fredag 22 januari 2016

Präster drabbas av psykisk ohälsa

Präster riskerar mer än andra att drabbas av psykisk ohälsa genom sitt arbete. Detta enligt en rapport från Försäkringskassan. "Som präst förväntas du aldrig vara ledig. Det är en kulturfråga, där du som präst förväntas vara nåbar även när du är ledig", säger Vibeke Hammarström, kanslichef på Kyrkans akademikerförbund.

Men just det, att aldrig vara riktigt ledig, gäller många. Även om det, av kulturella skäl, nog känns på gränsen till det orimliga för en präst att be en sökande eller sörjande återkomma på kontorstid. En präst är kanske aldrig riktigt ledig. Dessutom anser de väl att den riktige arbetsgivaren ständigt sitter på axeln...

Men, är det verkligen bara bristen på ledighet som skapar psykisk ohälsa? Hur stressande måste det inte vara att söndag ut och söndag in predika i nästan tomma lokaler? Alla lokaler är inte nästan tomma, men många är det. Hur hopplöst måste det inte kännas att människor struntar i det där med kyrka och religion - hur hopplöst måste detta inte kännas för en präst som rimligen anser att relationen till Gud är det största som finns? Att se oss andra, som då och då besöker kyrkor, göra det i samband med att det är en bra konsert eller för att ta del av arkitekturen eller för att helt enkelt utnyttja lokalen för att få en stunds vila i tystnad utan präst och predikan - och utan att ens fundera på Svenska kyrkans budskap...

Själv vet jag hur det var att åka ut i landet för att tala under mina första år som språkrör - oron, som nästan skapade ångest, för att ingen, eller bara ett fåtal, skulle komma. En resa med tåg på över tjugo timmar för att mötas av en nästan helt tom lokal, för att sedan sätta sig på tåget hem igen - ingen höjdare. Det gick över, men så kunde det faktiskt vara de första åren som språkrör för Miljöpartiet. Jag tänkte på det när jag kikade in i en kyrka i samband med en söndagspredikan och såg att det längst fram satt tre äldre damer, i övrigt tomt. Prästen dundrade om synd, och de tre äldre damerna sågs huka i bänkarna. Kanske har det blivit bättre. Det finns bra präster, det finns kyrkor som är välbesökta, så är det. Men det finns också de som ekar tomma, och där de få som kommer blir allt äldre. Församlingar slås ihop, predikningarna roterar mellan de hopslagna församlingarnas kyrkor, Svenska kyrkans medlemsantal minskar tros alla löften som i dess lokaler ges.

Måste inte detta - att så få faktiskt lyssnar på det som för en präst, som tar sitt uppdrag på allvar, vill förmedla - kännas enerverande, stressande?  Jag menar, det är ju inte bara bilförsäljning det handlar om, eller att försöka få någon att gilla ett politiskt budskap.

Blir det inte enerverande att veta att de flesta som artigt mumlar med i trosbekännelsen, under t ex julottan, inte tror på det man mumlar om...?

Svenska kyrkans tidning - som numera återgått till att heta Kyrkans Tidning efter perioden då man poppade upp sig och kallade sig Kt, som kanske lät lite mindre kyrkligt när man uttalade det - skriver på ledarplats att det "behövs bättre gränsdragningar mellan arbete och fritid" för att minska den psykiska ohälsan. Så kanske det är, men å andra sidan riskerar man inte då göra medmänniskor besvikna? Och kan en präst, som dessutom bryr sig om människor, leva upp till idén om reglerad arbetstid? Ser inte många präster det som ett kall, snarare än ett jobb? Eller?

En fundering som framförs i ledaren är om "svenska präster talar mer i sina predikningar om vad människan kan och bör göra och allt mindre om vad Gud har gjort för oss... Nåden gäller rimligt också präster och kan handla om rätten att sätta gränser för att inte själv gå sönder". Och så rekommenderas att överlämna det man "inte räcker till för till Gud i bön". Genom den åtgärden kan säkert Kyrkans akademikerförbund driva igenom krav på reglerad arbetstid för alla präster.

