tisdag 12 januari 2016

Käraste Herman - rasbiologen Herman Lundborgs gåta


Det var på Listerlandet, sydöst om Sölvesborg i Blekinge, som Herman Lundborg fick smak för rashygienen. Det var i alla fall där han gjorde sina första studier över släkter med "framträdande undermålighet". 

Det skulle sluta med Rasbiologiska Institutet. Men det började alltså i de trakter där Jimmie Åkesson är uppväxt. Vilket förstås inte har med saken att göra, men som ändå, löjligt nog, slår mig.

I Maja Hagermans bok Käraste Herman kan man följa inte bara Lundborgs hektiska liv utan också rashygienens framfart i Sverige. Boken är välskriven, intressant - men på gränsen till väl detaljerad, ibland är fotnoter bättre än löpande text.

Man kan säga att det för svensk del började 1909 med att Svenska sällskapet för rashygien bildades. Här fanns personer med pengar och makt. Överläkare Olof Kinberg vid Långbro sinnessjukhus, professor Frey Svensson från Uppsala och en radda professorer från Karolinska institutet i Stockholm.

Några av dem - bland annat just Kinberg och Frey - är upptagna i föreningen tillsammans med sina makar vilket pekar på att de innan äktenskapet låtit sig undersökas vad gäller rashygieniska kvalifikationer för att fortplanta sig. Medlemmarna till föreningen rekryterades från "den översta fjärdedelen av befolkningen inom dagens högsta europeiska kulturmänsklighet", läser jag.

Storfinansen var representerad genom fru Alice Wallenberg och Vetenskapsakademien genom Nobelpristagaren Svante Arrhenius. Hoppsan.

Herman Lundborg är inte med i föreningen, han är bara en sketen docent bland andra. För tillfället studerar han befolkningen på Listerlandet. Han är på väg att samla in paradexempel inom sådan forskning som Svenska sällskapet för rashygien kommer att bygga teorier på.


Herman Lundborg var ett barn av sin tid, han var modern. Rasbiologi var modernt i början av 1900-talet.

Många ville vara med, stötta och uttala sin nyfikenhet och beundran. Ellen Key var en av dem, läser jag i Maja Hagermans bok. Skulle vilja höra Ellen Key och Elin Wägners samtal om detta. Wägner var förmodligen ytterst skeptisk, hon uttryckte sin avsky mot den härskarideologi som inte bara gjorde att människan härskade över naturen, och mannen över kvinnan, utan även den vite över den svarte.

Förresten är Elsie Ottesen-Jensen också med på tåget - hon stöder en stor rasbiologisk utställning som Lundborg så småningom skall driva fram. Hon menade att man måste skilja på rätten att leva och rätten att föda. Mindre lämpade skulle givetvis få leva, men inte få sätta barn till världen. Det var väl helt enkelt en modern uppfattning... (Vilket väl än en gång betonar hur meningslöst det är när partier lanserar sig som moderna).


Bilden av Herman Lundborg är bilden av en hårt arbetande forskare, som jobbar med sitt projekt i närmast hysteriskt tempo och under såväl pengabrist som obekväma livsförhållanden.
Äktenskapet ser han inte mycket av, makan och barnen bor i Uppsala och han är mest på resande fot. Inte minst i Lappland. Hans sociala kompetens verkar vara kvalificerad, särskilt när det gäller att skapa förtroendefulla relationer till unga kvinnor. Även av underlägsen art, om man får tro hans egen forskning.

Grundidén han bar byggde på att raser inte skulle blandas - idén om att "lapp skall vara lapp" var politisk korrekt på den tiden. Så småningom, efter att ha läst Joseph Arthur de Gobineaus bok Essä om människoarternas ojämlikhet  började han också, steg för steg, slukas upp av idéerna om rasers hierarkier: de vita var bäst, de gula medelmåttiga, de svarta undermåliga. Judefrågan skulle man helst inte tala om, det kunde leda till minskad sponsring, meddelade Lundborg så småningom.

Underrubriken till Käresta Herman - som syftar bland annat på de otaliga brev Lundborg fick från kvinnor -  är Rasbiologens Herman Lundborgs gåta. Gåtan? Tja, han gjorde barn med Hilja av lägre ras och gifte sig till slut med en kvinna med ännu lägre rasbiologisk rang. Trots allt mätande av skallar. Mätandet hade i syfte att rädda det svenska folket, som det hette.

Rasbiologiska Institutet bildades, på Lundborgs initiativ, efter stöd av såväl socialdemokrater som högerfolk. Men bara ett riksdagsparti skrev in rasismen i sitt partiprogram: det var Bondeförbundet, dagens Centerparti.

Jo, det fanns motstånd på den tiden också. Men det var inte modernt. Boken är läsvärd, inte minst för politiker som gillar att följa trender istället för att stå för sina värderingar. Särskilt att fundera över för politiker som motiverar sin politik med att den är "modern".

68 kommentarer:

 1. Det började alltså i Sölvesborg.I trakterna där Jimmie Åkesson vuxit upp.
  Några år senare.Vilket inte har med saken att göra men bör poängteras.
  Att MP sitter i regering med ett parti som som stödde Lundborg bör inte poängteras.
  Eftersom MP inte fanns på den tiden.
  Och alltså inte kan tvingas ta det ansvaret.
  Men dagens Centerparti, eller dåvarande Bondeförbundet, skrev in rasismen i sitt partiprogram.Det bör poängteras.
  Kanske skulle situationen kunnat ha räddats om MP vuxit upp tidigare och suttit med så att det inte blev etter värre?
  Min fråga, Birger, är var har du vuxit upp?
  Om du har det?

