lördag 26 maj 2007

Olof Johansson, var är du?

Jag har hört Maud Olofsson tala om kärnkraft.

Aldrig trodde jag väl att jag i förtvivlan skulle vända mitt ansikte mot kosmos och ropa:

Olof Johansson, var är du?

4 kommentarer:

  1. Och jag har hört Peter Eriksson muttra i skägget, och vänt mitt ansikte mot kosmos i förtvivlan och ropat: Birger Schlaug, var är du?

    SvaraRadera
  2. Nja, bästa Grreenline, det är ju roligt att du saknar mig, men Peter är allt bra nog.

    SvaraRadera
  3. Centerns svek i frågan om atomkraft är värt ett skrik!

    SvaraRadera
  4. Birger Schlaug, det är dags att tänka om! Nyligen kom världens klimatforskare med bedömningen att världen hotas av en katastrof på grund av utsläppen av växthusgaser från förbränning av fossila bränslen. Dessutom kommer oljan att ta slut under kommande århundrade enligt experternas bedömningar. Det är nu dags att bygga ett nytt kärnkraftverk i Sverige, anser Frigyes Reisch och Lars Persson, Miljövänner för kärnkraft.

    Vad kan vi göra i vårt land för att minska utsläppen? Vi kan följa Finlands exempel och bygga ut kärnkraften så att vi slipper importera kolkraft för elförsörjningen. Vi kan använda mera biobränsle för uppvärmning och bygga fler vindkraftverk för elproduktion. Solen kan användas mer för uppvärmning och för att ge varmvatten i vårt land främst under sommarhalvåret. Bergvärme och luftvärmepumpar kan utnyttjas för uppvärmning av bostäder och energiåtervinningen kan förbättras. Modern elektronik och varvtalsreglering bör användas för att reducera elförbrukningen.

    Forsmarkshändelserna i somras ledde inte trots missar i skötsel och vid ombyggnaden av elsystemen till några konsekvenser varken för reaktorn eller för personalen. Effekthöjningar av de befintliga kärnkraftverken är på gång och kommer att leda till minskade utsläpp av växthusgaser. Elen ger oss god livskvalitet och om den produceras utan fossila bränslen är den miljövänlig. Med bättre batterier kan vi kanske köra bil på el istället för på fossila bränslen eller den rätt skadliga bioetanolen. Helst vill vi behålla den standard vi har med informationsteknologi och bekvämlighet men vi vill inte medverka till klimatförsämringen.


    Antalet kärnkraftsleverantörer är nu bara tre stora företag: fransk-tyska Areva som levererar det finska kärnkraftverket och två reaktorer till Kina, japansk-amerikanska företaget Westinghouse som nu levererar fyra kärnkraftverk till Kina samt det ryska kärnkraftsföretaget Atomstroyexport som levererar två kärnkraftreaktorer till Bulgarien. Alla dessa tre firmor offererar och levererar kärnkraftverk överallt i världen.


    Sverige har möjlighet att beställa kärnkraftverk hos någon av dessa leverantörer men det tar lång tid från nu till dess att kärnkraftverket kommer i drift, uppskattningsvis minst 15 år, att jämföras med minst cirka 30 år som det skulle ta för att bygga ut en Norrlandsälv för elkraftproduktion.

    Istället för att bygga ett nytt stort gaskraftverk i Malmö borde Barsebäcksverket ha behållits i drift.

    Vi anser att tiden är mogen att genast sätta igång processen för ett nytt kärnkraftverk i Sverige som kunde tas i drift omkring år 2020.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.