Stackars den där guden, mycket skall läggas på dess axlar, reglerad arbetstid lär den inte ha. Lider den månde av psykisk ohälsa? I så fall fullt förståeligt. Om den nu skulle finnas, stackarn.
56 kommentarer:

 1. Prästerna borde oroa sig,precis som du,för att ingen skall komma.
  En allt luddigare och politiskt korrekt kristendom har allt svårare att dra fullsatta hus.
  Parallellen blir ännu lustigare om man läst de senaste opinionsundersökningarna för MP och jämför med kyrkans tynande tillvaro.Är det budorden som saknas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många inser att Svenska kyrkan glider mot en ariansk uppfattning?
   Och vad det innebär...
   Spännande tider.

   Radera
 2. Svar
  1. Nää knappast. Lyft ut Jesus ur kyrkan?
   Rikta pilen mot Mecka i stället! där vabbas det:)

   Lisbeth

   Radera
  2. Jesus var ju Guds son så enligt kristendomen torde han ju rent teoretiskt kunna vabba. Fast sen har vi det där med treenigheten, Jesus är visst gudomlig trots att han var kött så frågan är ju om han kan bli sjuk? Han har ju dessutom dött en gång redan och återuppstod då, så en liten halsfluss eller vinterkräksjuka torde ju inte vara nåt problem för honom.

   När det gäller de övriga världsreligionerna så har judarnas respektive muslimernas Gud ingen son, så de borde inte kunna vabba.

   Hinduerna har jag ingen koll på, knappast buddhisterna heller.

   Så vi kan nog dra slutsatsen att Gud inte vabbar. Är han frånvarande beror det således på annat, t ex att han inte finns.

   Radera
  3. Hur ofta uppkommer någonting ( tex universum) ur ingenting?

   / M.T

   Radera
  4. Deus creat, nos mutamus.

   Radera
 3. Präster blir sjuka av att tala om synd och straff och helvete och evigt brinnande gehenna. Av att tala om att agnarna ska skiljas från vetet och att en f.d. lösdrivande nasaré skall komma nedflygande från universum för att hämta sin troget troende brud. Denne lösdrivare som kunde upphäva alla fysiska lagar, näpsa kungamakten och utföra en massa häpnadsväckande magiska tricks. Endast och endast vatten över skallen ger dig tillträde till den himmel som övergår allt förstånd. Endast kyrkans bröd och vin sammanför dig helt med den lösdrivande sonen.
  Kan det bli mera perverst. Inget som ger kåthet eller längtan precis.
  Inte konstigt att prästerna blir psykfall ???
  /Syndaren IQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Präster blir sjuka av att tala om synd och straff och helvete och evigt brinnande gehenna."

   Genom att, här på bloggen, gotta oss i den "skiten" är vi en del av problemet. Det är inte enbart präster som blir sjuka.
   Dyngspridaren/

   Radera
  2. En till Dyngspridare... :) Här har du en till!

   Lisbeth kroniskt sjuk

   Radera
  3. 08:34-36
   Birger eller IQ gottar sig inte alls i skiten och är verkligen inte en del av problemet. Birger lyckas oftast kunnigt och modigt genomlysa vårt samhälles grundproblem. Att avtäcka "skiten" är början till att bli av med den. Att kristendomen drabbas är naturligt, då det är vår kulturs religion. Man städar först i sitt eget pörte.
   Är det inte dags att bli av med skiten snarast. Det går inte genom att förtiga den.
   Aran

   Radera
  4. All skit bör avtäckas. Vi är alla en del av problemet. Fast vi tror att vi är lösningen. Mer eller mindre en del. Och "skiten" är verkligen inte endast kristendomen. Bli av med något brukar innebära att man får något annat i stället. Inte alltid nödvändigtvis något bättre.
   Att man städar först i sitt eget "pörte" port stämmer inte. Fast man borde göra det! Instämmer i att Birger ofta kunnigt och modigt genomlyser vårt samhälles grundproblem. Men grönt tänk dvs. Se globalt, handla lokalt handlar alltså om att nästan enbart kritisera vår kulturs religion? För att man tror sig veta, eller vet mest om den. Riskerar man inte samtidigt att upphöja andras då? På bekostnad av vår kulturs religion. Vi lever i en religiöst mångkulturell värld. Jag tycker mig se mycket elände i religionens tecken. Och att veta vad som är inom ramen för andras rätt är svårt. men det kan aldrig vara att ta bort kristna symboler, för att bereda plats för andra. Då är vi knappast av med "skiten" som du uttrycker det.

