söndag 27 oktober 2013

Marine Le Pen - "hon är bara pappas flicka"...

Marine Le Pen - "pappas flicka"?
Marine Le Pen - i Feministiskt Perspektiv beskriven som "pappas flicka" - vill skaffa sig en ny maktbas i EU-parlamentet. Hon vill ena Europas allt starkare invandrarkritiska röster. Temat lär väl vara nåt i samma stil som svenska TCO (sic!) ägnade sig åt i sitt studiematerial inför folkomröstningen i EU.  

Så här skrev man: ”Vi har samma kulturarv, samma demokratiska grundvärderingar som resten av Europa. En sådan enkel sak som att vi alla har bröd - inte ris eller couscous - som basföda, förenar oss. Eller att vi så gott som alla har samma Gud. Vi är helt enkelt rätt lika.”

TCO borde kunnat bättre än så. Men i kampen för att locka väljare till att rösta ja var väl alla medel tillåtna, även de rasistiskt besudlade. Anar att Marine Le Pen skulle skicka en guldstjärna till den fackliga organisationen om hon vetat. Och tacka för tipset på hur det ska låta i hennes nya EU-projekt Europeiska alliansen för frihet. Sjösatt inför EU-valet i maj 2014. Och starkt kritisk till EU:s utveckling. På nationalistisk och xenofobisk grund.

Det behövs en motvikt: en EU-kritisk anständig rörelse som är fri från xenofobiskt och rasistisk tankegods. Det vore djupt olyckligt om Le Pens rörelse blir den som syns och hörs när EU-konceptet och EMU-projektet är på väg att krackelera med stora sociala konsekvenser som följd. 

När MP valde att ta bort optionen om utträde ur unionen påpekade jag just det. Det behövs kosmopolitiska, i grunden djupt antirasistiska, rörelser som är EU-kritiska och som är öppna för att också kunna lämna den union som i sina grunder är byggd på ett sätt som innebär att den med automatik kommer att medföra stora slitningar. Europeiskt samarbete hade varit värt ett mer ömsint koncept - där människor och miljö vägde tyngre än varor och ekonomiska teoribyggen - än det som blev. Och som kommer att föda ett brunfläckat odjur. De som inte förstått det bör genomgå en grundkurs i historia. 


Så till Marine Le Pen och debatten om henne.

Låt oss säga att en partiledare i ett parti som vi gillar skulle avgå, och ersättas av sin välutbildade och mycket politiskt aktiva dotter. Och tänk vidare att Mats Knutsson i en kommentar skulle reducera henne genom att beskriva henne med ord som "hon är och förblir sin pappas flicka". I betydelsen hon har inga egna åsikter.

Jag tror att många hade reagerat ganska surt, talat om härskarteknik och gubbigt beteende. Med all rätta.

Låt oss nu säga att en partiledare i ett parti vi starkt ogillar avgår, och ersätts av sin sedan länge politiskt aktiva och välutbildade 42-åriga dotter som för samma sorts vedervärdiga politik som sin far. Är det då okej att förlöjliga henne genom att säga att hon bara är sin pappas flicka? Nej, jag tycker inte det.

Men den manschauvinistiska retoriken används ofta för att beskriva Marine Le Pen, dotter till den franske ledaren för det rasistiska partiet Nationella Fronten. Till och med i (den ofta mycket läsvärda) nättidningen Feministiskt Perspektiv, skrev man så här: "Trots att hon till exempel har en något blidare inställning i abortfrågan än många andra inom partiet har hon inte för avsikt att ändra vare sig partiets patriarkala, rasistiska eller antiislamska linje. Hon är och förblir sin pappas flicka."

Marine Le Pen är 42 år, utbildat jurist, har haft FN-uppdrag och suttit i EU-parlamentet. Tanken som faller ut ur texten i Feministiskt Perspektiv är att en kvinna inte kan stå på egna ben, inte kan ta ställning för egna åsikter, utan måste matas med dessa av sin far, om hennes åsikter är tillräckligt vedervärdiga. Marine Le Pen är, som kvinna, på något sätt ett offer för sin fars indoktrinering. Hon kan inte, som kvinna, stå på egna ben. Tja, den åsikten kan säkert framföras på alla möjliga ställen - men hur i h-e kan den framföras i en feministisk tidning? Kanske undertonen är att kvinnor som tänker själva inte kan tänka så dumt som Marine Le Pen?

När jag vara språkrör för MP, under min första vända på 80-talet, fanns det bara två kvinnliga partiledare vid sidan av Miljöpartiets kvinnliga språkrör: det var i Nordiska rikspartiet och Bilistpartiet. Det första var ett äkta nazistisk parti, det andra ett parti som ville stoppa krav på katalytisk avgasrening etc. Onda resp dumma åsikter, är vi säkert många som tycker. Var partiledarna för dessa partier också bara marionetter, arma offer, flickor styrda av gubbar, kvinnor utan vilja och egna åsikter? Även kvinnliga politiker kan nämligen ha vedervärdiga åsikter, och varje individ har rätt att bli bedömd efter sina egna meriter, inte som bihang till sin far eller man. Begriper man inte det begriper man inte heller kraften i det som Le Pen nu ägnar sig åt. Lägga en brun skugga över Europa. Igen.

Hennes parti kan i EU-valet nästa år få upp mot 25 procent av rösterna, enligt en undersökning som Le Nouvel Observateur gjort. Lägg till det rörelserna i Storbritannien och Nederländerna. SD lär bli det tredje största partiet från Sverige efter valet till EU-parlamentet i maj.

Grattis, ni som röstade ja till svenskt medlemskap i Unionen. Ni fick kanske inte det ni önskade eller rent av trodde därför att ni var så naiva. Nu får ni serverat det som var oundvikligt i ett bygge av EU-konceptets karaktär: politikern, juristen och retorikern Marine Le Pen. Smaklig måltid. Sätt gärna i halsen.

155 kommentarer:

 1. Marine Le Pen har snyggat upp partiets fasad efter fadern. Visst framstår invandringen som syndabock för arbetslöshet och andra ekonomiska och sociala problem och muslimer anses i ännu högre grad hota den egna kulturen. Men det vore konstigt att det inte förhåler sig så då vi i våra dagar faktiskt har en mass-invandring.
  Att slänga PK-epitet efter nationalistiska partier och benämna dem som "bruna" eller "högerradikala" är att underskatta väljarna. Vi förtjänar argument som hjälper oss att välja vem vi ska rösta på.

  SvaraRadera
 2. Ja det behövs motvikt en anständig EU kritisk rörelse. Tror dock ingen är helt fri från rasistiskt tankegods. Det är nog den största lögnen vilket skapar smygrasism.

  Tyvärr hittar vi inte självklart den motvikten i partierna. (V) är väl det enda partiet som vill upprätta värden. Ser personligen dem som enda partiet som vill det. De är EU kritiska, skyller inte allt på invandringen. De säger sig vilja lämna EU. Att de inte vill ingå i en rödgrön regering som fortsätter privatiseringspolitiken.

  De har givetvis också en rad fel och brister. De tar t.ex. inte invandringskritiska åsikter på allvar. Eller erkänner att vi "faktiskt har en massinvandring." Att det blivit ohållbart. Men det märker människor i sin vardag. Det är ju det vi ser nu konsekvenserna av medlemskapet.

  SD är också EU kritiska så det är inte så konstigt att de växer. För människor förstår att all rasism kan inte rymmas i ett och samma parti.

  Däremot så undrar jag om vi förstår strömningarna att "ett brunfläckat odjur är på väg att födas"...?

  Vi förtjänar att media fokuserar på EU valet NU. Samt att vi får många debatter och argument som hjälper oss att välja vem vi ska rösta på. Det skulle vara att upprätta de demokratiska värdena en aning.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Så snart du lämnar miljön och skriver om någonting annat blir det galet, tycker jag.

  Såhär är det. Massinvandringen till Europa är på många sätt till stor skada i många länder. Därför en växande opinion. Det handlar inte primärt om rasism eller om rasism överhuvud taget.

  Tänk dig in i följande drastiska men pedagogiska exempel, så förstår du kanske varför fler och fler människor intar en kritisk hållning:

  Till Sverige ska i fortsättningen varje år 1 miljon afrikaner få permanent uppehållstillstånd, och samtliga av dessa människor, utblottade och outbildade och med kulturer som skiljer sig ofantligt från vår, ska bo i den redan tungt belastade staden Malmö. Hur reagerar vi då? Vill överhuvud taget någon av oss bo kvar i Malmö? Och hur går det med alla oss som redan lever i Sverige? Efter några år är vi etniska svenskar i minoritet i vårt eget land, betyder det något? Hur går det med statsfinanserna? Med arbetslöshetssiffrorna? Med sjukvården? Med kriminalvården? Med skolan? Med äldreomsorgen? Kommer landet att kunna styras?

  Drastiskt exempel, visst. Men poängen i resonemanget är ju att fler och fler anser att vi redan idag befinner oss väldigt nära en liknande situation. Det har alltså inte med rasism att göra; även invandrare förhåller sig i dag kritiska till det man menar på sikt förstör Sverige och Europa. Vår ekonomi och våra institutioner är inte byggda för sådana påfrestningar.

  De som kritiserar massinvandringen kan agera på två sätt. Antingen "rösta med fötterna", dvs flytta när andelen invandrare i ett område blir för hög. Så gör de flesta av oss, men särskilt politiker och journalister. De bor oftast i etniskt "rena" områden, dvs de bidrar genom sitt beteende stort till segregeringen.

  Vi som inte vill bidra till segregeringen väljer i stället den politiska vägen. Men vilka partier står då till buds? Jo, "främlingsfientliga", "rasistiska" och "högerextrema" partier! I Sverige har vi Sverigedemokraterna (SD). Det är partier som, kan man säga, har skapats av de traditionella partierna genom att dessa inte lyssnat på den växande opinion som vågar se avigsidorna med en alldeles för stor invandring.

  Jag tillhör själv kritikerna. Jag ser inte SD som ett alternativ, men jag har inget annat parti att rösta på. Så jag proteströstar. Sådana proteströster kommer säkert att bli många fler i valet 2014.

  Tycker du inte det är skamligt att vi i en demokrati bara kan köra över en opinion som anser att invandringen är för stor? En opinion som ser förfallet inom snart sagt alla områden av välfärden. Du kan välja nästan vilken parameter som helst, det är invandrarna av vår befolkning som toppar listan. Det gäller arbetslösheten, det gäller kriminaliteten, det gäller bidragsberoendet, det gäller missbuksproblematiken, det gäller resultaten i skolan, osv.

  Du har alldeles för lite på fötterna, Birger, för att skriva i detta ämne. En missad del av verkligheten för din del. Flytta ner till Malmö och bo där ett år och berätta sedan vad du sett.

  SvaraRadera
 4. Men enligt
  www.avpixlat.info
  så är Marine Le Pen helt okej, och blev därför inbjuden gäst hos SD för en stunds samtal.

  Hon vill inte att t.ex. klanfejder och blodshämnd (skjutningar) ska importeras. Vore intressant om även sådana argument kunde bemötas, istället för att med enkla penseldrag bara utmåla SD som rasistiskt.  SvaraRadera
 5. Det är inte EU som är problemet utan att den politiska motkraften idag är svag och väldigt tunn.