  SvaraRadera
 2. Birgers nyfikenhet ger honom insikter som han lyckas förmedla med sån humor och briljans att man ofta får lust att galet morgongala av ren lyckokänsla.
  Han framstår aldrig som "en gammal stofil, en bruten röst från ett tidigare århundrade", som någon illa bemedlad tupp gal häromdagen.
  Gamla sanningar och många nya sanningar borde vara helt okänsliga för alla de tillfälliga trender som blåser över oss emellanåt.
  Stort Tack till Birger!
  IQ

  SvaraRadera
 3. Lundborg har samma blick som Adolf Hitler, inbillar jag mig. Det finns mycket att säga om det här ämnet, om man törs eller inte väljer att vara extremt pk i allt man säger. Det är ganska intressant med den moderna genetiska "rasbiologi" som tom DNs vetenskapssida glatt skriver om. Vetenskap skall man alltid bejaka, men den lyckas inte alltid vara perfekt rationell. Och icke-vetenskapsmän sållar gärna ut det som de vill höra och lyckas ibland få med sig vetenskapsmän på obegåvade agendor.

  SvaraRadera
 4. Ja tack! Lyckokänslan infann sig. Nu ska jag morgongala! "Hoppsan" Storfinansen Vetenskapsakademien och Nobelpristagare... I de största vattnen...

  Att det började i trakter, där Jimmie Åkesson är uppväxt är intressant. Det måste vara den berömda slumpen, som slog till? Eller så är det så enkelt som, att du kopplar mycket, som har med främlingsfientlighet och ras till ett politiskt parti, som heter SD och därför kom att tänka på Jimmie Åkesson. Det kan ju också vara en slump och tillfällighet. Eller inte;) Hur som helst väldigt intressant! Hoppas det får folk att morgon, eftermiddag kvällsgala.

  Ser inget märkligt i att han gifte sig med en kvinna av "lägre" rang. Han gifte sig inte med en jude, rom eller en fysiskt eller psykiskt funktionshindrad kvinna. I och för sig ansåg man att alla kvinnor var galna. Mer eller mindre. De har ju en livmoder. Och galenskap, hysteri ansåg man delvis vara förknippad med det. Men en kvinna behövde man ju trots allt. En stark och duglig. Och samtidigt underlägsen hur det nu går ihop. Eller så gör det det...En man behöver känna sig stark. För att vara man. Annars är man en fjolla. HBTQ vi får inte glömma föraktet.

  Ras var och är "nog" fortfarande viktigt. Men först och främst gällde det väl att sortera ut de icke funktionsdugliga. Romer ses fortfarande som ett folk, som är omöjliga och onödigt att slösa energi på. Romerna och även psykiskt/psykiskt funktionshindrade, får väl fortfarande ses som, att stå allra längst ner på skalan av människor, som har rätt att leva bra liv. Men vi är säkert kapabla att hitta nya grupper av människor.

  Vetenskapen har antagit evolutionsteorin. Och djuren sorterar automatiskt ut de icke funktionsdugliga. Det är väldigt farligt, att jämföra människan med djuren. Trots att vi har djuret latent inom oss. T.ex. så kan det leda till att länder vill och tycker det är okej, att abortera foster med Downs syndrome eller andra handikapp. Vilket redan sker.

  Det finns många som betraktas som främlingsfientliga, som har en kvinna eller man av annan ras/folkgrupp. SD aren som uppmärksammade att det finns vackra unga romska kvinnor t.ex. som man kan gifta sig med. Vill inte förringa främlingsfientlighet. Men är kvinnan snygg och inte funktionshindrad, så är hon bra att avla på. Det "stödjer" evolutionsteorin. Personligen så ser jag inte på evolutionen på riktigt det sättet. Och jag är tämligen säker på, att om vi inte slutar upp med att se på oss som djur, utan som varelser som är mer mentalt utvecklade, så förändras inte saker av sig självt. Evolutionen gör dock det. Men vi människor har viljan. Och kan på så sätt styra samhällsevolutionen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth
   Mitt euforiska galande avsåg Birgers högt utvecklade kommunikativa förmåga. Det är en sällsynt förmåga bland bloggare.
   Din dystopiska beskrivning av vår syn på raser, romer och funktionshindrade inger inte "framtidstro och hopp". Hoppas du kan unna dig att gala galet emellanåt, trots allt elände du oftast kan skåda däremellan.
   IQ

   Radera
  2. IQ, ja det förstod jag att du "avsåg Birgers högt utvecklade kommunikativa förmåga" Instämmer det är sällsynt bland bloggare och även andra.
   Läs gärna mitt inlägg en gång till, var det så dystopiskt? Försökte beskriva verkligheten och försökte "lösa" "Herman Lundborgs gåta" "gåtor" gillar jag.
   Lyckades delvis, för hur Herman Lundborg, tänkte kring val av kvinnor vet bara Herman Lundborg om ens han. Och som kvinna... karlar är inte alltid lätt att förstå sig på. Minst sagt.

   Läs in framtidstro och hopp! Även om du har rätt i att jag kan vara en dysterkvist. Jorå! jag unnar mig att gala emellanåt, även galet har jag galt. Bra med praktisk erfarenhet! Havandeskapspsykos får en att gala galet. Men målet är att gala mer och mer glatt och försonande. Ja riktigt kvittra. Och samtidigt skåda hur verkligheten ter sig. För att gala i ren naivitet är galet.

   Eftersom jag som andra ingår i evolutionen, så kommer det att ske. Som jag skrev vi kan påskynda samhällsevolutionen med vår vilja, om vi vill förändra saker. Men vi behöver inte evolutionen fixar det. Förändring tar längre tid bara. Det är väl ett glatt påstående som heter duga.

   Lisbeth

   Radera
  3. Lisbeth, det kommer ju alltid gå att hitta förtryckta grupper. Korta vs långa, kristna vs muslimer, auktoritet vs de utan auktoritet. Listan kan ju bli hur lång som helst om en bara ge sig den på att alltid titta med "rätt" glasögon. Kan ens en utopisk värld bli jämställd hos den med dessa glasögon på...

