lördag 23 januari 2016

Fåraktigt

Lördag morgon, vaknar tidigt, småkyligt utanför sängen och är som vanligt tacksam mot de får som bidragit till innanmätet i det ulltäcken som värmer så bra. Förstår inte hur man kan införskaffa något annat. Ull är fantastiskt. Säger jag inte bara för att jag själv haft glädjen att härbärgera får - inte minst de bästa av dem alla: Rakel (den kloka, moderliga, ansvarsfulla) och Ronja (den spontana, hyssiga och vackra).

Hur som helst: med viss förvåning har jag förstått att även fullt tänkande människor fortfarande köper kläder av bomull när det finns ull som naturligt alternativ. Ull drar inte åt sig vatten, är alltid lagom varmt och behöver inte tvättas för jämnan  - räcker oftast att hänga ut nåra timmar...

Fundera på den här - nej, jag är inte mutad eller sponsrad av något får.

46 kommentarer:

 1. Nå, olika material har olika roller. Men visst är ull fantastiskt. Inte minst är det också i princip skrynkelfritt, till skillnad från bomull eller linne. Fast lagom varmt är det inte alltid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Bomull är tex prefekt att träna i då den behåller svetten nära kroppen så att den kan göra sitt jobb och kyla av kroppen.

   Radera
  2. Håller med. Bomull är tex prefekt att träna i då den behåller svetten nära kroppen så att den kan göra sitt jobb och kyla av kroppen.

   Radera
 2. Svar
  1. @Birger Nämen jag har själv just nu på mig en polotröja av ren ull, och jag kan bara hålla med dig.

   Radera
 3. Aclima är väl inte namn på nåt får?

  SvaraRadera
 4. Som man brukar säga om bomull i samband med uteliv "cotton kills".
  Bomull blir blött och kyler, länge.
  Ull värmer även när det är blött.

  Sen kan man alltid bära en massa plast på sig. Undrar var mjukgörarna i plasten tar vägen?

  SvaraRadera
 5. Fåravel som bisyssla på det gamla torpet ger inte mjölk eller honung men öppet landskap, fint medgörligt sällskap och helt underbara små lamm i vårsolens glans. Mjuka härliga skinn, gott ekologiskt kött och underbar sommarull blir den årliga rejäla bonusen. Bara en halvtimme om dagen för ett dussin tackor är vad som krävs, förutom vid lamning på våren.
  Alla tackor är individer med egen personlighet, som du som fåraherde vinner stort på att lära känna. Det är ju mestadels tackorna som övervintrar på gården.
  Den pilske baggen får man hålla kort och bestämt och lämpligen byta ut efter fullgjord tjänsteplikt.
  Återgång till betesdrift i större omfattning vore smart grönt och hållbart ekologiskt. Det meningsfulla som gör stor skillnad i närmiljön, är ett sant lättsamt nöje.
  IQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mjölkfår.
   Öppna landskap är en nödvändighet för honung, så visst, inga får är lika med mindre honung.

   Radera
 6. Håller med angående materialvalet, ull är klart överlägset.

  Birger, du förstår inte att man köper bomull istället för ull, här är en förklaring. Vi har ganska lika uppfattning om det mesta Birger men du liksom många andra lever i en värld där man inte måste räkna varje krona man lägger ut, jag är förtidspensionär och har mindre pengar att leva på än vad din medborgarlön skulle ge mig tror jag.

  En t-shirt av ull går på 400-900 kronor, en av bomull kostar några tior, ullen, den tunna ullen håller inte så länge, jag vet jag har testat, tyvärr går det lätt hål på den efter ett tag. Trots det försöker jag klä mig med ull om jag har råd....

  Samma resonemang om att vara fattig eller rik kan man också lägga på snacket om att låna pengar på bank för sitt boende, lätt att säga att man inte ska låna när man har råd att låta bli....

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ola Absolut. Jag köpte min polo (Anonym lör jan. 23, 10:17:00 fm) på Röda korset (tror jag det var) för 20 kr. (Jag studerar.)