   Lisbeth

   Radera
  5. Klart du har en poäng, Lisbeth. Man bör kritisera religioner och traditioner.

   Se bara på Indiens gudomligt sanktionerade kastsystem. Det är vedervärdigt.

   Däremot känns det väl naturligt att diskutera det egna samhället, åtminstone för mig. Och då är väl kastsystemet i Indien inget jätteproblem.

   Radera
  6. Om vi öppnar fönstret i vårt rum mot solen, blir luften i rummet helt förändrad av solens makt, men solen förändras inte av att fönstret öppnas. Det ligger i vars och ens hand att öppna sitt inre fönster för nya tankegångar som tar honom/henne bortom "skiten" och det dagliga ältandet. Ständig ältande ringdans håller människor kvar i "skiten" med sjukdom som följd.
   Dyngspridaren/

   Radera
  7. Dyngspridaren;
   Att sopa under mattan och förtiga missförhållanden skapar stort lidande och onödig fattigdom.
   Religioner skapar nog mer lidande än tröst och stöd i verkliga livet.
   Men vill Du leva med öppet fönster mot solen, så ska nog ingen hindra dig. Se bara till så att du inte blir bränd.
   IQ

   Radera
  8. Ben Dover, Precis! det känns naturligt att diskutera det egna samhället och då bör vi väl diskutera religiös mångkultur. Hur vi ska kunna leva harmoniskt tillsammans. Dyngnspridaren,instämmer vet att det är så "ständigt ältande ringdans håller människor kvar i "skiten" med sjukdom som följd" Fast viktigt att tillägga är, det är bara de som brinner, som kan brinna ut. Övriga behöver inte oroa sig.
   Dags att inte sopa saker under mattan alltså och börja fundera i positiva banor på, hur vi ska kunna få vårt religiösa mångkulturella samhälle att fungera som bäst. Vi har ju gott om politiska och religiösa "ideologier" Vilken tur att det finns vakna forskare så att inte vetenskapen, blir vår nya religion. Det hissas nämligen nu varningsflagg för framtida utveckling av robotar.

   Lisbeth

   Radera
  9. Information som öppnar sinnet och hjälper människor att minnas vad de redan vet djupt inom sig om livets natur, skapelsen och den pågående förvandlingen, kan ge samklang med den positiva energi som tar bort den negativa smärta och strid som mänskligeten drabbats av. Dagligt ältande av gammalt "skit" i det dagsmedvetna är för det mesta programmerat med budskap som kommer från andra. När någon återanknyter till sitt inre kan det bli som när en dam brister, ny kunskap och information väller in i det dagsmedvetna och personen kan inte förstå varför hon/han inte tidigare kunnat se det som plötsligt uppenbarats för dem. Den som inte öppnar sitt fönster blir förr eller senare bränd!
   Dyngspridaren/

   Radera
 4. Ja stackars Gud om hen nu skulle finnas. Så många "antikrist" (småjävlar, småpåvar som det finns. Som vill frånta sig eget ansvar och skyller på Gud. Det är en väldans huggsexa på just kristendomen på denna blogg. "Men är det verkligen bara bristen på ledighet som skapar psykisk ohälsa" Nej givetvis inte, för mycket ledighet kan också skapa psykisk ohälsa och andra saker. Som vanmakt att ingen lyssnar.
  De prästerna inte bara anser, att arbetsgivaren sitter på axeln utan den gör det. Och då menar jag inte Gud... Biskop (Brunne) sitter på axeln. Förslag om att ta bort kristna symboler i sjömanskyrkan i Frihamnen kan "nog" leda till psykisk ohälsa, hos en och annan präst. Att flytta undan kristna symboler och i ställer märka ut riktningen mot Mecka, är väl inte vad präster här i i Sverige ser som sitt kall. Men så protesteras det också.

