tisdag 27 mars 2007

Agneta skall stoppa Karin Jansson från att bli miljöpartiets nya partisekreterare

Valberedningen i miljöpartiet har lagt sitt - och partiledningens får man förmoda - förslag till ny partisekreterare. Det blev som väntat Agneta Börjesson, som redan är en del av den inre kretsen i partiet. Hon var samordnare för de grönas folk i regeringskansliet.

Hennes första uppdrag blir att förhindra att den oppositionella Karin Jansson blir vald på kongressen i maj. Karin Jansson har varit snubblande nära att vid tidigare kongresser slå ut nuvarnade partisekreterare Håkan Wåhlstedt. Wåhlstedt går frivilligt, men risken att bli utslagen skulle vara ganska stor.

Karin Jansson har ifrågasatt det intima samarbetet med socialdemokraterna och kritiserat partiledningens jakt på statsrådsposter. Skulle hon väljas till partisekreterare skulle det innebära att partiledningen får en ordentlig politisk smäll på fingrarna.

Blir Agneta Börjesson däremot vald innebär det att partiledningen stärker sitt grepp över partiet - man har redan tidigare, i tysthet, sparkat kanslichefen Mikael Nyberg för att istället tillsätta sin egen man, också han hämtat från regeringskansliet: Pär Ängqvist. Man har också beslutat att man vill lägga ner rikskansliet i Lund, som alltid varit ett mer ideologiskt kansli, för att centralisera till Stockholm och därmed till dagspolitikens centrum. Man vill öka "effektiviteten".

Partiledningens strategi är uppenbart att se till att miljöpartister med starkt känsla för - och erfarenhet av - regeringssamverkan besätter centrala poster för att på det sättet underlätta en regeringsbildning efter nästa val. Några snubbeltrådar vill man inte ha. Kritikerna av anpassningen ges än mindre utrymme. Man hoppas att "effektiviteten" skall öka. Vad nu det kan innebära för att hålla ihop ett parti som rymmer såväl starka systemkritiker som dem som vill anpassa sig till vad de anser vara "realistiskt" för att ingå i en regering ledd av Mona Sahlin. Hur som: strategin är tydlig och viljan uttalad.

13 kommentarer:

  1. Mycket upplysningar. Intressant analys. Som medlem i partiet hade jag ingen aning om något av detta. Vore intressant att få kommentar av någon i partiets ledning.

    SvaraRadera
  2. Jag skulle inte vara så säker på att Agneta Börjesson i alla lägen förespråkar samarbete med (s) och (v).

    På hemmaplan gör hon precis tvärtom.

    Hon sitter i landstingsfullmäktige i Landstinget Halland och där samarbetar miljöpartiet med de borgerliga sedan 1994. Och (mp) behövs inte för att få majoritet itan man gör det därför man ser ungefär likadant på frågorna.

    Även i Kungsbacka där hon sitter både i fullmäktige och kommunstyrelsen har miljöpartiet haft tradition att arbeta med borgerliga partier. Även om inget formellt samarbete finns är Agneta den enda ickeborgerliga ordföranden i ledningsgruppen för Agenda 21.

    Jag hoppas Agneta kan ta med sig sin öppna attityd till samarbete även med borgerliga partier in i den innersta kretsen av miljpartiet.

    SvaraRadera
  3. Jasså, minsann! Dom har en liten smygborgare på gång...:-).

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte i vilken utsträckning riksvalberedningen, som består av 31 ledamöter, en från varje valkrets och två från Grön Ungdom, ska kallas för partiledningen.

    Vi är däremot en valberedningen som på traditionellt valberedningsmanér har samlat in namn på kandidater, intervjuat både dem och referenspersoner, diskuterat, resonerat och på olika sätt bearbetat den information vi har tillgänglig, som partisekreterarens arbetsordning, innan vi la vårt förslag.

    Agneta Börjesson är en otroligt erfaren miljöpartist, med god insikt i vad partisekreteraruppdraget innebär.

    Helene Sigfridsson
    Sammankallande
    Riksvalberedningen

    SvaraRadera
  5. Visst är hon det. Stora kvalifikationer där. Och, vilket är värt att notera, hon är absolut rätt val för att förhindra de oppositionella att vinna på kongressen. Hade Håkan Wåhlstedt varit kvar hade han riskerat att bli avsatt och ersatt av någon som partiledningen inte hade uppskattat som partisekreterare.

    SvaraRadera
  6. På ditt inlägg verkar det som att det bara finns två kandidater, men det finns ju 6-7 stycken. och det är, faktiskt, långtifrån avgjort på förhand.

    SvaraRadera
  7. Du har helt rätt, Rasmus. Självfallet finns det fler, men det jag påpekade var att Karin Jansson varit den som varit nära att slå ut den sittande partisekreteraren, vilket skulle varit en chock för många inom ledningen. Och att "paketet" (ursäkta uttrycket) Agneta/Pär/Nedlagt Lund pekar i en tydlig riktning som förmodligen gläder de som driver frågan om regeringsbildning stenhårt. Jag lägger inga värderingar i detta.

    SvaraRadera
  8. Javisst, det glädjer mig om de i partiet som driver regeringsbildningsfrågan stärks genom Agneta Börjesson som partisekreterare.

    Allt beror inte bara på henne i uppdraget. Det mesta beror av väljarnas val på en visionär realistisk miljöpartipolitik i valet 2010! Den avvägningen klarar partiet!

    SvaraRadera
  9. Det hade ju såklart varit en chock för vilken partiledning som helst, att en sittande ordförande/partisekreterare/språkrör inte får förnyat förtroende, utan valnederlag eller "skandal" av nåt slag. Jag kan inte komma på att det nånsin hänt (har det inte hänt i mp har det troligen aldrig hänt...) =)

    SvaraRadera
  10. Hur jobbade du själv för att Karin skulle hamna i AU när du var språkrör?

    SvaraRadera
  11. Svar till anonym: Vet inte om jag agerade alls - det låg utanför språkrörens uppdrag. Däremot ansåg jag att ett au skulle täcka in hela spektrat i partiet, allt annat vore irrationellt och kontraproduktivt...

    SvaraRadera
  12. Det som möjligen förvånar mig är att du inte nämner de övriga kandidater som finns och har funnits. Av de som nu ställer upp så tror nog jag att Angela Aylward har en större chans att slå vb:s förslag, och hon står på samma radikala spektra som Jansson. Under åren hon satt i PS toppade hon varje år antal röster på kongresserna... Hon är kompetent, kunnig, entusiasmerande och skulle ge partiledningen skrämselhicka. Inte helt fel kombination...

    SvaraRadera
  13. Jo, "F.d Partist", jag känner till Angelas kompetens och väreringsgrund. Och skulle förtås hon också ge den där skämselhickan.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.