fredag 9 oktober 2015

Vem skall finansiera kostnaden för asylsökande?


http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article21547733.ab

Kommun- och landstingsförbundet menar att mottagning av människor på flykt nog måste finansieras genom höjd kommunalskatt. 

Den nuvarande regeringen utökar det som den borgerliga gjorde: ta alltmer pengar från biståndet till att betala boenden i Sverige.

Det finns andra lösningar på det akuta finansieringsproblem vi står inför. För en rödgrön regering skulle det väl vara möjligt att inför väljarna helt enkelt säga: Vi står inför en kaotisk situation som vi vill att Sverige skall göra det bästa för att möta på ett så humanistiskt och värdigt sätt som möjligt. Därför avser vi att redan 2016 införa en temporär solidaritetsskatt.

En sådan skatt bör vara utformad så att alla som har en inkomst större än genomsnittet i Sverige omfattas. Skatten bör vara progressiv, det vill säga ju högre inkomst man har ju större blir skatten per intjänad tusenlapp.

I en debattartikel i Aftonbladet pläderar jag för detta

Klicka på bilden så kommer du till artikeln.

59 kommentarer:

 1. Thorsten Schüttefre okt. 09, 08:16:00 fm

  Nja, "temporära" skatter har en tendens att bli permanenta. Hellre då ta från ränteavdragen.

  SvaraRadera
 2. "Allt tyder på att regeringen bakvägen inför ett undantagstillstånd"

  http://ledarsidorna.se/2015/10/sverige-mobiliserar/

  /Det går bra nu.Nu går det bra.

  SvaraRadera
 3. Jalla jalla Sverige åt alla!
  Dom som har måste ställa upp solidariskt!
  Annars har vi inte rätt att kalla oss människor!

  SvaraRadera
 4. Varför ska ni miljöpartister vara så blygsamma. Ta hela inkomsten och sedan kan ni ge tillbaka en liten summa, -givetvis centralt fastställd i sann socialistisk anda. Som bonus för ett långt arbetsliv kan man kanske få en flaska rödvin och ett par gitarrsträngar i månaden. Peace....

  SvaraRadera
 5. Vad skall skatten tjäna till då? Pengar i sig gör inget, de används för att köpa saker, och om det är överbelastning i vård-skola-omsorg (plus andra områden) så är det ju inte säkert att mer pengar hjälper - annat än för profitörer som sitter på just trånga sektorer och kan kräva mer betalt. Jag gissar att krav på skattehöjningar för att finansiera inflödet av migranter ger sverigedemokraterna ytterligare några röster. Och hur blir det för de fattiga svenskarna, de som känner att bara några kronor hit eller dit har betydelse, och som verkligen inte har råd med så flotta mobiltelefoner som somliga migranter viftar med?

  SvaraRadera
 6. "Löfven håller presskonferens om flyktingsituationen"

  "Enligt migrationsminister Morgan Johansson upplever Sverige nu den svåraste flyktingsituationen i modern tid, och han sa tidigare i veckan att det nu krävs extraordinära åtgärder." Men var det inte så lönsamt och berikande?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6274820

  SvaraRadera
 7. Problemet är, som svar på en del av kommentarerna här ovan, är inte invandringen, utan att det just nu kommer så många asylsökande på kort tid. Det är ingen som sagt att flyktingströmmar av den art som nu pågår i Europa är ekonomiskt berikande, inte miljöpartister heller. Debatten blir bara så dum!
  Stina

  SvaraRadera
 8. Anonym 08:30 - jag är inte med i något parti så lägg inte mina uttalanden och åsikter till last för Miljöpartiet.

  SvaraRadera
 9. Nej det må inte alls vara hänt, att ta en mindre del av biståndet. Inte när biståndsorganisationer larmar om matbrist, som t.om. gör att människor överväger att fly tillbaka in i kriget. Detta är överenskommelse, som man borde bryta, för att visa andra länder att man förstått hur mycket hjälp som saknas.

  Ja, det borde vara självklart för en röd-gön regering, att införa en progressiv temporär solidaritetsskatt i detta akuta läge. Men man vågar väl inte. Som med räntebidraget, det så kallade avdraget. En uppretad medelklass vill man helt säkert inte ha. Som förmodligen skulle uppleva sig som fattiga.

  Bra! Ser att artikeln är välläst. Under de mest lästa.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Eller så kan man införa en frivillig skatt på några procent av lönen. Då skulle vi se hur många som verkligen är positiva till dagens (vansinniga) flyktingpolitik.