  Det är att bädda för nedmontering av kulturella värderingar? Kanske mindre våldsamt än när Daech river kulturella minnen. Men ändå... De rivs.

  Prästen dundrade och damerna hukade. Du dundrade i tomma salar enligt egen utsago och ingen lyssnade. Och nu dundrar jag och väldigt få läser kommentarsfältet. Säger en del! Så varför dundrar vi? Kanske dundrar vi för att vi vill så små frön. Eller för att vi vill leka Gud dvs. allsmäktig och allvetande.

  Lisbeth

  Nej det kan inte vara lätt att vara präst idag allra minst i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att vara anställd i Svenska kyrkan. Enligt siffror från Arbetsdomtolen? så hade Svenska kyrkan som arbetsgivarorganisation för några år sen högsta andelen utköpta anställd i Sverige. Det är inte bara präster som tvingas sluta. Kyrkoråden har stora motsättningar i allt världsligt som arbetsgivare men även underhåll av fastigheter och kyrkogårdars utvidgning m m. men även i religonen trots att inte alla ens tror på Gud eller Jesus. Jag har sett uppgifter i en bok som tar upp mycket statistik som heter "Är svenkarna människor?" Jag hann inte läsa ut den då biblioteket hade beställning på den men svenskar ligger udda till särskilt när det gäller religon.
   MP drev på att Svenska kyrkan skulle skiljas från staten och jag har haft präster med som varit aktiva i partiet. Fastighetern borde överföras till staten eftersom de är svenska folkets arbete och skatter som uppfört dem. Församlingarna kan hyra det som behövs för verksamheten och att härbergera flyktingar i. Eftersom välfärds nätverket har allt större maskor så arbetar många församlingar med att fördela livsmedel till medellösa:Gömda utvisningshotade och svenska hushåll. Lokalt här försöker visa präster hjälpa romer. Jag är inte medlem så jag är inte uppdaterad.
   Religionerna kommer att smälta ihop förutspår en historiker Yuval Noah Harari från hebreriska universitet i Israel, i sin bok Sapiens, En kort historik över mänskligheten. Mycket läsvård och jag har bara hunnit halva boken. Tant Barbro

   Radera
 5. Religioner och politiska åskådningar förtjänar inte per automatik att få följare.Sånt gäller bara på FB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, politiska åskådningar bör inte få "följare", men däremot kan man dela dess värderingar.

   Radera
  2. Alla politiker eftersträva följare.Vad ska man annars med konsulter och journalister till?

   Radera
  3. Nej, alla politiker eftersträvar inte följare. Jag gjorde det aldrig. "Följare" innebär att man "följer med" vad än politikern eller partiet tycker. Sådant är förödande. Lojalitet med partier eller politikers åsikter är, enligt min uppfattning, något farligt. Jag vet inte hur många debatter jag avslutade med orden: "Tänk själv!" Ingvar Carlsson avslutade allt för många gånger med orden "Lita på mig!".

   Radera
  4. Avd anekdotisk evidens.
   Om vi börjar med ditt f.d parti så är följare huvudsyftet eftersom man, efter att ha inhöstat rösterna, säger sig representera det väljarantalet trots att man gör tvärtom mot vad man lovat i de flesta frågor.
   Det kunde ha varit etter värre.Lagt kort ligger.
   Den andra delen av regeringen är inte ett dugg bättre.
   Samtidigt slår båda nya bottenrekord i opinionsundersökningarna som toppen totaltdövt slår ifrån sig.En variant på de tre aporna.
   Men ok, bortsett en Birger Schlaug, så 99,999999999999999999999999%
   av alla politiker eftersträvar följare.
   Vad ska man annars med konsulter och journalister till?

