lördag 10 oktober 2015

Titta inte bort. Betrakta noga.Han hade rätt, den gamle liberalen Adam Smith. Han som brukar kallas nationalekonomins fader. Det var han som sa att marknaden bara kan fungera om de som agerar på den har förmåga att skämmas. 

Det har de inte.

Det talas mycket om flyktingsmugglare. De där som utnyttjar krig och andra helveten för att göra sig en förmögenhet. De där som skapar sig en framtid byggd på andras lik. De där andra. Sådan sort finns ju inte här, särskilt inte i våra fina salonger. Inte skulle vi…? 

Det talas för lite om de som bor här, de som har förfinade manér, de som är välklädda och utnyttjar människors elände för att flinande göra sig en nätt förmögenhet. Genom att mot hutlös ersättning låta de som flytt få tillgång till en säng, ett tak över huvudet, ett bord att äta vid, en säng att sova i.

De är inte flyktingsmugglare i skitiga kläder. De är män och kvinnor i kostym, vid skrivbord, i fina styrelserum som har förmåga att inte skämmas. 

De är värda förakt. Hur välbetalda de än är.


På ett överbelagt boende i Solna tar bolaget Attendo i snitt ut 1 940 kronor per dygn och barn. Fyra barn som flytt genom Europa i varje rum. Åttatusen kronor per rum. Per dag. Det motsvarar 2, 8 miljoner per år. För ett rum.

Hela Sverige skramlar, med artistgalan på Globen, samlade in 43 miljoner. Det räcker till 15 rum. I ett år. Om Attendo får bestämma.

Attendos vd är Henrik Borelius. Han är ansvarig för prissättningen. Om någon vill stämma mig för att jag hävdar att han är en skitstövel, så varsågod.

Det är den säljande aktören som sätter ett pris, meddelas det. Jo, det blir så när efterfrågan är hög. För en del kapitalister spelar det ingen roll om efterfrågan uppkommer av välmående människors önskan att köpa nysläppta mobiler eller om den uppkommer av att människor flytt från krig och sönderslagna hem.

En pryl som del av ett överflöd eller en människa på flykt från misär. Vad bryr sig kapitalet om skillnaden? Dess hantlangare måtte verkligen ha förmåga att inte skämmas. Hur kan det annars bli som det är?

Det var just förmågan att kunna skämmas – och viljan av att slippa skämmas - som Adam Smith menade var förutsättning för att marknaden skulle kunna fungera. Att dess aktörer inte ville skämmas inför vare sig gud eller sina grannar. Guden är det inte mycket med. Och de grannar Borelius har lär inte vara flyktingbarn.


Vårdkoncernen Aleris ägs av Wallenbergsfären. För att detta bolag ska låta en flykting bo i en av vårdkoncernens lägenheter i Mölndal fakturerar man 2 020 kronor per dygn. Enda skälet till detta är att man kan. Bruksvärdet är lågt. Bytesvärdet är högt. Ta det du kan. Fråga inte efter rimligheten. Det är Mölndals kommuns om betalar.

Wallenbergarna brukar oja sig över höga skatter. Om de inte själv kan omvandla de mångas skatt till sin egen vinst. ”När det gäller lönsamheten för den här typen av utslussningslägenheter är det locket på från vårdkoncernen”, meddelas i SvD. Jo, tacka fan för det.

Johan Forsell, vd för Wallenbergsvärens maktbolag Investor låter meddela att ”företag måste gå med vinst”. Den som är illasinnad kanske önskar att han själv någon gång skulle bli av med hus och hem och mötas av en hånflinande betraktare som kräver 60 000 per månad för att ge honom husrum och några mål mat. Med motiveringen att det måste gå med skälig vinst.


Borelius och Forsell. Bara två välmående män i högen. Visserligen av kött och blod – men också symboler. Symboler för den kapitalism som tar vad den kan. Av ett enda skäl: att den kan.

Borelius och Forsell. Kapitalismens företrädare av sådan sort som Adam Smith hade fördömt. Sådana företrädare som många av kapitalismens vänner borde avsky eftersom de avslöjar dess kärna. En kärna så långt ifrån humanism och god etik man kan komma. Företrädare som ofrivilligt klär av den dess stiliga kläder, dess smycken, dess påklistrat eleganta manér. Och lägger den naken till beskådan för den som inte av ren artighet – eller av olust att känna sig generad - väljer att titta bort.

Titta inte bort. Betrakta noga.


Texten är fredagens inledare i Fria Tidningen. 
Fria prenumererar man på här. Just nu tre provveckor gratis för Fria Tidningen plus en lokaltidning. 

PS!
Du som med automatik tänker kommentera med att politiker som släpper in flyktingar i landet också bör skämmas behöver inte göra det. De flesta som följer bloggen vet att du tycker det, så om du vill kommentera så kommentera gärna innehållet i texten. Tack! 


TILLÄGG 20:13: Här berättar SvD om hur det ser ut på ett av Bert Karlssons anläggningar... 

52 kommentarer:

 1. Dessa kapitalismens företrädare, skulle inte finnas, om de inte hade några, som krattade manegen. Dvs. alla dem, som vill kalla sig för goda liberaler och ändå vill se vinst i välfärden, skolan och i flyktingmottagandet. Nyliberalism. Inte äkta liberalistiska värden. Frihet är frihet inom ramen för allas rätt till frihet. Inget kapitalismens företrädare lever upp till. De tar sig friheter på andras bekostnad.

  För att ha en förmåga att skämmas, krävs det först ett samvete. Inte ett s.k. samvete. Det vi kallar samvete är ett hopkok av känslor, t.ex. fåfänga och vanor. Kapitalismens företrädare har ofta dyra vanor.

  Eller så kan det s.k. samvetet vara fyllt med kristna vidskepelser. Vad hade t.ex. Lewi Pethrus sagt? Löftena de finns kvar? Vad hade han sagt till Ebba B T? Måhända hade han sagt, kasta nu ut månglarna i templet och inte Jonas Sjöstedt.

  Decemberöverenskommelsen var odemokratisk. Det är de flesta överens om. Men gott kan bli till ont och tvärtom. Den gav ändå ett litet svagt hopp, om att få bort vinsterna. Det är tragikomiskt, den farliga "vänsterpolitik" som regeringen säger sig vilja driva, hade förmodligen liberalismens fader stöttat. KD:s grundare också. Men nu kan man förmodligen börja plocka delar ur budgeten tillsammans med SD. Inte svårt att se vilka delar det blir.

  Stora bolag kan fortsätta med att plocka ut vinster, sko sig på flyktingar, sjuka, äldre, barn. Och sanningen är att de är inte bättre än flyktingsmugglarna.

  Inte de andra heller som vill ha vinsterna kvar. Min dräng har också en dräng. Det är därför vi har stora vinstdrivande bolag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Om man tänker själv, inte tittar bort, så kan man se sammanhang. Det är inte samma sak, som att titta i en kristallkula. Eller spekulera och tro.

  Jag har i mitt första inlägg kommenterat innehållet och fortsätter med det! (Enligt mig) Om du inte tycker det Birger Schlaug, så säg ifrån.
  DÖ var orätt! Men den gav motståndare till vinster i välfärden, bl.a. dem som anser att det är fel, att tjäna pengar på flyktingar ett hopp.

  Expressen ska man inte lita på! Man måste tänka själv. Men enligt uppgifter till Expressen, så tvingas regeringen nu till en krisplan. Man måste helt enkelt förbereda sig, för att Alliansen, nu kan bryta upp delar av budgeten med SD redan i höst.