   Radera
  4. Björn Johansson, Ja precis! Skrev "Men vi är säkert kapabla att hitta nya grupper" Nej en värld kan inte bli jämställd, så länge vi utser olika grupper som syndabockar. Jämställd kan den däremot bli, om vi börjar med att erkänna, att alla människor föds, dör och har en själ. Det är ju fantastiskt! Eller hur? Bara det borde tända en vilja att arbeta mot mer jämställdhet, ekonomisk inte minst. Jämlika kan vi inte vara. Vi är korta vs långa, kristna vs muslimer osv. Har olika kapacitet och förmågor.
   Så om vi erkänner att vi samtliga fötts till denna jord och att vi kommer att dö, och att alla människor har en själ så finns det "vissa" grundläggande likheter. En värdegrund. Vi vill alla leva ett så gott liv som möjligt. Och därmed borde vi unna alla det. En del tror att detta goda liv, inte går att skapa här på jorden. Och det är väl Daech (Isis), som människor nu främst ser som det största hotet och att de måste bekämpas. Det kostar. I liv och pengar. Inte kommer t.ex. Romers och funktionshindrades rättigheter att lyftas på bra länge. De långa och korta klarar sig nog bättre. Man kan vara lång eller kort som Rom eller om man har funktionsnedsättning också. De handikappade utnyttjas ibland av sitt eget folk för att tigga.

   I och med att vi ingår i Evolutionen, så tror jag inte att det alltid kommer att gå att hitta förtryckta grupper på denna planet. Allt föds utvecklas och dör. Så även denna planet kommer alltså att avvecklas.
   Men visst det fodras nya glasögon, om vi vill ha en jämställd värld.

   Lisbeth

   Radera
  5. Evolutionen börjar nog den dagen folk föredrar att tänka på individer framför kollektiv.

   Radera
  6. Ja om Evolutionen är helt beroende av människan...Oavsett hur vi tänker här och nu så ingår vi i den, som en del. Vi utvecklas. Medvetna om det eller inte. Evolution är utveckling. En skribent skrev så klokt härinne, "när individen är till för kollektivet och kollektivet är till för individen, då är vi på rätt väg" Och så är det inte nu...? Visst är Vi är väldigt individualistiska. Med alla karriärer som ska hinnas med, jobbkarriär, bostadskarriär osv. Så klämmer vi många av oss in lite barn, hund eller katt också och ett nytt kök, oavsett om vi behöver ett eller inte. Kollektivet kan betala. Varken individen är i första hand till för kollektivet, eller kollektivet för individen. Så alltså vi fördröjer potentiell utveckling. Snacka det är vi bra på, men förändra oss det är vi sämre på. Alla vill rädda världen, men hur många är beredd att förändra sig själv? Räck upp en hand!

   Lisbeth

   Radera
  7. Lisbeth. Dina inlägg är givande!

   Christer

   Radera
  8. "Vetenskapen har antagit evolutionsteorin. Och djuren sorterar automatiskt ut de icke funktionsdugliga. Det är väldigt farligt, att jämföra människan med djuren."

   Varför det? Människan är ju trots allt ett djur, även om vi har större mental kapacitet än många andra djur, men vi är knappast högre stående för det, vi förstör mer än någon annan art..helt överlägset. Men samtidigt så kan vi vara andra djurs räddning, i o m att vi t.ex. kan förstöra en asteroid i kollisionskurs med jorden.
   Med det vill jag säga en till. Tänk inte på evolutionen som bara något ont, altruismen är en stor del till varför många djur och även människan har kommit så långt vi har kommit, även om vi förstår skapar stora problem med varandra på olika sätt under en lång tid och även nu.

   Jag är främst intresserad i detta område av vad människan kommer att göra i framtiden. Med största säkerhet så kommer vi kartlägga och förstå en oerhört massa DNA kod och kunna skriva om den själv, eller t o m från någon sorts grund. Detta kan drastiskt ändra människan, och här finns både hopp och fara, hur långt ska v ta det hela? Dessutom så kommer förmodligen teknik kopplas ihop med det biologiska.

   I en förändrad miljö så behövs det förändring, inte bara för att stå emot sjukdomar, men hur vi ser ut om 5000 år är nog närmast omöjligt att förutspå.

   Radera
  9. "Varför det?" Nej människan är trots allt inget djur, även om vi har djuret latent inom oss och ofta beter oss som djur. Ett djur är ett djur. En människa är en människa. En kvinna är en kvinna. En man är en man. Ordklyveri? eller sanning? Altruism dvs. medmänsklighet känner inte djuren det är omöjligt, då de inte är människor. Däremot har högt stående djur som t.ex. apor, katter, hästar, hundar, elefanter känslor. Och kan känna attraktion. Vetenskapliga studier visar, att de kan känna empati och att de visar kärlek. Vilket reklamen snappat upp "i am in love":) I mångt och mycket visar de mer osjälviskhet än människan. Som förstått att man medvetet kan roffa åt sig. Ja vi har större mental förmåga än djuren. Även om vi förstås skiljer oss på en glidande skala. Altruism betyder också en vilja att vilja leva för andra... Den verkar vi ha tappat mer eller mindre. I vår jakt på status.

   "Tänk inte på evolutionen som bara något ont" Nej tänk på den som utveckling. Vilket vetenskapen säger att evolutionen är. Och utveckling kan vara både "god" eller "ond" beroende på vad vi vill uppnå. "Hopp och framtidstro" Ja visst! Eftertanke? Ja helst! Det är inte omöjligt att åtminstone delvis förutspå saker. Detta snack kör t.ex. politiker med. Vi kunde inte förutse...

   Håller med om att det behövs förändring. Och evolution är förändring.

   Lisbeth

   Radera
 5. Lästips: En fattig munk från Heinzendorf, essä av Mats Parner. I denna står åtskilligt om Herman Lundborg och andra med rasismen som "forskningsfält".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parners essä finns under länken www.vf.se/node/22920.