  SvaraRadera
 11. 1. En solidaritetsskatt har vi redan, det är den statliga skatten, den är progressiv och fungerar precis som du förespråkar. Den höjdes, vilket är samma sak som att införa en exakt lika dan av SD tillsammans med S, V och MP för två år sedan.

  2. Återigen, det handlar inte om pengar varför systemet står inför en kollaps. Det är praktiska frågor. Var ska alla gå bo, vilka är lärarna som undervisa, var finns sjukhussängarna?

  SvaraRadera
 12. Vänsterfil temporärt med löfte om snart filbyte till höger igen.
  Kan tillfällig humanitet, empati och generositet påtvingas en överklass?

  Den inhumane, känslolösa och snåle håller hårt i sitt surt förvärvade överflöd.
  Rädslan är måttlös och girigheten är sjukt gränslös.
  Aran

  SvaraRadera
 13. I nöden prövas vi Hans i Viken. Tvingas också att så småningom erkänna och se vår ege del. Ju mer makt desto större ansvar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Att ett svenskt normalhushåll måste bereda sig på att betala minst 15.000 kr mer i skatt om året är horribelt! Våra politiker är tydligen inte längre kapabla att utforma trygghetssystem som gör att ingen riskerar falla mellan stolarna. Sverige är på god väg utför mot ett oöverskådligt kaos av kostsamma kulturella, etniska o religiösa konflikter samtidigt med att välfärden avvecklas. Det är bara några få år som det skiljer mellan ett välfungerande Sverige o ett land i politisk kaos, sammanbrott o snar anarki. Det allmänna systemet ger mindre i pension. Enligt Folksam skyddar det inte längre mot fattigdom och politikerna är handlingsförlamade. Två av tio, dvs 7000 unga vuxna, saknar fast bostad i Sverige pga invandrings- och bostads-politiken. En verklighetsfrånvänd fras-producerande pajas som Löfven (Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020) är INTE lämplig som statsminister i ett krisande land.

  SvaraRadera
 15. Nu begrep jag inget av vad du skriver Lisbeth.

  Så om vi bara "låter oss prövas i nöden" så kommer det stå x-antal behöriga lärare som kan rycka in och undervisa i klasserna? Detta utan att det redan är brist på lärare och att det tar cirka fyra år att utbilda en bra lärare, eller?

  Låt istället erkänna vad det handlar om, frågan rör inte så mycket kronor och ören, det går alltid att lösa. Frågan gäller mer konkret, är folk villiga att se sina barns klasser växa med tio elever, längre väntetider på akutmottagningarna med mera? Inte beroende på att man inte tar ut tillräckligt i skatt, utan för att det inte finns tillräckligt mer lärare och sjuksköterskor.

  SvaraRadera
 16. Totalt harmlöst inlägg raderas. Vad det hänvisningen till nationalekonomen Tino Sanandajis fakta som inte gillades? Tino är en aktoritet på området får man inte hänvisa till honom, vi pratar inte om någon journalist eller tyckare utan en person med M.A i nationalekonomi och en Ph.D. i Public Policy från University of Chicago.

  Någon klok person skrev detta en gång i tiden ”Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället”

  SvaraRadera
 17. Anders. Vi har inte raderat några inlägg.

  SvaraRadera
 18. De som vill ha öppna hjärtan utan förnuft öppnar sina plånböcker personligen. Varje riksdagsman och regeringsledamot öppnar sitt hem och sitt riksdagskontor för flyktingar för att visa öppna hjärtan.
  Sedan skall de utländska intressen som planerat för denna öppna-gränsernas kris öppna sina hem för flyktingarna och personligen finansiera det hela.

  Hela EU-organisationen har stora, fina kontor som det mobila kontoret renderat överflödiga. Tyskland har slängt ut fattiga från sina boenden för att bygga flyktingbostäder. Släng då även ut de beslutsfattare för att bereda plats åt flyktingar.

  Det är väldigt enkelt i en sådan ödesfråga. Således förväntar jag mig en reportageserie och en verklighetssåpa från SVT, TV3 och TV4 som visar hemma hos-reportage där jättesnälla och mysiga politiker och artister tagit emot ensamkommande män och barn. Godhet på en gala är en sak, godhet i handling är en annan.

  SvaraRadera
 19. BJÖRN NILSSON och HANS I VIKEN: är väl medveten om att det inte i första rummet handlar om pengar - det har jag skrivit om förr. men de extra pengar som asylmottagningen kostar tas nu från biståndsbudgeten och kommunförbundet menar att kommunalskatten kan komma att höjas.