  Vi vet vilka delar de ogillar! Om vi lyssnat. De ogillar att sjuktalen rusar, samt att man vill ta bort stupstocken. Planen är enligt initierade källor, att styra politiken mot mitten, för att kunna göra upp med Allianspartierna. Inte med V alltså om det stämmer.

  Vi vet vad de tycker. De har stora fördomar mot sjuka. Som de tror blir friska på beställning. Det kommer "förmodligen" att kunna gå, att göra upp med C och FP i flyktingfrågan. Vilket är gott och anständigt. Men vi vet att de gillar vinster i välfärden och långtidssjuka. Så vilka riskerar att offras? Flyktingarna?

  Du frågade om det var "flyktingarna?" i ett annat inlägg. Menade du svårt sjuka flyktingar, eller i allmänhet?

  Du talar gott om flyktingar och det är bra! Mest om de som kan fly. "Om" din progressiva solidaritetsskatt inte blir verklighet. (Inget tyder på det. Svaret på det är ditt inlägg idag...) Få skäms. "Om" det inte blir verklighet, inser du då att mycket svårt sjuka och deras anhöriga, inte bara har en känsla av att flyktingar går före "svenskar" Utan att det faktiskt är så?

  Vad gör man åt det? Du vill att människor inte ska känna oro. Men det gör de. Kan du förstå det? Dessa personer är också människor med drömmar om ett bättre liv. Och många riskerar att dö om politikerna sviker dem.

  Svik dem inte du också Birger Schlaug.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Hur det än är så har de framröstade politikerna ett mycket stort ansvar för att det ser ut som det gör. Det är konstaterat att vi idag har många som lockas hit inte bara av skyddsskäl utan ekonomiska. Migrationsverket kan inte kontrollera vilka som kommer in. Vi har flyktingar och EU-migranter med mobiltelefoner och tjocka sedelbuntar bland skyddsbehövande. De barn som kommer hit är till största del unga män som vi ger dessa dyra boenden till. Ja, det kan vara synd om dessa unga vuxna också men de är inte flyktingar från kriget i Syrien utan är här från andra länder för ett bättre liv som ska försörjas av skattebetalarna i många år framöver. Eftersom signalerna från våra politiker till alla i hela världen är att alla får stanna trots avvisningsbeslut så kommer strömmen av människor fortsätta. De enda som kan hindra det är politikerna.

  Det märkliga är att alla goda i Sverige inte reagerar. Om alla på t.ex galan och de som betalade 40 miljoner tog emot två flyktingar var i sitt hemm skulle det hjälpa situationen en del. Det kommer inte att hända då ord inte betyder handling för dessa goda. Har kungen t.ex inte massor med tomma rum på slottet? Henrik Schyffert och Jonas vad har de gjorts förutom pratat. Fotbollslandslagets miljonärer gav tillsammans 250 000. Det är som att jag skulle ge 2:50 till en tiggare, inget att direkt skriva om i Aftonbladet. Jan Helin har inga ensamkommande barn hemma trots stor villa och miljoninkomster i Bromma.

  Styrbord

  SvaraRadera
 4. "De flesta som följer bloggen vet", vad du Birger tycker. Samma trams och tjat i det som skrivs. Kanske dags att fokusera på något som kan höja blicken till sådant som ligger till grund för att vissa kan tjäna pengar på människors lidande och varför människor lider.

  SvaraRadera
 5. Varför ska vi skattebetalare tvingas till kollektiv godhet av våra politiker på bekostnad av våra gamla, skolor, vård, polis osv. Det är just det som sker nu och skatterna ska höjas. Vi vet att det kommer att kosta enorma summor även utan dessa fina flyktingsmugglarna men de höjda skatterna räcker inte till alla. De som bor i Sverige kommer att få det sämre på både det populära kort och lång sikt.

  Tyvärr kommer de goda människorna som är för allas lika värde och har en sund värdegrund inte att bidra med mer än ord. Skriva bloggar och artiklar samt ordna populistiska galor hjälper föga som vi kan se i exemplet Sverige skramlar. Demonstrationer och propaganda från skattefinansierad media kommer att fortsätta men verkligheten kommer snart ikapp och det avtar på "kort och lång sikt". Ta tillfället nu Birger och alla andra goda och gör en insats och ta emot flyktingar i ert hem och betala allt med egna medel, ni har råd. Annars är ni bara hycklare och snack. Tyvärr hyser jag inga förhoppningar om att det skulle ske utan någon annan ska utföra och betala. Klassisk socialism kallas det.

  Styrbord

  SvaraRadera
 6. Bäste Anonym 08:53 - varför läser du då bloggen??? Varför följa det som man anser vara trams och tjat??? Är du korkad eller drogad av lust att följa just den här bloggen? Varför läser du inte bloggar som berättar om vilken frukost boggaren äter och vilka kläder hen köpt?

  För övrigt är den här bloggen väldigt bred, allt från sport och kultur till historia och dagspolitik och naturupplevelser.

  Det här blogginlägget var ju förresten en Inledare i Fria Tidningen.

  SvaraRadera
 7. Styrbord, det är väl just det Birgers förslag igår (Atonbladet och här på bloggen) vill undanröja, att kommunalskatten till skola, vård och omsorg inte tas för att klara asylmottagningen. Det var ju själva vitsen.
  L.

  SvaraRadera
 8. Grrreenline2 (Sara Johansson, Stockholm)lör okt. 10, 09:19:00 fm

  Anonym 08;54: Scrolla ner på bloggen.

  SvaraRadera
 9. Anonym, Det är just det som som du beskriver som är problemet. De välbeställdas syn på andras oro som trams. Jag försökte höja blicken lite. Men det är stört omöjligt.
  Jag gillar det mesta som Birger skriver. Men det finns olika perspektiv på saker. Vi är dåliga på perspektivtänkande. För mig är det självklart att alltid utgå från de allra svagaste dvs. de allra svagaste "svenskarna" och flyktingarna. Och det är helt klart de som nu kommer att offras. Det är alltså dem man borde ha fokuserat på. För de andra klarar sig alltid. Tror de.

  Anonym, nej alla med stora hus kommer inte att öppna sina hem. Och ärligt talat om jag själv hade kunnat det, så vet jag inte om jag gjort det. Hade du?

  Ärliga försök beskrivs ofta som trams på denna blogg. Tyvärr så verkar Schlaug ha, en liten svans av svansviftare efter sig så kallade vänner.. Dessa är de som förstör bloggen. De tänker inte själva. Hoppar in likt "räddande änglar" in men bidrar positivt? Nej. De är en del av problemen och inte lösningen.

  Så höj blicken anonym 08:53:00, om du ens vill försöka vara med om, att bidra till, att lösa detta kaos, som vi själva varit med om att skapa. Ja vi, inte de där andra. Tala om varför människor lider, om du kan och har förmåga. Eller fortsätt med att mästra och förminska andras tappra försök. Skäms tammefan!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Många tjänar mycket pengar när staten har panik. Förutom att folk inte har förmågan att skämmas finns det inget tjänstemannansvar, det sker allt fler affärer med allt mindre kontroll.
  Vad som helst går att hyra ut till vilka summor som helst och toppen är inte nådd på långa vägar.

  Den som kommer att få betala detta är inte Schyffert med sina pizzor med fanta. Han vet hur man gömmer undan skattepengar.
  Den som betalar är den som betalar för allt annat, med andra ord vanliga medborgare med en vanlig lön.