   Radera
 6. Vill man få en modern syn på just detta får man vända sig till Norge. För några år sedan sändes i programserie i NRK. Den hette Hjernevask och varje program tog upp ett tabubelagt ämne. Ett program hade titeln "Rase" och tog upp rasfrågan. Det är ett både roligt, kontroversiellt, häpnadsväckande och kunskapsrikt program, mycket tack vare programledaren Harald Eia. Det skulle dock aldrig kunna sändas i SVT. Alla sju programmen finns på Youtube. Googla på "Hjernevask rase"

  Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras program om "genusforskning" är också sevärt minns jag. En modern klassiker.

   Radera
 7. Jag har bestämt för mig att Lenin bodde i Stockholm ett tag.Vilket förstås inte har med saken att göra, men som ändå, löjligt nog, slår mig.
  Per Albin var däremot från Malmö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen har vi Nils Flyg som föddes på...
   En man som började sin politiska bana i...
   Var därefter ordförande i...
   Som ni förstår är det många som helst vill glömma honom.

   Radera
  2. Har han varit i Sölvesborg,Malmö eller Stockholm?

   Radera
  3. Googla.
   Det är dels däför vi inte har städat ut vår rasistiska era.
   Ja plus Aftonbladets inställning till nazizmen på 30 talet och i början av andra världskriget.
   Sen får vi inte glömma Gunnar och Alva Myrdals aktiviteter under samma era det var bland annat något om en tävlan bland barn som mest liknade en hundutställning där Alva var en av domarna.

   Radera
  4. Anders, javisst är det löjligt...:-)

   Radera
  5. Pecis Birger,
   Alla de fem gamla partierna är lika skyldiga, Hjalmar Branting och Arvid Lidman skrev under motionen.
   Antar att båda var starkt influerade av Darwins teorier om genetisk degenerering.
   Plus lite till förstås, där Myrdals barnaboken hade en central roll.

   Radera
  6. Sorry, det var inte barnaboken, den har en annan skrivit.
   Boken jag menade var kris i befolkningsfrågan.

   Radera
  7. Anders, det där har Birger skrivit om flera gånger, inte minst i sina böcker. så du behöver inte upplysa honom.

   Radera
 8. Det är jättepopulärt idag med genetik, vilket är lika mycket rasbiologi som på Lundborgs tid. Vi vill ju att folk skall födas frisk och sunda - eller?
  Rasism grundad på tanken att vissa raser är överlägsna och att dessa raser har företräde till moder jord är en annan fråga.
  Tycker Birger inte att det skall finnas etniska samer med en den särprägel som fortfarande finns kvar hos dem? Finns germaner Birger? Finns raser?
  Enligt normal kulturmarxism, åsiktskorridor, politisk korrekthet så finns ju inga raser trots att alla vet att raser finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att när en person säger orden vit, medelålders och man i samma mening så kan den personen inte vara vare sig kulturmaxist, PK eller tillhöra någon åsikskorridor?

   Radera
  2. Så du menar att när en person säger orden vit, medelålders och man i samma mening så kan den personen inte vara vare sig kulturmaxist, PK eller tillhöra någon åsikskorridor?

   Radera
  3. Läs på om genotyper och fenotyper. Man kan enkelt hitta svarta Afrikaner som har DNA som är mer likt din egen än med vissa andra "Svensson". Det finns ingen som helst anlednin att folk ska hata p.g.a i stort sett ytliga skillnader och sedan skilja vissa "raser" från andra.

   Lånat från wiki:
   Race, as a social construct, is a group of people who share similar and distinct physical characteristics.[1][2][3][4][5][6] First used to refer to speakers of a common language and then to denote national affiliations, by the 17th century race began to refer to physical (i.e. phenotypical) traits. The term was often used in a general biological taxonomic sense,[7] starting from the 19th century, to denote genetically differentiated human populations defined by phenotype.[8][9]

   Radera
  4. Ny forskning finns. Enligt den finns en femtedel av neandertalarnas gener, kvar hos dagens europeér och asiater. Vilket leder till mer fiberrik hud mot ett kallare klimat. Bildandet av D vitamin är viktigt. 1984 hör du några politiker tala om det?

   Anpassning handlar om mer än integration. Att hitta jobb och bostad. Vi kommer och ska skilja olika raser/grupper från varandra. Men inte på det sätt som vi gör idag. De som inte vill se skillnader, är lika "farliga" som de som är rent främlingsfientliga. För att sjukdomar ska kunna lindras, botas, behöver vi koncentrera oss på de små genetiska skillnader som finns. För de är intressanta och ur dem når vi mer kunskap.
   Nej det finns ingen anledning att hata och i stort se ytliga skillnader. Det finns inte heller någon anledning att förneka ras. Vetenskapen gör det, för att historien är som den är. Ordet ras är inte helt struken ur vetenskapen tack och lov. De forskar nyfiket vidare, vilket är deras uppdrag. Vi ska vara försiktiga då vi använder ordet menar de. Men det är en helt annan sak.

   Lisbeth

   Radera
 9. Tyvärr vill vi indela människor i vi och dom, de onda och de goda. Jag tror denna nedärvda instinkt kommer att leda till vår undergång.
  När jag på Wikopedia försökte få in att det rasbiologiska institutet faktiskt gjort ett bestående bidrag till vetenskapen så ströks det eftersom det är politiskt inkorrekt.