  Öz sa en bra sak i "Skavlan" när han påstod att SD är det enda partiet med visioner.

  Så frågan är vad som står emot? V och MP är ju traditionella anti-parti, det vill säga tydliga i vad de är emot men ganska dåliga på att berätta vad de är för.

  Hur ser deras visioner ut? Jag vet inte...

  SvaraRadera
 6. 08:44 Tror du inte att de mest begåvade politiska skribenterna, dit vår blogg-värd hör, redan känner till det du skriver om, om inom sig möjligen håller med?

  Men betänk, att de är beroende av att inte förstöra underlaget för sin brödföda. Vem vill boka en talare som sagt något bra om SD?

  SvaraRadera
 7. "Det är inte EU som är problemet"

  Ha, Ha

  SvaraRadera
 8. Marine Le Pen bär Södermanlands vapensköld på magen, Vad kan det innebära?

  SvaraRadera

 9. Birger, i dessa älgjaktstider vore det kanske plats med en reaktion från verkligheten.
  En bekant till mig berättade att han och en jaktkamrat satt på ett pass och fikade. De började prata lite politik. Då avslöjade jaktkamraten att han avsåg att rösta på SD, därför att han inte gillade att invandrarkvinnor behandlades illa genom att b a tvingas att gå omkring med en sopsäck över huvudet.

  Nog är han både rasistisk och brunfläckig, eller...

  Anonyme Johansson

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet Birger!
  Anders: Vad är definitionen på massinvandring? Vad skiljer invandring mot massinvandring? För mig låter det bara som ett känslouttryck som är till för att skrämma och väcka obehag.
  Det är ju också ett uttryck som används frekvent av rasister.

  /Mathias

  SvaraRadera
 11. Det är väl dags att EU kritiska partier bekänner färg.

  Ledaren för brittiska självständighetspartiet Nigel Farage har enligt Ekot redan tidigare i år tydligt sagt nej till att ingå i en ny EU-kritisk högerallians.

  Han har kritiserat själva EU bygget. Bland annat att en baronessa och en "rumpnisse" utan kompetens får en höga poster. Han ifrågasätter demokratin. Själva politiken. Han är verkligen en frisk fläkt i EU. Han har säkert även brister och fel.

  Men man hör honom iallafall tala om vår politik som är EU:s politik. Måste säga att det han säger lockar till många skratt. Det är så idiotiskt. Det är verkligen ett monsterbygge. Men det är inte invandrarna som är monstren.

  Vilket är det yttersta motivet till invandrarkritiken är det själva EU som är ett experiment. Eller är det invandrarna?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Anonyme Johansson, "jaktkamraten" "kanske" inte gillar EU:s rovdjurspolitik. Det kanske smäller ännu högre än att man som jägare ogillar att kvinnor går "med en sopsäck över huvudet"? Han kanske inte är vare sig rasistisk eller brunfläckig utan bara inte helt ärlig. Kan vare fel men jägarförbundet ogillar EU:s rovdjurspolitik.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. http://jagareforbundet.se/jakten/Ny-rovdjurspolitik/

  SvaraRadera
 14. Varken Front National eller Sverigedemokraterna är rasistiska partier, utan bara en stämpel som etablissemanget kletat på dessa partier i avsikt att behålla sina egna privilegier ochmaktpositioner.
  SD har i över ett års tid varit det tredje största partiet i opinionsmätningarna. Så det är ingen kvalificerad gissning att SD kommer att bli det tredje partiet för svensk del både i EU valet och riksdagsvalet 2014.

  SvaraRadera
 15. Hjulet skulle aldrig ha blivit uppfunnet.
  Det tvingar oss att bygga höga murar runt vårt rike.
  För att få behålla det ynka lilla, som vi lyckats arbeta ihop för
  vår egen överlevnad.
  Vårt existens minimum räcker ju nu inte till hela världen.
  Enkel matematik för den som är rik.
  /BB

  SvaraRadera
 16. Att en feministisk tidning formulerar sig om pappas flicka är illa!

  SvaraRadera
 17. Var står Sverigedemokraterna i rovdjurspolitiken?

  SvaraRadera
 18. Det känns beklagligt, men måste erkänna att jag brukar tänka som du, Anders - när Birger gör avsteg från sina kompetensområden kliver han emellanåt in i blinda fläckar. Det finns en anledning till ordspråket bliv vid din läst. Lika högt förtroende som jag har för Birger i vissa frågor, lika lågt är det i andra. Där jag ser önsketänkande naiva skrivbordsprodukter. Stämmer inte kartan med verkligheten, ritar vi om verkligheten. Brukar också tänka att det är märkligt (vilket nog egentligen inte är så märkligt) hur någon som är en mästare på att se komplexiteten i frågor samtidigt kan var vara en sån mästare på att förenkla andra. Birger skriver här om naivitet samt att man inte ska förminska "kvinnans" uppsåt. Och just det förminskandet brukar ju vänsterfalanger även tillskriva invandrare och lågutbildade. Dessa tre grupper är alltid en produkt av någon annan. Aldrig står de på egna ansvarsfulla ben. Dessa tre grupper är per definition alltid välmenande offer. Oavsett hur mycket möjligheter som står dem till buds. Och ja, att förenkla den problematik människor upplever i sin vardag kring invandring - självklar får det konsekvenser. Ett fåtal exempel: för ca 10 år sedan reagerade kollegor på att vi inte fick ha större klasser för vuxna asylsökande än 12 elever. Var i övriga samhället ser vi den personalbeläggningen? I år kom ett förfrågningsunderlag där klasstorleken för vuxna invandrare inte fick överskrida 5 elever. Hur reagerar folk med barn i förskola och skola på den siffran? Eller barn som har föräldrar inom äldreomsorgen som aldrig kommer ut eller bara får duscha en gång i veckan? Och hur reagerar människor som arbetar inom etableringsreformen som vet att den dag de måste gå på a-kassa kommer varje arbetad timme dras från ersättningen - medan invandrare får behålla hela etableringsersättningen i sex månader samtidigt som de uppbär lön. "Systemet" slår knut på sig för att få ut invandrare på arbetsmarknaden. Samtidigt som den som arbetar inom etableringsreformen dagligen möter människor som anstränger sig för att slippa utbildning och arbete. Vad skapar det för motsättningar? Häromdagen sa mina svenska, somaliska och eritreanska kollegor åt mig på fullaste allvar under ett möte att sluta anstränga mig så hårt i mitt arbete - folk är ändå inte intresserade av jobb så länge de får bidrag. Min driftigaste kollega som är en eldskäl för "svaga" är på väg att byta jobb för att arbetet är så otacksamt. En somalisk kollega (som flyttat från förorten för att få en drägligare vardag från landsmän) funderar nu på skyddad identitet (!) för att hans landsmän har gränslösa krav på honom samtidigt som de själva väljer den enkla vägen.
  Slutligen: jag bor själv i en förort där det inte bor många svenskar kvar. Förra veckan stals min fjärde nya cykel på 1,5 år. Nu blir det inga fler. Tidigare fick den som ville handla i kvarterets pressbyrå, först filmas och godkännas innan den släpptes in pga flertalet rån. Självklart gör dylikt att människor flyr förorten och att människor blir frustrerade över utvecklingen.
  Tråkigt att skriva dessa rader, men blir provocerad när okunnighet förenklar de samhällsproblem vi står inför. Och skulle man bara utgå från sociala frågor så vete f-n vart man skulle lägga sin röst när såväl rödgröna som blåa känns verklighetsfrånvända och kämpar för att skapa ett särsamhälle. Rödgröna genom att göra hjälplösa offer av människor som har alla möjligheter att stå på egna ben. Blåa genom att avreglera och sälja ut hela välfärden. Och på båda fronter blåser alla alla. Uppifrån och ner. Och nerifrån och upp. Avskyr att se Sverige utvecklas till vilda västern.
  AK

  SvaraRadera
 19. AK, det är inte okunnighet. Det är andra skäl till dessa bottennapp.
  Att stämma in i mediernas kör, det är inte likt de mest begåvade pennorna när de yttrar sig i andra sammanhang. Det var väl så du menade? Men i dessa frågor stämmer de oftast in. Gissa orsaken!

  SvaraRadera
 20. TCO har ju rätt: Gemensam kultur - t.ex. manifesterad genom mat, och inte minst religion (som även i ett läge där de flesta är ateister genomsyrar många av de normer och värderingar som folk tar för självklara, och får människors möten att flyta smidigare, liksom stora delar av lagstiftningens grund) - gör det mer naturligt, enklare och mindre friktionsfyllt att samarbeta i en union.

  Åtminstone om man jämför med att bilda unioner med folk som inte har dessa komponenter gemensamt.

  Själv ägnade jag många timmar att läsa på om EU och höra debatter. Till slut bestämde jag mig att argumenten för och emot var ungefär lika starka och avstod från att rösta. Sedermera röstade jag nej till euron.

  Att kalla TCO:s citat för "rasistiskt besudlat" känns propagandistiskt och slafsigt.

  SvaraRadera
 21. AK och andra, som ser något bra med SD. Hur tänker ni om SD:s tystlåtenhet vad gäller miljörapporten? Och SD:s utrop om mer kärnkraft?

  SvaraRadera
 22. Suck.
  12.09 - håller inte alls med.
  12.21 - läs igen.
  AK

  SvaraRadera
 23. Bra inlägg av Anders, skulle kunna skrivit det själv.

  Dock en nyansering, angående att journalister och politiker bor i etniskt "rena" områden. En hel del av dem håller säkert inte med, de har en del grannar med utomnordiskt ursprung i sitt villakvarter eller sin fina bostadsrätt. Vad de kanske inte inser eller vill kännas vid är att de invandrare som vill och har råd att bo där är troligen den tiondel som är mest assimilerad (d.v.s. har genomgått det som SD förespråkar).

  Andra svenskar får utstå svåra kulturkrockar och rasism - den rasism som media sällan skriver om och som aldrig leder till några av etablissemanget orkestrerade antirasismmanifestationer.

  Vad ska de göra? Naturligtvis rösta på det parti som förstår deras situation. Detta är mer akut för dem än att jorden blir varmare och våren kommer några veckor tidigare om 50 år.

  Vill man att folk ska engagera sig för miljön måste man först se till att de har en drägligt trygg och harmonisk tillvaro. Det gäller i 3:e världen men det gäller också i Europa.

  SvaraRadera
 24. Är vi där igen? Att vi först och främst ska titta på vår egen situation? Vid förra valet med näsan i den egna plånboken. Nu på våra grannar.

  Vår egen situation får aldrig bli det viktigaste. EU är ett monsterbygge.

  SvaraRadera
 25. Säger SD att de inte sitter i en regering som fortsätter med privatiseringspolitiken? Det största problemet är ju inte invandringen, även om det gått för långt. Det är mer ett symtom av förd politik. Ohållbart. Vi är vare sig mer eller mindre rasistiska än de flesta om vi säger ifrån. Nu bör vi göra det!

  SD är med rätta irriterade över att media påstår att de röstar med Alliansen i åtta fall av tio. De röstar minsann med Socialdemokraterna också.

  Ja och de är i huvudsak för privatiseringspolitiken. Då kan SD inte vara emot. Men V är det. Med dem röstar de sällan av vad jag förstått. Det får mig att undra över deras motiv.