  Jag anser att en statlig temporär progressiv skatt för de som har mer än snittet är en bättre lösning på just det problemet. Om man sedan ser det som en investering eller som en kostnad är en annan sak.

  TORSTEN, jag delar inte din uppfattning att temporära skatter lätt blir permanenta. det vi sett är att skatteuttaget minskat med drygt 100 miljarder årligen efter beslut i riksdagen.

  STEFFE, jo, den varianten skulle kunna kryssas i i deklarationsblanketten för de med mindre inkomst än genomsnittet, bra idé.

  SvaraRadera
 20. Odin, du kan förstås inte tänka dig att det redan är gjort, men att de politiker som gör det inte avser att profitera i media på det? Kan berätta att så är fallet i alla fall. Älla är inte cyniker. Och en del, som också pratar mycket, gör också mycket. Som privatpesoner, utan medierans inblanding. För dig handlar allt om medier som skall skriva om det. för andra handlar det om vilja att hjälpa till.

  SvaraRadera
 21. Även om inte Birger längre är miljöpartist så ser han inte att paniken lyser i ögonen på regeringen.Gamla lojaliteter rostar aldrig?

  SvaraRadera
 22. Thorsten Schüttefre okt. 09, 10:10:00 fm

  En tankeställare:
  http://www.ystadsallehanda.se/ledare/johansson-metso-till-de-unga-mannens-forsvar/

  SvaraRadera

 23. Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kritiseras nu skarpt av flera kommunala företrädare för Socialdemokraterna. Orsaken är Johanssons senaste utspel i invandringsdebatten.

  Den senaste anströmningen av asylsökande från Mellanöstern tär hårt på landets kommuner. Bland annat Filipstads kommun som inte klarar att få fram skolplatser till asylsökande, rapporterar SVT.

  När Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svarade med att be Filipstad att bygga ut servicen möttes han av kritik från kommunala företrädare.

  Längst i kritiken gick Daniel Schützer, kommunalråd i Årjäng, som på Facebook skrev att Johansson var ”dum i huvudet”.

  ”Morgan Johansson är ta mig f-n helt dum i huvudet. Det är för h-vete inte plank och tegelsten det är brist på utan lärare!!!!!”, skrev Schützer.

  En annan Socialdemokratisk kommunpolitiker som öppet kritiserat Morgan Johansson och Regeringen är Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå.

  Morgan Johansson uppgav till SVT på torsdagskvällen att Daniel Schützer ringt upp honom och bett om ursäkt för sitt Facebookinlägg.

  SvaraRadera
 24. Ta ditt ansvar. Anpassa dig!
  Världens ledare tar beslut som spelar ut människor emot varandra, i nästa stund säger de att du, jag, vi "vanliga bonläppar" måste ta vårt individuella ansvar och öppna vårt hjärta, öppna våra hem, betala högre skatt med mera.
  Är det någon som vet om svenska beslutsfattare öppnat sin hem för flyktingbarn eller familjer som är på flykt?
  Har du som förespråkar att vi måste öppna våra hjärtan, öppna våra hem, betala högre skatt, ta vårt ansvar med mera själv gjort det du förespråkar?

  SvaraRadera
 25. Betänk. Ni som talar om höga skatter i Sverige (och ibland som världens högsta), betänk att skatten är en resursfördelning och i en demokratisk stat detsamma som ökad rättvisa, större solidaritet, högre grad av empati.
  Vem blir inte stolt över ett viljan till sådant gemensamt ansvar och politiskt mod? Solidaritet, empati - är inte det något av människans finaste egenskaper/egenheter?
  En solidaritetsskatt skulle ge ett kraftfullt eko runt världen.

  SvaraRadera
 26. Ang. temporärt filbyte igen, som Aran skriver om. Vi kan se att dessa filbyten, nu tenderar att ske fort. Vi verkar stå inför ett paradigmskifte. Vår tid nu är historisk. Kaos. I det värsta kaoset är det svårt att staka ut en framkomlig väg.

  Anser att Birger Schlaugs förslag om en progressiv solidaritetsskatt, är ett bra förslag mitt i allt kaos. En tillfällig lösning, för att kunna handskas med oredan. Som inte har uppstått av en slump. Fler tillfälliga lösningar måste till.