  Ur Bengtsson 1999, "Genetik och Politik".
  "Men utan att ta till för starka ord kan man ändå kalla resultatet" …av rasbiologiska institutets forskning… "för blind empirism av sämsta slag. Men detta är inte hela sanningen. Det finns åtminstone ett resultat till från en artikel publicerad av institutets dåvarande statistiker, senare känd Stockhomsprofessor och en av Bondeförbundets förgrundsgestalter. Uppsatsen var lång och trycktes 1928 i de svenska genetikernas internationella tidskrift Hereditas med den imponerande titeln "Zusammensettzung von Populationen und Korrelationserscheinungen vom Standpunkt der Vererbungslehre Ausbetraktet"… "I uppsatsen undersöker Wahlund vad som händer om något man betraktar som en enhetlig population egentligen består av en blandning av olika delpopulationer. Wahlund behandlar sitt problem generellt och abstrakt med många formler och mycket matematik, så det är inte lätt att omedelbart förstå vad han är ute efter. Men det är rimligt att tro att han i grunden diskuterar huruvida det över huvud taget är korrekt att tala om en samisk befolkning i Sverige;"… "Mitt bland alla formler presenterar han en enkel formulering av hur proportionen med olika genkombinationer beror på samhällets populationsstruktur - en formel där ett variansuttryck ingår. Och se, denna matematiska formel, med utnyttjande av vad som på engelska kommit att kallas Wahlund's variance , har blivit standardsättet att i genetiken beskriva geografiskt strukturerade arter. Öppnar man en textbok i populationsgenetik, den må vara fransk, tysk, amerikansk eller japansk, så kan man vara nästan säker på att det där står något om Wahlunds varians. Faktum är således att genom Wahlunds artikel gav den svenska rasbiologin ett bestående bidrag till den internationella genetiska forskningen."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Precis som det kan vara problematiskt när något (mindre vettigt) blir "modernt", som bloggaren ju ofta påpekar, så är det problematiskt när (mer vettiga) saker blir "omoderna", för att inte säga tabubelagda. Eftersom samhället älskar att tänka i svart/vitt så kan vi då inte se inslag av kvalitet i en "omodern" (tabubelagd) kontext.

   Radera
  2. "Tyvärr vill vi indela människor i vi och dom, de onda och de goda."
   Betyder det att "vi" är människor och att vi som inte vill dela in inte är människor?
   Och i så fall att vi som inte är människor är mer än människor som vill dela in?
   Alltså dom?

   Radera
 10. Angående att "skilja på rätten att leva och rätten att föda" - idag tycker jag att man alltför ofta ser det som en "rättighet" att sätta barn till världen: Värdmödraskap (surrogatmödrar), ägg- och spermadonationer, insemination av ensamstående kvinnor - snart lär väl de "ensamstående männen" kräva sin "rättighet" till en statligt finansierad surrogatmoder åt sina spermier...
  Personligen anser jag att samhället är väldigt snett ute när man ser fortplantning som en rättighet bland andra.
  Sedan kan inte tanken på "sunda gener" helt avfärdas som "omodern", om bloggaren ursäktar; vi har trots allt gener och dessa påverkar våra liv och hälsa i mkt hög grad. Genuppsättning ska givetvis aldrig påverka vårt grundläggande människovärde och våra grundläggande rättigheter, dock bör det kanske påverka hur vi tänker kring fortplantning och "rätten" till detta. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den nya lagen, att ensamstående kvinnor ska kunna insemineras i Sverige, anspelar väl på allas "rätt", att bli förälder. Instämmer samhället är väldigt snett ute. Dessutom så talar man om kvinnor med god betalningsförmåga. Så det är inte alla kvinnors rätt. Debatten förs inte ur ett barnperspektiv. Utan ur ett vuxenperspektiv. Kan förstå att längtan kan vara outhärdlig. Och anser man, att man lever ett enda liv och att allt ska hinnas med, så är det kanske lätt, att fatta sådana här politiska beslut. Om tanken fanns med, att det kanske inte är så, skulle man fatta detta beslut då? Kanske! men inte säkert.
   Först borde väl en grundlig utredning kring, vad som egentligen är mänskliga rättigheter starta, innan man tar sådana här beslut. I stället bråkar man om, vad FN:s stadgar om mänskliga rättigheter säger. Det är ur ett barnperspektiv säger ena sidan. Nej säger KD och SD. Och KD läser upp dem. I en riksdagsdebatt.

   Lisbeth

   Radera
 11. Visst har överklassen en tendens till rasism historiskt, men det mest rasistiska folket finns inte i Sverige. I Sverige har vi snarare ett omvänt fenomen där vissa förvillade människor istället försöker utplåna sin egen etnicitet. Anledningen är givetvis den media som format dem och lett till en slags sjuk form av rasism som heller inte hjälper något annat folk i knipa på lång sikt. (länk förbjuden)

  Färgen på olika "raser" etniciteter av människor verkar ex. bero på solmängden de utsätts för. Rödhåriga har ex. väldigt lätt att bilda D-vitamin i huden, medan svarta lätt får d-vitaminbrist längre norrut. Ett stort och dolt hälsoproblem. (länk förbjuden)

  Det finns svarta kvinnliga forskare som menar att vi har en skyldighet att utforska fysiska skillnader mellan kön och etnicitet (länk förbjuden) eftersom det kommer öka förmågan att bota människor av olika etnicitet i framtiden.

  Idag är det "modernt" att varje etniskt kaukasisk man som kommer med den åsikten offentligt ska bli bespottad som rasist, om inte med ett milt retoriskt ad hominem-argument likt Birgers ovan, trots att SD har även mörkhyade medlemmar, så med andra och grövre repressalier.

  Den vetenskapliga sanningen om människors olika etnicitet, för den som söker den, är dock lika lätt att se som månen och stjärnorna på en nattsvart himmel.

  Rasism är dock en helt annan sak för den som undersöker ordets innebörd.(länk förbjuden)

  Världens mest rasistiska folk kallar sig för en religion som de själva inte verkar tro på eller följa men som effektivt utestänger andra folk från deras ras/religion. De folkmördar andra folk, rensar dem etniskt, bosätter sig på deras land, flyttar fram gränserna, invaderar andras territorie och gynnar sina egna.