  EU:s politik (vår) politik innebär ju fullständig privatisering. Naturresurser säljs ut. Vi säljs ut på spekulationsmarknaden. Snart återstår inget då går det inte att ta tillbaka värden. Då är det försent.

  Blir ledsen för att det är så lätt att fastna i sin egen situation. Att det är så lätt att fastna i invandringsfrågan. Även om den är jätteviktig.

  Ser på nära håll konsekvenserna av denna nyliberala politik. En nära släkting är i princip inlåst i sitt eget hem med personal som varken förstår henne eller hon dem. Något annat boende finns inte. Ålderdomshemmen håller på att avvecklas. Människor kommer att kunna berätta massor av historier som "visar" att det är invandringen som vi först och främst ska ta itu med.

  MEN Det är inte invandrarna som säljer ut Sverige...Det kan ingen påstå.

  Önskar att V inte hade en så naiv syn på invandringen. Att V och SD kunde mötas. De andra verkar ju helt bortkollrade. Förresten så säger de samma sak som SD ibland men då reagerar inte media. Då är det helt okej.

  Ett ödesval vilket det är! får inte bygga på att vi först och främst tittar på vår egen situation. Eller med näsan i den egna plånboken. Fortsätter utförsäljningen är vi framtidens "indianer" oavsett invandring eller inte.

  Känslor är alltså inte nödvändigtvis den bästa vägledningen nu. De var de heller inte då Alliansen tog över och spelade på människors känslor då det gäller sjuka och arbetslösa. Det är också en slags rasism. Nu behöver vi upplysning om EU:s politik som är vår politik.

  Ser fram emot fler inlägg av Birger Schlaug. Tack Birger!

  Lisbeth


  SvaraRadera
 26. Någon här i tråden verkar inte kunna skilja på invandring och massinvandring.
  Europa är idag satt under hårt tryck av massinvandring från Mena länderna, och Europa har nu kommit upp i nivåer som inte är hanterbara.
  Några av dessa invandrare kan assimileras, en politik som bland annat Sverige förde till fram på 70-talet.
  Att som Sverige nu tar in över 100.000 invandrare per vår kommer att fresta på det solidariskt skattefinansierade välfärdssystemet. Inte ens den mest obstinate liberalen vill införa fri invandring innan välfärdssektorn är nedmonterad, men tydligen vill både V och MP det.
  De svagaste grupperna drabbas först av kostnaderna som invandringen medför, sjuka, arbetslösa, handikappade och åldringar. Detta har nu börjat gå upp för Europas befolkning. Det är därför invandringskritiska partier växer, dessa partier behöver inte nödvändigtvis vara rasistiska.

  SvaraRadera
 27. Anonym 12:21,

  jag sympatiserade med linje tre vid kärnkraftsomröstningen, men idag ser jag kärnkraft som en viktig del i att klara klimatomställningen. Kärnkraft ger mycket energi och när den behövs. Trots Tjernobyl är det färre döda per producerad TWh än så gott som alla andra energislag. Ny kärnkraft är säkrare och med Gen IV löser man avfallsproblemet.

  Så på den punkten gillar jag SD:s miljöpolitik. De värnar också hagmarker. I övrigt är det nog inte så mycket att glädjas över. Tyvärr finns inget parti som tycker som jag i precis alla frågor... :-)

  SvaraRadera
 28. Lisbeth, det är möjligt att UKIP kan stå ensamma, men EU-parlamentet diskriminerar på flera sätt partier som inte är med i en grupp.

  Det är ganska lågt att först tvinga partier (motvilligt) att bilda grupper med andra partier, sedan smutskasta dem för vad de andra partierna påstås tycka.

  SvaraRadera
 29. Erik Sthlm
  Att UKIP och Nigel Farage finner sig i att bli diskriminerade finner jag långsökt. Nu vet vi ju inte kanske de ändrar sig.
  Många av deras inspel har varit oslagbara. Speciellt deras utspel ang. baronessan och "rumpnissen" som dök upp från ingenstans. De kan EU:s politik.

  Det går inte att bunta ihop ett gäng partier och tro att det ska falla gott ut. Det har gjorts försök förut och det har inte lyckats. Tack och lov.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. När någon nämner invandring från MENA-länder och siffran 100 000 i samma andetag bör man ta sig en funderare vilka källor personen i fråga har.

  2011 var bruttoinvandringen 92 000, och då har man alltså inte tagit hänsyn till gästarbetare och gäststudenter som lämnat landet. Ungefär hälften av 92 000 utgjordes av gäststudenter, arbetskrafts- och EES-invandring (dvs. från Europa.) Drygt 12 000 var flyktingar, och runt 3 000 var anhöriga flyktingar.

  Att använda ordet massinvandring är med andra ord missvisande och tendentiöst.

  SvaraRadera
 31. Vad står MENA för?

  SvaraRadera
 32. Men Kent Ekeroth redogör på Avpixlat i detalj för skillnaden mellan SCB:s och Migrationsverkets siffror. Mot det resultatet kallar han det för massinvandring. Talar ni om olika år kanske?

  SvaraRadera
 33. @05:12:00
  MENA står för Mellan Östern och Nord Afrika

  SvaraRadera
 34. Lisbeth, det jag menar är att regelverket i EU, som beslutats av de stora etablerade partierna, diskriminerar partier som inte är med i någon grupp.

  Wikipedia:
  "De politiska grupperna ger ledamöterna större inflytande än om de väljer att sitta bland de grupplösa, inte minst eftersom en politisk grupp erhåller finansiellt stöd för att bland annat kunna bistås av ett eget sekretariat. Deltagande i en politisk grupp ger också ökad talartid."

  europaportalen.se skriver:
  "Reglerna skärptes vid EU-valet 2009 för att förhindra att högerextrema politiker skulle kunna bilda en grupp"

  Så etablerade partier jävlas avsiktligt med nya konkurrenter, och sedan om de ändå lyckas forma en grupp, så används detta emot dem genom guilt-by-association.

  SvaraRadera
 35. Lisbeth,

  jag håller med dig i nästan allt du skriver.

  "Önskar att V inte hade en så naiv syn på invandringen. Att V och SD kunde mötas"

  Ja, verkligen. Håller helt med.


  Eschaton

  SvaraRadera
 36. Ser att 04:59 hämtar siffror rakt av från en bloggtext som blivit sågad vid fotknölarna (håller med dig, håll koll på dina källor). Tycker du ska gå tillbaka till den bloggen och läsa kommentarerna som lär ut hur man utläser Migrationsverkets statistik.

  SvaraRadera
 37. Hela invandringsfrågan är bara en avledningsmanöver från det faktum att eu är styrt av banker och multinationella företag och att hela banksystemet är ett pyramidspel.


  JP Morgan to eurozone periphery: “Get rid of your pinko, anti-fascist constitutions”
  http://blogs.euobserver.com/phillips/2013/06/07/jp-morgan-to-eurozone-periphery-get-rid-of-your-pinko-anti-fascist-constitutions/

  Bankerna gillar tydligen dessa fascist och rasistpartier

  SvaraRadera
 38. Ja, halleluja så bra allt skall bli när EU upplöses. Inte. Och när kosmopoliter som tycker att varenda indier skall få flytta hit om de vill får som de vill. Inte.

  SvaraRadera
 39. Lustiga kommentarer, ingen av de som tycks försvara Le Pen tycks ha hört eller förstått vad det är hon säger, har ni inte gjort det, och ändå kritiserar inlägget, så uppfyller ni alla krav på att vara medlöpare till något alldeles förskräckligt.
  Hur ser ni på texten som TCO använde sig av, inte heller det tycks få kommentatorerna att reagera.
  Schlaugs inlägg behandlade hur EU:s struktur och regelverken inom EMU, med gemensam valuta,leder fram till att länderna inte kan balansera valutans värde och därmed skapar massarbetslöshet och som följd av detta stora sociala konflikter som i sin tur, precis som i Tyskland på 30-talet, leder till rasism. Historielösheten verkar vara stor bland de som kommenterar!
  L

  SvaraRadera
 40. Synd att så många inte lyckats ens ta sig förbi medeltiden mentalt.

  Har folk inte lärt sig ett skit av historien?

  SvaraRadera
 41. Exempel:

  Goldman Sach och korrupta politiker krashar greklands ekonomi, vi ger grekland pengar att betala dessa korrupta banker och som reaktion på detta skyller nyfascister på invandrare?!

  Är det bara jag som ser logiksprånget i detta?

  Om vår lånebubbla också spricker kommer gatorna vara fulla av neanderthaler som viftar med svenska flaggan och bränner kors.

  SvaraRadera
 42. Birger skrev att unionen är byggd på ett sätt som kommer att medföra stora slitningar. Samt att det kommer att föda ett brunfläckat odjur. Det inte bara kommer att medföra stora slitningar det gör redan det.

  Odjuret är alltså själva bygget som är ett nyliberalt experiment.
  Vi får inte gå i fällan och skylla på invandrarna. Då har experimentet lyckats. Vi är det land där avregleringarna går snabbast.
  Det är inte invandrarna som säljer ut Sverige...

  Vi behöver föra ett seriöst samtal kring hur vi ska kunna lämna unionen på ett antirasistiskt sätt.
  Anser ni att vi behöver lämna unionen?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 43. Nyfascister har lyckats dominera debatten malande sina förenklade häxjaktsargument och nyliberalerna med sina förenklade frimarknadsargument så man får väl först försöka hitta liknande slogans och förenklat språk för att tilltala allmänheten för att nå någon kritisk massa innan man kan hoppas nå några praktiska mål.

  SvaraRadera
 44. Lisbeth.
  Svaret härifrån är "ja tack!"

  Därefter en rättfärdig union med Norge.

  Gt

  SvaraRadera
 45. "Svenskar och britter vill lämna EU"

  http://www.nejtilleu.se/natverk/pdf/Nyhetsbrev_50.pdf

  SvaraRadera
 46. Man kan tycka hur illa som helst om att människor rör sig över gränser, att människor vill skapa sig en bättre framtid än de kan få där de lever. På grund av krig, fattigdom, korruption eller diskriminering. Någon skrev om att man inte vill se verkligheten, när den inte stämmer med kartan, och därför ogillar de vedervärdiga språkbruk, den fascistanstrukna retorik som Le Pen och liknande använder. Eller den reklamfilm som SD använde i senaste valet. De som inte ser verkligheten är de som inte ser varför människor flyr, vill flytta och rör sig över gränser. Det är ingen som säger att det inte bli problem, men det är ju så att man flyr från problem också. Vi lever i en värld som ser ut som den gör. Den som inte fattar att vi måste såväl hålla rent från fascistanstruken retorik som från ökande ekonomiska skillnader mellan rik och fattig OCH se på varandra som människor oavsett vad vi kommer ifrån är verkligen en del av det problem som skapar ett samhälle som närmar sig gränsen för vad som ryms inom det som kan upprätthålla det vi kallar demokrati.

  Birger skrev någon gång om att man borde fundera på hur man ville att samhället skulle se ut om man föddes en gång till, återföddes, utan att veta i vilket kön, i vilken kultur, i vilken samhällsklass, i vilken skinnfärg, i vilken sexuell läggning, i vilken del av världen. Är det verkligen ett samhälle där politiker skriker slagord mot Den Andre, som Le Pen gör, när vi själva kan vara Den Andre.

