torsdag 4 oktober 2007

Natomedlemskap skulle innebära tio extra miljarder till försvaret...

Jag har, som en del andra konspiratoriskt lagda kufar, misstänkt att moderaternas nya inställning till försvarets budget härrör från deras vilja att smygvägen få in oss i Nato. Det har påpekats, av bland annat Annika Nordgren Christensen, att så inte är fallet. Men en liten konspiratorisk tomte sitter i min ryggmärg i alla fall, och viskar att moderaterna nog har onda avsikter.

Nu har också Lars Danielsson, i en god predikan för militär alliansfrihet, skrivit följande Utrikesbloggen:

NATO har enats om en riktlinje att dess medlemmar skall spendera två procent av sin BNP på försvaret. Även om detta åtagande inte är juridiskt bindande, utövas ett avsevärt tryck på medlemsländerna för att de skall leva upp till denna nivå. I Sveriges fall skulle det innebära att vår försvarsbudget gick från nuvarande 40 miljarder kronor till över 50 miljarder. Det ligger i vårt intresse att fortsätta en ordning där storleken på det vi spenderar på vårt försvar baseras på vår egen säkerhetspolitiska analys och vår egen bedömning av vad våra statsfinanser tillåter.

Nu uppstår frågan: Stärker Danielssons inhopp i denna debatt tomten i ryggmärgen eller den något mer analytiska delen av min hjärna? Det tycks mig i dagsläget som om den senare vinner slaget. Så jag ska sluta misstro Fredrik Reinfeldt i just denna fråga. Den dag han sätter stopp för Förbifart Stockholm skall jag sluta misstro honom även då det gäller klimatfrågan... För något så korkat projekt, som dessutom enligt Naturvårdsverket strider mot riksdagens miljömål, är så här mitt i klimatdebatten svårt att finna.

12 kommentarer:

  1. Hi,hi,hi... Snygg symbol för regeringen!

    SvaraRadera
  2. Kanske är du lurad, Birger. Kanske är det så att Både Nordgren-Christensen och Danielson ingår i konspirationen. Jag tycker att du skall lyssna till Jurholt och Sahlin i denna fråga, och värna din tomte i ryggmärgen. Jag tror att du, mer än många andra politiker, under många år visat en mycket god ryggmärgskänsla. Självfallet fråntar jag dig därmed inte också en analytisk förmåga, ävenom den brustit när det gäller turordningsregler och friskolor.
    Rött hjärta

    SvaraRadera
  3. Sorry Schlaug, moderaternas miljöintresse kommer inte att räcka till för att stoppa fler vägar...
    Men visst önskar man att man har fel ibland.
    Nelson

    SvaraRadera
  4. FN är tyvärr en tiger med bortglömda löständer.Vi har som det lilla landet Sverige nu är haft en enorm tur två gånger tidigare i historien vilket jag vågar sätta en hel månadslön på att dessa senarium aldrig mer kommer att upprepa sig till vår egen stora förfäran den dagen då hotet än en gång tornar upp sig som en stor mörk vägg framför oss.Det är vid detta tillfälle en aning sent att förhandla om samarbete och framför allt hjälp .....

    Undrar om vi hinner straffa de skyldiga i landet bakom detta svek mot resten av befolkningen med en fransk schavott i denna mörka stund eller de redan tömt sina konton och försvunnit till en tryggare omgivning!?.

    Som utbildad stridsvagnsförare fick vi under utbildningens gång reda på att vi vid det tillfället hade ca 700 st vagnar färdiga för bruk med utbildad personal mot en stor röd granne som hade ca 700 000 st färdiga vagnar för bruk med utbildad personal.Våra är mycket färre idag medan grannen har lika många och minst lika moderna som vårt senaste tillskott.

    Som ett av mina befäl sa en dag.Om de mörka molnen än en gång skulle torna upp sig så rullar ni ut härifrån men kommer förmodligen aldrig tillbaka.Men ni ska veta att ni gjorde ett djävla bra jobb då ni försvarade vad vi stod för i lilla Sverige.

