torsdag 21 januari 2016

Mörka moln för ekonomin: hushållningen av resurser ökar...

Läser i DN följande: "De flesta bolagen som tillverkar datorer, surfplattor och telefoner kan som bäst hoppas på status quo de kommande åren. De mörkaste molnen är framför allt dålig ekonomi i stora delar av världen och avvaktande konsumenter, enligt analysföretaget Gartner."

Vad är det egentligen som står i texten?  Jo, att försäljningen av datorer, surfplattor och telefoner inte kommer att öka därför att konsumenterna inte kastar de gamla lika fort som vanligt. Och att hushållning med jordens resurser (vilket "ekonomi" egentligen betyder) är detsamma som mörka moln.

Det vill säga: det som idag kallas ekonomi blir bättre om hushållningen med jordens resurser minskar, och sol på himlen är att konsumtionen ökar. Vilket väl ligger i linje med vad Riksbankens chef Stefan Ingves önskade sig efter en av de senaste räntesänkningarna: att vi skall köpa mer grejer.

Sålunda: Världens ekonomiska system snurrar av en enda orsak: att vi - och med "vi" menas också vi som redan konsumerar mer än vad planten tå - hela tiden konsumerar allt mer och att hållbara produkter, som vi tillåts trivas med, är ett problem.

PS!
Nu kommer i vanlig ordning någon kommentator att köra standardinvändningen från tillväxtens tillskyndare, nämligen att "ekonomisk tillväxt är ju bara ett mått på ökad effektivisering". Det vill säga att ju effektivare man tillverkar en produkt, ju mer tillväxt får man. Detta är en myt, en nästan löjligt omhuldat myt. En gammal mobiltelefon kostade 20 000 kronor, den genererade således en tillväxt motsvarande den summan. En modern effektivt tillverkad telefon kostar betydligt mindre, och ger därmed upphov till mindre tillväxt. För att kompensera detta måste, i takt med effektiviseringen, allt fler varor säljas för att upprätthålla tillväxten. Därav är vi inne i ett system som till stora delar kräver ständigt ökande masskonsumtion för att upprätthållas. Hållbarhet blir ett hot mot systemet.

31 kommentarer:

 1. Världsekonomin kollapsar nog snart om vi inte börjar dela ut smärre medborgarlöner med nytryckta pengar. Dårskapen att försöka rädda ekonomin genom att försöka få folk att skuldsätta sig ännu mer har nått vägs ände. Tror man på en ordnad kollaps kan man stå emot medborgarlöner. Tror man att det inte finns några ordnade kollapser måste man försöka cirkulera om pengar och då är smärre medborgarlöner med nytryckta pengar långt mycket bättre än skatter på finansiella transaktioner och annan skit som diskuteras.

  Det här är något som bör genomföras av flertalet ekonomiskt betydelsefulla länder ungefär samtidigt. Det handlar om internationellt samordnade medborgarlöner på en och samma bestämda kvot av varje lands BNP. De håller igång ekonomin samtidigt som de minskar den ekonomiska ojämlikheten lite grann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bedömning är att en ordnad kollaps är bara möjlig om en medborgarlön införs.

   Radera
 2. Vidga vyerna Birger;
  Världsbanken kom förra året ut med studie som visade att 17 av de 50 mest framgångsrika ekonomierna låg i Afrika. På samma sätt som man för talade om Asiens "tigerekonomier" talar man nu om Afrikas "lejonekonomier".
  Den ekonomiska boomen har också haft en positiv inverkan på människors hälsa. Medellivslängden har ökat med tio procent över det senaste årtiondet. Barnadödligheten minskar.
  De senaste åren har utländska företag totalt satsat över 50 miljarder dollar per år vilket innebär att investeringarna är betydligt större än det samlade biståndet till Afrika.
  Även pessimisten måste medge att det numera finns många hoppfulla tecken på ekonomisk uppgång.
  Afrikavännen IQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. IQ, och vad finns motsättningen i det du skriver och det jag skriver? Du som följt min blogg ganska länge borde väl ett antal gånger läst att min tillväxtkritik bygger på följande: i samhällsevolutionen finns perioder när utveckling och ekonomisk tillväxt går hand i hand eftersom strävan efter bättre liv i materiellt fattiga länder också leder till ekonomisk tillväxt.

   I varje tidevarv måste man ställa sig frågan: Vad är bättre liv istället för frågan. Hur får vi ekonomisk tillväxt. I vår del av världen är inte ekonomisk tillväxt liktydigt med bättre liv, utan snarare mer stress, mer överkonsumtion som de planetära systemen, varav klimatet är ett, inte klarar av.

   Dagens blogg handlade om hur vi använder ordet ekonomi i dess motsatta betydelse - och hur ständigt ökande konsumtion även i materiellt rika länder blivit en nödvändighet för att hålla igång system. Jag trodde jag var tydlig, men tydligen inte.