   Radera
 6. Nej inte per automatik, Men ändå så har både religioner och politiska åskådningar följare. Verkar lite robotlikt? I Davos varnar forskare för utvecklingen av robotar...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Kristendomen är en del av vår kultur, jag tror inte vi är betjänta av att aktivt bekämpa den. Låt den självdö eller tyna bort till ingenting.

  Själv känner jag inga präster och intresserar mig inte nämnvärt för deras arbete, men det är ju stressande att inte finna någon mening i sina arbetsuppgifter, precis som Birger när han turnerade.

  Men det borde ju finnas saker att göra inom den s k diakonin? Där jag bott ordnar kyrkan soppluncher, träffar för småbarnsföräldrar, nattvandrar eller håller med öppen förskola. Man kan ju även jobba med "tyngre" socialt arbete om man känner för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant,en åskådning utan stöd självdör till slut.Tyvärr åstadkommer den en del skada på vägen bara.

   Radera
  2. Om man är anhängare av Evolutionen så inser man väl att allt "självdör" Evolution betyder ju utveckling. Och vi ingår väl i Evolutionen? Att aktivt bekämpa kristendomen eller annan religion är att bekämpa andras livsåskådning. Och det är väl att sätta sig på för alltför höga hästar. Vi har mycket kaos att vänta oss. Se det som positivt. Jag tycker att det är positivt att präster säger ifrån och inte vill ta bort kristna symboler. För att i stället sovande ersätta dem med en pil mot Mecka. Om man anser att kristendomen aktivt ska bekämpas, borde man kräva att andra religioner också ska bekämpas aktivt. Vi kan redan se en del skador på vägen. Människor som drabbar samman. Med knytnävar, knivar och annat, inte som här på bloggen verbalt.

   Lisbeth

   Radera
  3. Anhängare av evolutionen?
   Vad i hela friden ska det betyda?

   Radera
  4. Att man godtagit Evolutionen. Att man erkänner att vetenskapen är väsen skiljd från religionerna.

   Lisbeth

   Radera
  5. Godtagit evolutionen...

   Radera
 8. Vad ska man sen göra med alla kyrkor?
  Å ena sidan känns det fel att ändra deras funktion från kristen religion till vad man nu kan vilja göra. I andra länder har man faktiskt sålt ut gamla övergivna kyrkor som har byggts om till bostäder och annat. Å andra sidan känns det fruktansvärt att bara låta dem förfalla när man inte längre har råd att underhålla dem. Många är ju väldigt vackra och ligger otroligt fint så att inte ta till vara på vårt kulturarv, även om vi måste ändra lite på det för att det ska fungera i dagens samhälle, känns inte heller bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har man gjort även i Sverige. Problemet är dock kyrkogårdaran.

   Radera
  2. Det har man gjort även i Sverige. Problemet är dock kyrkogårdaran.

   Radera
 9. Birger, jag undrar om du är riktigt ärlig i din beskrivning av en gudstjänst du kikade in i? Du skriver: "Prästen dundrade om synd, och de tre äldre damerna sågs huka i bänkarna."
  Kan du tidsbestämma den bilden? Jag återgick till Svenska kyrkan 1991 och har sen dess, tills jag lämnade för den Katolska kyrkan våren 2015, deltagit i gudstjänster och mässor stort sett varje söndag. Jag har aldrig upplevt att någon präst "dundrat" om synd inför en hukande menighet, stor eller liten.
  Eftersom jag inte känner alla präster i Svenska kyrkan och inte vet när och var du "kikade" in i en gudstjänst, ska jag avstå från att säga att du ägnar dig åt att sprida en hittepå historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske finns kvar nån gammal schartauan på nån kobbe på västkusten?

   Radera
  2. Leopold: Det var ett antal år sedan. Vingåkers kyrka. Prästen hette Folkegård. Som jag också skrev i inlägget: "Det finns bra präster, det finns kyrkor som är välbesökta, så är det."