  Hans i Viken, Du har rätt i, att det handlar om bristen på lärare, långa väntetider på akuten m.m. Alltså så behöver vi tillfälliga akuta lösningar. Och det är väl mycket märkligt, om politiker och stora delar av t.ex. kändisvärlden, som orerat om hur goda de är, nu inte hakar på Birgers förslag. En progressiv skatt, som gör att de som har mer får avstå till dem som inget eller lite har är väl rättvist. Vad världen behöver är en rättvis fördelningspolitik. Varken höger eller vänster har lyckats lösa fattigdomsproblemen.

  Det jag menar är det som jag skrivit. Vi prövas i nöden.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 27. Menar givetvis inte att en solidaritetsskatt löser bristen på lärare, eller kortar köerna på akuten. Men den kan leda till lite mindre kaos. Akuta kortsiktiga lösningar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. Vi står inför en väldigt farlig tid just nu. Att migrationen har kollapsat är nog tydligt förutom för dom mest troende.
  Men som Birger skriver är inte pengarna som sådana det största problemet. Problemet är brist på lärare, bostäder, tolkar, läkare, i princip allt som behövs för att stat och kommun ska klara sina åtaganden.

  2% skattehöjning kommer inte att räcka långt eftersom tillgången styr priset.

  SvaraRadera
 29. Solidaritetsskatt, verkar vara en bra ide.
  Staten slipper låna upp mera pengar och flyktingarna
  bli ingen bra affär för bankerna.
  Medan sympatin är det läge för en sådan skatt.
  Som kan bidraga till utbildning av lärare och sjuksköterskor
  och skolor och bostäder kanske i egen regi så att helt orimliga
  hyror kan konkurreras bort eller, någon lag om ocker finns väl.
  En sak till bara, de som underblåser krig och klimatförändringar
  och miljöförstöring bör bromsas väldigt hårt.
  Ett exempel, hur kunde 90 av riksdagens ledamöter rösta så
  (ej kränkande inlägg) vett tomfattande som att medverka på USA:s
  sida till att mörda Gaddafi ödelägga Libyen, byta ut Dinaren,
  bomba sönder en underjordisk sjö som försörjde norra Afrika med vatten
  och åstadkomma enorma flyktingkatastrofer på medelhavet.
  Helt i onödan. De fanns färgor och flygplan.
  Men något vett, tog det tid för EU, som är rädd för USA att få fram!

  SvaraRadera
 30. Förstår inte varför ni oroar er för finansieringen egentligen.
  Statsministern sa ju att pengarna kunde tas från biståndsbudgeten tills det blir lönsamt igen!

  SvaraRadera
 31. Skall det vara så svårt att erkänna att Sverigedemokraterna har haft rätt hela tiden.
  Med hjälp i närområdet hjälper vi fler flyktingar för samma summa pengar, fler personer kommer i åtnjutande av den hjälpen, än dyra flyktingförläggningar i Sverige,
  där asylbaroner skor sig på skattebetalarnas bekostnad.

  Är det så jobbigt att erkänna att Sverigedemokraterna hela tiden har den bästa migrationspolitiken?

  SvaraRadera
 32. Stefan Löfven ryter nu åt KD enligt Aftonbladet.Tydligen finns det löften som ska hållas.
  Av andra.

  SvaraRadera
 33. Redigering, lite pö om i efterhand är dumt, det ska inte upprepas.

  Medan sympatin finns är det läge för en sådan skatt.
  och att bygga skolor och bostäder kanske i egen regi ...
  En sak till bara, de som underblåser krig och bidrar till klimatförändringar och miljöförstöring bör bromsas väldigt hårt
  medan de bidrar till allt större och större flyktingströmmar som
  kommer att bli allt mindre och mindre väl mottagna överallt.
  Vägen mot, Mot NWO BÖR tas i något forum som kan vara beslutsför,
  men som först måste skapas.

  SvaraRadera
 34. Usch! Alla partier utom SD, kan vara 90%, röstade för att medverka på
  USAs sida och mörda Gaddafi och Libyen. Synnerligen sjukt. Invektiv!!!

  SvaraRadera
 35. Birger, det är för sorgligt att du som feminist aldrig lyfter kvinnors och flickors utsatthet när du skriver på temat invandring. Och inte använder din tunga röst till att uppmärksamma organisationer som slåss för deras mänskliga rättigheter.
  http://gapf.se/2015/10/sara-mohammad-pa-kalla-fakta/

  SvaraRadera
 36. En särskild "asylskatt" riktad till dem med villa & dubbelgarage är nog rätt väg att gå. Så de får del av "utmaningen". Och får se att "tillsammans!" så går det att klara av. Och det bör vara kännbara summor, inget småkrafs. Bekymret är bara politiskt, för dem som inte känner sig bekväma med (sd) som helt dominerande parti i opinions-mätningarna; åtgärden skulle antagligen, på ett spektakulärt sätt, åstadkomma detta.