   Radera
  2. Birger
   Det är det snäva synsättet på världsekonomin som jag vänder mig emot.
   Våra byten av mobiler, bilar och kök är en droppe i havet jämfört med det enorma behov av produkter, ja just produkter, som finns i stora delar av världen. Man har fått sin mobil, men en mängd andra basbehov kvarstår i enorm utsträckning. Ditt globala perspektiv haltade "en aning" för ovanlighetens skull.
   Hoppas för övrigt Din låga får brinna länge än.
   Tacksam IQ

   Radera
 3. Sänker man lönerna och försämrar arbetsvillkor så ger det väl inte människor större köpförmåga. Tillväxt för vem? Anders Borg varnar Stefan Löfven (Davos)
  Samtidigt ser man Bildt och Wallenberg mingla runt. Runda bordssamtal. Vilka smäller högst Löfven? Med sin nya industrialiseringsstrategi? Eller du med klimatet? Eller de som drar upp riktlinjer. Flyktingen Ahmed sätter fingret på var våra välfärdspengar tar vägen då han säger till Metro svenska asylboenden är inte mänskliga. utan snarast att jämföras med interneringsläger. Det är ju inte så att alla kommer att kunna konsumera och konsumera mer. Makten är medvetna om klimat och miljöproblem. De löser det nog på sitt sätt. Lakejer omedvetna och medvetna finns det ju gott om.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönesänkningar leder till deflation och kollaps, vilket Borg inte verkar ha fattat. Det gör däremot inte smärre medborgarlöner baserade på nytryckta pengar. De skapar den inflation som Ingves ber till Gud om. De minskar de förmögnas reella förmögenhet, såvida de inte ser till att ordna produkter och tjänster som de många efterfrågar.

   Borg sitter fortfarande fast i en illusion om att kunna ordna arbete åt de allra flesta... Det kommer inte hända hur mycket man än sänker lönerna. Kapitalet behöver inte folket i någon högre grad utan satsar hellre på automatisering. På att tränga ut människor ur produktionen.

   Radera
  2. Både Löfven och Borg sitter fast i en illusion om att kunna ordna arbete åt alla. Nej kapitalet behöver inte folket i någon större utsträckning och de behöver inte politikerna heller i någon större utsträckning. Undrar om det har gått upp för dem (politikerna). De verkar ganska skärrade. Ett fungerande näringsliv behöver kapitalet desto mer. Inte behöver de politiker som bråkar om höger eller vänster. Eller medelklassen. Någon måste betala för den tekniska utvecklingen som Johan S säger i DN. Enklare jobb kan komma att utföras av egenföretagare, vars ersättningar bestäms som en affärsöverenskommelse, där de ofta utgör den svagare parten. Han nämner också lånade pengar. Företagen är högt skuldsatta.

   Löfvens pressträff visar vad årets World Economic Forum i Davos handlar mest om i år. Trots att man ska diskutera digitaliseringen. Sverige blir verkligen utfrågat. "I varje tidevarv måste man ställa sig frågan. Hur får vi ekonomisk tillväxt" Stressen för våra politiker ligger väl i, hur bevarar vi den ekonomiska tillväxten nu när vi tagit emot många. Hur fixar vi bostäder och jobb. 99 procent av Löfvens tal handlade om flyktingar. Och en försvinnande liten del om den nya industrialiseringsstrategin. dvs. den fjärde industriella revolutionen. Digitalisering och robotar. Roligt och spännande med robotar, men allt nytt föregås av stora motgångar och stora umbäranden. Medan näringslivet tillsammans med maktens oftast män kan diskutera flyktingarnas och även kvinnornas roll i detta. Det är inte så många kvinnor som läser till programmerare, läser matematik osv... Löfven han får kämpa med flyktingfrågan. Och jag är förvånad över hur lite du tar tag i den frågan Birger. Det är en grön fråga som nu Löfven tampas med. Både här hemma och i Davos. Bildt han diskuterar den också. Förmodligen ur andra perspektiv. Och Reinfeldt har gått vidare med sitt öppna hjärta.

   Lisbeth

   Radera
 4. Det eller den som är ett hot mot systemet brukar bestraffas, frågan är hur länge jag kan fortsätta använda mina redan 15 år gamla fjällräven byxor, eller mina svensktillverkade skinnskor från åttiotalet innan jag för böta eller blir inspärrad?

  Måste kanske köpa nytt för att inte bli klassad som kriminell :(

  SvaraRadera
 5. När Magdalena Andersson kan tänka sig att diskutera nyanländas välfärd med moderaterna undrar man ju lite över vad regeringspartnern tänker?
  Det kunde ha varit etter värre??