  Dessutom får de stöd för detta från olika länder. Varje försök att benämna vad det handlar om attackeras med ett ord som blivit samstämmigt med rasism, trots att de som etniskt rensas av detta folk är just de som omnämns i detta ord.

  Anledningen att de kan gå i land med det rasistiska konststycket är att dessa rasister äger den massmedia som det sovande folket forfarande läser och länkar till.

  När folket vaknar kommer en helt annan politik bli "modern".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Det forskas mest på män. Utom när det gäller att ta ansvar för hur många barn det blir. Trots att vi är olika. Fysiska skillnader finns.(Menar inte att män alltid går före) tvärtom ibland. De skulle också tjäna på mer forskning av olikheter mellan könen. Roligt att någon annan tar upp bildandet av D vitamin. Det är verkligen ett dolt hälsoproblem. Flyktingar från Syrien har väldigt dålig psykisk och fysisk hälsa enligt en muslimsk religionspsykolog. Det talas det inte om. Det plus bris på D vitamin är inte bra. Och det är oroande. För psykiatrin i detta land, är inte den bästa. Samt systemen överhuvudtaget är väldigt ansträngda. Lyssnade på folk och försvar från Sälen och flyktingarnas hälsa togs inte upp av vad jag hörde. Fast det är inte konstigt de väntas prestera. Om inte åker de väl ut.

   Vi behöver inte lida av dåligt samvete. Utan vi kan stärka systemen med gott samvete. Det mest rasistiska folket finns inte i Sverige. För då hade vi inte tagit emot flest, i förhållande till folkmängd i EU. Men tyvärr så kan det både bli bra eller mindre bra när folket "vaknar" Det finns all anledning att vara uppmärksam nu när folket "vaknar" Känslor! Ytterligheter är aldrig bra.
   Och vi behöver komma ihåg att vi är alla människor.

   Lisbeth

   Radera
  2. "Den vetenskapliga sanningen om människors olika etnicitet, för den som söker den, är dock lika lätt att se som månen och stjärnorna på en nattsvart himmel."

   Svammel. Då fastnar man på socialia konstruktioner och fenotyper, dvs man tittar inte särkilt djupt.

   Wiki:
   "Race, as a social construct, is a group of people who share similar and distinct physical characteristics.[1][2][3][4][5][6] First used to refer to speakers of a common language and then to denote national affiliations, by the 17th century race began to refer to physical (i.e. phenotypical) traits. The term was often used in a general biological taxonomic sense,[7] starting from the 19th century, to denote genetically differentiated human populations defined by phenotype.[8][9]"

   "Världens mest rasistiska folk kallar sig för en religion som de själva inte verkar tro på eller följa men som effektivt utestänger andra folk från deras ras/religion. De folkmördar andra folk, rensar dem etniskt, bosätter sig på deras land, flyttar fram gränserna, invaderar andras territorie och gynnar sina egna."

   Va? Vad har de att sätta emot västvärldens krigsmaskineri? Ta de två värsta terrorist organisationerna idag, Boko Haram och ISIS, lägg ihop deras offer och de är fortfarande i antal betydligt färre än de som mördas dag ut och dag in med främst västerländska vapen för att inte tala om att två av världens värsta krig har har sitt centrum i Europa. Idag så flyr de flesta krigsflyktingar från krig som USA antingen har skapat eller blivit delaktiga. De två främsta krigen är den i Irak och försöket att få bort Assad från makten i Syrien. Miljontals flyktingar. Arabvärlden lever efter många tokiga idéer, men de har mest problem med varandra, inte väst och därmed har de inte ens en politik som de kan alla ställa sig bakom för att orsaka massdöd.
   Många av dessa riktigt usla regimer, som Saudiarabien har förstås stöd från väst, och inte helt overraskande av monetära intressen.

   De äger massmedia? Vad 17 talar du om? Hur mycket får Palestina sin röst hörd om de ens vill bilda stat? USA svarar med att motverka det på alla sätt. Över 100 år så har väst gett sig in i deras länder av egna imperialistiska intressen. Hade inte mellanöstern haft olja så hade väst inte brytt sig särkilt mycket alls. Och det är mycket till detta som arabvärlden avskyr:


   'They hate our policies, not our freedom'
   'Muslims do not hate our freedom, but rather they hate our policies [the Pentagon report says, released in 2004]. The overwhelming majority voice their objections to what they see as one-sided support in favor of Israel and against Palestinian rights, and the long-standing, even increasing, support for what Muslims collectively see as tyrannies, most notably Egypt, Saudi Arabia, Jordan, Pakistan and the Gulf states. Thus, when American public diplomacy talks about bringing democracy to Islamic societies, this is seen as no more than self-serving hypocrisy.'

   Hade jag varit samma person som jag är ny så hade jag varit rätt så förbannad på väst som stödjer monarkin i Saudiarabien. Dessutom så har den s.k. kriget mot terrorismen gjort problemet oerhört mycket större. Men den har vi i väst nytta av, för då kan vi fortsatt hävda att vi i väst bör där vara med militären och bomba hit och dit.

   Radera
 12. Var inte blygsam nu Birger, Arrhenius var ju en styrelseledamot för rasbiologiska institutet.

  SvaraRadera
 13. Ser att våran Margot vill informera nyanlända om att i Sverige är det inte tillåtet att våldta eller begå sexuella övergrepp.
  Våran regering den kan den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog säga att hon föredrar att se ras i stället för acceptabelt uppträdande hos vissa.
   Man kan ju fråga sig om inte just det är...

   Radera
  2. Jag tror inte man ska beskylla "våran Margot" för att vara rasistisk.Hen vill nog bara vara trendig.Och det kunde ha varit etter värre!!

   Radera
  3. Vad är rasism?
   Att man kan ställa olika krav på en människa beroende på ursprung?

