onsdag 28 mars 2007

För första gången på moderat årsmöte...

För första gången har jag varit på ett moderat årsmöte. Detta hände sig i går.

Smörgåstårtan var god, stämningen hög och jag kunde berömma Fredrik Reinfeldt för att han norpat flera gamla miljöpartiförslag och gjort de till sina... Bilskatten bör ersättas med högre bensinskatt, vårdkostnader efter trafikolyckor bör bekostas av trafikförsäkringen... En liten lektion i grön skatteväxling kunde jag förstås inte låta bli.


Jag kunde dessutom läsa högt ur Anders Björcks tal från 1968. Det var ord och inga visor! I Gimo dundrade han så här:

"Är det inte så numera att alla tekniska framsteg har en allvarlig baksida? Vad har jag för glädje av att kunna skaffa mig en sommarstuga och fiska, när de gäddor jag får upp är kvicksilverförgiftade och oätbara? Vad har jag för glädje av att kunna köra bil när jag i stigande utsträckning tvingas sitta i milslånga köer, omvärvd av illaluktande och giftiga gaser? Och vad har jag för glädje av arbetstidsförkortningar som äts upp av ökat avstånd och restid mellan arbete och bostad?"

Och i Skellefteå gick han till offensiv: "Vi måste angripa miljöfrågorna på bred front. För dagens människor framstår miljöfrågorna som lika viktiga som de stora sociala reformerna på 40- och 50-talet."

Jag vet inte om årsmötetesdeltagarna blev så lyckliga över dessa citat. Men att bjuda in en miljömupp som talare visar ändå viss tillnyktring... Och nog är det bra att veta att miljö- och naturfrågor en gång i tiden var förknippat med högern, inte med vänstern som ju gillade bolmande skorstenar och långa bilköer, eftersom det var tecken på att välståndet också nått arbetarklassen.

För säkerhets skull vill jag nämna att jag var gästtalare, inte medlem. Inbjudningen stod Jim och Björn för.

5 kommentarer:

 1. Var har du fått tag på de där talen?
  Anders (ej Björck)

  SvaraRadera
 2. Citaten finns i boken Svarta Oliver och Gröna Drömmar. Där hamnade de, vill jag minnas, efter att jag hittade dem i något som kallades Högerns Lilla Blå - overvinnerliga citat, som Anders Björck var redaktör till.

  SvaraRadera
 3. finns de inte redan i "miljön, makten och friheten"?

  SvaraRadera
 4. Jo, helt rätt! Du vet mer om mina böcker än jag minns... Du minns kanske till och med några av mina riktigt dåliga citat... Dem har jag försökt att förtränga, men det är svårt...:-)

  SvaraRadera
 5. haha. jag kommer inte på några. tror du tolkade min kommentar nedan alltför personligt ;)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.