   Radera
  2. Ola, man kan få ulltröjor för under 300 kronor, jag delar inte din uppfattning om att de inte håller så länge, det beror nog på att man tvättar dom lika ofta som man tvättar bomull, vilket man inte skall göra: mänsklig doft trivs inte i bomull, som inte suger åt sig smuts på samma sätt och som det räcker att hänga ut, gärna över natten. Som ny! Själv har jag ett underställ som använts i snart trettio år på vintrarna när jag arbetat i skogen. Lika fräscht idag som på 80-talet. Dyrt? Jo, det kostade redan då över 500 kronor, vilket väl motsvarar mer än tusen idag. Men alternativet hade blivit dyrare

   Radera
  3. Jag vet hur man tvättar ullkläderna och jag vet hur ofta jag tvättar, inte ofta de tunna jag har haft på somrarna håller inte jättelänge tyvärr, nu har de (Icebreaker) börjat väva in upp 10-20 procent syntet för att de ska hålla. Inte lika bra och sköna längre.

   Min poäng i den här är att jag tycker att man ska försöka förstå att det finns en jäva massa människor i det här landet som inte kan välja och vraka hur som helst, miljömärkt, ull, elbil, mm mm. När man knappt kan hålla näsan över vattnet andas man den luft man kommer åt. Jag gör det jag kan, prioriterar men det håller ändå inte hela vägen, dvs inte så långt jag skulle önska.

   Radera
 7. Och hur vet man att fåret klippts på ett skonsamt sätt & inte som på de mardröms-bilder (liknande dun-industrin) som förekommit på tv? Duntäcken går ju inte köpa pga av att inga sådana garanti-märkningar mot djurplågeri existerar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet vi inte hur klippningen av ullen går till i Sverige finns bra instruktioner om hur man gör det bäst. I Hemslöjdens tidskrift nr ? 2015 fanns en artikel om att massor av ull läggs ut i skogen eftersom det kostar att lägga det på kommunmens retur/miljöstation. Jag tänker mig att med medborgarlön så skulle ullintresserade ta reda på ullen och skicka den som går att spinna till de få spinneri som finns. Köttfårs ull går att använda som stoppning. Hälsningar Tant Barbro

   Radera
 8. Lillgamla "Tommy" satt & tänkte
  att han nog snart skulle bytas ut
  "Annika" målade så färgen stänkte
  och tjöt ett uppgivet litet tjut..

  SvaraRadera
 9. Ha, ha,
  Du har rätt Birger, det animaliska alternativet är överlägset det vegetariska ;-)
  Sagt ned glimten i ögat.

  SvaraRadera
 10. Vi som följer TV:s instruktiva sändningar om vegomat vet ju att enklast inte alls är bäst. Precis som att man i januari bör rikta in matlagningen mot spännande vegogrytor med endast 57 ingredienser, varav flera växer i köksträdgårdar i Sverige, om än inte på vintern, så är det en självklarhet för mig att virka mina kläder av den speciella galapagoshampan, som kan skördas var fjärde år undantaget regnfattiga år på jättesköldpaddornas ö.
  Oslagbar kvalitet. Att det luktar sköldpaddsexkrement gör det bara lite mer autentiskt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT när de är som allra bäst!
   Vi har mycket att tacka eliten för.

   Radera
 11. Tommy & Annika såg paradiset rämna
  lyxen, kräftorna, prestigen & vinet
  den rosa drömmen de skulle få lämna
  Tommy älskade ju goddagspilts-livet..

  SvaraRadera
 12. Förorterna som moder Svea glömde.En uppdatering av Lövens utredare.Av Jan Edling går att ladda ner pdf .Jan är en mycket respekterad konsult som har jobbat med allt från LO Arbetsgivarföreningen med ABF Verdandi Har nyss avhandlat denna skrift som beskriver hur det står till med våra förorter,Hej kanske sluta drömma skriv något det vi lever i nuet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök sluta drömma om det perfekta samhället.Ladda ner Jan Edlings rapport lev i nuet försök vilka utmaningar vi har i Sverige.Vem fan bryr sig om grönsaker när en stor del av vår befolkning lever i ghetton.

   Radera
  2. Vi har ett stort problem här i landet som är mycket större än hur man tvättar lammullströjjor!Tänk om vi alla på den här bloggen kunde samlas över att försöka lösa de problem vi står inför vilken kraft det skulle kunna vara
   Jag jobbar som socionom har gjort så i många år men orkar inte längre.Här i Ljusnaberg har de de flesta av mina arbetskollegor gett upp och slutar.