  SvaraRadera
 11. Min tanke i en tanke
  Schyffert har en revisor.Precis som Timbuktu.
  De som inte är artister med revisorer, eller politiker med riksdagslön, eller journalister
  med bara rätt feta löner har börjat tröttna.

  SvaraRadera
 12. Tyvärr kommer flyktingarna användas som mänsklig sköld av dessa finanspsykopater. För en finanskrasch är nära förestående. Sverige står inför en enorm kris - att Dö dog är bara krusningar på ytan. Bokraschen kommer snart och 90-talskrisen kommer framstå som en västanfläkt. Men det är bara en lite större krusning i helheten. IMF, FN, BIS och Citybanken varnar för att en global finanskrasch snart är förestående.
  http://www.blacklistednews.com/Why_Are_The_IMF%2C_The_UN%2C_The_BIS_And_Citibank_All_Warning_That_An_Economic_Crisis_Could_Be_Imminent%3F/46589/0/38/38/Y/M.html

  Men det är bara en större krusning som i sin tur riskerar leda till ett världskrig som kan vara tsunamin som sätter punkt för mänskligheten. För det är vad bankirerna historiskt brukar göra när deras välde hotas - välta bordet och försöka sätta upp spelpjäserna igen. Den som vill läsa hur dessa psykopater tänker kan t.ex läsa Zbigniew Brzezinskis bok "The grand chessboard". Det finns ingen skam i den boken - bara ren psykopati.

  Birger skriver att Adams Smith menade att marknadsekonomin bara kan fungera om de som deltar i den kan känna skam. Sant, men även det kan vidgas - en demokrati kan inte fungera om inte partier och politiker känner skam. Om lögnen är grunden för maktutövandet är det psykopatin som härskar och psykopater saknar skam och frodas i den miljön.

  Vi lever, precis som nobelpristagaren Horold Pinter sa i sitt Nobeltal, i en väldig gobeläng av lögner. Vi lever i en värld där den som ljuger bäst och samtidigt ler när han trampar ner sin broder är den som hamnar på toppen. Att ljuga och bedra är i denna psykopatiserade värld är tecken på att man är en överlevare i det kvasidarwinistiska "sink or swim"-race som nyliberalerna anordnat.

  Att inte känna skam när man ljuger och bedrar är grunden för dagens psykopatihärskande. Eller som John Lennon uttryckte det i "Working class hero":

  There's room at the top they are telling you still
  But first you must learn how to smile as you kill
  If you want to be like the folks on the hill


  Ska vi komma ut ur det här måste vi få politiker och media som inte ljuger såsom de marionetter till finanspsykopaterna de är idag.

  En marknadsekonomi och en demokrati kan bara fungera om den grundar sig på ärlighet. Vi måste våga stå upp mot lögnen och psykopaterna som dikterar lögnerna. Vi måste sluta vara vördnadsfulla mot de som ljuger oss rakt upp i ansiktet.

  Jag vet att många inte gillar mitt språk - men jag försöker i alla fall vara ärlig. Jag tror inte man kan syna psykopatens kort genom att gå in i hans leende och spela det falska trevlighetsspelet. För det är ingen trevlig värld vi lever i - vi ljuger för oss själva om vi tror det.

  SvaraRadera
 13. Lisbeth,

  Om du är tveksam till att öppna ditt hem för de som media och politikerna kallar flyktingar förstår jag. Jag öppnar mitt hem till min familj och mina vänner i första hand men förväntar mig inte att andra ska göra det. Förutom de goda som förespråkar fri invandring och öppna gränser och vill att skattebetalarna ska stå för notan. Vill du betala någon annan att ta emot flyktingar och hur mycket? Var går gränsen för när du ekonomiskt måste säga nej? Du kanska kan låna pengar ett tag tills det blir bättre... Vi borde ha tagit upp volymer i vårt mottagande för länge sedan och nu är det försent. Vi har mer än vi klarar av vad de goda politikerna än säger. Fler är på väg till Sverige som är generöst med bidrag och omvårdnad på påtvingad empati.

  Styrbord

  SvaraRadera
 14. Min tanke i en tanke, Nej den som får betala mest är de allra fattigaste, de svårast sjuka, svenskar som invandrare. De övriga klarar sig alltid. Tror de. Medborgare med vanlig lön kan bidra mer. Annars är de en del av problemet och inte en del av lösningen.

  Håller med dig om Schyffert. Den mannen tror att ett par läsk, en pizza och netflix ska lösa kaoset. Han förstår inte, att för en del är det mycket pengar med c.a. 300 kr i månaden. Det plus en sexig inneboende flykting är hans lösning. "Visserligen på skoj" Och humor är en viktigt. Ser med stor oro på att allt fler människor vill ta flyktingbarn till sina "hjärtan".

  Birgers inlägg talar om att människor inte skäms inför sina handlingar eller Gud. Eller är det endast de som tar ut stora vinster, som inte skäms?
  Vart är vi på väg? Alla ska med sägs det ibland. Skrämmande.

  Många fortsätter att på olika sätt att tjäna pengar på kaoset. Ju mer man tjänar desto större anledning till eftertänksamhet. Det är ingen naturlag att ta ut mycket i lön.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Styrbord, Ja med 40 kvadratmeter så tvekar jag naturligtvis:) Och jag vet inte, om jag hade gjort det även om jag bott större. Så hur kan jag då döma andra? När jag inte vet. Integritet är viktigt. För en del är det lättare att bo med många andra.

  Jag vet att det är fler som är på väg. Enligt media utomlands, så tror många att vi har 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Jag inte minst har varit med om att skapa den myten. De kommer knappast att få stanna om de yppar något kring att de trott det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Lincoln,

  Marknadsekonomin fungerar så som den gör för att du är en del av den. Du konsumerar varor och tjänster av dessa psykopater, du har ett val. Du röstar på de politiker som för den politik du röstar på. Vad är alternativet? Om vi som individer tar vårt ansvar eller inte är det som avgör vilket samhälle vi vill ha. Tyvärr ligger det i människans natur att vara egoistisk så din dröm är en utopi. Det vi kan göra är att så mycket som möjligt ge individen ett ansvar för sig själv och andra och ta bort möjligheten för politiker att detaljstyra våra liv. Sänk skatterna på arbete och låt den riktiga empatin och godheten styra var pengarna ska hamna.

  Styrbord

  SvaraRadera
 17. Gillar (oftast) ditt språk Lincoln! Det kallas klarspråk.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Utbud och efterfrågan. Det är vad det handlar om. Economics 101. Att marknaden skulle skämmas för ockerpriser är otroligt naivt att tro. Det är därför som ett bra fungerande samhället behöver en stark och effektiv offentlig sektor och inte bara aktörer på en oreglerad privat "marknad".

  Men problemet är också att svenska politiker har infört en invandringspolitik där alla fattiga ungdommar i världen som på illegalt sätt lyckas ta sig till Sverige belönas med tillgång till det svenska bidragssystemet och svensk standard. Detta håller enbart så länge en liten, liten del av världens fattiga barn och ungdommar lyckas ta sig till Sverige.

  Enligt GT/Expressen så kostar de ensamkommande ungdomarna skattebetalarna 2000-7000 kr PER DYGN i Göteborg. Kommunen betalar från 1200 till över 2000 kronor PER DYGN OCH PERSON bara för lägenheter.