    Fy fan för alliansfrihet och fegisar som gömmer sig bakom tomma ord.Låt alliansfrihets anhängarna sköta sina pappershögar så kan resten av oss sköta verkligheten,drömmare.

    Frågan är vad alliansfrihets anhägarna har för förväntningar ?.Att vi ska bli intagna utan motstånd och bjudna på en tröst klubba ?.

    Tack för ordet.

    SideShow Surfer

    SvaraRadera
  5. "Kanske är det så att Både Nordgren-Christensen och Danielson ingår i konspirationen".
    Ojdå! Nåväl, jag vet ju definitivt vad jag själv tycker om Nato-medlemsskap och jag råkar också veta vad Lars Danielsson tycker om saken -även innan hans kolumn på utrikesbloggen- så jag kan lugna alla som eventuellt skulle tro på Konspirationen i kommentaren ovan. Jag är definitivt motståndare till ett svenskt Natomedlemsskap.

    SvaraRadera
  6. I dagens värld måste de fria staterna hålla ihop. Sverige måste i praktiken få stöd från andra om vi hotas. Därför bör vi köra med öppna kort - in i NATO. Om 10 år är vi där.

    SvaraRadera
  7. Fria stater? Är vi fria om vi binder upp oss under ett kärnvapenparaply och skriver på att vi skall delta i ett gemensamt försvar? Och dessutom tvingas solidarisera oss med allt det som Nato för för sig att göra??

    SvaraRadera
  8. 1900-talets historia lär oss vikten av att försvara friheten. I dag måste vi agera tillsammans med andra fria stater. Det finns inget motsatsförhållande mellan ett sådant samarbete och frihet, tvärtom. Att ställa sig utanför kan i värsta fall leda till att vi förlorar vår frihet.

    SvaraRadera
  9. "Fria stater? Är vi fria om vi binder upp oss under ett kärnvapenparaply och skriver på att vi skall delta i ett gemensamt försvar? Och dessutom tvingas solidarisera oss med allt det som Nato för för sig att göra??"

    Vi satte oss under kärnvapenparaplyet redan i början av 60-talet, i och för sig i hemlighet men ändå, vilket alla politiker borde komma ihåg.

    Och alternativet är ju egna kärnvapen, vilket ingen rimlig människa argumenterar för, annat än kanske från ett estetiskt perspektiv. Förlängda Gotlandsubåtar med kärnvapenbärande robotar, mumma. ;)

    Vad gäller sakfrågan skulle i om vi bad om Natomedlemskap i dag vara medlemmar i morgon, även om vi så bara lade 1 % av BNP på försvaret.

    Fast man kunde ju tycka att ett så rikt och framstående land som Sverige kunde avvara i alla fall 5 % av BNP, men att det skulle inträffa känns ju ungefär lika sannolikt som att kärnkraften skulle avvecklas innan 2045.

    Jag slår vad om att ingen kommer att svara på det här inlägget. :p

    SvaraRadera
  10. Med fria stater avses i de här sammanhangen normalt demokratiska stater. Jag trodde du förstod det.

    SvaraRadera
  11. Starvid anspelar kanske på Stjärnornas Krig... Alternativ till kärnvapen under Natos ledning är kärnvapen i egen regi... Snacka om eländig världssyn!
    Mac peacemaker

    SvaraRadera
  12. Jag anspelar inte det minsta på Stjärnornas krig, ett i min mening fruktsnvärt dyrt, farligt och destabiliserande program som dessutom inte fungerar. Det militärindustriella komplexet i sitt esse...

    Jag förstår inte hur du kan koppla min kommentar till det projeketet?

    Och vad gäller världssynen så är det bara att påpeka att 1900-talet utspelade sig alldeles nyss, ett århundrande som inte kan kallas annat än just eländigt.

    Och när det kommer till kritan: hur ska vi kunna försvara oss utan egna (svenska eller amerikanska) kärnvapen om vi blir hotade med kärnvapen?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.