   Radera
  3. "Prästen dundrade om synd, och de tre äldre damerna sågs huka i bänkarna."
   Vid hög ålder hukar damer ofta och när präster har något traumatiskt att förmedla lindar man ofta in det i obegripligheter och liknelser.
   Jag tror att Birger minns rätt, att damerna hukade och att prästen slarvade med den verbala förpackningen. Skönt att vår Bloggare Birger bara "tittade in", tycker en följare
   IQ

   Radera
  4. Thorsten Schüttefre jan. 22, 04:16:00 em

   Håller med Leopold. Och sedan är det sorgligt att kvinnoprästmotståndarna skär pipor i vassen:
   http://bloggardag.blogspot.se/2016/01/det-farligaste-yrket.html

   Radera
 10. De gamla kyrkorna har ersatts liksom tron med tro på Sjukdoms oligarkernas kyrka! Tron på att Läkemedelsbolagen med sina vacciner, mediciner och operationer som räddar de troende till evigt liv. Rockefeller så tidigt till att boskapens bönande i kyrkor förvandlades till boskapens bönande för uppehälle och liv och hälsa. Det var ju påvisbart att detta kunde inte de gamla prästerna åstadkomma. Tron på vitrockarna hade bevisligen räddat tusentals troende till livet. De kunde undgå förlamning med hjälp av injektioner som frälste dem och detta tack vare att det gick att byta prästen och hans människofördummande religion mot den heliga guldkalven - Den medicinska vetenskapen.

  SvaraRadera
 11. Kvinnliga präster bränns ut fortare än manliga d:o - Kanske Gud genom den helige Anden vill signalera att 1958 års beslut om kvinnliga präster (ett beslut som föregicks av ett negativt beslut på kyrkomötet året innan, men så bytte Ecklesiastikdepartementet ut ett par viktiga biskopar och tvingade fram ett nytt kyrkomöte som annars hölls vart tredje år på den tiden till ett år senare) var fullkomligt felaktigt?
  Ett av de tunga argumenten för kvinnliga präster var att de skulle locka tillbaka människorna till kyrkan - Vi ser hur det har gått sedan dess...


  Jag har aldrig förstått varför så många svenskar (visserligen i många fall medlemmar men knappast engagerade i församlingsliv, är insatta i sakramentet eller ens går dit varje söndag) tycker det är "för djävligt" med kvinnoprästmotståndare. Går man bara på känslor och uppfattning om hur det ska vara i teologiska spörsmål har man missat något grundläggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud är varken man eller kvinna. Ej heller är Gud religiös.

   Radera
  2. Men vad bra, då kan vi andra gå vidare i debatten om kvinnliga präster.
   För uppenbarligen bryr du dig inte om Svenska Kyrkans fundament eller varför lutherska kyrkor är de enda med kvinnliga präster till skillnad från romersk-katoliker, ortodoxa m.fl. (varför denna prästfixering förresten? Vad med diakonerna och församlingsarbetet runtom som ska till för att kyrkan ska fungera?)

   Radera
 12. F.ö. undrar jag om det är sant att prästerna fått mer att göra. De har säkert fått en massa nya sammanträden och sammanträdesnivåer att ta till sig men rent arbetsmässigt om man ser till faktiskt pliktarbete har de mycket mindre att göra nu än förr.


  Om man tar situationen för en präst fram till omkring 1970-1980 och särskilt i en småkommun så höll man själva i folkbokföringen (fram till 1990 utbildades präster i detta. I Stockholms församlingar fick man ta hjälp av kyrkligt engagerade hemmafruar på 1950-talet när arbetsbelastningen kring in- och utflyttning var som störst). Folkbokföringen tog mycket tid och kraft på pastorsexpeditionerna, det krävde expeditionstider där man gick dit och sedan skulle uppgifterna skickas m.m. Sen var det då i mindre kommuner att prästerna ofta hade politiska uppdrag och satt i socialnämnden (eftersom de oftast hade den mesta kollen på socialfallen och de utslagna). Där någonstans blev SvK rätt sekulariserad eftersom man kunde göra något gott för Guds rike genom kommunen framför att vinna medlemmar till församlingen (kyrkomedlemmarna var man ändå garanterade eftersom alla var med).