  SvaraRadera
 37. Ok, Birger Schlaug, köper att du tidigare har påtalat de till stora delar enorma praktiska utmaningarna samhället står inför. Däremot ska jag ge dig att du inte ignorerar de mycket höga kostnaderna för samhället som följer, utan konkret ger förslag på en skattehöjningar. Det är lite skillnad mot vissa kulturpersonligheter, ofta boendes i Stockholms finaste förorter, som försöker hävda att det rör sig om en kostnad motsvarande två pizzor ett netflix-abonnemang, det är mer än så...

  Lite nyfiken på vad du tycker om dagens presskonferens om tältläger. Vad säger du som gammal MP:are att de står på scen och skickar ut världens tydligaste signalpolitik; "Kommer ni hit får ni bo i tält!"? Vi behöver nog inte fundera på vad som hade sagts för tre månader sedan om Danmarks statsminister sagt samma sak, men det är ju Danmark det.

  SvaraRadera
 38. Jag tjänar 30 000 kr i månaden och jag har råd att betala säkert 1000-2000kr mer i skatt i månaden. Kör bara!


  Att göra det valfritt däremot skulle jag aldrig ställa upp på. Då blir det inget kryss för min det. Jag vill inte vara en av de snälla som drar det korta strået. Antingen gör vi det tillsammans eller så struntar vi i det.

  SvaraRadera
 39. Kul att KD har intresse av en demokrati!

  SvaraRadera
 40. HANS I VIKEN, det är förstås inte vad man skulle vilja, men det är å andra sidan en realitet som Sverige - och andra länder i Europa som tar emot många människor som flyr - använt sig av förr också.

  GUS, jag det är ungefär så alla de som mejlat mig idag också anser.

  ANONYM 03:26 - det är möjligt att det skulle göra det, men jag tror faktiskt att kommun- och landstingsförbundets idé om att via kommunalskatten medfinansiera den här situationen skulle skapa större utrymme för SD. Jag vidhåller: det är inte de med små inkomster som bör ta huvudansvaret, det är de som har möjlighet att göra det som må ta det.

  MIN TANKE I EN TANKE: Jag delar din uppfattning om att de praktiska problemen blir de stora - finansieringen är egentligen en fråga om prioriteringar. Jag skrev om de praktiska problemen bland annat här:
  http://schlaug.blogspot.se/2015/08/decemberuppgorelsen-och-den-visionslosa.html


  ANONYM 02:56 - du kan knappast ha följt min blogg när du påstår det du gör. Här några av inläggen:
  http://schlaug.blogspot.se/2015/08/twitterhjarnor-is-och-jenny-nordberg.html
  http://schlaug.blogspot.se/2015/08/twitterhjarnor-is-och-jenny-nordberg.html

  ANONYM 01:49 - Hur kan du dra slutsatsen att SD haft rätt hela tiden? För det första har Sverige bidragit till såväl flyktingläger i närområden som mottagning av de som flyr till Sverige. För det andra måste man bedöma situationer utifrån den tid de utspelar sig. För det tredje har inte SD:s politik gått att genomföra om vi skulle leva upp till de internationella regelverk som vi lever under. För det fjärde är situationen i Europa idag av ett omfång som nog ingen kunde beräkna för ett år sedan. För det femte har vi tyvärr en stor politisk majoritet (och där ingår SD) som inte förstått att vi kommer att leva under helt andra förhållanden när de folkvandringar, som blir följden av klimatförändringar (man kan inte leva i t ex Bangladesh och de flesta kommer att bege sig från södra Europa under sommarmånader med 50 grader varmt) kommer att ske. Vi pratade om det redan på 80-talet, att 2000-talets stora fråga blir just klimatförändringarnas påverkan på våra samhällen.

  PER LAGER: Ja, jag tror också att en solidaritetsskatt skulle ge eko i världen på ett positivt sätt. (Ni som i vanlig ordning kastar ur ett att det positiva sättet är att människor skulle anser att vi var galna kan gärna hålla inne med det, de flesta som läser det här vet att ni anser det - men det finns nog fler av oss som anser att människan kan vara större än ni tror. Men, visst, vädjar man mest till var och ens egoistiska sidor istället för var och ens solidariska sidor - vi har alla både egoistiska och solidariska sidor - så får vi också ett egoistisk samhälle. Jag läser kommentarer i Aftonbladets kommentarsfält som skulle beröras av en solidaritetsskatt som omfattar de som har mest - det är verkligen inte imponerande att läsa hur de värnar sina egna kronor och föraktar människor som flyr från länder i krig.)