  12000 ensamkommande till Sverige i år kostar skattebetalarna 8 miljarder kr per år dvs 0.7 miljoner per person. Samtidigt finns det 66 miljoner barn runt om i världen som går i skolan hungriga enligt FN organet the World Food Program (WFP).

  Enligt WFP skulle det kosta 27 miljarder kronor årligen att ge dessa barn mat i deras hemländer. Detta kan jämföras med att de direkta kostnaderna för invandringen i regeringens budget är 42 miljarder kronor. Så svenska skattebetalare skulle kunna mätta alla hungriga barn i världen och få pengar över.

  Eller så skulle man kunna följa socialdemokraternas och miljöpartiets model och importera alla hungriga barn till Sverige och låta kommunerna och privata vårdföretag ta hand om dem. Då skulle det kosta 44000 miljarder kronor att mätta de här barnen dvs en kostnad av 10 miljoner kronor för varje svensk skattebetalare.

  FN organisationen UNHCR hand om 13 miljoner flyktingar till en kostnad av 7 miljarder dollar eller 59 miljarder kronor per år. Det vill säga Svenska skattebetalare betalar 150 gånger mer för att ta hand om en flykting än UNHCR.

  Om Sverige bad UNHCR att inrätta flyktingläger i Sverige skulle Sverige ha råd att ta imot miljoner flyktingar från ISIS fruktansvärda islamska terror i Syrien. Men Sveriges godhetsapostlar vill att alla flyktingar ska inte bara ha skydd utan också full tillgång till det svenska välfärdssystemet och permanent uppehållstillstånd. Det vill säga flyktingar ska inte bara ges skydd utan också automatiskt få permanent bosättning i Sverige och tillgång till det svenska bidragssystemet.

  Resultatet av denna politik är inte bara att Sverige tar hand om mycket, mycket färre flyktingar än vad vi kan göra utan också att dragkraften av ett nytt liv i det Svenska välfärdssamhället gör att de förmögnaste flyktingarna riskerar livet för att komma hit. Det är en politik som dödar flyktingar, som ruinerar Sverige och som enbart hjälper ett fåtal av de flyktingar som vi borde hjälpa.


  https://www.wfp.org/hunger/stats

  http://www.unhcr.org/pages/49c3646c14.html

  SvaraRadera
 19. Det ligger inte alls i människans natur att vara egoistiska. Jo om man jämför människor med djur kan man tro det. Vi kan här och nu, alla välja att plocka fram det bästa i oss själva. Det bästa i var och en skiljer sig på en glidande skala. Alla vill egentligen göra rätt. Även en massmördare vill det och tror att hen gör rätt. Eller Schyffert med sin läsk, pizzor, och netflix.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Lisbeth,

  Du tänker nog som alla andra men hur ska det bli ett hållbart samhälle om någon annan eller någon annans pengar alltid ska finnas till hands. 40 kvadrat fungerar med minst fyra våningssängar, det är viljan som står i vägen. Du kanske inte tycker det är hållbart på "längre sikt". Det tycker vår regering.

  Vårt samhälle som är byggt på värderingar från 60- och 70-talet faller i bitar. Skatteuttaget kommer inte i närheten av utgifterna längre. Bankerna skapar nya pengar med politikernas och Riksbankens välsignelse, 30 miljarder i månaden men vi har ingen inflation. Ingen vågar säga det men allt är utom kontroll.

  Styrbord

  SvaraRadera
 21. Lisbeth,

  Vad bra! Jonas Sjöstedt säger med tårar i ögonen att de ensamma barnen knackar på vår dörr. Vad har du för skäl att inte sätta upp de fyra våningssängarna på dina 40 kvadrat?

  Att någon tycker att vederbörande är rätt har inget med egoism att göra. Däremot att inte ta emot flyktingar när man är för det är egoistiskt då man förväntar sig att någon annans i sann socialistisk anda ska göra det. Säga en sak men göra annat är också hyckleri.

  Styrbord

  SvaraRadera
 22. @Lisbeth
  Tack!

  @Anonym

  Nä, vi är inte egoistiska psykopater av naturen. Tyvärr har normaliseringen av psykopatin nått så långt att vi glömt att vi är sociala varelser.

  Du har tyvärr totalt fallit in i de lögner som beskriver dagens ekonomiska system.

  Motorn i dagens ekonomi är ständigt ökande priser på bostäder. Prisbildningen där bestäms inte alls av efterfrågan (köpare) och utbud (säljare) - det är mellanhanden bankens som sätter prise. Låt oss kolla hur det fungerar i verkligheten bakom bankernas lögner:

  Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan ”låna ut” sina egna skulder till kundkonton som de hittar på i "låneögonblicket"

  Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
  1) en säljare (tillgångssidan)
  2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
  och
  3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting

  Det är ingen marknad, det är skuldslavsauktioner där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken, som sätter priset på skuldslavens kommande slaveri åt banken.

  Bankerna marknadsför bostadsinflationen, som är en följd av denna upptrissning, såsom ”värdeökningar”. På så sätt får de människor att tro att alla kan bli rika bara de skuldsätter sig maximalt och går in i pyramidspelet och spekulerar. Sist ut blir svarte Petter.


  När köparen ovan som vann skuldslavsauktionen "lånar" av banken är det, som sagt, helt baserat på lögner. Vi tar det konkret med:

  Bankpersonalen säger till den sk "låntagaren":
  -"De 4 miljoner kronor som du lånat finns nu överfört till ditt konto"

  Bankpersonalen har då uttryckt minst tre lögner (bankpersonalen ljuger säker inte medvetet - han/hon tror säkert på det själv).

  Lögn 1) Det kan inte finnas några kronor överhuvudtaget på kontot då kontot bara kan innehålla bankens skuld till kontoinnehavaren

  Lögn 2)Ingenting har blivit "överfört" på kontot - bankpersonal hittade på summan i samma stund som det sk "lånet" togs (samma här - bankpersonalen tror säkert att kontoinnehållet flyttats och att banken lånat in summan av någon insättare - han/hon ljuger inte medvetet)

  Lögn 3)Banken har inget lånat ut överhuvudtaget. Bankens konto är, som sagt, alltid bankens skuld. Jag kan inte påstå att jag "lånar ut" något om jag "lånar ut" min elräkning - jag har inget avvarat av värde då -samma logik gäller bankerna

  Vilket leder oss till ekonomiprofessor Hyman Minskys ord:
  “Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money"

  Ovan har absolut ingenting med marknadsekonomi att göra. Det bygger på att psykopater tillåts ljuga helt fritt och att de, precis som Birger skriver, inte har den minsta tillstymmelse till skamkänsla.

  SvaraRadera
 23. Vinstdrivna företag hör inte hemma i det offentliga och asylsökanden utan asylskäl hör inte hemma i asylkön. Punkt. Vi måste ha ordning och reda åt båda håll. Är så förbannat trött på de agendadrivna som konstant kritiserar och fördömer ensidigt.

  SvaraRadera
 24. Lincoln,

  Banken tvingar inte en individ att köpa ett dyrare boende än de har. Du har ett ansvar att rösta på ett parti som står för de frågor du vill driva, alternativt starta ett eget. Det är så det fungerar i Sverige.

  Jag håller med om det du i övrigt säger om bankerna men du kan inte ignorera individens ansvar. Det är fortfarande individer i form av en majoritet som vill ha det så. Förmodligen i brist på kunskap och en inte så kritisk skattefinansierad public service och media.