   Radera
  4. Somliga måste vi ta hand om!

   Radera
  5. Att bli så oerhört intresserad av sexövergrepp och våldtäkter är också ett ganska nytt fenomen, även om självaste brotten inte är det.

   Radera
 14. Jordkedjan, där ingår planeten jorden. Där finns mänskligheten indelad i olika raser/folkgrupper - både rotraser och underraser. De nu existerande raserna/folkgrupperna anses vara blandraser/grupper. Ny rasbildning är i antågande, den anses höja medvetenheten till fysisk/eterisk objektiv nivå, vilket borde vara till stor nytta i vår utveckling av medvetenheten.

  Christer

  SvaraRadera
 15. Finns det en plan för att hålla nere befolkningsökningen?

  "David Rockefeller sa 1973: `- Det sociala experimentet i Kina under Mao´s ledarskap är en av de viktigaste och mest framgångsrika i historien.`
  (Det sociala experimentet dödade cirka 70 miljoner kineser under fredstid.)" (Länk förbjuden)

  "Eugenik (rasförädling) är ett sätt att hålla koll på vilka som får föröka sig och vilka som inte får det. Sterilisering är en av de många lömska sätt att införa den här dolda planen." (Länk förbjuden)

  "1904 startade Carnegie det första labbet för rasförädling i Cold Spring Harbor, Long Island. Rockefellerfamiljen sponsrade ofrivillig sterilisering av färgade människor genom deras rasförädlingsprogram och finansierade Kaiser Wilhelm institutet i Tyskland, för att utöka sin agenda om en super ras som senare anammades av Hitler." (Länk förbjuden)

  "2007, finansierade det amerikanska jordbruksdepartementet och Homeland Security ett förslaget projekt att luftspreja över 7 miljoner människor i stadsområden i Norra Kalifornien. Efter att medborgarna organiserat sig emot planen blev man tvungen att avslöja att sprejen innehöll flertalet gifter som kan orsaka sjukdom och störa fortplantningscykeln. Som tur var stoppades projektet på grund av protesterna." (Länk förbjuden)

  "Den amerikanska regeringen har påkommits flera gånger med att genomföra dolda experiment med giftiga kemikalier på deras befolkning, soldater, fångar och i ursprungsbefolkningens reservat, till hela städer och län." (Länk förbjuden)

  "Dolda massteriliseringar av kvinnor och flickor, vanligtvis genom att använda hemliga tillägg i vaccin, har upptäckts i Brasilien, Puerto Rico, Nicaragua, Mexico och Filipinerna. Dom har genomförts i regi av program som John D. Rockefellers Befolkningsråd, USA´S Hälso-, Utbildnings- och Välfärdsdepartement, där Nelson Rockefeller var statssekreterare, och genom den Rockefeller finansierade Världshälsoorganisationen." (Länk förbjuden)

  "Novartis och Syngenta, i samarbete med USA´S jordbruksdepartement och försvarsdepartementet har i fält testat en spermiedödande GMO majs som gör manliga konsumenter infertila. Det här blev tyst meddelat som, en gåva till världens problem med överbefolkning." (Länk förbjuden)

  Listan bara fortsätter. Just nu störtar den globala fertilitetsnivån. Är det en slump?

  Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta bara tills du har börjat rota i Rockerfellers inblandning i miljörörelsen.
   Han var bland annat direkt ansvarig i att Romklubben bildades.

   Radera
  2. Anders Rydén.
   Angående Rockefellers inblandning i miljörörelsen, där behöver jag inte vänta. Har redan rotat, vilket gav viss insikt.

   Christer

   Radera
  3. Det finns ett bra sätt att få ner födelsetalen utan att aktivt bedriva tvångspolitik. Stärk utbildning och kvinnans rättigheter. Om man t.ex. studerar födelsetalen i Tunisien genom åren så ser man att de har gått ner rejält (efter att de fick bättre rättigheter), vilket är föga förvånande eftersom historiskt sett så har kvinnan haft mycket lite rättigheter och nästan bara varit där för att avla, avla, avla.

   Populationer kommer fortsätta att gå upp under en lång tid, och det är faktiskt bekymmersamt.

   Radera
  4. Nej det kommer inte att fortsätta under lång tid. Inte om det finns en plan för att hålla nere befolkningstalen som Christer skriver.

   Lisbeth

   Radera
 16. @ Christer
  Det kan säkert stämma. Jag anser att det är oetiskt även om viljan skulle vara att rädda planeten från överbefolkning. Religion och kulturer som verkar för överbefolkning är dock enligt min egen mening ännu mer oetiska.

  Den första oeiska åtgärden leder till barnlöshet, vilket givetvis kan innebära ett lidande för människor som vill ha barn, samtidigt finns det alltför många barn.

  Den andra oetiska religiösa/kulturella sekterismen är ännu mer oetisk eftersom den innebär utplånandet av arter samt barn som lider svårt i svältkatastrofer, krig och kannibalism.

  Den tredje vägen är Vetenskapliga parties väg. Den etiskt korrekta vägen som logiskt sett kommer leda till lycka för framtidens generationer i hela världen.

  SvaraRadera
 17. Ser att polisen följt sina interna direktiv om att utelämna signalement om polisen kan uppfattas som rasistisk om den inte utelämnar signalementet.
  "Men att det skulle handla om en mörkning, det tycker inte jag, sa Varg Gyllander till SvD i går."

  SvaraRadera

 18. # Läste att borgerliga partier på 1930-talet hade lokal valsamverkan med nazzarna.

  # Centerns fläckade rötter har väl övergetts för länge sedan?

  # Tilltalet "Käresta Herman", är inte det en klapp på huvudet, dvs en förminskning?

  / Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man bara överge fläckade rötter så där?
   Om inte, vem avgör det?
   Väljarnas dåliga minne?

   Radera
  2. Snarare vårt selektiva minne, alla har det, men få vill erkänna det.

