måndag 5 november 2007

Apropå Cederschiöld... Med viss rodnad under skägget träffade jag Reinfeldt

Någon gång i mitten på 90-talet hamnade jag vid ett bord, där man plockade laxsnittar och svarta oliver, tillsammans med Charlotte Cederschiöld - ni vet den senaste (när detta skrivs) moderaten som är ledsen för att hon använt blå, förlåt: svart, arbetskraft.

Vi pratade lite medan jag försökte greppa snittar och vegetariska frikadeller, och hon tyckte väl att det var lämpligt att tala lite miljö med en miljöpartist.

Hon delgav mig sin uppfattning om miljöbilar och sa: " Man vill ju inte ha en miljöbil som första bil, men det är väl konstigt att folk inte köper fler miljöbilar som andrabilar."

Jag fick besked om att mina fördomar hade bäring i verkligheten: i Cederschiölds värld har familjer naturligtvis två bilar.

Ett annat möte med en moderat minns jag också med blandade känslor. Det jag tänker på är ett möte med Fredrik Reinfeldt. Vi möttes i debatt om civil olydnad. Debatten gick av stapeln på Handelshögskolan i Stockholm. Den 8 maj 2000. På ena sidan aktivisten Linus Brohult och jag (då språkrör i De gröna). På andra sidan Fredrik Reinfeldt och filosofen Tomas Månsson.

Fredrik menade att man skulle följa lagarna, och att det var märkligt att jag, som riksdagsledamot och lagstiftare, kunde försvara lagbrott. Jovisst, sa jag, det kan jag under tre förutsättningar: a) det sker utan våld eller hot om våld, b) det sker öppet och offentligt och c) man tar sitt straff - allt för att skapa opinion i syfte att förändra lagstiftningen. Trädkramare hade jag ju varit. Som riksdagsledamot. Men mig var polisen noga med att inte ta. "Låt bli Schlaug, det blir bara en massa skit i medierna", sa polis som berättade att han också helt skulle vilja förvara skogen om han sluppit uniformen. Men, fick jag veta av Fredrik, civil olydnad är sannerligen ingenting för moderater... Lagen skall följas. Rättssystemet är kärnan i demokratin.

Jag kan konstatera att Reinfeldts politiska kompisar nu radas upp, som blå pärlor på ett halsband, för att ha ägnat sig åt just civil olydnad... visserligen av egenintresse men ändå. Inga tevelicenser, svarta barnflickor i källaren och svartbygge...

Historien med Reinfeldts och mitt möte på Handelshögskolan slutar förresten inte här. Innan debatten hälsade vi på varandra, jag kände igenom honom som den före detta ordföranden i MUF, och jag frågade honom artigt intresserad vad han ägnade sig åt nu.

- Jag återfinns på samma arbetsplats som du gör - jag sitter i riksdagen.

Jag kände hur kinderna rodnade bakom skägget. Hade inte sett honom. Hade inte hört honom. Hade inte märkt honom. Trots att vi suttit där båda två i åtskilliga år... Skämmigt. Jag försökte finta mig ur denna pinsammna situation genom att säga:

- Jojo, men vilket utskott sitter du i?

Bilden är hämtad från nätet och är med stor sannolikhet manipulerad... För övrigt har jag redan på sjuttiotalet bytt tjänster svart: jag hjälpte till att hässja hö, för det fick jag både råmjölk och kött. Och nog blev någon gammal bil reparerad utan kvitto vid något tillfälle, så där grannar emellan. Dessutom gav jag mattelektioner i min ungdom, och fick betalt svart... Och nog har någon pensionär som hjälpt mig med huset ett par timmar fått några hundra som tack för hjälpen. Till skillnad från moderaterna så ids jag inte säga att jag är väldigt ledsen för detta. För det är jag inte. Däremot är jag lite ledsen att det kan ta så förbannat lång tid att få hjälpt med husreparationer om man vill betala vitt...

11 kommentarer:

 1. Två frågor:
  1 Vad är råmjölk???
  2)Reinfeldt var tydligen inte så framfusig i riksdagen, kan det vara en läggning han har och som kan förklara varför han ligger så lågt med politiska utspel etc?

  SvaraRadera
 2. Svar:
  Råmjölk är den första mjölken som kon ger efter att ha fått en kalv. Snor man lite av den från kalven, men bara lite, så kanman göra kalvdans (som man kan krydda med lite kanel) eller ostkaka som får Frödinge att blekna till noll och intet.

  Vad gäller Fredrik så vet jag inte, kanske har du en poäng.

  SvaraRadera
 3. Jag föreslår kardemumma i kalvdansen.

  SvaraRadera
 4. Birger, du har blivit som något av en familjemedlem eftersom vi är tre i familjen som läser din blogg varje dag för att sedan ofta diskutera den till middag!
  Petra, Nils, Hanna

  SvaraRadera
 5. ... med kalvdans till efterrätt??
  Jag har också för mig att det ska vara kardemumma till, men jag kanske tänker på risgrynspudding... som ju är en helt annan rätt, ja...

  Blir bara så NYFIKEN, Birger, hände det att du kramade träd i Ödsmål?

  SvaraRadera
 6. Jo, jag kramde vid två tillfällen träd i Ödsmål, tror det var 1987, jag var språkrör för De gröna och polisen ville inte ta i mig med tång.

  SvaraRadera
 7. Jag bara undrade. Är född och uppvuxen ca. 200m från norra brofästet(trädkramarna höll till vid det som skulle bli södra), intill bygdegården.
  Jodå, visst minns jag (fast egentligen bodde jag i GBG då, men var hemma en av helgerna då det var som mest kaotiskt hemmavid).
  Bör kanske tillägga att ytterst få Ödsmålsbor var MOT motorvägen, de var mest sura för att de inte fick en egen avfart (en mellan Stenungsund Norra och Ljungskile alltså)...

  Insåg inte att det var precis 20 år sedan i dagarna...

  SvaraRadera
 8. Gud vad jag stör mig på borgarna och deras oförstånd. Ibland önskar man sig att det var krav på verklighetsförankring för att få behålla sitt medborgarskap.

  SvaraRadera
 9. Det finns många familjer som har två bilar utan att vara rika moderater, som passar i din fördomsfulla värld. Kanske är bilen bara en statussymbol för dig och Charlotte? Vad vet jag? Men för många många svenska familjer är det förutsättning för att överhuvudtaget få livet att fungera. Dessutom behöver man inte vara rik för att äga två bilar. Kolla Blocket på några långmilare så ser du att man för 30 000 kan få tag på fullt funktionsdugliga fordon. Det är möjligt att Charlotte inte är verklighetsförankrad. Men det verkar inte du heller vara. Ni är lika goda kålsupare, du och landshövdingehustrun.

  SvaraRadera
 10. Hej Mårten, det var många år sedan jag skrev det här inlägget, november 2007.

  Vet inte vilken "landshövdingehustrun" är.

  När Charlotte C talade om två bilar var det definitivt inte vanligt att ha två bilar... Och det är det inte idag heller, jag känner faktiskt inte någon i t ex Stockholm som har två bilar. Vi som bor på vischan har det däremot väldigt ofta.

  SvaraRadera
 11. Det verkar för mig att detta är meningslöst, och kontanter är definitivt inte något som kan hjälpa om situationen blir värre. Jag är glad att det hittills i vår tid är möjligt att tjäna till och med spela betiniacasino , men jag förstår att behovet av kontanter blir mindre och mindre, och det är bättre att bara investera pengar i tillförlitliga medel.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.