  Och apropos det där om att prästerna aldrig skulle vara riktigt lediga idag; Lägg till prästgårdarna som fanns förr, i de flesta församlingarna skötte prästen prästgårdsjorden själv med familjen som enda hjälp (bara de större och rikare församlingarna hade drängar och arrendatorer till förfogande). Prästerna kan nu liksom då ochså bli lediga, i brist på döda att begrava, pilskt folk att viga eller barn som framfötts och ska döpas. Den sortens händelser har varit rätt konstant genom tiderna, tro inget annat.


  Så jag köper inte riktigt den där larmrapporten om att det skulle vara värre nu arbetsmässigt än någonsin. Jag tror det handlar om en uselt driven organisation som inte längre fattar vad den gör efter att ha varit allt annat än en kyrka med en församling, allt från socialkontor till ett regeringsorgan och statsorgan under så lång tid. Istället sluter man sig samman in i den skyddade verkstaden och får ut sin lön som lojal byråkrat. Vore kyrkan faktiskt en kyrka ska man ställa sig frågan: Varför missioneras det inte i miljonprogrammen bland alla våra nya svenskar t.ex.?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper bara larmrapporten delvis, Därför att jag efter den, läst en annan larmrapport och den säger att sjukskrivningarna och inte minst den psykiska ohälsan, ökar i alla grupper. I hela samhället. Det är även tydligt att den ökar bland män. Kvinnor har ju alltid ansetts vara lite hysteriska.
   "Varför missioneras det inte i miljonprogrammen bland våra nya svenskar t.ex.?" Kanske delvis för att "Gud" sitter på axeln och styr. Som inom t.ex. polisen. Där styr polischefen och politiken. Även präster ingår i nuvarande samhällsdebatt och klimat. Som alla andra. Det gäller att inte uttrycka sig rasistiskt. I sjömanskyrkan i frihamnen t.ex. där man förväntas plocka bort "kristligheten" så att andra religioner ska känna sig välkomna. Missionens tid är förbi. Och vi ska gå in i acceptansens tidevarv... Och det förstår vem som helst, att då krävs att alla är villiga att acceptera varandra om så ska kunna ske. Där är vi inte. Inte ännu.

   Lisbeth

   Radera
  2. Lisbeth:


   Missionens tid är alls inte förbi, SvK har en aktiv missionering ännu i denna dag i Afrika även om avdelningen heter Svenska Kyrkans Internationella Arbete numer:
   https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=659976
   Jag tror nog att rätt många av våra nya medborgare skulle kunna tänkas vara intresserade att ta del av och komma in i den svenska kulturen som kyrkan oavvisligen ännu tillhör vad vi än tycker om det (en majoritet av befolkningen är fortfarande medlemmar även om andelen och antalen sjunker). Kyrkan har ett försprång jämfört med andra organisationer i det att i många länder är kyrkan ett värn mot världslig råhet och barbari. Här har SvK ganska många lågt hängande frukter att plocka och på köpet kan de skolas in i svenska traditioner och i det svenska samhället. En driven kyrka hade fattat det här med missionering och pionjärarbeten bland samhällets utstötta (se på pingströrelsen i Indien, Brasilien m.fl. länder).

   Radera
  3. Tänk globalt, handla lokalt. "Missionens tid är inte alls förbi" Visst missioneras det bl.a i Afrika. Jag försökte beskriva "handla lokalt" här hemma. Att det inte är Gud som sitter på axeln. Birger skrev "Dessutom anser de väl att den riktige arbetsgivaren sitter på axeln. Och jag tror inte han menar politiker eller biskopar. Som påverkar samhällsdebatten. Utan att Gud om hen finns måste vara en sällsynt trångsynt jäkel.