  SvaraRadera
 6. Bottarna slaktar 5 miljoner jobb fram till 2020! Sedan sätter de igång på allvar. Detta som ju (s) välkomnar, och säger sig längta efter. Det ingen behöver vara rädd för. Hur ska då den moderata "foten" fås in? Eller riktar (m)an sin antika retorik "till" sorterings-robotar & soptömmar-bottar? Man hör ju för övrigt ingenting längre om arbetslösas liv eller villkor, så det kan nog inte uteslutas. En helt försvunnen, överbliven klass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan säger ju att bottarna behöver folk som sköter om dom och lagar dom så det tillkommer en massa nya jobb istället.
   Robotskötare är det nya säger Stefan Löfven.

   Radera
  2. Antagligen så ser socialdemokrater "bott-skötarna" som rejäla arbetare som iförda blåställ & med fast grepp om smörjkannorna "fixar jobben" i det nya. Det är antagligen "kärnan" i den fantasin. Att "bottar" servar andra "bottar" eller bygger "bottar" eller programmerar andra "bottar" eller styr "bottar" är nog än så länge inte alls en del av framtids-partiets mentala landskap.

   Radera
  3. Det verkar inte så ekonomiskt att tillverka bottar som kräver så många bott-skötare att regeringen klarar sitt tuffa mål om lägst arbeteslöshet i EU heller.Men kanske är bott-skötare en specialutbildning som de nyanlända har bara den valideras?

   Radera
  4. Hörde i en aktuell politisk debatt att de enkla jobben inte var ett bekymmer alls numera, JUST DEN typen av jobb fanns överallt numera. Så de nyanlända kan pusta ut: gott om enkla jobb i Sverige. De enkla jobbens land! Raketforskare kan få det tufft, men skoputsare efterfrågas tydligen.

   Radera
  5. Har också sett att det finns hur mycket som helst enkla jobb numera, men som jag förstår det är det inte lika enkelt att komma överens om enkla löner?
   Statsministern är ilsken på Kinberg Batra(enligt Aftonbladet)och säger att moderaterna är ett skattesänkarparti.
   Kanske innebär det att bottarna och bott-skötarna blir arbetslösa och att de enkla jobben då organiseras av LO så att både BNP och arbetslöshetsmålet räddas?

   Radera
  6. Näringsminister Mikael Damberg (S)
   ska satsa på bottar och bottskötare för "smart industriell produktion" i Sverige säger han.Inga direkta detaljer men misslyckas vi så blir det många färre jobb så frågan måste undersökas grundligt.
   Finns att läsa i SvD(länk förbjuden)

   Radera
  7. Om "enkla vinster" (rejält beskattade sådana) införs kanske enkla jobb både kan införas & avlönas? Undrar när SVT-sänder sin första "bottskatte-debatt", om alla politiska ändringar som blir nödvändiga om stora delar av "allmogen" inte vill bo i hyddor & tigga med pappmuggar? Fast många lever nog kvar med bilden av botten som ståendes på en äng, producerandes välstånd till alla, ägd av ingen alls..

   Radera
 7. Slag i slag.
  Metros och Yougovs opinionsundersökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP får betala för sina "ståndpunkter" också i Aftonbladets undersökning.Det som många misstänkt skulle hända händer nu.
   Spärren ligger inte långt borta och språkrören borde svara på en hel del frågor!

   Radera
 8. @ Birfer

  Du ska se att de fixar det med Miljöpartiets hjälp. Massinvandring av kriminella som är mer benägna att köpa/råna nya Iphones. Klassskillnader, arbetslöshet och frihandel som garanterar att ingen kommer ur kriminaliteten. Fler bilar med umpa-bump-stereo, kanske tom. Rosa Cadillacs och kvinnor som tycker det är gudibehagligt att avla massvis med nya konsumenter.

  Pga. diametralt olika kulturer kombinerat med de klassskillnader som frihandeln skapar kommer dessutom vapenförsäljningen öka. Legal eller illegal har ingen betydelse. Pengarna går ändå slutligen i vapenindustrins fickor.

  Men vänta! Det kommer mera!

  Värdlandavtalet med Nato och investeringar i övervakningsutrustning och skyddsutrustning för kravallpoliser och sedan kapprustning och fullt krig som ökar produktionen av vapen ytterligare och raserar allt som sedan måste byggas upp igen.

  DET kommer leda till den "tillväxt" som precis alla riksdagspartier efterfrågar och som du stödjer genom att du inte erbjuder ett alternativ. - Kuckeliku!

  SvaraRadera
 9. Tack för ett bra inlägg Birger. Vår värld är så sinnessjukt att jag saknar de ord du allt som oftast lyckas finna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, farfar. Vi har så mycket skit för oss att det ibland är svårt att hitta ord som beskriver den absurt låga intellektuella nivån. Dagens inlägg beskriver en gigantisk sådan absurditet. Pågående mediadebatt om kön eller kultur är en annan. Man vet inte riktigt om man är vaken eller drömmer, för så här korkat kan det bara inte vara.

