söndag 1 juli 2007

Grattis Hägglund! Djurskyddsmyndigheten nedlagd och du får driva kravet på sänkt bensinskatt...

Djurskyddsmyndigheten finns inte längre. Sökte hemsidan straxt efter midnatt. Fann att den var släckt. Det gjorde ont.

Myndigheten lades ner efter en relativt massiv förtals- och förvrängningskampanj. En märklig kampanj eftersom man skjutit på den myndighet som överfört innehållet i den svenska djurskyddslagen från pappersprodukt till det enskilda djuret. Jordbruksintressen, centern och kristdemokraterna har varit pådrivande.

Ville man åt något så borde man ändra på lagstiftningen. Men den är man stolt över. Världens bästa, säger man. Men när man skall leva efter den slår man bakut. Hyckleri. Och var så säker: med myndigheten nedlagd kommer djurskyddslagen att urgröpas - och kanske till och med skrivas om.

Jag upplever att djurskyddsmyndigheten föll på grund av passiv kommunikation. Motståndarna fick sätta dagordningen och fick därmed företräde när det gäller problemformulering. Myndigheten var helt enkelt för snäll när det gällde aktiv mediehantering.

Ett exempel på märklig debatt i medierna var myndighetens förslag till regler för hästhållning. Eller rättare sagt det som tidningar hävdade att förslagen innehöll. Men var är det för konstigt att föreslå att hästars, vetenskapligt bevisade, behov av social kontakt ska tillgodoses? Att de dagligen ska få röra sig fritt? Att de ska få en minsta mängd grovfoder och att de inte ska tillåtas stå uppbundna i spilta mer än 16 timmar per dygn?

Är detta upprörande? De allra flesta remissinstanser var positiva till förslaget och de få som var negativa hade inte den vetenskapliga expertisen på sin sida. Tråkigt att Aftonbladet gjorde ett sista angrepp så sent som för några dagar sedan: då på temat att myndigheten svek hästarna. Återigen berodde detta missförstånd på senkommet agerande från myndigheten, denna gång reagerade man inte tillräckligt snabbt på ett dåligt formulerat TT-meddelande. Tittar man förresten in på Djurens Rätts hemsida så hittar man inte en rad om nedläggningen - startsidan inleds istället av att man kan köpa en tröja med en gris på.

När nu djurskyddsmyndigheten lägg ner försvinner den tredje större strategiska förändringen som miljöpartiet lyckades få igenom efter alla års samarbete med sosseregeringen:
  • grön skatteväxling för att styra ekonomin så att det som är rätt långsiktigt också blir lönsamt kortsiktigt,
  • friår för att ge människor andrum,
  • och djurskyddsmyndighet som skulle ge djuren den rätt de enligt lagen skall ha.
Det var de tre första sakfrågorna jag, på uppdrag av riksdagsgruppen, tog upp med Göran Persson den första gången vi träffades, i köket på Sagerska palatset. Efter valet 1998. Nu är det bortsopat. Och sossarna kommer inte att lägga två strån i kors för att återställa det. För egentligen var man emot alltihop. Men man tvingades att acceptera det. Förmodligen hade man hellre gjort upp med moderater och kristdemokrater och sluppit både skatteväxling, friår och djurskydd.

Bitter? Det är bara förnamnet.

Fast bittrare bör såväl förespråkare för demokrati som djurskydd vara. Regeringen lade nämligen ner myndigheten utan utvärdering och utan att jämföra hur djurskyddet sköttes tidigare av jordbruksverket. För centerpartiet och jordbruksministern räckte det kanske med att generaldirektören var miljöpartist - Matz Hammarström - som, förutom att inte vara del av LRF:s kompiskrets, har intellektuell förmåga utöver politisk retorik. Det blev väl bara för mycket för jordbruksministern.

För Göran Hägglund, som varit den som hårdast slagit mot myndigheten, kanske det varit besvärande att Matz Hammarström är prästutbildad och ändå haft mage att ägna de "själslösa djuren" sin uppmärksamhet... Jag minns med visst förakt att jag från kristet håll, i varenda valrörelse, fick möta påståendet att jag hellre skulle rädda en påkörd älgkalv än ett påkört barn. Ur det debattmoraliska perspektivet är det inte förvånande att kristdemokraternas kongress, som ett led i att rädda skapelsen, åter igen slagit fast att bensinskatten skall sänkas...