  Lincoln, vad gör du för att förändra det på demokratisk väg? Allt annat blir bara gnäll och luft i inlägg på Internet.

  Styrbord

  SvaraRadera
 25. Styrbord, Jonas Sjöstedt har inte deltagit i överenskommelsen med MP och M. Det tycker jag man bör säga till hans försvar. Oavsett vad man anser om honom eller V:s politik.

  Ett starkt skäl är att jag har en svårt sjuk infektionskänslig nära släkting, som jag ska gå till nu.
  Och eftersom man bör ta hand om sina närmaste först, så öppnar jag inte mitt hem för flyktingar. Och knappt ens för några andra, med snoriga näsor. Fast jag säger ärligt, jag vet inte hur jag handlat, om det varit annorlunda. Och varför ska jag då döma andra. Tre fingrar pekar ju då tillbaka på mig själv. Tittar "alltid" efter om tre fingrar pekar tillbaka.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. @styvbord

  Det är lite svårt att bo i skogen i kallt land som Sverige. Och om nästintill alla bostäder ingår i bankernas skuldslavsauktioner så har jag svårt att se att det finns så mycket "val".

  Lite skoj att du har så lite att säga om de lögner som ligger till grund för prisbildningen på bostäder - för du kan ju inte på något sätt påstås att de skuldslavsauktioener som bankerna anordnar baseras på annat än lögner och bedrägerier.

  Det är alltid lögnaren och bedragaren som bär bär ansvaret för bedrägeriet. Att såsom du, skydda förövarna, genom att lägga skulden på de som blivit blåsta är bara att försöka skuldförskjuta skammen till offren. De som deltagit och blivit blåsta i pyramidspelet kring bostäder och trott på bankernas lögner om eviga prisuppgångar ska inte belastas för att de blivit blåsta.

  Vad jag gör? Jag försöker säga sanningen i motvinden av alla som, såsom du, försvarar lögnen. Du har ju ganska stort stöd av den kör av samstämmig kör av media och politiker som försöker ge "individen" skulden och totalt vänder bort blicken när det gäller bankernas skuld och skam.

  Vad gör du själv för att riva den gobeläng av lögner som vi lever i enligt Nobelpristagaren Harold Pinter? Mer än att vara anonym och att du hjälper bankerna att lägga skulden och skammen på "individen"?

  SvaraRadera
 27. Hur naiv måste man vara för att tro att asylkaoset skulle ha fortsatt om det inte fanns någon någonstans som tjänade grova pengar på spektaklet?
  Hur naiv måste man vara för att tro på alla de innehållslösa floskler som de inblandade sprutat ur sig de senaste åren med reklambyråernas hjälp?

  Valboskapen

  SvaraRadera
 28. Hela Sverige skramlar, med professor Hans Rosling. Alla jublade åt hans budskap. På twitter skrev känd aftonbladetjournalist att Hans Rosling var kung eller nått liknande.

  Men vad var det för budskap han förde fram? På publicistklubben säger Hans Rosling ”det jag säger är precis som sverigedemokraterna säger”.

  https://www.youtube.com/watch?t=7459&v=efzZof2SBho
  Nämner det flera gånger men bl a två timmar in (2.00-2.05)

  Joel

  SvaraRadera
 29. Menar Birger Schlaug att ingen har ett politikst ansvar för att Bert Karlsson och Henrik Borelius mfl tjänar miljarder på svenska skattebatalare?
  Och att Karlsson och Borelius har att stå inför sin Gud och ta det moraliska ansvaret?
  Allt medan Löfven,Fridolin,Romson och Reinfeldt går fria eftersom de bara menade väl?
  Gud har varit med ett tag.Han kan skilja agnarna från vetet.Och äpplen från päron.
  Den som är utan synd skola kasta första stenen.
  Birger Schlaug ska akta sig för att slänga sten precis som många andra..

  SvaraRadera
 30. @anonym
  Jo, politiker bär ett ansvar för att de överhuvudtaget behövs ta ut en skatt. Enligt Maastricht artikel 104(1) får inte staten skapa pengar för att finansiera sig. Staten och kommunerna är enligt Maastricht tvungna att ”låna” bankernas påhitt precis på samma sätt som boskuldslavarna som jag beskrev ovan.

  Hade vi ärliga politiker med lite skam i kroppen skulle de erkänna att vi alla är skuldslavar till bankerna, om inte annat så genom skatten.

  Men givetvis är det förövarna av denna parasitism som ska skämmas mest - bankerna som skattar oss alla genom att sätta staten och kommunerna i påhittad skuld.

  Visst, de flesta politiker kan nog, precis såsom bankpersonalen jag beskrev i kommentaren ovan, komma undan med att de faktiskt tror att banken lånar ut något. Men politikerna i toppen, såsom Borg, Göran Persson, Reinfeldt och troligen t.o.m några i SD kan inte gömma sig bakom att de inte förstår hur det fungerar.

  Bankerna har satt hela världen i påhittad skuld och nu rasar hela parasitbygget då det inte fler att suga ut genom ökad skuldsättning. Flyktingar och invandrare får då agera mänsklig sköld och bära skulden och skammen som finansparasiterna (samt politiker och media) borde bära.

  Folk tror att vi behöver skatter för att finansiera välfärden. Men det är inte alls vad skatterna går till - de går till att mata finansparasiterna som skuldsatt stater och kommuner med påhittad skuld. Om staten skapade skuldfria pengar och spenderade ut skulle endast en liten skatt behövas för att reglera penningmängden. Ingen skatt skulle behövas tas ut för att finansiera matandet av finansiella parasiter.

  Om man har ovan klart för sig är det enkelt att förstå att flyktingarna och invandrarna är satta till att bli syndabockar. Finansparasiterna känner ingen skam när de omdirigerar skuld och skam - för dem är ju psykopati en religion.

  SvaraRadera
 31. Lincoln,

  Det verkar som grundproblemet är de du kallar finansparasiterna. Din sanning verka dock delas av få då inget parti har din fråga om skuldfria pengar i sitt partiprogram. Du kanske inte uppfattade att jag delar din uppfattning om bankernas monopol på skapandet av skuld i tidigare inlägg.

  Argumentet att det är svårt håller inte. Det du kallar "val" är ett verkligt val. Tyvärr lever inte du som du lär som de allra flesta sanningssägare utan skyller på t.ex finansparasiterna och andra onda väsen. I din tes om bedragna bolånekunder underskattar du människors intelligens om du tror att de inte kan läsa avtalen. Det är nog mer att de skiter i vad det står och kör på som alla andra. Alltså indivdens ansvar att välja följa ett flockbetende.

  Att du säger din sanning på Internet påverkar få politiker att ändra sig och garanterat inga finansparasiter. Däremot är det bra att det diskuteras på t.ex denna blogg.

  Styrbord

  SvaraRadera
 32. @Styrbord

  Vad är du konkret påstår är felaktigt i min beskrivning? Jag kan styrka att bankerna hittar på kontopåhittet när de "lånar ut" till konton med Bank of England, Riksbanken, BIS etc etc. Det är mao inte fråga om en "uppfattning" det är styrkta fakta.

  Som Birger brukar skriva är det ytterst få politiker som fattar hur det fungerar.

  Bra att du skriver "bankernas skapande av skuld" - för det är precis det enda bankerna kan göra - skapa skuld som de "lånar ut"- ALDRIG pengar.

