söndag 27 maj 2007

Reptilhjärnan slog till: Bojkott av Lantchips...

Jag köper nästan aldrig chips, men vid några tillfällen är det familjetraditon att det skall finnas chips vid tevebordet. Och det skall vara Svenska Lantchips, inget transnationellt bolag.
Men när jag lägger upp matvarorna för inkassning så märker jag att det inte är Lantchips som jag lägger upp. Det är istället det där märket jag brukar undvika. Plötsligt inser jag att reptilhjärnan slagit till, den där delen av hjärnan som fixar saker och ting omedvetet.

Jag har, utan att tänka närmare på det, valt bort varor från Svenska Lantchips därför att ägaren av företaget är vald till ordförande Svenskt Näringsliv. Hon heter Signhild Arnegård Hansen och var huvudperson i Ekots Lördagsintervju igår. Har byggt upp sitt företag genom statliga bidrag men anser nu, när hon lyckats, att staten inte skall stötta verkssamhet med bidrag... Visst är det typiskt?

Många års kamp mot Timbro, SAF och ideologisk nyliberalism har satt sig i mitt undermedvetna. Jag ser förlöjliganden av miljörörelse och fredsrörelse. Jag ser mångmiljonsatsningar för att förhindra miljölagstiftningen, förhindra miljöskatter, stoppa energiskatter, stoppa krav på klorfritt papper, förlöjliga ekologiskt jordbruk och förneka klimathotet. Jag upplever dem som ett enda stort och skrikit NEJ till allt som kan skapa ett ekologiskt, och etiskt, hållbart samhälle.

Därför blev det inga Svenska Lantchips. Reptilhjärnan slog till. Sorry, Signhild Arnegård Hansen. Men erfarenheterna från den sfär som du nu representerar är dåliga - och då ska du ändå veta att mina rötter finns i småföretagandet. Och att LO satsade två miljoner på en vådlig kampanj mot främst mig för att De gröna såg till att småföretag skulle få möjlighet att skydda två anställda innan turordningsreglerna slog till.
Så jag har inget emot företagande. Men väldigt mycket emot det som din organisation, och dess företrädare, stått för under så många år. Du kanske kan ändra det, vad vet jag. Lyckas du så kommer reptilhjärnan att se till att det blir Lantchips nästa gång.

7 kommentarer:

  1. Jag tror att svenska lantchips kommer att förlora marknadsandelar bara för att hon satt sig som ledare för timbrohögern i Svenskt näringsliv. Schlaugs strid mot LO och arbetsrätten innebar säkert att han parti förlorade röster.

    SvaraRadera
  2. Är det därför lantchips-chipsen så ofta är blåa?

    SvaraRadera
  3. Säga vad man vill om dig Birger men du brinner verkligen för dina frågor. Jag uppskattar verkligen den öppenhjärtighet du har på din blogg.

    SvaraRadera
  4. Är det inte dags att ni stöttar ert gamla språkrör och ser till att han får adekvat vård?

    SvaraRadera
  5. Tänk att det gick att ha en intressant och spännande blogg ända tills nu innan den där typen av inlägg, som robsten levererarde, grisade till det.Synd, robsten!

    SvaraRadera
  6. Kanske är de krav-märkta gårdschipsen ett bättre alternativ?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.