   Radera
  3. Tja, det är klart att vi har större problem än lammtröjor, än musik, än bokrecensioner, än allt möjligt - likt förbannat tar jag mig friheten att på min egen blogg skriva om sådant också. Du får ursäkta, Bo Bengt!

   Och, du, Anonym 07;27, det finns nog all anledning att bry sig om grönsaker - dels för att ett par miljarder på jorden äter vegetabiliskt, dels därför att om vi inte här i denna del av världen äter mer grönsaker och mindre kött så bidrar vi till framtida flyktingströmmar som är av en art du kanske inte ens kan förställa dig.

   Men läs gärna Jan Edlings rapport ändå.Själv läste jag den för några månader sedan.

   Radera
  4. Hej Birger Självklart kan jag ju inte bestämma om vad du ska kan skriva om i din blogg!Självklart.Men med tanke på att du fortfarande har ett vist inflytande på debatten i samhället skulle det nog inte skada att att du glömde grönsaker veganer liten stund.För att invandring samt integration behövs alla debatterar i ett land.

   Radera
  5. Du har förmodligen en hel del tankar som Svenska folket behöver delges med.Framförallt för att vi inte hamnar i Rasisternas fälla.

   Radera
  6. Birger har, medvetet eller ej, en poäng här.
   Många som flyr från sina länder land gör det till stor del tack vare just bomullsodlingarna.
   Historiskt är det just odlade monokulturer som har förstört flest civilisationer söder om Alperna.

   Radera
 13. Thorsten Schüttelör jan. 23, 09:45:00 em

  Vad hjälper det om man inte tål ull. Min mor försökte en gång lura på mig byxor med bara 15 % ull - det var som att kliva med benen i en myrstack,

  SvaraRadera
 14. @Birger
  Vad vi äter i denna delen av världen påverkar väl inte nödvändigtvis vad andra äter i sin del av världen eller om ett folk vill fly eller vill skapa balans med naturen där de befinner sig.

  Talar du om Jan Edlings rapport från Timbro, den marknadsliberala tankesmedjan från Stockholm? Den som grundades av Sture Eskilsson och Svenska Arbetsgivareföreningen? - Anledningen att jag frågar är att rapporten jag fann var full med de floskler du själv bekämpar här på din egen blogg.

  SvaraRadera
 15. "Förstår inte hur man kan införskaffa något annat" Tänker man ekologiskt så vill man införskaffa allt ekologiskt. Och det kan man endast göra utifrån sin goda köpkraft. Har man en god eller väldigt god köpkraft kan och bör? man köpa sig allt ekologiskt? Det är inte dem med låg köpkraft som kan göra mest när det gäller det. Ett ekologiskt vintertäcke (ull) kostar c.a 3.000, ett sommartäcke c.a. 1.500. Larmrapporter om hur får behandlas borde få vem som helst att reagera. Hur har djuret behandlats?

  Rakel och Ronja verkar att ha haft det bra. Om inte du Birger låg och sussade under ett varmt och gosigt ekologiskt? ulltäcke, så skulle jag bli väldigt förvånad. Samt besviken. Men att skriver att du inte förstår, att man kan införskaffa något annat, gör mig besviken.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men att du skriver att du inte förstår, att man kan införskaffa något annat, gör mig besviken ska det vara. För du är ju i mångt och mycket ingen fårskalle direkt.

   Lisbeth

   Radera
 16. Jag har ett par vargdödade tackor ligger i hagen. Dom är bara halvätna och ullen är nästan intakt. Det kanske finns någon vargkramare här som vi ha dom? Ullen räcker säkert till ett täcke och kanske ett par strumpor. Köttet som är kvar går nog att göra några grytor på för det har liksom förvarats kallt. Men nu har det slagit om till plusgrader så vänta inte för länge. Tackorna är gratis mor avhämtning. Stjärna och Tindra heter dom och är av rasen värmlandsfår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmlandsfår det har jag också.
   Hur är det med de som överlevde?
   Har några haft sponanaborter av sina foster?