  Hur många tror du vet om att bankerna inte lånar ut några pengar utan bara hittar på kontopåhittet. T.om de flesta ekonomer tror på sagan om "Fractional Reserve Banking" där bankerna påstås låna ut insatta pengar. Enligt ekonomiprofessorerna Steve Keen och Richard Werner lär 99% av alla textböcker som ekonomer läser ut den sagan. Även Bank of England har bekräftat att det är en saga.

  Om ekonomerna nu är så totalt hjärntvättade varför skulle då vanligt folk tro annat? Så, nä, jag "underskattar" inte folks intelligens. Folk är godtrogna och tror på de lögner de blir tillsagda att tro på. Och folk tror på ekonomer och "experter" som blivit hjärntvättade till att tro på sagor.

  Jo, jag tycker skuldslaveri är av ondo - men tydligen inte du. Men du kanske kan förklara logiskt varför du tycker skuldslaveri är något gott och varför du försöker minimera dess negativa följder genom att svamla om "onda väsen" och allt du nu bladdrar om.

  Och varför är du så mån om att lägga skulden på de som blivit indragna och lurade in i bankernas pyramidspel kring bostadsmarknaden istället för att lägga skulden på de som byggt det? Kan det vara så att du själv tjänar på pyramidspelsbyggandet? Du kanske är t.ex en mäklare? Bara undrar.

  SvaraRadera
 33. Hahaha det går inte att lita på KD säger regeringen....

  "Ministern öppnar för att dumpa V" - Biträdande finansminister Per Bolund (MP)

  "Regeringen skyndar på avvisningar av asylsökande som fått avslag" - justitie- och migrationsministerMorgan Johansson (S)

  http://www.svd.se/ministern-oppnar-for-att-dumpa-v

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6275905

  Nu har allt KD och moderaterna ställt till det!

  SvaraRadera
 34. Heja Lincoln, måste säga att jag beundrar din ihärdighet och envishet i frågan om bankernas funktion. Jag förstår inte vad det är för fel på debatten idag - varför tycks ingen duktig journalist villig att vända på de verkligt intressanta stenarna? Varför så lite debatt om det mest grundläggande? Allt fokus ligger på dagens bilbomber, dagens twitter-flöde, dagens bild... Inte heller från akademiskt håll verkar det så annorlunda, man kunde ju annars tänka sig att akademin borde ha som uppgift att bidra med lite helikopterperspektiv och överblick, men icke. Åsa Romsons bottenfärg debatteras mer än bankernas funktion och roll i samhället. Något är fel på "demokratin".

  SvaraRadera
 35. "Så höj blicken anonym 08:53:00, om du ens vill försöka vara med om, att bidra till, att lösa detta kaos, som vi själva varit med om att skapa. Ja vi, inte de där andra. Tala om varför människor lider, om du kan och har förmåga. Eller fortsätt med att mästra och förminska andras tappra försök. Skäms tammefan!

  Lisbeth
  lör okt. 10, 09:20:00 fm"

  Du Lisbeth som komenterar så gott som allt, svänger dig med perspektivtänkande och andra ord - förstår du verkligen innebörden av det du vill ge sken av - du dömer och talar minsann om hur det är, du borde "skämmas tammefan." Det Birger skriver säger ingenting om grundproblemet till att tjäna pengar på människors lidande.

  Läs styrbords inlägg: "Styrbord
  lör okt. 10, 09:03:00 fm" så kanske du får en hint om vad perspektivtänkande innebär. "Skäms tammefan."

  SvaraRadera
 36. Jaha, om då DÖ skrotats & alliansens mål är aktivt (sd)-samarbete framöver vid valvinster (man har ju förberett detta genom politisk omvandling), vad ska då "vänster-gänget" med sina fina gröna liberaler hitta på? Om inte politiken i en "viss fråga" helt läggs om lär det väl bli evig opposition, med tanke på oppositionens nyordning? Tänk så gröna liberalers extrema hjärtefrågor kan "ställa till det"..

  SvaraRadera
 37. Jonte
  "varför tycks ingen duktig journalist villig att vända på de verkligt intressanta stenarna?"
  Vad mer exakt får dig att tro att det finns duktiga journalister?
  Vad mer exakt får dig att tro att de skulle vilja vända på stenar?
  Journalister lever sina rödgröna liv i Södermalmsbubblan.
  För sin utkomst är de beroende av makten,som i sin tur är beroende av journalisterna för sitt väljarstöd.Tillsammans skapar man åsiktskorridoren som reglerar medborgarnas tillgång till information.Forskarna lever på samma premisser.En symbios som har till uppgift att styra med agenda-journalistik.
  Eller agenda-vetenskap.
  Kolla tex Roslings uppgång och fall.Karln hade ju inte vett att knipa om de underliggande sanningarna.
  Eller för den delen Janne Josefsson som tror att journalistik ska vara konsekvensneutral.
  Våra liv regleras med en åsiktskorridor utifrån en gemensam värdegrund.
  Somliga kallar det demokratur.

  SvaraRadera
 38. Anonym 03:16:00 Ja, jag har kommenterat och kommenterar just nu så gott som allt. Instämmer helt! Helt riktigt! Har en klen vilja i det fallet och har svårt att sluta upp med det. Är jag ensam om det? Nja knappast.

  Jag skriver, trots att mina inlägg, ständigt missuppfattas, trots många kommatecken, på fel ställen dessutom.

  Anser inte, att man bör dra alla, över en kam. Det finns säkert de, som är mer goda än "onda" och som både skriver på bloggar och bidrar, med mer än ord.

  Ang. perspektivtänkande, så tror jag inte vi klarar av det, inte "styrbord" heller.. För mig innebär det elittänkande. Däremot så kan vi försöka se på världen ur olika perspektiv och gör det också. Vi utgår främst från våra egna upplevelser. På gott och ont. Den friske utgår främst från sina. Den sjuke från sina osv.

  Det Birger skriver om i de senaste inläggen, upplever jag som att han skriver om, att lösa akuta problem med tillfälliga lösningar. Och jag önskar att det gick. Jag önskar att han kunde påverka mer, än att skriva om det för att försöka påverka andra. t.ex. de två språkrören.

  Jag tycker inte heller, att det är de vanliga som är dem som ska lösa fattigdomsproblemen. Men de som kan och har råd, kan tillfälligt göra en god insats, för att minska allt kaos. För bankerna kommer inte att göra det. Det finns inget som säger, att en progressiv solidaritetsskatt för de som har råd behöver vara permanent.

  Men jag inser ju samtidigt att det kommer inte att bli en sådan skatt. För de flesta "vanliga" vill inte bidra på det viset. Det är lättare för en del att tycka att alla ska bidra i detta läge t.ex. på det sätt som Schyffert säger. Men alla kan inte det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 39. Dagens FRÅGA: Betyder Mänskosyn ngt. för Politiskt vägval?
  Mänskosynens grund för vänsterpartierna: " Vi. Oss. ALLA. "
  Mänskosynens grund för Högeralliansen: " JAG! MIG! MITT!"

  SvaraRadera
 40. Lincoln,

  Lugn. Jag är på din sida vad gäller bankerna och deras skuldskapande. Sedan skiljer det en del då du vill skylla på bankparasiterna som du kallar dem. Vilka är det? Hon som jobbar som handläggare, aktieägaren, styrelseordföranden... Eller är det din framröstade politiker som ska hantera det?