  ANONYM 10:07 - jodå, jag ser oron i statsrådens ögon och vet att många har svårt att sova eftersom det inte givna svar på hur Sverige, och andra länder, skall klara av strömmen av människor som flyr från länder där man inte har något framtid eftersom krigen har massakrerat den där framtiden. Jag önskar att jag varit statsråd nu, trots att jag vet att jag haft svårt att sova och säkert känt panik.

  ODIN, du vet nog inte vad du pratar om, du utgår från egna fördomar och föreställningar. Jag lovar dig att det finns politiker som gör precis det som du säger, men som inte är så sniken som du tycks vara som tror att deras insatser måste speglas i teve för att bli värda något. Det man gör för att man anser det rätt, ligger långt bortom idén att dra in medier i det. Synd att du inte känner människor bättre än du gör, du måtte ha en ensidig vänkrets.  SvaraRadera
 41. Det kommer väl att fungera så här: de rikaste kommer inte att betala någon skatt om de inte har lust (de parerar med listiga avdrag), de verkliga uppoffringarna kommer att drabba de mest utsatta svenskarna. Exempelvis skröpliga gamlingar som blir snuvade på sitt pensionärsboende för att där skall migranter in (händer i Stockholm nu).

  SvaraRadera
 42. Då byter Sverige regering snart då!
  Stalltipset blir väl att Gustav och Åsa får lämna?

  SvaraRadera
 43. 08:42, varför skulle det bli ny regering? Det bygger ju på att de fyra borgerliga och SD skall ha en gemensam budget, vilket de inte har. Inte ens de fyra borgerliga har ju gemensam budget längre.

  SvaraRadera
 44. Det finns tillfälliga skatter

  /Mats

  SvaraRadera
 45. 09:18:00 em och det där tror du inte ens själv på!

  SvaraRadera
 46. Jag tillhör dem som ni vill pungslå. Visst vore det bra om vi kunde hjälpa, men jag tror tyvärr att det faktiskt finns en bortre gräns. MSB har nu fått i uppdrag att räkna på konsekvenserna av ett inflöde på 4000 flyktingar per dag. 1,46 miljoner människor på ett år. I tält. Hoppas de även tittar på den sociala oro som kan uppstå dels hos de som redan bor i Sverige, men även hos dem som lär få bo i tält många år framöver.

  Om skatten höjs går jag förmodligen ner i arbetstid. Jag har funderat på det länge, bland annat inspirerat av Birger. Det finns annat jag vill lägga tid på. Jag har fördelen av att jobba i ett bristyrke där erfarenhet är kung och där jag i rätt stor utsträckning kan ställa de krav jag vill. De är glada för de timmar jag vill jobba, eftersom det är hart när omöjligt att hitta ersättare. Fler invånare innebär bara mer jobb för mig, så ingen risk att man blir överflödig direkt. Med den anstormning som säkert kommer att bli framöver lär pension utebli, så jag har tänkt att gå ner så pass mycket i tid så jag orkar tills jag dör. Samhällskontraktet är brutet sedan länge. När jag själv har varit i behov av hjälp och jag sökt sådan har ingen gått att få. Så nu gäller det att klara sig själv.

  SvaraRadera
 47. ”Inte en enda krona tas från någon annan del av statsbudgeten”, för att citera Schlaug när han citerar Hans Rosling.

  Det är symptomatiskt att när Miljöpartiets före detta språkrör argumenterar så använder han sig av en "expert" med felaktiga fakta. Rosling är inte nationalekonom och precis som Birger Schlaug så har han inte fullt begripit de ekonomiska konsekvenserna av Miljöpartiets invandringspolitik. Efter Roslings uttalande påpekade nationalekonom Tino Sanandaji att han hade fel. Och Rosling gjorde vad som anstår en ärlig forskare. Han erkände på Twitter att hans påstående var helt felaktigt.

  Nu är det dags för Birger Schlaug att följa Hans Roslings exempel och erkänna att han har fel. ”Inte en enda krona tas från någon annan del av statsbudgeten” stämmer inte på långa vägar.

  I år har regeringen budgeterat 42 miljarder för direkta kostnader av invandringen. Men detta är bara en liten del. Samhällets totala kostnad ligger på ca 2% av BNP eller omkring 80 miljarder kronor per år.