  SvaraRadera
 47. anonym 10:33. Jag håller fullständigt med dig idet du säger. Ska det vara så svårt att sätta sig in i hur andra människor känner när de flyr, utan att tänka, vad får det här för konsekvenser för oss och våran plånbok. I dag verkar det inte tänkas längre än inom ens egen familj. Sorgligt.

  SvaraRadera
 48. Håller också med. Det verkar inte tänkas alls. För OM vi föds flera gånger så tänker vi inte ens på vår egen familj eller ens på oss själva. För då är det ju vi som får städa upp i skiten.

  SvaraRadera
 49. Att kunna ha sansade samtal om folkens rörelser undan krig och fasor, hur spänningar kan uppstå mellan olika kulturella inslag, det vore väl något att önska. Pajkastning med mer eller mindre bra/dåliga argument från ömse håll hjälper ingen och leder ingen vart. De utsatta behöver hjälp. Låt oss rådslå hur det kan gå till.

  SvaraRadera
 50. Tack anonym 10:33:00 för ditt kloka inlägg. Det är så enkelt att falla för förenklade och historielösa argument för visst ser vi och vet att det är problem. Vi människor har ju en fördel framför djuren, vi har möjlighet att dra lärdom av historien. Jag kan min historia och får påminna mig ständigt om vad det en gång ledde till. Vägen är aldrig enkel eller spikrak men det är ändå den människa jag vill vara.

  Vi vet idag att det är jämlika och jämställda samhällen som mår allra bäst och när klyftorna ökar drabbas vi alla av konsekvenserna.

  Gunilla Teckenberg

  SvaraRadera
 51. Vet inte om ni håller med. Men jag anser inte nödvändigtvis att det är jämlika samhällen vi mår allra bäst av. Däremot jämställda samhällen, som baseras på att vi är olika som individer och även som kvinnor och män (biologiska skillnader). Män och män är olika och kvinnor och kvinnor är det också.

  Men i minst ett avseende borde vi vara jämlika. Men vi är inte ens det. Det är när det gäller löner. Kvinnornas löner släpar fortfarande efter. Trots feministers slit. (män och kvinnors slit)

  Klyftorna ökar och de ökar inte bara mellan människor utan även mellan kvinnor och män. Det saknas lösningar eller vilja? inom unionen att rätta till denna "uppenbara" orättvisa.
  Det handlar inte bara om pengar det menar jag inte. Men om vi ska få jämställda samhällen behöver detta först rättas till?

  Det saknas lösningar inom unionen. Kanske saknas även viljan? Vilja behövs för förändring. Det saknas gröna lösningar det saknas mycket. Det saknas ofta möjlighet att gå före. Vi måste vänta på direktiv. För att kompensera detta rusar politikerna före vill vara bäst i klassen då det finns utrymme för det.

  Snabba kortsiktiga "lösningar" blir resultatet.

  Det saknas möjlighet att skapa jämställda samhällen med detta projekt (EU) som vissa kallar för ett miljö och fredsprojekt. För det skapas likriktning. Vi är inte lika olika länder utan har olika förutsättningar. Vi kan ju se hur illa anpassningen till EU går för medlemsländerna.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 52. Jag kan hålla med dig om att det borde vara lika lön för lika arbete Lisbeth. Även att vi människor är olika oavsett kön eller färg. Kan vi inte bara behandla andra, så som vi själva vill bli bemötta. Är någon i nöd så måste vi finnas där, det är bara så självklart, behövs inga tankar.

  SvaraRadera
 53. Sinnesrobönen
  Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden. Kan användas oavsett om vi tror på Gud eller inte.

  SvaraRadera
 54. Ballahu: du skriver "Att slänga PK-epitet efter nationalistiska partier och benämna dem som "bruna" eller "högerradikala" är att underskatta väljarna."

  Jag är inte riktigt säker på om det verkligen är relevant längre att tala om PK-epitet i den mening du gör. Idag har det blivit alltmer politiskt korrekt att - se bara på den stereotypa medierapporteringen om romer som sägs stjäla barn - att glida in i SD:s argumentation. För övrigt är det faktiskt så att Ny Demokratis förslag genomförts i stor utsträckning.

  Anders, du skriver: "Så snart du lämnar miljön och skriver om någonting annat blir det galet, tycker jag."

  Då är det mycket som är galet... Jag skriver nämligen förhållandevis lite om miljön... Ditt exempel med 1 miljoner "outbildade afrikaner" varje år till Malmö är ganska larvigt. Du skriver om vi etniska svenskar - är jag att betrakta som etnisk svensk? Vad som är svenskt, amerikanskt, australiensiskt är en ständigt pågående rörelse. När det gäller mat, språkliga formuleringar, fester, musik, sätt att se på världen.

  Du skriver om att förstöra Europa och att vår ekonomi och våra institutioner inte är byggda för sådana påfrestningar. Vår ekonomi och våra institutioner byggdes väl snarare upp i en tid när världen såg helt annorlunda ut, men världen förändras ju, den är inte något statiskt. I Vingåker,som är det samhälle som ligger närmast den by där jag bor, har förändringarna varit enorma. Industrier har lagts ner,på vårdcentralen och i de små affärerna och restaurangerna jobbar människor med än konstigare namn än jag har. Och detta är Sverige, vi som bor här utgör Sverige. Och vi förändras.

  Du talar om förfall inom välfärden. Hur tror du att det förfallet hade sett ut om inte vårdcentralerna, äldreboenden, sjukhus haft så många anställda med invandrarbakgrund? Ta dig till första bästa vårdutbildning i Sverige. Kolla vilka som utbildar sig till alla de där jobben som innebär att de skall ta hand om dig och mig när vi blir gamla. Hur tror du välfärden hade sett ut om de inte funnits? I grunden handlar det om hur världen ser ut, att vi inte lever i slutna kärl, att vi snart är nio miljarder människor, att andra, precis som de som du kallar etniska svenskar hade den rätten när 30 procent lämnade landet, rimligen har rätt att söka sig bättre liv. Den stängda nationalstaten är en parentes i människans historia.

  08:44: Ja, det var ju en variant... Tror du att de som sympatiserar med V eller MP är de mest populära talarna att boka??? I så fall: vakna upp!

  Anonyme Johansson: Nej, det behöver han inte vara, däremot tämligen obildad.

  AK - du skriver om att jag emellanåt kliver in i blinda fläckar och bör bliva vid min läst. Nu är det så att min läst är sociala frågor, det var där mitt politiska engagemang började, och det är nog inte det du anser att jag bör hålla på med eftersom det där finns "blinda fläckar". Begreppet "blind fläck" är intressant. Det avser den del av synfältet som är tomt beroende på att näthinnan saknar ljusreceptorer där synnerven går in i ögat. Nu har jag ju en uppfattning om de frågor som du anser vara en blind fläck, så i så fall är det väl snarare ett brytningsfel du är ute efter. Men lugn, jag har glasögon... :-) Rena dessutom. Dom rättar till. Och vad mera: de ser till att jag även ser hyggligt bra på långt håll, på det där avståndet där typ Syrien, Etiopien och andra länder ligger och därmed begriper mer än väl att människor vill söka sig bättre liv utifrån sina drömmar för sina barn, sina nära och sig själva.

  SvaraRadera
 55. "Den stängda nationalstaten är en parentes i människans historia."

  Folk borde i så fall också få bosätta sig i naturreservat precis som de vill. Varför inte?

  Det är inte alls orimligt att man planerar användningen av olika landområden och vad de får användas till, vad för slags byggnader som får eller inte får byggas i dem och hur många människor ett område kan belastas med. Du förnekar detta, vilket innebär att du inte är en miljövän...

  SvaraRadera
 56. Dessutom skall man nog inte anklaga andra för att vara bruna om man själv är anti-EU. Möjligen om man förespråkar en världsregering istället, men jag har inte sett något sådant här hos Schlaug. Många gröna är mycket brunare än de tror. Men många hittar någon mer eller mindre brun de kan hacka på bara för att bevisa att de själva minsann inte är bruna. Man är dock inte en god demokrat bara för att man sparkar på Hitler ibland. Det är ofta bara en avledningsmanöver man ägnar sig åt för att dölja sin eget skit.

  SvaraRadera
 57. Talare med gröna sympatier är bevisligen populära att boka.

  SvaraRadera
 58. Kuckelilu, har inte uppfattat att Schlaug är anti-EU, däremot mot hur själva uppbyggnaden av unionen är utformad och hur snabbt man går fram.
  L

  SvaraRadera
 59. Var tredje hemtjänstföretag har personer med arbetstillstånd. Vilket innebär dumpning av löner och arbetsvillkor. Det är ingen hemlighet att det är problem med arbetsvillkoren säger Migrationsverkets expert på arbetstillstånd.

  Det är upp till arbetsgivaren om den vill ha utomeuropeisk arbetskraft. Så när vi kollar vilka som utbildar sig till de där jobben, som innebär att de ska ta ha hand om oss gamla när vi blir äldre bör detta finnas med. Det är knappast så enkelt som att infödda "svenskar" inte vill utbilda sig inom detta.

  Det är bättre för företag som vill gå med vinst att anställa dessa kvinnor. De blir utnyttjade skickas sedan hem och det finns visst fog för att "de" "tar" jobben från andra. Kvinnors löner dumpas det gynnar i längden ingen. Klyftorna ökar och kvinnorna är de stora förlorarna eftersom deras löner släpar efter.

  Infödda "svenskar är varken latare eller mindre mindre villiga att ta hand om t.ex. äldre. Ålderdomshemmen plockas bort ett efter ett och ersätts med privat hemtjänst. Ser på nära håll hur dessa privata företags anställda pressas. Hur de utnyttjas.

  När en nära anhörig till mig bad om en formfranska fick hon istället en kyckling. Trots att hon bokstaverat på ett papper. Inte lätt att doppa en kyckling i kaffet för en tandlös åldring. Hen skrattade och det gjorde även jag. Men inte vill vi som äldre inte bli förstådda?

  Tycker inte vi ska förenkla. Det tjänar ingen på. Invandrarna har betytt och betyder mycket i t.ex. vården. Alla är lika betydelsefulla. Men det är klart att det är konkurrens om jobben även där. Infödda "svenskar" sjuka, arbetslösa, invandrare och människor med arbetstillstånd slåss om jobben. På samma villkor sägs det dessutom.
  Arbetsgivarna kan välja och vraka.
  De väljer givetvis vinst. Där rök genast på "samma" villkor.

  Den stängda nationalstaten är en parantes ja och bör så förbli.
  Men på detta sätt skapas inga suveräna stater. Inga kultursamhällen. Nu måste vi börja ta hand om varandra samt kräva av andra att de vill ta hand om varandra. Människor som försöker ta sig hit lovas guld och gröna skogar. En del drunknar t.om. på vägen. Andra kommer hit utnyttjas och skickas hem ännu fattigare. Men vi fortsätter ropa kom hit. Naivt? Hjälper vi alltid eller stjälper vi lika ofta?

  Vill minnas att Tove Lifvendal och även du Birger pratade om "typiskt svenskt". Det finns nog inget typiskt svenskt. Det har även du påpekat. Alltså så är "svenskar" inte mer ovilliga än andra att ta jobb som innebär att de ska ta hand om oss när vi blir äldre. Utan det är själva systemet som är fel. Denna eviga konkurrens.
  Det är som om vi skäms och inte vågar ifrågasätta själva systemet för då utpekas vi som rasister.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 60. Det finns ingen svensk kultur, har det sagts från vänsterhåll. Däremot finns det mångkultur. Hur nu detta går ihop?