   Radera
  2. Dom 25 som överlevde har inte gått ur fårhuset på 2 dagar nu. Dom var jättenervösa först men har lugnat sig nu. Ingen abort än men en tacka lammade idag. Något för tidigt tror jag för lammen är ganska små. Men dom lever och verkar klara sig. Jag spårade vargarna upp på mossen idag och dom verkar dragit härifrån. Men jag ska sitta på skullen i natt i månskenet å se om de kommer tillbaka till dom döa tackorna. Då bränner jag på dom med 9,3 an och så slänger jag dom på torget inne i stan o mörabitti. Vi får se hur det går.

   Radera
  3. Dom 25 som överlevde har inte gått ur fårhuset på 2 dagar nu. Dom var jättenervösa först men har lugnat sig nu. Ingen abort än men en tacka lammade idag. Något för tidigt tror jag för lammen är ganska små. Men dom lever och verkar klara sig. Jag spårade vargarna upp på mossen idag och dom verkar dragit härifrån. Men jag ska sitta på skullen i natt i månskenet å se om de kommer tillbaka till dom döa tackorna. Då bränner jag på dom med 9,3 an och så slänger jag dom på torget inne i stan o mörabitti. Vi får se hur det går.

   Radera
 17. Trist att höra. Uppätna hade de blivit ändå? Med risk för att bli kallad "vargkramare"... Mormor varför har du så lång näsa? Det är bara för att jag vill äta upp dig!
  Vi skiljer oss från vargen. Inte så mycket ifråga om "bara halvätna" för vi kastar mycket mat. Äter inte alltid upp det vi har på tallriken, fast vi talar mycket och gärna om svältande barn. Men "vi" vill till skillnad tjäna mycket pengar och ta tillvara hela djuret. Det kallar vi det i alla fall för. Vi kan inte avkräva av vargen att hen ska ta hand om ullen. Eller att vargen ska välja att inte ta får. Du erbjuder gratis avhämtning, inte illa. Men man kan ana ett varghat, om man läser mellan raderna.
  Varför har du så lång näsa Berra? Är det för att du bara vill äta upp fåret? Som vargen... Eller är det månde något mer?

  Lisbeth vegetarian varken sämre eller bättre för det. "Stockholmare" också varken sämre eller bättre för det;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth,
   De djur som överlever men var i närheten an en vargattack är väldigt traumatiserade en lång tid efter händelsen.

   Radera
  2. Jadu Lisbeth. Eftersom jag vägrar att jobba åt någon sketen arbetsgivare och betala en massa skatt så är fåren värdefulla för mig. Det är liksom en del av mitt levebröd. Så det är inte skitskojigt när det blir uppätet av en vargjävel. Tackorna hade jag inte tänkt käka men kanske deras barn som dom fått här i vår. Vad skulle du säga om halva din sjukpension gick upp i rök? Skulle du få lång näsa kanske?

   Tjing

   Radera
  3. :) "Skulle du få lång näsa kanske?" Skrev fel. Varför har du så stora tänder, ska det ju vara. Det är därför jag vill äta upp dig! när jag luktat mig fram till dig. Eftersom jag anser, att jag varken är bättre eller sämre, än någon annan, så begriper jag, att det inte är konstigt, att du blir arg, när ett får, som är värdefullt för dig, "blir uppätet av en vargjävel", begriper t.om. att du säger vargjävel. Men är vargen en jävel? Eller bara hungrig som du?

   Vad jag skulle säga? Eftersom jag arbetat och slitit i c.a. 25 år i vården och fick en skada redan som barn, som gjorde det svårt, skulle jag förmodligen säga. Varför ska jag betala mer i skatt än friska arbetsföra? Det gör nämligen sjukpensionärer. En del vill inte betala skatt, de tror sig kanske för evigt vara "vaccinerade" mot sjukdom skulle jag säga. Att du inte vill jobba, för någon sketen arbetsgivare kan jag förstå. Kan du förstå, att fåren är värdefulla för vargen`också?

   Fred Berra?

   Lisbeth gammal kommunalare

   Radera
 18. Ja det är de säkert. Minns min mammas berättelse om hur grisarna skrek av skräck då de skulle iväg till slakt. Kan verka traumatiserande på de grisar som fanns i närheten. Och ändå var ingen varg inblandad eller ens i närheten...