  Den var baserad på förra årets flyktingmotagning när det fanns 81301 asylsökande. Den senaste veckan har det registrerats 8899 asylsökande dvs 463000 på en årsbasis.
  Det är en ökning av 470% !

  Håller flyktingströmmen i sig och regeringen fortsätter med Miljöpartiets invandringspolitik kommer alltså de direkta kostnaderna öka till 240 miljarder.

  Det finns 4.4 miljoner löntagare i Sverige. Anta att vi följer Schlaugs förslag och låter hälften av dem betala med ökade skatter. Det betyder att hälften av Sveriges löntagare skulle få en skatteökning på 110 tusen kr för att betala för regeringens invandringspolitik.

  Sverige har tack vare miljöpartiets invandringspolitik hamnat i ett katastrof läge. Görs ingenting kommer regeringen att totalt rasera det svenska välfärdssamhället. Detta är helt uppenbart.

  Slutligen ..... Schlaug, Rosling och Åkesson har alla rätt. Det är skamligt av regeringen att ta 8400 miljoner kronor från biståndsbudgeten som skulle ha gått till de allra fattigaste och ge pengarna till privata vårdföretag som fakturerar skattebetalarna i genomsnitt 700 tusen kr per år och person för att ta hand om illegala invandrare i form av så kallade "ensamkommande barn". Problemet är att regeringen är oförmögen att komma med alternativ till detta enorma missbruk av medborgarnas pengar. Och Miljöpartiet sitter i regeringen.

  http://www.tino.us/2015/09/inkorrekt-av-hans-rosling-om-flyktingkostnader-i-aktuellt/

  https://twitter.com/HansRosling/status/641404583135289344


  SvaraRadera
 48. Att hänvisa till det nedanstående inlägget var väl lite tanigt. I vilket du egentligen endast påpekar att feminister behöver höras. För att sedan fortsätta i tystnad.

  http://schlaug.blogspot.se/2015/08/twitterhjarnor-is-och-jenny-nordberg.html

  SvaraRadera
 49. Sympatisk tanke, men om de med inkomst över genomsnittet ska betala till exempel 20 miljarder, så blir det en rätt drastisk skattehöjning. Uppåt +10 procentenheter på marginalskatten, vilket gör att de hamnar närmare 70% marginalskatt. Blir nog svårt att få med sig dessa väljare, risk att de skyfflas över till (sd).

  Sedan har jag ett stort problem med följande passage:
  "Fördelen med en solidaritetsskatt av den här arten är att de som lever under små omständigheter skall förstå att det inte är de som ekonomiskt kommer att drabbas ekonomiskt av att Sverige har en generös linje när det gäller mottagandet av människor på flykt."

  Jag tror att varje person som har arbetat politiskt eller som administratör på högre nivå förstår att detta inte är sant. Man skulle kunna uttrycka det tvärtom: "Det är bra om de som lever under små omständigheter, och i synnerhet de som lever av transfereringar förstår att de kommer att påverkas av flyktingsituationen."
  Det är uppenbart att transfereringssytemen, som redan är pressade och ser sjunkande utbetalningar jämfört med lönenivåerna hela tiden, kommer att belastas ytterligare, vilket kommer att späda ut ersättningsnivåerna ännu mer.
  Allt annat är oärligt att påstå.

  SvaraRadera
 50. Birger, läser du Tino ibland?
  Om ja: någon kommentar till hans alster?
  Om nej: rekommenderar dig att göra det för att få en fördjupad förståelse för komplexiteten. Du kommer med enkla lösningar och verkar inte förstå vidden vare sig socialt eller ekonomiskt.

  Eller ekologiskt för den delen.

  SvaraRadera
 51. Det är bara idioter eller nationalekonomer som tror på evig tillväxt. Sa någon vid namn Jonas Sjöstedt.
  Är det evig ekonomisk tillväxt Tino S talar för? Om han är nationalekonom? Har för mig att han är mer bildad än så. Det är lätt att kolla upp.

  Personligen så instämmer jag i mycket av vad han (Tino) säger. Men ogillar tanken på evig ekonomisk tillväxt. Gör det helt enkelt därför att den är omöjlig och tär på planeten.

