fredag 28 september 2007

Inget grönt lyft...

Miljöpartiet de Gröna får inget lyft enligt senaste mätning. Det kan tyckas märkligt med tanke på att klimatfrågan diskuteras så friskt. Man skulle kunna tro att ju mer växthuseffekt det pratas ju mer legitimeras De gröna.

Men så är det inte. Orättvist? Javisst. Men världen är inte rättvis. Det spelar ingen roll att De gröna diskuterade klimat och växthuseffekt redan för mer än 20 år sedan. Då brydde sig ingen jäkel.

Nu bryr sig varenda valstrateg i varenda parti - möjligen bortsett från kristdemokraterna och sverigedemokraterna - om klimatfråan. För kristdemokraterna visar det sig vara en usel strategi att plädera för sänkta bensinskatter, man hamnar åter under fyraprocentspärren. Just kd:s utveckling intresserar en del gröna bloggare.


Fredrik Reinfeldt har lärt sig att uttala alla klimatrelevanta ord och begrepp utan att staka sig eller ens se osäker ut. Väl medveten om att sossarna i sak inte är ett dugg bättre än hans eget parti när det gäller dessa frågor - det första sossarna gjorde när man blev fri från samarbetet med De gröna var att överge idén om grön skatteväxling. Den idé som numera Reinfeldt åker världen runt och skryter om - trots att moddarna varit motståndare till i stort sett varenda miljöskatt så länge jag minns...

Jag tror att det för De gröna är avgörande att man orkar hålla hela miljöfältet öppet och inte reducerar miljöpolitik till en fråga om "bara" klimatpolitik. För klimatpolitik reduceras så gärna i sin tur till en fråga om huruvida vi dricker bubbelvatten eller inte. Det är bekvämast så. Trots att det borde handla om strukturer, system och normer. Kanske är det just detta - förändring av system, strukturer och normer - som är det radikala budskap som kan få De gröna att lyfta. Men varje sådant tal medför också att det blir svårare att inför valet samköra med sossarna. Vilket tycks vara ett mål för De grönas strateger. Rätt eller fel? Kan vara rätt, men jag tror att det är fel.


Förresten: En av de första större utredningar jag gjorde i mitten på 80-talet handlade om hur man skulle kunna avveckla kärnkraften snabbt utan att växthuseffekten skulle öka. Det var bekymmersamt, men det skulle gå om man tog till en del magstarka åtgärder. Hade vi gjort det hade Sverige varit ett föregångsland idag - och förmodligen ledande när det gäller såväl vindkraft och solceller. Nu har vi istället låtit andra länder ta över - inte minst beroende på att alla alternativ uppfattats som ett hot mot - och en kränkning av - svensk basindustri och svensk kärnkraft. Skyttegravarna gjorde snart sagt varje seriös debatt i vårt land omöjlig, därmed blockerades väldigt mycket av goda initiativ. Jag säger inte att det bara var företrädare från den ena sidan som grävde ner sig.

4 kommentarer:

  1. Hej

    Jag håller med: skall miljöpartiet ha ett berättigande måste man våga att med kraft lyfta livsstilsfrågor. Jag kommer ihåg när man på 80- talet tog upp att hur kommer det att bli när Kineserna vill ha samma livsstil som vi i Väst. Nu är vi där. Därför måste Peter Eriksson försöka hitta en annan livsstil och inte kontnuerligt flyga till Kalix. Han borde hitta arbetsformer inom partiet som visar att det går att bo i Kalx och vara språkrör utan att hela tiden flyga.

    SvaraRadera
  2. hej Birger, jag saknar dig i politiken, jag blev ledsen att du lämnade partiet.
    jag minns när vi var på Gotland,fantastisk tid att minnas.
    Jag vill gärna se dig i politiken igen,även om man ibland inte tro att man är i samma parti som när vi startade, har jag inte hittat något bättre att rösta på. Men jag har lämnat alla uppdrag. tyvärr har många miljöpartister blivit som de politiker vi inte skulle bli, de lever på arvoden.

    SvaraRadera
  3. Natten är ung men ändå... Jag skanar några genomförbara vettiga alternativ från Mp, det mesta är som vanlgit löst snack... Lite "magstarkt" skulle man kunna hävda att Kd har vettigare miljöpolitik om man tar in EU.

    SvaraRadera
  4. Nu börjar t o m du, Birger, förstå varför mp aldrig blir större. De övriga partierna är ju med och slåss om miljörösterna! Det är inte längre självklart för den miljömedvetne att rösta på mp. Det är ju så mycket annat som måste tas med i beräkningen, och då har de övriga partierna annat att bjuda på.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.