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth,
   Hur stor praktisk erfarenhet har du av djurhållning och lantbruk?

   Jag har erfarenhet, det är en enorm skillnad på en vargattack och skicka iväg djur på slakt.
   Helst vill jag att djuren avlivas och slaktas hemma, men det är nästan omöjligt med dagens regler.

   Du säger att det bästa är ekologiskt, men är du medveten om att då måste vi avsätta 60 till 70% av all odlingsareal till gräsbete?

   Radera
 19. Har ingen erfarenhet av djurhållning och lantbruk. Inte i detta liv i alla fall. Och då ska jag hålla tyst?
  Att du har erfarenhet av det betyder inte nödvändigtvis att du mer än jag kan förstå djurens känslor. Jorå! är medveten om att det finns problem med ekologisk odling och ekologiskt lantbruk. Man glorifierar det... Eller förkastar det. En del av detta skrev jag om här. En del har andra skrivit om. T.ex. vad vem/vilka som föregick miljörörelsen. Att odla en gröda i stället för att sam odla växter som trivs tillsammans och gynnar varandra osv. Har aldrig påstått att ekologiskt ensamt, alltid är det bästa. Om det var så lätt...

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, självklart behöver du inte hålla tyst.
   Men ibland kan det vara bra att veta att man kan bära på en omedveten okunskap.
   Försvarar du vargens existens samtidigt som du vill köpa ull från ett ekologiskt system till en rimlig kostnad.
   Tycker du inte att det är rimligt att tackorna gör en spontan abort av sina lamm när en flock vargar vistas utanför deras hage.
   Ja, då ställs du inför ett moraliskt dilemma, medvetet eller ej.

   Radera
  2. I stället för att fråga mig om jag har egen erfarenhet av djurhållning och lantbruk, så kan du fråga vilken erfarenhet makten t.ex. EU kommissionen har av av Sverige. Om det är rimligt och eftersträvansvärt, att de vill lägga sig i och bestämma vår jordbrukspolitik. Eller vilken djurhållning vi bör ha. Miljöorganisationer som talar för vargen, hänvisar gärna till EU regler. Det gör inte jag, utan säger bara det självklara att jag försvarar vargens existens. Det gör även en hel del folk på landsbygden också. Var medveten om risken att bli kallad för "vargkramare" Är ingen sådan, för det är inte svårt att förstå att vargen kan vara ett stort problem. Men vi skjuter inte allt och alla som innebär problem. Vi försöker åtgärda problemen, då vi utsätts för moraliska dilemman, som vi är medvetna om. En del tycker som sagt t.ex., att det är en lösning att kontakta EU kommissionen när det passar deras egna syften.

   Lisbeth

   Radera
 20. Ja jag försvarar vargens existens helt rätt! Försvarar allt livs rätt att existera. Vi har inte alltid kläm på allt livs funktion. Är omedvetna om det alltså. Nej jag har aldrig påstått att jag personligen vill köpa ull från ett ekologiskt system, till rimlig kostnad. Däremot så har jag påstått att ekologiska ulltäcken är dyra. Om tackorna gör en spontan abort av sina lamm, när en flock vargar vistas utanför deras hage, tycker jag att det är sorgligt. Men det lite svårt för mig och även andra, att ta bort vargens hunger och jaktinstinkt. Inte ens tackornas spontanabort gör, att vargar inte har rätt att existera. Vi utsätts för många moraliska dilemman. Agerar ofta gärna moralfilosofer. Ibland är vi medvetna om det ofta inte. Vid nyår t.ex. agerar jag gärna medvetet moralfilosof, när många av oss fyrar av raketer och skrämmer livet ur både vilda och tama djur. Och helt säkert en hel del människor också. Vi får hoppas att det inte leder till alltför många spontanaborter. När "varg"flocken av människor festar loss. Det är klart att vi människor bör försvara alla djurs rätt att existera. Om inte vi. Vilka ska då vara djurens röst och göra det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. @ Berra
  Jag tror att det du planerar är olagligt. Kolla upp saken med polisen annars kan du få skaka galler!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.