onsdag 24 juli 2024

MIN KULTURHISTORIA (5 AV 10).

DN har en serie med kulturskapare som får berätta om nio verk som påverkat dem. Serien går under rubriken Min kulturhistoria. Jag tänker inte vara sämre. Så här kommer en serie på 10 händelser/verk som påverkat mig. Del 5.

 


Pastoralsvit av Lars-Erik Larsson. Jag 13 år och hörde ouvertyren i radio. Den spelades i radion från farsans rum en söndagsmorgon när radion var på. Där fanns en sekvens som fastnade, framför mig såg jag mig själv svepa fram på skidor nedför en fjällsluttning.

Önskade mig två LP som julklapp: Pastoralsviten och soundtracket från filmen Girls, girls, girls med Elvis där han bland annat sjöng Return to sender. Jag fick båda.

Pastoralsviten spelade jag nästa varje dag under många månader, alltmer fastande jag för mellansatsen (romansen). Det var inkörsporten till "klassisk musik". I skolan (Norra Latin) blev den usle musikläraren milt sagt överraskad när jag kunde nåt om "fin musik".

Skivsamlingen växte. Morsan uppskattade att rockmusiken från högtalarna (två vackra BO) kompletterats med "fin musik". Fortfarande är romansen i Pastoralsviten en favorit. 

När min pappa dog var jag med. Just innan han dog lyfte han en arm som om han dirigerade just den där romansen. Det var en vinternatt. Det blåste lite ute och gatlampan gungade på sin vajer. 

På Elvis-LP:n finns låten Song of the shrimp... Den är sådär. Fröken Elvis har, efter mycket om och men, fått göra en svensk version också av den, Räkan från Bohuslän