   Radera
 19. "Käraste" ska det heta. Det är kvinnor som är "käresta". / Gt

  SvaraRadera
 20. @ Anders Rydén & Birger
  Tack för tipset om Nils Flyg. Jag läser nu om Nils Flyg i ett pdf-dokument från Marxistarkiv.

  SvaraRadera
 21. Tänka sig att undertecknad sett Nils Flyg live. Var med far på ett 1 maj-möte där Flyg stod i talarstolen, omgiven av röda fanor. Några år senare sas att han blivit nazianstruken. /Gt

  SvaraRadera
 22. Detta var den jämnaste debatt av Birgers blogg jag läst! Nästan alla höll sig till ämnet på ett eller annat sätt. Det gjorde den mycket intressantare än vanligt. Trots att jag är mycket historieintresserad anser jag ovanstående debatt var allt för historiskt ensidig. För den genetik och manipulation som Lundborg kunde utgå från var ju bara i sin linda. Genetiken var knappt född.
  Idag har vi helt andra möjligheter till genetisk manipulation som står på lut för människan. Av påstådd "kärlek" till människan kommer man kunna "befria" människoägg eller spermier från "skadliga" anlag för t ex viss depression och kanske viss del av det bipolära fältet.
  De som vill slå vakt om det goda som kan uppträda inom dagens människoart (humanism?) bör hålla ett stort och kunnigt öga på denna utveckling! "Rasförädlingen" kan snart komma att ske på ett individuellt plan, där individen är beredd att betala. Ungefär som bilar inköps individuellt kan dessa förädlade människor kunna ta över världen utan att Rasbiologiska institutets humanistiska fiender hänger med.
  Claes

  SvaraRadera
 23. @ Gt & Anders Rydén & Birger

  Nu har jag läst lite i Marxistarkivet och det verkar som om du Gt hört detta av en en motståndare till den typ av nationell demokratisk socialism som Nils Flyg företrädde och vilken jag anser liknar även Olof Palmes fredsträvanden, anti-imperialism, neutralitet, nationalitet, demokratianda och socialism.

  Rasist var han inte heller trots den tidens strömningar. Bevis:

  "Judarna var farliga fiender till ”oss alla andra”, inte för
  att de var av någon underlägsen eller parasitär ras, som ras-
  teoretikerna brukade hävda, utan för att de bar upp stora delar av storfinansen och gjorde gemensam sak med de allierade."

  Källa: Marxistarkiv gatan_nils_flyg.pdf (länk förbjuden)

  Mot honom tycks endast stå Ad hominem-argument ex. att nazister berömde hans nationalism etc. Alltså argument som ligger på nivån av att vegetarianer är onda för att Hitler var vegetarian.

  Kanske är jag naiv som förväntar mig att människor ska kunna undersöka något, tänka själva och tänka kritiskt och tänka rätt så här år 2016?

  SvaraRadera
 24. Martin Gustavsson. Tack för ditt påpekande! Det stämmer nog, att jag (barnet) fick höra detta från kommunisterna. Men de var nog inte motståndare till nationellt tänkande, inte de som omgav min tillvaro på den tiden. De sa att man måste vara nationalist för att bli en god internationalist. Men visst är det möjligt, att den som smickrats av nazister blev "skyldig genom koppling". Det var nog så det gick till. # Som vegan kunde jag f.ö. beskyllas för kompani med Hitler. Men från en källa fick jag höra, att han inte var någon riktig vego, utan bara temporärt för att bota en magåkomma.

  Gt

  SvaraRadera
 25. Jag tror du bör byta källor. Bevis: "Wikipedia Adolf Hitler and vegetarianism"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser du Wikipedia som en tillförlitlig källa?

   Radera
 26. Ja, Martin Gustavsson, jag kan ha blivit lurad igen. Men det som en berlinare, en bekant till mig, berättade lät trovärdigt. Han hade varit med i Deutsches Jungvolk och var påläst i ämnet Hitler. Det är dock en vanlig uppfattning att Hitler var vego. Jag får väl försöka leta vidare. Och skulle det visa sig övertygande sant, att han var vegetarian på heltid, ja då får jag väl börja äta slaktmat igen för att slippa anses skyldig genom koppling. ☺ /Gt

  SvaraRadera
 27. @Anonym
  Ja. Jag litar mer på Wikipedia idag än för några år sedan.

  Wikipedia är visserligen skriven av både människor som söker sanningen och de som vill dölja den. I just detta fallet ser jag ingen anledning att ljuga om de citat som presenteras så vida inte bristen på essentiella aminosyror pga. okunnig veganism lett till degenerering. Alla är inte utrustade med frisk hjärna.

  Jag kan dock rekommendera att du alltid klickar på diskussionfliken bakom känsliga ord eller företelser, speciellt om det finns varningsflagg. Wikipedia har faktikt blivit bättre på bra källhänvisningar med nya regler.

  SvaraRadera
 28. Om man litar mer på något idag, än för några år sedan, så litar man inte på det.
  Wikipedia är alltså inte en tillförlitlig källa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den grekiske matematikern och uppfinnaren Arkimedes (287-212 f.Kr.) uttryckte någon gång de berömda orden ”Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden”.

   Vad han hade upptäckt var hävstångsprincipen med vilken han genom en punkt nära en stor vikt kunde den med en lägre tillförd kraft. De bevingade orden talade alltså i första hand om en fysikalisk princip.

   MEN citatet uppträder även i andra mindre naturvetenskapliga sammanhang. Man menar då vanligtvis, ”ge mig en oföränderlig och absolut sanning och jag ska därefter äga makt att förklara allt”, vilket i detta fall är applicerbart.

   Huruvida Shitler gav sig hän till bacon eller pilsnerkorv när ingen tittade på är givetvis idag svårt att bevisa oavsett vad Wikipedia säger.

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.