  SvaraRadera
 61. Kan tillägga att jag jobbat med personer med psykisk utvecklingsstörning. Chefen var väldigt noga med att de personer som blev anställda kunde göra sig väl förstådda.
  Det eftersom det skapade en enorm oro hos de boende annars.

  Hoppas att det fortfarande gäller. Men betvivlar det. Blir väldigt ledsen över att det inte verkar gälla våra äldre. Många äldre lider av depression de förtjänar att bli förstådda. Skyller absolut inte detta på personalen som sliter och släpar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 62. Lisbeth, Jag kan hålla med om att det är svårt för en gammal människa som hör dåligt att både höra och förstå vad som sägs om man inte talar både högt och tydligt. själv vistades jag på sjukhus i fyra veckor tillsammans med min mor. De sista veckorna i hennes liv. Där arbetade både invandrare och svenskar. Jag skulle vilja säga att det handlar inte om vilket land de kom ifrån, utan om att vissa människor kände empati med dessa gamla, sjuka människor, medan andra borde arbeta med döda ting, kontor, eller bilar. Arbetar man med människor måste man också tycka om människor och inte se dom som ett besvär. I ärlighetens namn, så visade de flesta invanrare ( inte alla)en mycket större respekt för de gamla än vad infödda svenskar gjorde. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här vistelsen, som var en mardrömslik inblick i verkligheten, men jag väljer att inte göra det. Vad jag menar är att vi svenskar är långt ifrån bättre än någon annan, vi har mycket att lära.

  SvaraRadera
 63. Suck, säger jag bara. Utan invandrare skulle 50 procent av alla som idag utbildar sig till undersköterskor försvinna från utbildningen, vilket väl Lisbeth och andra borde fundera en del på.
  Ganska konstig debatt som runnit upp eftersom Birgers inlägg handlade om något helt annat!

  SvaraRadera
 64. Moa "Vi svenskar" Det finns ju inget typiskt svenskt...? Men så fort det finns något negativt att berätta så finns det typiskt svenska. Hur kommer det sig. Ja vi har alla mycket att lära.

  Jag skriver om lönedumpning och arbetsvillkor. Om någon utläser att vi "svenskar" är bättre så läs för all del om. Mitt exempel ur verkligheten var bara en liten del.
  Men infödda "svenskar" är inte heller sämre ingen kan få mig att TRO det. Tycker inte att vi ska nedvärdera "svenskar". Det handlar ju om alla människors lika värde. Om vi inte känner något värde så kommer exemplen se ganska lika ut. Vilket är föga utvecklande. Rädsla kan ju skapa de mest konstiga vanföreställningar. Rädsla för att framstå som rasistisk t.ex.
  Nu är det så enkelt som att jag ser mig inte som mer rasistisk än något annan. Är infödd svensk i detta livet. I nästa är jag förmodligen något annat.

  Sucka på du anonym :) Jag läste vad Birger skrev. Menade han något annat så meddelar han säkert det. Det är som om han vore Gud fader själv. Avgör du vad Birgers inlägg handlar om?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 65. Peter Wolodarski hävdar att Skånepolisens register över romer är orättfärdigt.

  Mot detta påstår Skånepolisens chefsjurist, Monica Nebelius, att polisen inte utgår från etnicitet, utan det skulle vara en konstruktion av DN. Registret är istället baserat på kriminalitet.

  Tidigare sa polisen att det blott var ett spaningsregister. Att det kom att uppta romer, menade en polis, berodde på att man ville veta vilka förrövarna kunde tänkas umgås med, alltså sina fränder.

  Båda parter låter övertygande, på var sitt sätt.

  SvaraRadera
 66. Lite OT kanske, men tråden är ändå lite spretig.
  Jag tycker att man borde belysa frågan om vinster i välfärden, och sätta strålkastarljuset på riskkapitalbolagen i flera avseenden.
  Vinster på sjuk och äldreomsorg anses som ett problem, Vänsterpartiet framför allt, men även SAP och MP knorrar. Ingen av dessa partier ifrågasätter riskkapitalbolagens vinster när det gäller flyktingmottagningen. Hur kan det komma sig? Är inte detta höjden av hyckleri?

  SvaraRadera
 67. Frågan har uppkommit om det som diskuteras har med blogginlägget att göra. Nja, det kan jag inte säga.

  Blogginlägget handlade egentligen om något annat.

  Nämligen a) att varje individ bör bli betraktad som just individ, vilket gäller Le Pen (en känga åt den bra nättidningen Feministiskt Perspektiv) OCH varje invandrare (vilket var en känga åt gamla TCO och den kollektivistiska syn på invandrare som många har när de gillar bland annat Le Pens retorik). Jag tror inte att någon som kommenterat fattat det som skulle vara min poäng, vilket väl då innebar att jag borde vara tydligare, å andra sidan har ett antal mejl kommenterat just detta så några fann det tydligen värt att fundera över.

  b) Min andra vinkling var EU-konceptet i sig leder till hög arbetslöshet bland annat eftersom EMU är en del av konceptet och en gemensam valuta med gemensam räntebas med nödvändighet leder till att eurons värde och räntan i sig blir allt annat än optimal i varje region i unionen.

  c) det fanns några andra poänger också, tyckte jag, men det tyckte ingen annan... That´s life.

  SvaraRadera
 68. Birger, jag ogillar verkligen att tjafsa med dig så tänker inte fördjupa mig. Men vad man ömmar djupt för och vad man faktiskt har koll på behöver sannerligen inte gå hand i hand. För ca 10 år sedan såg jag lika förenklat på situationen som jag anser att du gör. Jag har närmast vigt mitt liv åt att hjälpa människor som har det tufft och den som tidigare sa ett ont ord om invandring fick en rejäl utläggning av förakt. Idag lever jag i en mångkulturell släkt (Syrien, Algeriet, Libanon) och har arbetet i närkamp med dessa frågor i 10 år. Tyvärr kan jag inte se på frågan lika okomplicerat längre. Inte ens när jag ser Agenda som gör ont långt in i själen kan jag blunda för mina erfarenheter. Hade verkligen velat vara en fluga på väggen och höra dig och min somaliska kollega diskutera dessa frågor. Vem vet, vi kanske bjuder in dig en dag. :-)
  AK

  SvaraRadera
 69. Synd att de som mejlat och fattat poängen inte skrivit även här! Skulle vilja vara en fluga på väggen och läsa de mejlen :)


  Lisbeth

  SvaraRadera
 70. Hur menar du, Lisbeth?

  SvaraRadera
 71. Till Birger Schlaug. VEM nedskrev en gång följ extremt viktiga resonemang?(Jodå, jag har ännu din sida ,8 dec 2009):
  ”vi förökar oss själva till döds. För varje nyfött barn jobbar vi oss närmare den ekologiska kollapsen.”
  http://schlaug.blogspot.se/2009/12/det-onamnbaara-i-klimatdebatten.html

  Hur jag NU saknar detta ditt engagement för ,utan tvivel, planetens verkliga ödesfråga. Vi hör här dagligen MP och Maria Ferm välkomna och försvara den afrikanska befolkningsexplosionen som tydligen ska smältas medelst ”lagliga vägar in i EU”, dvs HELT FRI INVANDRING. Dessutom ju även tusenfalt värre med ökande ”klimatavtryck” och allt annat.
  Så lätt att kritisera och rasist-stämpla de (i jmf) få politiker inom EU, som iaf har modet att vägra prisge vår kontinent.
  Tänkvärda ord från etnologi-prof Karl-Olov Arnstberg:
  ”För alla som lagt ner tio minuter på att läsa om Nordafrikas demografiska utveckling står det klart att det som triggar flykten till Europa mer än något annat är den dramatiska befolkningsökningen. Lika klart är att det att Europa bara kan släppa in en rännil av alla de outbildade afrikaner som knackar på dörren./--/ Om Europa skapar en laglig och säker väg för asylsökande att ta sig in i Europa, så är det mest troliga scenariot att massinvandringen kommer att sänka Europa.”

  SvaraRadera
 72. > Hur tror du att det förfallet hade sett ut om inte vårdcentralerna, äldreboenden, sjukhus haft så många anställda med invandrarbakgrund?

  Det hade väl anställts svenskar istället, man kunde erbjudit bättre löner för de pengar man istället lagt på en mycket dyr, ineffektiv invandring.

  Speciellt märkligt blir det när Jan Björklund pratar om alla utländska läkare. Jag har haft en del sådana och ofta känt mig frustrerad av deras bristande språkförmåga. Tiden med en läkare är ofta kort och ska man kommunicera symptom och ordinationer effektivt så är det av värde om alla nyanser i språket förstås.

  Om politikerna skött sitt jobb och sett till att det utbildats tillräckligt många svenskar så hade det inte behövt rekryterats så många utifrån. Det har knappast saknats välmeriterade sökande till utbildningarna.

  SvaraRadera
 73. Förstår det som att infödda svenskar saknar vilja att ta jobb inom välfärden. Hur ska man annars tolka det du skriver Birger. Som om de vore funtade på ett annat sätt än andra.
  Visst är vi olika men vi skulle inte bunta ihop alla kollektivt. Utan se individen. Detta måste ju även gälla de som är födda här. Vi ska vara tacksamma för vadå att världen är ett enda kaos? Nej tack!

  Det utbildas både invandrare och svenskar. Skrev tidigare om den privata hemtjänsten. Vart tredje företag anställer utomeuropeiska personer med arbetstillstånd. Utnyttjar dem och skickar sedan hem dem. Detta har MP och Maria Ferm uppmärksammat och vill göra något åt. Det är ju jättebra. Ingen ska utnyttjas. Ingen!

  Men att tänka lite längre. Att de svenskar och invandrare som utbildar sig för att ta hand om oss på äldre dagar, riskerar att bli utan jobb på grund av detta med arbetstillstånd. Det missas? Lönar det sig att utbilda sig då? Om sjuka, de med arbetstillstånd, arbetslösa, svenskar, invandrare osv. ska konkurrera om jobben. Om lönerna dumpas och arbetsvillkoren försämras.

  Vi ska tänka lägre löner inte högre. Men ska det gå till på det här sättet? Genom lönedumpning och sämre arbetsvillkor och arbetsmiljö. EU vill ju att företagen ska minska på arbetsmiljöarbetet på grund av krisen i EU. Vilket kommer att öka sjukskrivningarna både hos invandrare och svenskfödda.

  Arbetsgivaren vill naturligtvis ha vinst. Håller med Eric Sthlm det har knappast saknats välmeriterade sökande till utbildningarna. Välmeriterade svenskar och invandrare.

  Tycker tanken är rätt! EU ska inte vara slutet. Men hela EU bygget luktar ju skunk när man tänker på vilket sätt det byggts och sjösatts. Utan att vara alltför misstänksam kan man påstå att kaos är själva meningen med detta nyliberala experiment. Samt att vi verkar vara försökskanin nummer ett. Politikerna verkar tävla i kortsiktigt tänkande. De är dom som är dumma inte det svenska folket. Såvida de inte röstar på ett icke EU kritiskt parti igen.