   Inte bara tror, utan har sett och hört i verkligheten, att många av våra nya medborgare, är intresserade av att komma in i den svenska kulturen, som kyrkan ännu tillhör. Det mottas inte alltid väl av den egna kulturen. Tvärtom de hotas. Väldigt märkligt att en biskop föreslår präster att ta bort det som hör till kristendomen och ersätta det med en pil mot Mecka. Borde inte alla religiösa symboler kunna samsas? Meningen är förstås, att vi inte behöver religiösa symboler, utan att präster ska kunna missionera ändå... Men för vadå döva öron? Religionerna är väsen skiljda från varandra, ändå klumpas de ihop.
   Det kommer att missioneras länge från talarstolen i Riksdagen inte minst.

   Lisbeth

   Radera
 13. Kanske prästerna kan de göra som prästen Malthus som snart har 250-årsjubiléum (länk förbjuden), predika om matematiken bakom befolkning, eller bli psykologer som lyssnar på människor och hjälper dem på ett mer vetenskapligt sätt, eller fysiker som fantiserar om "urknallen", The Big Bang, dvs. en kreationism som moderna människor verkar tror på, i alla fall litegrann.

  Bara de blir hypotetsiskt-deduktiva så löser det sig nog, tror jag. Sådant kan både människor av idag tro på och det inkluderar även vetenskapsmän.

  Skulle de gå under falskt vetenskapligt flagg och ex. bli statistisker som plockar russinen ur kakan och ägnar sig åt konfirmeringsbias vad gäller fakta om population kommer de sluta som Hans Rosling, utsedda till årets förvillare (länk förbjuden)

  Har de en mer medeltida läggning och anser att pedofili och våld mot otrogna är ok finns det i alla fall en sekt som förbjuder att församlingen begår apostasi. Kanske är också detta en möjlighet även om buddhisten Jesus sannolikt skulle vända sig i graven där borta i Kashmir då enligt BBC (länk förbjuden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja skrönan säger väl inte att Jesus var buddhist? Visdom både kan och bör man söka ur olika traditioner. Berättelsen om Issa är vida känd. Han sägs ha flytt till Kashmir efter korsfästelsen, där han vistades även under sin ungdom. Bibeln beskriver inte hans "bästa år" mellan 13 och 29 år sägs det. En ryss Notovitch har skrivit en bok "Jesus okända liv" Att han egentligen inte dog på korset. Då man inte knäckte alla ben i kroppen, vilket var brukligt på den tiden. Utan att kvinnor tog ner honom från korset och helade honom med örter.
   Det finns så mycket berättelser.

   Lisbeth

   Radera
 14. Börjar inte vissa personer man trodde var vanliga människor nästan anta "gudomliga former" i medierna? Kritik mot dessa sägs vara "upprörande" (hädiskt) & personerna framställs nästan som "ljusomstrålade frälsar-gestalter" som vanliga lortiga hjon & torpare "inte förstår sig på"..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men fallet blir tungt.Spana in Margot i fritt fall oavsett hennes tillskyndande försvarare.

   Radera
 15. Tio rättfärdiga av Nils Ferlin

  Här stå de nu, pampiga, värdiga,
  mens marknadsfiolerna skorra –
  De äro de tio rättfärdiga
  som söktes en gång i Gomorra.

  Alls inte så goda att rå på;
  de lyfter sej själva med orden.
  Och hade de något att stå på
  så lyfte de hela jorden.

  Förunderligt friska i hjärnorna;
  människoslukare.
  Talar om solen och stjärnorna
  för åkerbrukare.

  Sen bärgar de sitt på det torra,
  pampiga, värdiga –
  Pampiga tio rättfärdiga
  som förstenade Gud och Gomorra.

  SvaraRadera
 16. En anonym kommentator frågade sig:

  "Gud är varken man eller kvinna. Ej heller är Gud religiös."

  Så jag frågar mig i en liten dikt:

  Vad äro då en "Gud"? (länk förbjuden)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett överlägset förnuft som ej
   får uppenbaras i dig och för världen.

   Roland

   Radera
 17. @ Varför får inte ett överlägset förnuft uppenbaras för mig och för världen?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.