lördag 7 april 2007

Om att flytta ett kilo död kyckling med flyg från Thailand

Att flytta ett kilo död kyckling med flyg från Thailand till Sverige kräver nästan 100 gånger så mycket energi som att flytta ett hekto levande fågel samma väg med hjälp av sina vingar.

Och det tog vår planet nästan 500 år att producera den biomassa som förvandlats till den mängd olja vi förbrukar på ett år. Det har professor Jeffrey Dukes redovisat i några av sina spännande artiklar. Påminns om det när jag läser en artikel av Gunnar Lindgren i Miljömagasinet.

Hyggliga perspektiv att ha på saker och ting när man studerar FN:s senaste klimatrapport. Har läst valda delar av den i natt. Inget nytt, möjligen än mer bekräftat att vi människor är dumma som spån.

Skrev min första rapport om "Drivhuseffekten" för närmare 20 år sedan, var språkrör i miljöpartiet då. Vi hade presskonferens. Ingen jävel kom. Men på en ledarsida, minns inte vilken, hävdades att vi var dumma.

Läser nu i Kyrkans Tidning - där jag hade en debattartikel om C.S. Lewis önskan att kristna unga män skall få döda fiender med lust och häntryckning - att ”global uppvärmning har gått från ett problem som intresserat ett fåtal extremister till krisen på allas läppar”.

Extremister? Man tackar.

Svårt att sova. Vankar mellan arbetsrum, bibliotek och kök. Katten Nelsen, familjens mest filosofiska katt, följer mig på vandringen. Vi går in i skafferiet och slår upp ett glas maltwhiskey åt oss - nåja, till mig i alla fall. Vi går ut på altanen som vätter mot dalen. Solen är på väg att sakta och magnifikt rulla upp över horisonten. Där nere ligger sjön spegelblank, ännu mörk. Det är kyligt, lite under noll. Vi sätter oss på den gamla kyrkbänken. Nelson kryper tätt intill. Jag klappar henne lite och säger "Människor är fan i mig inte kloka".

Nelson suckar. Och jag hör hur hon tänker: "Insikt, husse. Insikt."

Snart är det dags att förbereda släktens påsklunch. Om någon kommer med en Gold Bunny - en påskhare i choklad tillverkad i Österrike, inslagen i guldpapper, försedd med ett litet rött band och nu till påsk även med en äkta guldfärgad liten pingla (påmonterad i Kina?) - så skriker jag.

3 kommentarer:

  1. Din blogg ser inte likadan ut vid två besök va...

    Och med växthuseffekten så är det ju fortfarande så att tidingarna hemskt gärna ger plats till virrpanorna som påstår att trots tusentals forskare som säger emot dem så har faktiskt de bevisen som miljögalningarna vill undanhålla.

    SvaraRadera
  2. Det är sjukt att skicka mat tvärs över jorden. Att det lönar sig visar bara att transportkostnaderna är för låga för att marknadsekonomin skall fungera på ett ekologiskt hållbart sätt.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.