  Vi måste reagera och titta på alla bitar inte bara vissa som passar oss. För allas skull. Tycker inte vi ska låta oss matas med hur skulle det ha sett ut om "inte de funnits." Det hade sett ut på ett annat sätt. Hur det är svårt att sia om. Det är att tala som om alla vill komma hit och inte måste ge upp där de befinner sig. Som om det är bra nu.

  Som jag personligen ser det så gäller det nu att seriöst diskutera dessa frågor. Inte ducka för verkligheten.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 74. Isa, så här skrev jag:

  • Det förekommer en internationell debatt som går ut på att vi förökar oss själva till döds. För varje nyfött barn jobbar vi oss närmare den ekologiska kollapsen. På andra sidan finns det än idag de som retoriskt slår fast att all jordens människor skulle kunna få plats på Gotland, i Texas eller något annat begränsat område - vilket är mer av retorik än av värdefull information.

  • I länder som Ryssland och Sverige uttalar politiker titt som tätt att man vill stimulera befolkningstillväxten - i Ryssland genom att människor inte super ihjäl sig, i Sverige genom att "svenskar" skaffar fler barn. Den ryska modellen verkar i detta fall trevligare, än den halvrasistiska ton som ligger i svenska politikers tal om "svenska" barn.

  • Det finns gröna politiker, vars bloggar visar att de har ett starkt humanistiskt engagemang som ändå uttrycker sig ganska kontroversiellt i frågan befolkningsfrågan. Emma skriver så här: "Och varför, varför skaffar man, i tjugohundratalets tidevarv tre barn om man säger sig vilja leva klimatvänligt?"

  • Enligt FN:s statistik kan man se att befolkningen på jorden växte snabbast för ungefär 40 år sedan (1970) och att födelsetalen nu sjunker i de flesta länder. Idag är födelsetalet knappt 2,6.

  • Trots detta kan vi inte blunda för att varje individ som får det bättre materiellt gör ett allt större ekologiskt fotavtryck - och så länge ekonomins motor är fossila bränslen så är även klimatavtrycket alltför stort för vår planet. (Nej, jag skriver inte att även fattigdom kan ge stora ekologiska avtryck, genom t ex desperat jakt på bränsle.)

  • De senaste åren har den ekonomiska tillväxten ökat mer än världens befolkning, vilket fått FN att meddela världssamfundet att fattigdomen kan utrotas inom kort... De som pysslar med denna fråga inom FN lever i sitt lilla teoretiska fack (där Johan Norberg etc nog känner sig hemma), medan de som ser hur tillväxten leder till ökad miljö- och klimatpåfrestning genom den ökande konsumtionen lever i den mer praktiska verkligheten.

  • Den tekniska utvecklingen medför att vi kan skapa allt mer produkter till allt mindre insats av fossil energi, mineraler och annat. Men samtidigt blir vi fler på jorden som vill leva på det sätt som vi lever, vilket förtar de vinster vi gjort genom den tekniska utvecklingen. I detta perspektiv är definitivt den ökande befolkningen, även om ökningstakten i procent minskar, ett problem.

  • Vi kan inte alltså inte särskilja människan från det liv hon lever. Därför är den växande befolkningen ett problem för vår planet och därmed för oss själva- och framför allt för våra medarter på planeten.

  • Förmodligen kommer befolkningen att växa flera årtionden till, med det finns ingen anledning att i något enskilt land stimulera föräldrar att föda fler barn.

  • Det finns därför inte någon rimlig anledning till att det offentliga skall bekosta provrörsbefruktningar eller annat så länge det finns redan födda barn som behöver föräldrar. Normen för vad som är "eget" barn måste förändras! Det kan inte ses som någon mänsklig rättighet att föda barn - lika lite som det kan inrymmas i de mänskliga rättigheterna att med våld eller lagstiftning frånta människor rätten att föda barn.
  Slutsaten för min del är befolkningsutvecklingen är ett problem, även om befolkningstillväxten stegvis avtar. Det är därför märkligt att frågan inte ens antyds under klimatförhandlingarna.

  SvaraRadera
 75. Jadu, Birger, sätt foten i frågan om invandring så kommer hela sjoket av åsikter som egentligen bygger på att dom vill stoppa flyktingar från att få ett vettigt liv. Din variant om hur man ville ha det om man skulle återfödas utan att veta hur, när eller i vilken klass, religion eller i vilket land gick inte hem. Dom är säkra på att dom kommer att födas som små vita barn i god medelklass som inte behöver fly från krig och erbarmliga villkor så dom kan stänga gränserna.

  SvaraRadera
 76. Anonym, SUCK det är första gången jag tänker suck:) Nej nu ljuger jag. Det är första gången jag skriver det. Det är inte Birgers egen variant. Vi är många som skrivit om reinkarnation. De som har gjort det har dessutom blivit förlöjligade.

  Just därför att vi kanske kommer att återfödas kan vi inte fortsätta som nu. Ska det vara så svårt att begripa det? Tänk om alla kunde tänka att vi kanske återföds. Då skulle mycket vara vunnet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 77. En sista tvungen kommentar i ämnet: att diskutera antalet anställda inom vården utan att ta hänsyn till det ökade trycket på dess tjänster, tja vad säger man om den logiken/förenklingen. Effekterna inom vård och tandvård är en avhandling i sig.
  AK

  SvaraRadera
 78. Det är rätt komiskt att den övre medelklassen och politiska nomenklaturan på vänsterkanten kan inbilla sig att man kan avkräva "solidaritet" av de lägre skikten samtidigt som samhället i många stycken alltmer börjar likna en djungel. En del individer bör kolla sig noga i spegeln, det är allt. Hur kan man förvåna sig att ett parti som SD växer i det läget? LOL

  SvaraRadera
 79. Myterna sprids via rykten. Rykten skapas i kommentarsfält i tusentals bloggar. Som att behovet av personal inom vården har ökat lika mycket beroende på invandringen som antalet invandrad vårdpersonal ökat. Fakta underställs gladeligen föreställningar.

  SvaraRadera
 80. Rätt att föda barn? Ja, det är väl självklart.

  Men rätten att vara barn, är den lika självklar? Nej, inte om man ser till det ofödda barnet. Det har ingen juridisk/politisk rätt till sin egen kropp, sitt eget liv.

  SvaraRadera
 81. LOL,jag tror att du missuppfattat vad _vänstern" säger. Det är de borgerliga som hävdar att man kan "kan avkräva solidaritet av de lägre skikten samtidigt som samhället börjar likna en djungel", som du uttrycker det. Vänstern och MP har sagt exakt tvärtom. Solidariteten spricker när politiker tar beslut som medför att de ekonomiska klyftorna ökar, medelklassen springer ifrån ett växande prekariat och arbetet inte fördelas bättre. Så de du bör rikta din ilska mot är främst borgerliga politiker. För övrigt må du väl veta att vi sedan åtskilliga år tillbaka har en borgerlig regering framröstad av väljare. Vare sig MP eller V har suttit i regering, så deras ev. inflytande har varit marginellt, och när det förekommit har regeringen valt det. Att Maria Ferm eller Jonas Sjöstedt tycker något - eller att jag eller du gör det - betyder mycket litet för de beslutsfattare som mönniskor valt. Så din frustration bör nog riktas åt annat håll, det är lite väl enkelt att skylla på de som inte haft makten och som dessutom i årtionden varnat för en sahällsutveckling med allt större klyftor. om nu rätt skall vara rätt.

  SvaraRadera
 82. Undrar om inte alla bör kolla sig i spegeln och fundera en stund. Är jag min kropp eller är vi kanske något mer. Man kan inte förvåna sig över att ett parti som SD växer. Det har väl ingen heller gjort? Tvärtom de växer så det knakar. En del gillar det andra ser med fasa på utvecklingen.

  Faktum kvartstår är det invandrarna som säljer ut Sverige. Sitter det en bunt invandrare "på högre ort" och ger regeringen direktiv. Släpp in oss, släpp in oss.

  Anonym skrev "Det finns ingen svensk kultur har det sagts från vänsterhåll. Däremot finns det mångkultur. Hur det nu går ihop"
  Det går inte ihop. Det är heller inte bara från vänsterhåll det sägs. Är vi alltför identifierade med höger eller vänster tror vi det.

  Kan man inte tala om ursprungsbefolkningar? De som finns kvar. USA:s ursprungsbefolkning t.ex. De som finns kvar sägs vara USA:s ursprungsbefolkning. Det påstås att fördrivningen av indianer började 1830 att det ofta var dikterat från Washington. De återstående förvisades till reservat.

  Innan bl.a. svenskars framfart uppvisade de en enorm mångfald. Men idag tillhör indianerna en kristen rörelse som kombinerar detta med dans och sångritualer till trumma.
  Så man kan väl anse att det har skett en enorm anpassning. I övriga världen och även här.

  De finns ingen riktig svensk kultur. Ursprungsbefolkningen har förmodligen anpassat sig. "Vi" sjunger nubbvisor, viftar lite försynt med flaggan och en del äter kaviar. Det vill vi dessutom att alla ska göra enligt reklamen.

  En del påstår att det är invandrarnas fel. Andra vill se något mer. Om media sköter sitt jobb så får vi se många intressanta debatter framöver inför valet till Europaparlamentet. Istället för att skylla allt på invandrarna kan vi som har ögon och öron öppna dem.


  SvaraRadera
 83. Solidaritet är inte att arbeta för öppna gränser. Solidaritet är att arbeta för medborgarlön i alla länder. Det fattar uppenbarligen inte ärkeidioterna i ledningen för miljöpartiet.

  SvaraRadera
 84. Det är knappast bara tur, en slump, att de som fötts som svenskar fötts i ett bra land, utan det är ju deras föräldrar, farföräldrar o.s.v. som med mycket slit byggt upp landet. Jag är också övertygad om att det finns drag i den svenska (av eliten förnekade eller bespottade) kulturen som varit gynnsam för landets välstånd och goda egenskaper. T.ex. tilliten.

  Det är olyckligt att det finns fattigdom och konflikter i världen, men om man tror att man löser det genom att ta alla till Sverige är man skrämmande naiv. Istället skapar man (p.g.a. den ofrånkomliga mänskliga naturen) etniska motsättningar som gör att Sverige allt mer liknar de problemområden där folk far illa.

  I decennier har media, speciellt i Sverige men även i Frankrike, demoniserat politiker som kritiserat utvecklingen. Men media förlorar allt mer sitt monopol på information.

  SvaraRadera
 85. Det finns även idioter här som argumenterar utifrån "återfödelsen". "Men tänk om du skulle återfödas i Indien eller Nigeria då?" Det är på den nivån argumenten för öppna gränser befinner sig. Återfödelsen är dock inte mer verklig än Noas ark. Ni kan lika gärna säga till någon supermodell: "men tänk om du skulle fötts svårt utseendehandikappad!" Det är en fördel om man håller sig till verkligheten när man skall ägna sig åt politik, snarare än till kontrafaktiska dumheter.

  SvaraRadera
 86. Vem kan på naturvetenskaplig grund bevisa att vi återföds? Vem kan på samma grund bevisa att vi inte återföds? Vem har rätt att kalla någon annan för idiot?

  SvaraRadera
 87. Kuckeliku. Idiotförklara gärna andra. Det är ju inte alltid så att man bör samtala utifrån "återfödelsen". Det är säkert väldigt provocerande för vissa.