  Ekonomi betyder att hushålla med jordens resurser och jag har aldrig läst att Tino S skriver om det. Kan vara fel.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 52. Har likt Kingedward24 problem med "följande passage"
  De som lever under små förhållanden kommer givetvis att drabbas. Oavsett solidaritetsskatt eller inte. För ingen lyfter dem eller talar för dem på allvar. Solidaritetsskatten är till för att lösa akuta flyktingproblem. Vilket kan vara en akut bra lösning. Men ingen lösning för dem som lever under små förhållanden.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 53. Solidaritetsskatt inom EU:
  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-diskuterar-sarskild-flyktingskatt

  SvaraRadera
 54. Vi har redan världens högsta marginalskatter redan före Birgers förslag. Vilket resulterar i att många begåvningar lämnar Sverige, vilket vi alla förlorar på, även jag som är lågavlönad.

  Om det ska prioriteras att vara solidarisk så ska vi hjälpa så många som möjligt och det görs då i närområdet där det enligt Hans Rosling och många andra är mycket billigare.

  De som kommit till Sverige (efter skönmålningar från smugglare med mera) kan vi mot ersättning skicka till länder där det inte pågår krig, precis som Australien gör.

  SvaraRadera
 55. Kommentar till Erik, Sthlm: Australien brukar hyllas för sitt sätt att hantera folk/flyktingar/migranter, men det finns allvarliga anmärkningar mot läger som inrättats exempelvis i Papua-Nya Guinéa med folk som Australien inte vill ha. Vanskötsel, övergrepp etc., och privata firmor som antas sköta verksamheten men mest är intresserad av profiten. Läger är en lösning som man bör vara rätt försiktig med.

  SvaraRadera
 56. Ingen som ser svårigheten med att få in fler på arbetsmarknaden och då få ordning på integrationen när enda belöningen för 5 års högskolestudier, studielån och inkomstbortfall är en rejäll skatt ? För att motivera någon med bra lön är ju redan idag tveksamt. Jag som akademiker har redan gått ner i arbetstid för att inte marginalskatta bort den.

  SvaraRadera
 57. Hur hög och hur långvarig solidaritetsskatt krävs?
  Och inte minst, hur många liv hade de pengarna kunnat rädda optimalt använda?

  "Det kommer så få läkare från Syrien att Morgan Johansson skulle ha tid att validera deras examen själv, en och en. Något har gått fel när regeringen känner sig pressad att nämna Syriska läkare i fler tal än det har kommit Syriska läkare. Men bluffen om Syriers utbildningsnivå är bara en temporär politisk lösning. Meritfusk på stor skala skapar inga jobb om någon nu trodde det. Trots att flyktingvågen pågått i flera år fortsätter endast ca 6 procent av nyanlända att  få riktiga jobb efter etableringsuppdraget, vilket är svårförklarligt om de nyanlända vore högutbildade.

  Kompetensregnsskandalen är bland de värsta i mediehistorien och skadar existensberättigandet för Public Service. Det är svårt att motivera kollektiv finansiering när SVT har förvandlats till en lekstuga som förnekar SCB-statistik när den inte passar journalisternas värdegrund."

  http://www.tino.us/

  SvaraRadera
 58. Lån @ 3% (Allvarlig Förfrågan Only)
  Vi erbjuder privata, kommersiella och personliga lån med mycket årlig minimi Räntor så låg som 3% Kontakta oss med dina fullständiga namn: ______ 2. Kontakt Adress: ____ 3.Country _____ 4. Lånebelopp behövs: ___ 5. Varaktighet för lånet : ___6. Direkt telefonnummer: ________ kontakt: jrloanfirmltd@gmail.com Tack ..

  SvaraRadera
 59. Det är inte huggit i sten att 1 procent av BNP dvs.det årliga biståndet skall gå till fattiga länder eller människor i Afrika.Ett bistånd som är huvudsakligen i två delar.Nu är det människor som flyr undan kriget fram för allt i från Syrien.Det är alltså människor i nöd och i behov av att söka asyl.Och då är det ända och bästa sätt att finansiera de ökade kostnader som detta medför nämligen att ta en del av biståndet i alla fall på kort sikt.Det där med solidaritetsskatter är inte att föredra vare sig på kort eller lång sikt.Skatter är ett bra medel för att investera och bygga välfärd på,något som de allra flesta håller med om.Men att höja skatter för att finansiera ökade kostnader för flyktingmottagande kommer att få väljarna att vända ryggen åt och snarare ge plats åt Jimmie och SD.Klarar vi inte av att finansiera flyktingmottagandet inom ramen för biståndet.Ja då måste vi nog ta oss en funderare om vi verkligen inte tagit oss vatten över huvudet.

  Nä men det finns ju som bekant några länder i EU som totalvägrar att vara med att ta ansvar av fördelningen av flyktingar.Låt dem betala för det som andra länder inte klarar av!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.