tisdag 18 september 2007

Reinfeldt gör De gröna till vinnare - skatteväxlingen fortsätter...

Aldrig trodde jag väl att en moderatledd regering skulle gå till angrepp på militären och dessutom fortsätta den gröna skatteväxling - dessutom på samma nivå (minst tre miljarder) som miljöpartiet fått med sig sossarna på efter kaotiskt hårda förhandlingar. Seger för De gröna!

De principer som borgarna i allmänhet, och moderaterna i synnerhet, hårt kritiserat De gröna för har man nu anammat. Jag minns alla de subbor som märkvärdiga moderater gett under alla år... Men nu: höjd skatt på bensin, kärnkraft och vattenkraft, med exakt samma argument som miljöpartiet förfäktat - och hånats för...!

Verkligheten kommer ifatt även moderater. Den skillnaden man dock kunnat se vad gäller skatteväxling är att ur grönt perspektiv borde skatten på arbete sänkts mer på låga inkomster. Men jag förstår att det kommer närmare valet.

Det märkligaste är emellertid följande: Miljöpartiet fick slåss mot såväl sossarna som vänsterpartiet för varenda öre i höjd skatt på bensin. Inför budgetförhandlingarna var det i stort sätt alltid samma visa. Ja, vänstern hotade till och med att spräcka samarbetet vid något tillfälle! Men i den borgerliga regeringen är det bara kristdemokraterna som varit motståndare. Vad säger det om sossarnas och vänsterns mod att göra det nödvändiga när det gäller miljöskatter? Och vad säger det om det patetiska godkännandet från grön ledning av att buntas ihop med s och v i "vänsterblocket". De gröna borde resa på sina ryggar, värna sin egenart och ideologi - och därmed det enkla faktum att Grönt inte hör hemma i vare sig den röda eller blå fållan.

Bilden är från valrörelsen 1988, då mp kom in i riksdagen som första nya parti på 70 år. Fria från blockpolitik. Det är idag exakt 19 år sedan.

10 kommentarer:

  1. Den borgerliga regeringen fortsätter i stort vad den tidigare gjort, den röd-gröna röran höjde energiskatter och ökade antalet friskolor, påbörjade utförsäljningar av statliga bolag, tog bort arvs- och gåvoskatterna. Politikens ramar medför inte mycket annat så länge man inte vågar. Det gäller även miljöpolitiken. Det är inte längre artskillnad mellan partierna, möjligen nyansskillnad. En realistisk vänsterpolitik finns inte längre.

    SvaraRadera
  2. Det är i sanning en härlig dag! Och att höra Reinfeldt säga att "Jag vill ta mitt ansvar för klimatet och ni ska också ta erat" - eller något i den vägen. Nu hoppas vi bara på utbyggnaden av biogasanläggningar.

    SvaraRadera
  3. Ur led är tiden...
    Och lite grönare också, förhoppningvis...

    SvaraRadera
  4. GRATTIS BIRGER SCHLAUG! Det är idag 19 år sedan du förde in mp i riksdagen!

    SvaraRadera
  5. Här i Norge talar nu Arbetarpartiets partisekreterare Martin Kolberg om ett brott med tillväxtfilosofin:

    "- Vår generasjon og den neste må bryte med denne tradisjonelle økonomiske tenkningen. Verden vil møte veggen, vi kan ikke lenger fortsette et system som fører til at alle skal forbruke stadig mer. Det vil ikke gå, sier Kolberg."

    http://www1.vg.no/nyheter/utenriks/klima-trusselen/artikkel.php?artid=163580

    SvaraRadera
  6. Grattis Birger och alla andra som gillar ren luft!

    Betyder detta att M blivit det nya rödgröna partiet? Vad säger den gamle ärkeborgaren Bidlt om att sitta i den regeringen? Hans tjat om den "rrrödgröna rrröran" blir ju inte mindre komiskt iom dagens miljöpolitik.

    Även om det är lång väg kvar ser det ändå ljusare ut! Hellre en klimatmedveten Reinfeldt än en skorstenskramande Sahlin...

    Mvh Daniel, f.d. MP-röstare

    SvaraRadera
  7. Ja Birger, visst är det rart att notera när gammal sådd ger senkommen men välkommen skörd. Vi har fått en analytisk, akademisk moderatledning som har kommit till vissa insikter. Det finns hopp, och låt oss sluta snacka om röra och andra trötta floskler. Mot trädtopparna!

    SvaraRadera
  8. Den här borgerliga regeringen är som alla borgerliga regeringar. Skamlös och hämningslös.
    Man tar från de fattigaste och ger till de rikaste. Att Reinfeldt blir förvånad över det dåliga opinionsstödet är märkligt, men inte förvånande. Sällan skäms borgerliga politiker för sin människosyn, men de flesta väljarna i landet har en skamgräns, och många skäms, när de nu genom regerigens hänsynslöshet får ett par hundralappar, eller kanske någon tusenlapp mer i plånboken, eftersom det är skampengar som tagits från sjuka, handikappade och arbetslösa som får betala hela kalaset.
    Dags för en Allians mot Alliansen - Nej till (M) som i (M)ordor.

    Bra att kärnkraften straffbeskattas - kärnkraft är livsfarligt och dessutom finns bara brytbart uran som räcker femtio år framåt i tiden - uranet tar slut före oljan - bättre att satsa på intelligenta lösningar som geovärme, solkraft, vindkraft och vågkraft.
    Så tröttsamt med den borgerliga ödeläggelsen av framtiden.
    /Ljus

    SvaraRadera
  9. Tack för goda kommentarer!

    Jarle! Fantastiskt norskt uttalande - tänk om Mona Sahlin hade kunnat yttra något sådant!

    SvaraRadera
  10. Intressant att man höjer skatten på kärnkraft och vattenkraft med argumentet att detta inte kommer att höja priset på el eftersom priset sätts på marginalen, långt över kärn- och vattenkraftens kostnader.

    Ett korrekt argument dessutom vilket väl visar på det vansinniga med marginalprissättning på el.

    Elmarknaden måste vara reglerad och ha god tillgång till statliga krediter för nyinvesteringar. Då blir också elen billig.

    Vad gäller oljan vs. uranet räcker uranet i tusentals år till, se Deffeyes och Macgregor i Scientific American, den bästa kartläggningen som finns, medan oljeproduktionen torde toppa inom det närmsta decenniet.

    Dubbelfel alltså.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.