  Ofta dyker ändå tanken om reinkarnation upp förr eller senare. Det ger längre tankar oavsett om man anser att vi reinkarnerar eller inte.

  Vi kan anse att vi återföds på grund av egna upplevelser, eller på grund av andras vittnesmål. Världen över vittnar människor om liknande eller samma fenomen.

  Har vi inga egna upplevelser som tyder på detta så är det ganska "idiotiskt" att påstå att andra inte kan veta eller uppleva något mer. Det är inte ödmjukt och det bygger inte på verkligheten. För människor har olika erfarenheter. Det är det som gör oss alla så unika.

  Med den här utvecklingen så spelar det snart ingen roll var vi föds. Vi är alla med och ställer till det mer eller mindre.

  Enligt en undersökning från FN så har Sverige halkat ner flera steg fram till 2030 och jämförs då med de länder som vi idag skickar bidrag till. Ja en viss del av biståndet kommer fram...

  Av vad jag förstått (kan vara fel) så vill t.ex. Birger tänka långa tankar. Alltså vad sker nu vad sker sedan och hur skulle det se ut om vi kommer tillbaka. Om ingen ändring sker hur blir det.

  Kan man inte enas om ord som vad blir konsekvensen av vårt handlande? Konsekvenser det anser väl ändå alla att det blir av vårt handlande.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 88. Lisbeth. Tror du att ateister tänker sig återfödelse? Det skulle väl i så fall förutsätta att de tänker sig en osynlig, dvs andlig, verklighet. Tja, det kanske de gör, men då utan en Gud på toppen. Eller tänker jag fel nu?

  Gt

  SvaraRadera
 89. Erik, det är väl snarare politik än. kultur som skapat den tillit du talar om. Tillit uppkommer då man vet att man inte faller igenom skyddsnät, får en ny chans. Den som läst svensk historia vet nog ganska väl hue det var med tilliten u det gamla svenska samhället. Den var som lite varstans.

  nu är det väl så att väldigt många som vi uppfattar som svenskar iväg har både en och två föräldrar från annat land. Kronprinsessan, Schlaug, Guillou och andra.

  SvaraRadera
 90. "En sådan enkel sak som att vi alla har bröd - inte ris eller couscous - som basföda, förenar oss."
  Detta citat visar TCO:s okunnighet om faktiska förhållanden.
  Couscous är mycket vanlig traditionell mat i åtminstone två mindre områden inom EU, nämligen västra Sicilien och sydvästra Sardinien.
  Ris är sedan många hundra år mycket vanlig mat och odlas i större områden inom EU, t.ex. norra Italien.

  SvaraRadera
 91. Både ris och couscous är väl idag vanlig föda i vår ungdomskultur. Till och med jag, åldring, kan ibland "hemfalla" åt sådan mat, ja även quinoa (rätt kryddad = mums!☺)

  Gt

  SvaraRadera
 92. @ Erik, Sthlm
  För det enskilda barnet som föds är det givetvis turligt om det föds i Sverige snarare än Somalia. Precis som det är turligt om det föds välskapt istället för missbildat. Det du fiskar efter är någon slags kollektivt skyll-er-själva resonemang. Det är den enskilda flyktingens fel att han inte gjort revolution mot diktatorn hemma i Somalia eller snarare hans förfäders fel. Varför tillämpar du i så fall inte samma logik inom Sverige? Anta att du föds i en rik familj med engagerade föräldrar och marinerad i kärlek. Tycker du då det är ok att rycka på axlarna åt din misshandlade jämnårige kamrat som föds ett par kilometer bort i en dysfunktionell missbrukarfamilj? Du kanske tycker att samma logik bör gälla på nationell nivå men något säger mig att du inte tycker det.

  SvaraRadera
 93. Oj då, Marine tycks slå rekord. Över 90 kommentarer! Har det någonsin varit fler?

  SvaraRadera
 94. Här är rekordet:

  http://schlaug.blogspot.se/2009/10/klimatet-kraver-sankt-arbetstid.html?m=1

  SvaraRadera
 95. Nejdå, Anonym 05:08, rekordet (om man nu skall räkna i kvantitet) är betydligt mer än så, det är cirka det dubbla mot det vi nu rör oss med. Mängden besökare är under normal idag däremot. Där ligger rekordet på drygt 30000, men då var antalet kommentarer ganska få, men länkningar från Facebook, twitter etc var många.
  Mikaela

  SvaraRadera
 96. Mikaela. "Mängden besökare är under normal idag däremot". Ska det inte vara en fortsättning på meningen? Eller hur menar du?

  SvaraRadera
 97. Gt Det är en gåta för mig hur ateister tänker. ;) Olika förmodligen eftersom vi är individer. Men det är många gånger intressant att samtala med dem.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 98. Nu efterfrågades i och för sig om antalet kommentarer är rekord, inte antalet besökare.

  SvaraRadera
 99. Hoppas att Birgers blogg toppar besöksstatistiken för Sveriges bloggare. Vet någon något om detta?

  SvaraRadera
 100. 07:29 - långt därifrån förstås!
  06:01 - nej, det är långt ifrån "rekord", rekordet ligger närmare 200 kommentarer.
  Mikaela

  SvaraRadera
 101. Birger,

  Mitt pedagogiska exempel med 1 miljon invandrare varje år är inte ”larvigt”. Även du torde förstå poängen. Det finns alltså gränser, många gränser, för invandringen. Fler och fler anser att vi gått över gränsen nu. Eller har du så dålig kontakt med verkligheten, Birger? Sorgligt i så fall.

  Vi talar om etnicitet när det gäller människor i andra delar av världen. Då är det väl inte fel att tala om etnicitet när det gäller oss själva? Återigen har du dålig kontakt med verkligheten. Jag har rest i många länder och kulturer så jag kan jämföra. Mycket utanför vårt lands gränser bör stanna där, bör inte komma hit. Primitiva kulturer, religioner och sedvänjor, ja grymheter. Idealisera inte allting, Birger.

  Nej, våra institutioner är inte byggda för de påfrestningar som massinvandringen innebär. Återigen har du dålig kontakt med verkligheten. Jag har ingenting emot om någon med konstigt namn jobbar i Vingåker. Men jag accepterar inte att Sverige alltmer domineras av människor från andra länder. Idag lämnar de etniska svenskarna Malmö, de orkar inte bo kvar. Det är en hemsk utveckling anser fler och fler. Människor som du tydligen aldrig möter i din skrivbordsteoretiska tillvaro. Omvänd rasism, har du mött den? Vi förändras, ja. Men hur och till vad?

  Jag jobbar inom vården, inom psykiatrin. Läkare som inte kan svenska ska ”behandla” psykiskt sjuka. Det är helt otroligt. Men inte heller detta vet du någonting om, Birger. När jag blir gammal vill inte jag behandlas av människor som inte har några rötter i Sverige, som saknar de sociala koderna och som talar dålig svenska.

  Ja, vi är snart 9 miljarder människor, men alla kan inte leva i Sverige. Inbilla dig inte det.


  SvaraRadera
 102. Anders, jag uttrycker mig tydligen så att du läser in väldigt mycket i min text.

  Du skriver: "Fler och fler anser att vi gått över gränsen nu. Eller har du så dålig kontakt med verkligheten, Birger? Sorgligt i så fall."

  Det är ju det mitt blogginlägg handlar om, att politiker som Marine Le Pen växer i Europa.Jag har i åtskilliga år hävdat att SD blir det tredje största partiet i Sverige efter valet. Så jag förstår inte riktigt vad du menar.

  Etnicitet, skriver du om. Självfallet blir det kulturkrockar som är oerhört stora. Det är ju dom vi måste lära oss hantera. Världen ser ut som den gör, det är inget lyckorike.

  Omvänd rasism, undrar du om jag mött. Begreppet är märkligt, rasism är rasism oavsett vilka som ägnar sig åt den. Varför inbillar du dig att jag skulle acceptera det du kallar omvänd rasism? Rasism är rasism vilka som än utövar den. Punkt.

  Våra institutioner är inte byggda för massinvandring, skriver du. Massinvandring är nog mer ett begrepp som bör användas för länder som ligger nära krigszoner. Bortsett från det så är det helt riktigt att systemen måste anpassas till den verklighet som råder, och där finns det ju brister.

  Du är orolig för att Sverige domineras av människor från andra länder. Nej, det tror jag inte, begreppet domineras är nog inte alls relevant. Men du och jag kommer nog att få se en framtid där det i de flesta länder kommer att växa in människor med en eller två föräldrar från andra länder. Det kan vara kronprinsessor, författare, artister, fotbollsspelare, arbetslösa, läkare, politiker. Själv är jag exempel på en avdankad sådan....:-) Tror att något av det mest avgörande för att uppfattas som svensk är att det språk man använder känns svenskt. De du ser i teve, som talar svenska som vilken annan svenska som helst men som kommer från andra länder, upplever du nog som lika mycket svenska som någon annan.

  Håller med dig om att svenska är oerhört viktigt inom vården, inte minst inom psykiatrin. Håller också med dig om att 9 miljarder inte kan leva i Sverige. Men för det behöver du inte oroa dig.

  SvaraRadera
 103. Har tidigare skrivit om arbetstillstånd inom bl.a. den privata hemtjänsten.

  "Men för det behöver du inte oroa dig." (07:56:00) Tycker fortfarande att Birger Schlaug förenklar. Inte ofta jag tycker det... Han tar upp sig själv som exempel kanske är det där skon klämmer. "Vi" gillar dig Birger! Du är välkommen andra också!

  Brukar ofta skriva att vi inte bör låta känslan styra över det mentala. Självklart ska den vara med känslan färgar tanken. En del påstår tvärtom. Men klämmer man t.ex. fingret i en dörr så får man först en känsla (aj fan)... sedan kanske den dagen är förstörd mer eller mindre. Den börjar inte bra med andra ord.

  I morse mötte jag en person som jag känner sedan väldigt länge. Hen är numera gravt handikappad och sitter i rullstol. Hen vårdas som de flesta numera snart gör i hemmet med privat hemtjänst. Vi VET att det vill mycket till för ett annat boende. Många har vittnat om det.

  Kvinnan som drog rullstolen var av afrikanskt ursprung. Orkade inte ta reda på om hon kunde tala begriplig svenska. För jag har sett och upplevt tillräckligt nu.

  Var tredje företag inom hemtjänsten anställer personer med arbetstillstånd förmodligen för att de vill gå med vinst. Kan vi bara stillatigande tillåta det? Andra då? infödda svenskar och invandrare de som utbildar sig för att ta hand om oss på gamla dagar.

  Kvinnan i det här fallet som drog rullstolen. Vad säger att hon vill gå och dra på oss egentligen? Hon kanske hellre skulle hjälpa en anhörig om hon kunde.

  Du tror inte att Sverige domineras av människor från andra länder. Självklart är det så. Men hur kommer det att bli med fortsatt privatiseringspolitik? Du brukar vara bra på längre tankar. Ser inte mycket av det i dina inlägg här.

  Varför är det så viktigt nu vad ditt blogginlägg egentligen handlar om? Du har aldrig skrivit så förut. Världen ser ut som den gör skriver du dessutom. Du brukar ju vilja ändra på ett och annat. Det är lite väl förenklat att tala om kulturkrockar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 104. Även om jag personligen ogillar att SD förmodligen blir det tredje största partiet så vet vi inte ännu om de vill samarbeta med Marine Le Pen.
  Vill de det så blir diskussionen en annan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 105. Lisbeth.
  www.avpixlat.info
  ger bilden av att SD skulle vara ett bra val.