   Radera
 10. Genom att, här på bloggen, gotta oss i den "skiten" är vi en del av problemet. Nivån borde höjas från en massa "skitprat" till sådant som verkligen är av värde.
  Dyngspridaren/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna det om du börjar med att förklara vilket som är vad?

   Radera
 11. Överallt och ingenstans platsar mina inlägg.

  Vi är redan där !
  För länge sedan så dök en varelse opp i bassängen
  där jag simmade omkring.
  Den sade: "Dä ä Kapten Konkurs som styr"
  Först försökte jag att dränka Hen, dä gick inte, så då
  försökte jag att strypa Hin med en stålwire.
  Dä gick inte heller. Dä va sjuttiotal.
  Ett skymningstillstånd närmar sig jorden. Dä va åttiotal.
  Hela Jorden snurrade i färg. Slutet av nittonhundratalet.
  En vecka senare. På tusen platser på Jorden pulserade det av liv.
  Det var början av tvåtusentalet.
  Vi har gått baklänges och dragit våra gräsklippare efter oss
  tre trappor upp, tre gånger om. Det förstånd som vi nu skulle behöva när vi nu passerar livets gränser på Jorden, har vi nu
  mördat / förött / förrått. Efter oss ingenting. Ökenvinden.

  Så långt jag kan se så sitter människorna på läktaren,
  där det är mörkt. Där kan man leva.

  Små länders rätt att finnas till och stödja varandra omvandlas till
  att ett litet land, Sverige omvandlas till en RÖDBETA som
  på USAs sida mördar ett annat välfärdsland. För några dollar mer.
  Libyen. Röd, blod, Palme, Lind.
  Beta. Ledningen i sverige liksom press, radio, TV och befolkningen
  har förlorat förståndet. Detta kan inte ens gamla gudar göra något åt. En som lever kan kanske kallas för Dionysos.

  En natt så lades min inbillade överlägsenhet tillika med mitt
  intellekt i en skottkärra och tippades i ett dike.

  När jag tittade upp så såg jag, på ett litet bord, en fin statyett
  som på pricken liknade min granne, som är mormor och som
  varje dag tar en kort promenad och hälsar på sina barnbarn
  och deras föräldrar.

  Dä ä nu dags även för mig att ta på mig mina ännu lite
  för stora skor och traska vidare.

  Vi kanske ses någon gång?

  Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. LEKEN GÅR... (Nils Ferlin)

   Essike-dessike leken går,
   livet räknar och Andersson får
   mitt för bröstet en våldsam knuff …
   Essike-dessike-piff-paff-puff:
   Pettersson sviktar och famlar.
   Essike-dessike, allt är gäck,
   essike-dessike: Lundström väck!
   Ingen vet när han ramlar …
   Tåligt går döden med kratta och säck
   utanför ringen och samlar.

   Radera
 12. Välgödda "baronessor" nu sig jämrade
  "populasen" ansågs inte något begripa
  adels-privilegierna var nu försämrade
  snart serveras kanske inte ens fjällripa..!?

  SvaraRadera
 13. Sedan pass -95 (när jag fick min första mobiltelefon) har jag bara köpt ny för att den gamla slutat fungera. Med ett undantag: den första Ericsson som var närmast oförstörbar. Men en tjock, tung klump borde man väl ha rätt att få byta ut mot de väsentligt smidigare som kom på 00-talet? Jag har nog varit dålig för tillväxten. Så här efteråt kan jag ångra att jag inte köpte en smartlur tidigare.

  Jag är inne på min tredje dito, men skulle gärna reparerat de två första om priset varit rimligt, men betala lika mycket för reparationen som den kostat ny?!

  ROT-avdrag, eller R-avdrag, för reparationer vore inte fel.

  SvaraRadera
 14. Håller helt med om att konsumtionssamhället är sjukt. Jag försöker härda ut så länge som det går nu med min mobiltelefon och just nu är den 3,5 år gammal! Mer livskvalitet att jobba mindre o få mer fritid!

  SvaraRadera
 15. lån! lån!! lån!!!
  Letar du efter en ansedd och ackrediterade privat lån företag som ger lån till livstid möjlighet. Vi tillhandahåller alla typer av lån i en mycket snabbt och enkelt sätt, personliga lån, billån och mer. Har du fått avslag av banker och andra finansiella institutioner? Behöver du en konsolidering lån eller en inteckning? Vi lånar pengar ut till privatpersoner och företag i behov av ekonomiskt stöd till en kurs av 2%. Ingen personnummer krävs och ingen kreditkontroll krävs, 100% garanterad.
  Så maila oss idag på: (maryannalfredo@gmail.com) att tillämpa nu om ett lån.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.