söndag 3 februari 2008

Hänt i veckan

Under denna vecka föddes 1 048 pojkar och 989 flickor, flest under onsdagen. 20 flickor fick namnet Emma. Alingsås Konsthall har en utställning om sexets historia - bilden till höger är inte från utställningen, men är vacker. Maud Olofsson hotar med att nu ta itu med välfärden. Under veckan dog förresten 850 män och 904 kvinnor, vilket minskade antalet som levt i utanförskap och därmed bättrade på regeringens statistik.

Klimatberedningen, med alla politiska partier, förordade det tjugo år gamla miljöpartiförslaget att avdrag för arbetsresor skall bygga på avståndet från hem till jobb - sedan må man köra sin bil, samåka med grannen, ta bussen, cykla eller krypa. Äntligen! Tänk om man lyssnat för tjugo år sedan, istället för att svassa efter Volvo...

Vidare invandrade denna vecka 1 841 personer till Sverige medan 864 utvandrade. Dock inte Mats Odell, vilket var en olycka. Samtidigt gifte sig 876 par och 390 skiljde sig. 6 män och 8 kvinnor registrerade partnerskap, och 2 män och 2 kvinnor avregistrerade partnerskap, vilket nog gladde kristdemokrater. Göran Skytte hävdar att man inte bara skall utgå från honom utan att det också finns hedervärt intellektuella personer som betecknar sig som kristna. Lobbyister översvämmade Bryssel som Egyptens gräshoppor. Och folket bakom Pirate Bay hävdar att de är lika godhjärtade som Moder Teresa, ty de gör allt för den goda saken och inte alls för att tjäna pengar. Förresten handlar den debatten om ett vägval: antingen anser man att människors rätt till integritet utan Storebror som har insyn i allt du gör i din dator - eller prioriterar man upphovsrätten. Svårt, men det första alternativet leder till ett ohyggligt samhälle.

Dessutom föreslog klimatberedningen att man skall genomföra miljöpartiets gamla förslag om att kilometeravgifter skall införas för tunga tansporter, oavsett om det är svenska åkare eller inte. Varför är allt så senfärdigt? Apropå sena insikter: Fredrik Reinfeldt har kommit till insikt om att väljare inte kommer att tacka moderaterna för det man gjort.

118 företag gick i konkurs, vilket möjligen bidrog till att vi stoppade in i genomsnitt 3 hg fikabröd, och 3 hg godis som tröst. Dessutom drack varje person över 17 år 0,7 liter starköl, 0,5 liter vin och 6 cl sprit.

Socialdemokraterna krävde att arbetslinjen skall upprätthållas, genom att folk inte skall få vara hemma hos sina barn hur som helst. Och lyckades i en DN-debattartikel unvika klimatfrågan. Mal på om tillväxt, ser inga problem i överkonsumtionen.

Under veckan skickades totalt 55 miljoner SMS i Sverige. I trafikolyckor dödades 9 personer och 76 skadades svårt. Hur många som drabbades på grund av att idioter sms:ade när de körde bil framgår inte.

Var och en av landets 4,4 miljoner personbilar kördes i genomsnitt 28 mil under veckan. Tillsammans blir det 123 miljoner mil vilket motsvarar drygt 1 500 tur-och-returresor till månen. Under veckan blev 354 personer misstänkta för rattfylleri och 573 körkort återkallades. 702 bilar anmäldes som stulna. Drygt 1 000 berusade personer omhändertogs. I SVT:s Nyhetspanel sa jag att Nuders avgång var en förutsättning för att mp skulle kunna ingå i en regering med sossarna. Nuder avskyddes av ledande milljöpartister. Nåja, denna fråga kanske inte platsar här, om jag ska vara lite ödmjuk...

En genomsnittlig vecka anmäls förresten 5 mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång. Samtidigt anmäls 1 481 fall av misshandel och 4 fall av vållande till annans död. Vidare 234 sexualbrott varav 81 våldtäkter.

Den bäste amerikanske presidentkandidaten, i avsaknad av grön sådan, har lämnat in. Han hade ingen historia att berätta. Han var vit, man, medelålders, heterosexuell med det bästa programmet. Nu handlar presidentvalet om vilken av tre Berättelser som är bäst. Berättelsen om den första kvinnan, den första färgade eller om den gamle mannen som torterats i Nordvietnam.

Mer än en miljon böcker lånades på bibioteket, vilket innebär att vi som skrivit böcker blir blåsta på en del pengar, men bidrar till mindre pappersförbrukning och bättre klimat.

En del av detta hittar man i Statistisk årsbok, som man hittar här.

10 kommentarer:

 1. Spännade med all statistik du lagt in i texten...jag kommer att sno den idén imin blogg framöver...SCB är ganska underhållande läsning. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 2. Och antal självmord?

  SvaraRadera
 3. Det svåra med siffror hos SCB är att de inte säger något om varför. Varför har Odell inte utvandrat är en sådan fråga.

  SvaraRadera
 4. Uppiggande söndagsläsning - det är roligt när någon vill vara lite bitsk och elak, i alla fall när det är mot dem som förtjänar det.

  F.ö. tycker jag inte att Odell ska utvandra. Kan man inte låta honom bli förste man på Mars? Med tanke på flygkostnaderna dit, så räcker det med enkel resa.

  Peter

  SvaraRadera
 5. ...och den här veckan såldes åtminstone ett exemplar av Elin Wägners Väckarklocka tack vare det intresse en viss bloggare skapar.

  SvaraRadera
 6. Ja så är det nu med politikens tröghetslagar, Birger - man sår ett frö - och om tio år så är det några andra som skördar.

  SvaraRadera
 7. Angående presidentvalet i U.S.A.
  Varför är John Edwards den bäste? och är alla republikanska kandidater automatiskt ointressanta p.g.a att de kandiderar genom det republikanska partiet?

  SvaraRadera
 8. Den länk du skapat för att se dig i SVTs nyhetspanel leder till börstips. Eller var det kanske en väl utklädd Birjer S. som skojade med oss igen :-)

  Mvh
  Krister

  SvaraRadera
 9. Nejdå, Krister! Om du väntar en liten stund, efter det att fondtipsen kommit upp så finns bakom den rutan ingång till Nyhetspanelen i God Morgon Sverige.
  Börje

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.