söndag 18 mars 2007

Hur ska Mona Sahlin hantera miljöpartiet?

Ett problem för den tidigare rödgröna majoriteten är att många traditionella socialdemokratiska väljare avskyr miljöpartiet. Och få hade mp som andra bästa parti. Man tyckte faktiskt betydligt bättre om borgerliga partier, visade SCB:s undersökningar.

Ett antal konservativa socialdemokrater valde förmodligen bort miljöpartiet genom att rösta på något borgerligt parti, det blev åtminstone för mycket med både Perssons stil och grön politik. Att ha miljöpartister i regeringen skulle ju kunna leda till bevarat skydd för vargar, höjd bensinskatt, grön skatteväxling, höjt bistånd, avvecklad kärnkraft och generös flyktingpolitik. Då står man t o m närmare Sverigedemokraterna.

Den rödgröna majoriteten hade förmodligen gått bättre om inte miljöpartiet tjatat ända in i målgång om regeringssamverkan. Man borde istället ha gjort upp regeringsfrågan efter valet, inte för att man älskade varandra utan för att man behövde varandra för att hålla Alliansen borta.

Till och med SCB:s undersökning efter valet (!) visar att mp har mindre stöd än de borgerliga partierna hos sosseväljare.

Detta är ett av Mona Sahlins alla dilemman. För att inte tala om Vanja Lundy-Wedin, vars LO vill öppna upp för mer kärnkraft och Margot Wallström som har mycket svårt för miljöpartiets EU-kritiska hållning.

5 kommentarer:

  1. Analys som är värd att ta på allvar av både miljöpartister och sossar. Birger har en poäng i sitt resonemang.

    SvaraRadera
  2. Analysen måste göras. Men ingenting säger att Birger har rätt i sak.

    De rödgröna bör gå till val tillsammans, med färdig ministerlista och gemensamt valmanifest. Mp och v måste inse att partierna är små jämfört med socialdemokraterna, men inte helt utan inflytande.

    SvaraRadera
  3. ja, det är ju så det är när det gäller val.

    Ofta röstar folk inte för något, de röstar emot något.

    En som väljer mellan Moderaterna och Sossarna måste ta ställning till vad de föredrar att rösta på för bihang, vill de indirekt rösta på Miljöpartiet eller föredrar de KDS?

    Det är inte särskilt svart och vitt, det är en gröt!

    SvaraRadera
  4. Skitsnack. De tre vänsterpartierna måste enas för att slå tillbaka borgarbrackorna!

    SvaraRadera
  5. Det hade nog gått lättare att samverka om miljöpartiet

    1) inte varit så svajigt i arbetsrättsfrågor

    2) inte velat sälja ut så många statliga företag

    3) inte varit så oreserverat positiv till privatskolor

    För övrigt är jag liksom ni mot EU, mot svensk trupp i Afganistan och för diskussioner om nolltillväxt.

    /Socialdemokratisk gräsrot

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.