  Informationen finns tillgänglig för de allra flesta men de väljer att fortsätta då de inte är beredda att ta konsekvenserna.som att sluta låna och sluta konsumera. Vad förespråkar du för alternativ till bankerna och lån och hur realistiskt är det. Är företagaren en skuldslav som lånar till fler maskiner och skapar välfärd och arbete? Är utvecklingslandet en skuldslav som lånar till jordbruk?

  Det kommer inte att finnas alternativ till banker förrän vi har en total kollaps och det är väl den du väntar på. Sedan kan du få beskriva hur skuldfria pengar ska hanteras. Vem ska hjälpa dig då, en politiker... sedan börjar vi om igen. Så har det sett ut i alla tider men nu kommer det att tyvärr bli kaos utan like då vi är så många och sammanflätade ekonomiskt.

  Du beskriver problem som bara kan lösas politiskt och med modiga och kloka ledare. Du har reellt val vart fjärde år. Som jag skrev förut är det försent. Läs historia så märker du snart att det har hänt förut men inte i denna skala. Det är människans natur och allt ansvar ligger hos individen

  Styrbord

  SvaraRadera
 41. Neoliberal Agendalör okt. 10, 06:41:00 em

  "På ett överbelagt boende i Solna tar bolaget Attendo i snitt ut 1 940 kronor per dygn och barn. Fyra barn som flytt genom Europa i varje rum. Åttatusen kronor per rum. Per dag. Det motsvarar 2, 8 miljoner per år. För ett rum.Hela Sverige skramlar, med artistgalan på Globen, samlade in 43 miljoner. Det räcker till 15 rum. I ett år. Om Attendo får bestämma."

  Du (och alla andra i Sverige) kan upplåta rum för en lägre kostnad.

  Om ni inte gör det, så är det Attendo som gör mest för flyktingarna.

  SvaraRadera
 42. @Jonte
  Tack!

  @Styvbord

  Vem lånar vad? Vad är det bankerna lånar ut?

  Om individen har ett ansvar måste vi sluta ljuga. Du påstår att informationen finns där och att folk har ett ansvar att ta den till sig. Jo, den finns där men då är det ju bra om du själv tar den till dig istället för att lägga ansvaret på de skuldslavar bankerna anskaffat när de byggt pyramidspel.

  För det finns ju bara två tolkningar till att du påstår att bankerna "lånar ut" pengar:

  1) Du har inte själv tagit till dig informationen som du försöker skuldbelägga andra för att de inte tagit till sig

  eller

  2) Du ljuger medvetet

  I vilket av ovan fall fall bör du skämmas,vilket är temat i Birgers blogg och jag får tacka dig för att du så klart demonstrerar vad han skriver - den totala bristen på skamkänsla.

  Vilka det är som parasiterar? Ja, du har en liten klick primärparasiter i form av Wallenberg etc. Sedan har du en drös sekundärparasiter i form av t.ex mäklare som säkerligen inte har en aning om vad primärparasitens sysslar med. Till sekundärparasiterna hör även politiker som medvetet eller omedvetet stödjer systemet. En annan grupp sekundärparasiter är spekulerare, t.ex börsspekulanter som livnär på att försöka lista ut var nästa bubbla som bankerna blåser upp ska inträffa (de flesta av dessa fattar säkert inte heller vad primärparasiterna håller på med).

  Hur skuldfria pengar ska hanteras?

  1) Nationalisera bankerna och se till att konton hos banken kan innehålla pengar, dvs kronor. Detta genom göra om alla konton till konton på Riksbanken som är de enda kontona som kan innehålla pengar, dvs kronor

  2) Ha skuldavskrivningar och befria skuldslavarna.

  3) Ha direkt konfiskation eller alternativt extremt hög skatt på de parasiter som fått sin egendom genom de sugit ut alla genom skuldslaveri och bedrägeriet

  4) Se till att staten spenderar ut pengar för att finansiera sin verksamhet (se min tidigare kommentar) - vi skulle då kunna minimera skatten till ett minimum.

  5) Ska bankerna privatiseras igen ska de syssla med det textböckerna i ekonomi säger att de gör - vara en förmedlare mellan de som lånar ut och de som vill låna.

  Kan du få fram ett parti som står för det här röstar jag mer än gladligen på det partiet.

  För att nå dit måste vi sluta vara en del av lögnen - även du - det är DITT ansvar! Media måste sluta ljuga också. Här är en intressant och tankeväckande sketch:
  https://youtu.be/P979HaI5qlk?list=PLa4Abh7SvdKvKp4ed91WfLEZApVU-n0rI

  SvaraRadera
 43. Det blev fel video där. Här är den rätta:
  https://youtu.be/P979HaI5qlk?list=PLa4Abh7SvdKvKp4ed91WfLEZApVU-n0rI

  SvaraRadera
 44. Lincoln,

  Jag skuldbelägger ingen och behöver inte att känna skam för att jag vill diskutera. Du vägrar erkänna att individen har ett ansvar. Vem har det då, parasiterna men inte de miljoner skuldslavar som blir lurade varje dag trots att de förhoppningsvis har läst avtalet och accepterat villkoren.

  1. Hur många kronor ska det finnas och vem bestämmer det? Vem bestämmer värdet av den kronan mot en annan krona någonstans i världen? Vi komet inte att ekonomiskt att kunna hjälpa t.ex flyktingar i Syrien på plats. Med vilken valuta ska det i så fall ske?

  2. När skulderna är avskrivna. Hur många kronor ska de då ha av de skuldfria kronorna, noll?

  3. Vem bestämmer vad som ska konfiskeras och vad ska de konfiskera då det inte ska finnas skuldkronor i din värld? Det kallas kommunism och det är kanske din politiska hemvist.

  4. Vilka pengar? Ska de bara uppstå ur intet igen?

  5. Ska du låna ut de skuldfria pengarna som bara bör finnas i begränsad mängd med din teori. Det kan inte finnas en ränta då det inte ska tillverkas skuldkronor. Valutan kan bara baseras på en limiterad tillgång annars förespråkar ju det som redan finns.

  Ditt parti finns inte för att det är en utopisk dröm och tar oss tillbaka till stenålderns bytesekonomi. Du får gärna starta partiet och skriva ett partiprogram.

  Jag är för avskaffandet av bankerna och att vi kan deponera vår fiktiva valuta som inte är pengar på Riksbanken.

  Ja, det är mitt ansvar som individ som du påpékar och med det erkänner att individen har ansvaret. Jag har inga lån. Har du?

  Styrbord  SvaraRadera
 45. Neoliberal Agenda
  vi vill hellre prata om strukturer och lägga skulden på kapitalisterna.
  Det är enklast så.
  Vi känner oss godast då.

  SvaraRadera
 46. @Styvnord

  Var har jag skrivit att individen inte har ett ansvar? Däremot är inte offret skyldig till brottet som brottslingen begår - vilket du hävdar.

  Men du diskuterar inte - du ljuger när du påstår att banken lånar ut pengar - banken lånar inte ut pengar. Du borde skämmas för att du ljuger.

  Banken påstår sig låna ut pengar till kontot och kontot kan inga pengar innehålla. Det är även vad bankpersonalen tror. Jag tror knappast bankpersonalen berättat och säger som det är:

  -"Vi lånar inte ut pengar men vi kan "låna ut" bankens egna skulder till ditt konto. Jag kan hitta på dem nu"

  Att du påstår att folk ska veta det inte ens ekonomer vet är fånigt i kvadrat.Du påstår att en skuldslav ska veta att den fractional reserve banking-myt som 99% av alla ekonomer blivit indoktrinerade till att tro är sann i verkligheten är en lögn. Du vill inte erkänna bankernas bedrägeri på någon punkt eller se att de har en skuld i att de skuldbelagt allt genom att "låna ut" intet.