Kanske tänkte majoriteten på kongressen som delar av den kristna rörelsen i USA gjort: ju fortare det går åt helvete på jorden, ju fortare kommer Jesus tillbaka... Ni vet, gammmal kommunistisk strategi: låt det först blir riktigt dåligt, sedan vill folket göra revolution.

Nåja, Göran Hägglund, kan idag vara glad: Djurskyddsmyndigheten läggs ner, han får slåss för sänkt bensinskatt mot den dumma miljörörelsen och de dumma vetenskapsmännen, och hans parti kan tänka sig att så småningom ingå i militäralliansen Nato med kärnvapen på sitt program. Underliga äro de judisk-kristna värderingar som Göran Hägglund brukar hänvisa till som grund för sitt partis beslut...

10 kommentarer:

  1. beslutade de om sänkt bensinskatt alltså?

    SvaraRadera
  2. Vi får rulla tillbaka det 2010.
    I regeringsställning!
    Länkar din bloggpost.

    SvaraRadera
  3. Birger! Ett schlaugskt retoriskt fulländaqtg grönt inlägg i gammal god mästarklass. Håller med Anders: Birger är kung!
    Johan frågar om kd beslöt om sänkt bensinskatt. Efter en lång debatt, vilket ledde till att bland annat Anders Wijkman var mycket besviken enligt radioinslag, beslöt kd att hålla fast vid sitt vallöfte att sänka bensinskatten. Man skall så utreda frågan och se om det finns anledning att tänka om någon annan gång.

    SvaraRadera
  4. Vilken fest vi haft hemma!!!! Hittade din blogg när Grönt hänvisade till den, efter din jättebra essä om Elin Wägner. Saknar dig i partiet. Du har fått två nya läsare.

    SvaraRadera
  5. Nå jo, nu lyckades vi ju faktiskt i stort sett få partistyrelsen att svänga i frågan... tror det är fixat till nästa valrörelse.

    Ang. myndigheten har ni nog er själva att skylla... kanske därför det smakar så bittert?

    (inte bara för att dom missat att sätta dagordningen utan också för att man gjort det dåligt och utan förankring.)

    SvaraRadera
  6. Bästa Birger på länge. För den oinsatte har man (genom media bl a) fått Djurskyddsmyndigheten att framstå som satan själv. För den oinsatte har det varit mycket svårt att veta hur framgångsrik myndigheten varit i sitt egentliga uppdrag, då det framstått som myndighetens främsta uppdrag varit att sabotera för djurhållare. Kan inte påminna mig om någon positiv nyhet som knutits till Djurskyddsmyndigheten. Motsägelsefullheten i synen allmänheten har på djuren och hur de de facto behandlas i produktionen, ska tydligen bibehållas till varje pris.

    SvaraRadera
  7. Johan! Greenline svarade på frågan.

    Anders! Kul att du uppskattar inlägget!

    Greenline 2: Förvånar mig att inte Anders W lämnar partiet efter detta. Han har ju svårt med mycket av det som kd står för idag. Nu fungerar han som miljöalibi för ett parti som (tyvärr) totalt tappat trovärdigheten i gröna frågor.

    Magnus! Det är synd att det ska vänta till nästa valrörelse trots att Anderers Wijkman har alla de goda argumenten att ge er. VAd gäller myndigheten vet jag ingenting om brist på förankring, men jag har inte heller haft insyn i dess verksamhet. Ser man till den samlade kompetensen i myndigheten har jag svårt att se några större brister i sakfrågorna. Tror att många inte förstått vad det står i våra djurskyddslagar och därför blir förskräckta när de upptäcker att lagen skall följas.

    Eller och Per! Tack!

    Glenn! Tyvärr är det som du skriver.

    SvaraRadera
  8. Nå nu kan man ju alltid hoppas att han ändrar sig och så är det ju ibland kul att diskutera vem som ger vem argumenten... ;)

    Vad gäller djurskyddsmyndigheten kan jag inte hålla med, i stort så finns kompetens med men titta på vem som gör utspel var och vad de sitter på för bakgrund...

    SvaraRadera
  9. Birger!
    Vi saknar dig i politiken! Kom tillbaka!

    SvaraRadera
  10. Det går att se DSM:s hemsida, fast här: http://dsmweb.sjv.se/

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.