvaraRadera
  26. Läs något riktigt briljant.
    Läs Poguemahonehär ovan.

    SvaraRadera
  27. Bror S: jag är varken kommunist eller diktaturanhängare(för det senare är det ju för övrigt bara att ansöka om medlemskap i centerpartiet i innevarande land så slipper man vara rädd för att ens åsikter ska beaktas).

    En oreglerad marknadsekonomi är ju i princip samma sak som en strikt reglerad kommunism. Det är ju två ytterligheter som har mer gemensamt än vad som skiljer dem åt. Varför spotta åt den mänskliga faktorn? En tredje ståndpunkt har väl alltid funnits parallellt, trots att så många så gärna vill renodla allt till två pooler.Om alla tänker till och slutar med dessa extrema överord så ska vi nog komma helskinnade ut på andra sidan.

    SvaraRadera
  28. Det röda regleringssamhället Sovjetunionen gick under till slut.

    Men nu verkar det dyka upp igen, men denna gång i blå tappning och nytt namn: Europeiska unionen. För även här tenderar regelverket att bli olidligt strängt för att motverka kaos.

    SvaraRadera
  29. Nu sänker IF Metall sina löner. Sedan sänker butikerna sina priser, så att metallarna ska ha råd att handla. Sedan sänker hyresvärdardna hyrorna för butikerna så de slipper gå i konkurs. Därpå sänks alla hyror så vi har råd att bo kvar.
    Alltså blir allting som förut.

    SvaraRadera
  30. Hur vore det om man överlät til arbetsgivare och arbetstagare att avtala om hur lång arbetstid man ska ha?

    Inse, alla vil inte samma sak. Jag skulle väldigt gärna arbeta mer, men det får jag inte för då skulle min arbetsgivare begå lagbrott. Istället får jobba övertid i smyg utan att få betalt och sen får man betala 2/3 av sin lön i skatt för att betala en massa person som inte arbetar. Sjukt system.

    SvaraRadera
  31. men neoliberal agenda skaffa dig ett liv, så kanske du också skulle kunna uppskatta att arbeta lite mindre

    SvaraRadera
  32. Hej Birger!

    Jag gillar din blogg skarpt, har läst den ett tag men hittar just nu inte lite info som du allt som oftast brukar slänga dig med.

    Jag skriver just nu C-uppsats i humanekologi om teknikoptimism och tron på evig tillväxt. Jag skulle behöva ha en bra källa på hur mycket ekonomin har expanderat sedan exempelvis 60-talet. Jag har för mig att du sagt att det handlar om fyra gångers expansion av hela världens BNP, men jag hittar detta inte. Om du skulle kunna ge mig någon källa på det vore jag väldigt tacksam. Du kan nå mig på emma.lilliestam@gmail.com

    MVH Emma

    SvaraRadera
  33. Hej Emma!
    Det var ett gammalt inlägg du lagt kommentaren i...
    Det du söker hittar du nog här:
    http://schlaug.blogspot.com/2009/06/antligen-nu-kom-den.html

    Ha det bra!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.