  Du har ett ansvar att läsa det jag skriver om du nu vill låtsas diskutera. Bankerna ska förstatligas och kontona bli riksbankskonton - dvs de blir kronor då det enda stället kronor, dvs pengar kan existera på är på riksbankskontona. LÄS!

  Din första punkt är så totalt obegriplig att det mesta inte går att svara på - du har ett ansvar att veta vad du frågar om. Och vet du, mot förmodan, ad du frågar så har du ett ansvar att skriva begripliga frågor. Vad betyder " Vem bestämmer värdet av den kronan mot en annan krona någonstans i världen?" Total nattmössa på dig där.

  Svaret på vem som ska bestämma hur många kronor som ska finnas svarade jag på i förra kommentaren med - staten ska bestämma under maximalt demokratiska former.

  Hur parasiterna ska beskattas kan demokratiskt bestämmas det med.

  Det finns inget som heter "skuldkronor" - det finns bara kronor. Bankerna skulder - dvs ditt och mitt kontoinnehav- är inte kronor. Varför fortsätter du ljuga?

  Jag skrev att staten ska SPENDERA UT pengarna inte låna ut dem - LÄS!

  Pengar uppstår alltid ur intet genom en social överenskommelse. Annars är det fråga om byteshandel - pengar har inget eget värde.

  Det vi har nu är byteshandel. Vi byter bankernas skulder mellan våra konton . vi betalar inte varandra med pengar då bankernas konton omöjligt kan innehålla pengar. Du får mer av din banks skulder på ditt konto om jag betalar dig genom kontosystemet - jag får mindre innehav av min banks skulder på mitt konto - vi betalar ALDRIG varandra genom kontosystemet med pengar. Vi använder bankernas skulder som bytesmedel i en byteshandel mellan varandras konto där bankerna agerar mellanhänder.

  Skuldfria pengar (som är de enda pengarna som finns) har används många gånger med stor framgång. Lincoln skapade t.ex greenbacks och finansierade inbördeskriget med dem - därav nicket jag använder. Du är totalt historielös förutom att du ljuger snabbare än du hinner läsa.

  Nä, jag har inte lån och bankerna lånar inget ut - som sagt, när ska du sluta ljuga?

  Du borde skämmas för att du är en lögnare och en hycklare. Men som sagt, tack för att du så eftertryckligt visar just Birger skriver -en marknadsekonomi kan inte fungera när deltagarna inte känner skam för att de ljuger.

  SvaraRadera
 47. Lingon

  Du verkar vara en ganska aggressiv människa som gillar att gnälla och kalla alla som inte håller med dig fför lögnare och andra tillmälen. Det är kanska därför ingen tar dig på allvar. Din dröm om att vi samtidigt i hela världen ska gå till en av guld backad valuta är utopisk. Om inte alla gör det så fungerar det inte.

  Jag säger flera gånger att jag håller med dig om beskrivningen av bankernas utlåning av skulder men i din febriga iver missar du det.

  Det jag inte håller med om är dina åsikter om t.ex konfiskation och kommunistiska idéer. Jag har inga svar på hur vi ska lösa det då min intelligens inte kommer närheten av din... Som sagt starta ett parti som har dina frågor på agendan och övertyga världen om att du har lösningen på världens ekonomiska problem. Du förstår nog själv att det partiet får väldigt svårt, så svaret har du där. Du tror inte ens själv på det du säger, hur ska andra göra det. Du är en typisk gnällspik och drömmare som vill att "någon" annan ska göra något. Det sorgliga är att det inte finns ett demokratiskt parti för dig att rösta på.

  Styrbord


  SvaraRadera
 48. Styrbord,

  Lincoln har aldrig påstått att han vill ha en guldbackad valuta. Du kan omöjligt ha läst vad han har skrivit om du tror det. Eftersom du bevisligen inte har en aning om vad du bråkar om måste iallafall jag dra slutsatsen att du enbart är ute efter att bråka. Om något du uppenbarligen inte har en aning om dessutom.

  (Det spelar ingen roll om alla går över till guldbackad valuta samtidigt som du påstår måste till, det kommer ändå inte fungera. Ingen kommer att skicka guld till varandra vid handel, systemet kommer därför kräva någon form av clearingsystem och är därför bara marginellt annorlunda mot vad vi har idag.)

  SvaraRadera
 49. Det grundläggande problemet är just det Lincoln påpekar men varken media eller etablerade partier utmanar detta skuldslaverisystem.

  Att tro att något parti som skyller alla problem på minoriteter kommer att göra någon skillnad, är väl en tacksam distraktion för många bankparasiter och flyktingspekulerare, men det kommer knappast ändra något.

  SvaraRadera
 50. Jag ber om ursäkt att jag delvis missuppfattat Lincol och att jag inte förstått allt. Ska läsa hans blogg noggrant.

  Som jag skrev så är jag helt med på Lincolns syn på bankerna av det lilla jag förstår av det hittills. Problemet är att det inte finns någon eller något parti som tar upp frågan i sitt program och därmed finns inte frågan i den svenska poltiken. Vi förstår nog alla att det inte kommer att ske om inte Lincoln uppfyller hålrummet med ett nytt parti. Allt annat är ju bara snack alternativtet är att börja som en del haverister att kasta sten på bankernas fönster. Vad tänker ni? Att börja med konfiskera egendom och eventuella pengar låter radikalt och farligt för mig.

  Hur realistiska är då Lincolns idéer och hur är de tänkta att realiseras? Jag ger verböranden noll procents chans då ett parti I riksdagen aldrig kommer att ta upp frågan. Tror Lincoln gillar att bråka bara.

  Det finns inget parti i riksdagen vad jag vet som skyller alla problem på minoriteter. Får försöka hitta någon källa på det eller så är du bara ute efter att bråka... Och bankparasiterna vet jag inte vilka de är, ska läsa bloggen. Med flyktingspekulanterna antar jag att du menar regeringen som spekulerar med Sveriges framtid. Hoppas det slutar väl och att den kommande solidaritetsskatten löser en del knutar. Mer skuld att spekulera med men det kanske passar då.

  SvaraRadera
 51. Den västerländska nyliberalismen är mer än kapitalism. Den är tradition och kultur, inte given, bland andra. Dvs. den har sin specifika moral med icke givna eller universella förståelser, tex. av vad en främling är. I andra traditioner är det den mottagandes, inte den okändas, identitet som prövas när de möts och den okända söker skydd. Att vara (ännu) okänd innebär inte säkerhetsrisk eller hot. Särskilt inte på basis av ursprung, identitet. Vem någon är, är viktigt bara när det gäller mottagaren. Är värden värdig och bär upp samhällets etiska ideal? En sån moral återfinns inom islam, judendom och i kristna traditioner som förhåller sig kritiska till västerländsk rationalism. Och en kan hitta den i rysk kritik, översatt i tex klassisk litteratur, eller läsa om i några av Elena Namlis böcker.
  Annelie

  SvaraRadera
 52. Ett litet tips:
  http://www.exponerat.net/kriminelle-asylbaronen-jan-emanuel-s-startar-fyra-nya-hem-for-psykiskt-sjuka-kolonisatorer/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.