  SvaraRadera
 106. Anonym Jaha och?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 107. "Unge Herrn", vi ser tydligen olika på detta med att födas och tur.

  Nej, man ska inte rycka på axlarna. Man ska hjälpa på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt och utan att ta konflikter och fattigdom till Sverige på kuppen. D.v.s. hjälpa på plats, med noggrann kontroll att pengarna används effektivt.

  SvaraRadera
 108. och? Så, därför kanske det är idé att lägga även SD:s argument till helheten.

  SvaraRadera
 109. Erik Sthlm, Ja SD säger att de vill hjälpa på plats. Angående kostnadseffektivt så innebär det att våra barn, våra gamla osv. inte får kosta för mycket. Det banar vägen för vinster som inte går tillbaka till välfärden.

  Angående privatisering säger SD att de har en pragmatisk hållning.
  Att där man får ut så mycket som möjligt för så låg kostnad, är det alternativ som bör väljas.

  För så låg kostnad som möjligt? Omsorg i välfärden måste få kosta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 110. "Man ska hjälpa på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt... D.v.s. hjälpa på plats, med noggrann kontroll att pengarna används effektivt."

  Då får du allt börja redovisa en kalkyl på ditt förslag, som du påstår är så kostnadseffektivt.

  Fast du lär fastna redan när du skall beräkna kostnaderna för "noggrann kontroll att pengarna används effektivt". Sådan revision är mycket dyr och är förstås en direkt motsägelse till det du säger dig vilja åstadkomma, nämligen använda pengarna effektivt.

  SvaraRadera
 111. Simsalablunder. Det jag menar är att vissa saker måste få kosta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 112. Att vi ska hjälpa en lidande värld är väl inget att tvista om. Frågan är bara hur.

  Hjälp på plats, dvs i flyktingläger utanför stridszonerna, ter sig effektivare än att alla nödställda måste resa långa och farliga vägar.

  SvaraRadera
 113. @Erik, Sthlm
  Tycker du att den som idag föds i en ockuperad del av Damaskus bara är att beklaga och att föräldrarna är klantar som bidragit till ett sådant sönderfallande land? Om du tycker det, finns det ju heller ingen anledning att hjälpa dem lokalt såsom du antyder i andra stycket.
  Att all hjälp ska vara kostnadseffektiv är en självklarhet. Lika självklart som det är att bistånd till korrupta länder i akut sönderfall med obefintlig infrastruktur är pengar i sjön. Dessutom hjälper inga bistånd mot granateld, fängelsestraff och politisk förföljelse.
  Du vill undvika att konflikter och fattigdom når Sverige. Men det du egentligen vill undvika är väl att SE konflikterna och fattigdomen. Det är ju knappast så att konflikterna och fattigdomen förstärks när människorna kommer till Sverige. Men du kanske menar att invandringen i sig ger upphov till konflikter och fattigdom hos oss. I så fall beror det ju på att vi stänger ute dem från arbetsmarknaden genom minimilöner och generösa bidragssystem.

  SvaraRadera
 114. Lisbeth, jag riktade mig till Erik, Sthlm. Det var honom jag citerade.

  SvaraRadera
 115. "I så fall beror det ju på att vi stänger ute dem från arbetsmarknaden genom minimilöner och generösa bidragssystem."

  Vi har varken minimilöner i Sverige eller generösa bidragssystem.

  Hade vi haft generösa bidragssystem hade arbetslösheten varit lägre, av den enkla anledningen att pengarna spenderas ut i vår inhemska ekonomi vilket blir till någon annans inkomst.

  Invandrare stängs ute för att den aggregerade efterfrågan i ekonomin är för liten. När den är för liten återfinns alltid ofrivillig arbetslöshet.

  Det går att fixa i morgon dag, och är rakt av en politisk fråga för riksdag och regering.

  SvaraRadera
 116. Marine Le Pen tillhör sålunda dem som vill att gränser ska vara skyddande mot oreglerad invandring.

  Rakt motsatt vilja hade väl vår svenska vänster förr, när man även önskade att helt slopa gränserna. Världen tillhör alla, och man ska få bo var man vill. Även kärnfamiljen avskyddes. Man skulle leva i storfamilj och äga allt tillsammans.

  Olika synsätt, men finns någon gemensam nämnare?

  SvaraRadera
 117. Alla syrier som anländer till Sverige får automatiskt PUT, det har migrationsverket beslutat. Och inte den folkvalda riksdagen. Finns väl cirka 22 miljoner syrier som kan tänkas komma.
  Det kommer att bli hårt tryck på socialbyrån. Blir hårt tryck också på miljön, genom större sopberg. Och hur skall vi svenskar klara av det utan skattehöjningar, alternativt dra ned på välfärden. Lägga ned Äldreboenden bland annat.
  Jag såg en TV debatt där kaserngårdsmajoren Jan Björklund likställde dagens invandring till Sverige med invandringen till Amerika på 1800-talet. Majoren nämnde Karl Oskar och Kristina som utvandrade från Duvemåla och jämförde dom med dagens invandring till Sverige.
  Är det någon som tror att Kristina och Karl Oskar klev in på socialbyrån det första dom gjorde när dom anlände till det förlovade landet?

  SvaraRadera
 118. @ Simsalablunder

  Du vet mycket väl att minimilöner i praktiken existerar genom kollektivavtalen där det dock kallas grundlön el. motsvarande. Andelen löntagare som omfattas av avtalen är närmare 90% och 100% inom offentlig sektor.

  Om du inte tycker bidragssystemen i Sverige är generösa undrar jag vad du jämför med.

  ”Bristen” på arbete uppstår naturligtvis för att utbud och efterfrågan inte tillåts mötas på en fungerande marknad. Varför skulle priset på arbete skilja sig så totalt mot all annan prisbildning i samhället? Att höja efterfrågan genom höjda skatter, för hur ska du annars finansiera dina höjda bidrag, är ju minst sagt kontraproduktivt.

  SvaraRadera
 119. Kristina och Karl Oskar klev in på socialen, det första de gjorde efter landgången. Det menar nog majoren.

  SvaraRadera
 120. Dessutom var Amerika en glest befolkad jättekontinent med enorma och föga utnyttjade naturresurser. Det är bara bedragarpolitiker som är totalt likgiltiga för verkligheten och för politiskt och moraliskt ansvar som kan göra en sådan jämförelse som Björklund gör. Det finns dock ytterst gott om sådana totalt förljugna och ansvarslösa politiker och kulturpersonligheter i det här landet.

  SvaraRadera
 121. "Alla syrier som anländer till Sverige får automatiskt PUT, det har migrationsverket beslutat. Och inte den folkvalda riksdagen. Finns väl cirka 22 miljoner syrier som kan tänkas komma."

  Sedan kan man tänka sig att exempelvis Indien hamnar i en liknande situation och 1,2 miljarder indier därmed snabbt får automatiskt PUT i Sverige. Varje tänkande människa måste förstå att vi behöver se över rådande principer. Men våra politiker är ärkedårar av allra värsta tänkbara sort.

  SvaraRadera
 122. "Alla syrier som anländer till Sverige får automatiskt PUT, det har migrationsverket beslutat. Och inte den folkvalda riksdagen. Finns väl cirka 22 miljoner syrier som kan tänkas komma."

  Sedan kan man tänka sig att exempelvis Indien hamnar i en liknande situation och 1,2 miljarder indier därmed snabbt får automatiskt PUT i Sverige. Varje tänkande människa måste förstå att vi behöver se över rådande principer. Men våra politiker är ärkedårar av allra värsta tänkbara sort.

  SvaraRadera
 123. "Är det någon som tror att Kristina och Karl Oskar klev in på socialbyrån det första dom gjorde när dom anlände till det förlovade landet?"

  Nej, jag tror att det första de gjorde, när de såg och hörde indianernas sång och dansritualer till trumma var att bjuda på svensk snaps. Därefter så tror jag att de stack Bibeln i handen på dom.

  Majoren menar nog att det är okej att vi för över våra bästa egenskaper till varandra!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 124. @Unge Herrn

  Lagstadgad minimilön har vi inte. Kollektivavtalen är en överenskommelse mellan parterna. Det är stor skillnad det.

  "Om du inte tycker bidragssystemen i Sverige är generösa undrar jag vad du jämför med."

  Man skall förstås jämföra med svenska förhållanden. Det är där dessa bidrag spenderas och hjälper till skapa efterfrågan som allt från bilmeken till IKEA lever på.

  "”Bristen” på arbete uppstår naturligtvis för att utbud och efterfrågan inte tillåts mötas på en fungerande marknad."

  Nej, bristen uppstår när den aggregerade efterfrågan inte räcker till. Företag sätter inte igång och producerar mer, om de inte också kan få avsättning för sin merproduktion. Sänkt lön innebär sämre köpkraft.

  Den inhemska efterfrågan kan alltså inte öka genom att sänka löner, eftersom lönerna är det som driver efterfrågan -någons utgift blir till någon annans inkomst.

  Sänkta löner är en åtgärd till för att smörja exporten. Men att idag tro att den kommer att generera tillräckligt med arbeten är bara att glömma. Det har den inte gjort sedan man just började pressa tillbaka löneutvecklingen här i landet, under förespeglingen att vinsterna behövde bli större så att man skulle kunna investera mer i Sverige och skapa fler jobb.

  Men de enorma vinsterna inom exportindustrin inte har återinvesterats så som utlovades, dvs mer än tidigare inom Sverige, investeringsgraden är i princip oförändrad. Och det beror inte på skatterna. Villkoren för exportföretagen är utmärkta, det visar deras enorma vinster.

  "Varför skulle priset på arbete skilja sig så totalt mot all annan prisbildning i samhället?

  Priser på arbetsmarknaden sätts inte genom någon "perfekt information" mellan två jämlika parter och det är naivt att tro att det kommer att göra det genom floskeln "fungerande marknad". Hur skulle den marknaden se ut? Det är överhuvudtaget inte en vara likt någon annan.

  "Att höja efterfrågan genom höjda skatter, för hur ska du annars finansiera dina höjda bidrag, är ju minst sagt kontraproduktivt."

  Om vi pratar statligt finansierade bidrag, så finansieras inte de med skatt. De finansieras genom utgivning av valutan, det som syns i bokföringen som underskott. Allt staten spenderar svenska kronor på finansieras genom underskott. Skatt reglerar efterfrågan och eventuell inflation.

  Att man sedan valt att låna upp svenska kronor för att täcka upp delar av underskottet ändrar ingenting.
  Den upplåningen sker i samma valuta svenska staten själv ger ut, dvs svenska kronor från svenskar främst representerade av olika institutioner, som vill placera pengar säkert. Räntan för lånen finansieras även den genom utgivningen av valutan.

  Förfarandet att låna för att täcka upp underskott härstammar från guldstandardtiden och borde ha skrotats 1992, då Sverige gick över till flytande valuta.

  SvaraRadera
 125. 08:34:00 skrev jag "Däremot så undrar jag om vi förstår strömningarna att "ett brunfläckat odjur" är på väg att födas.

  Birger Schlaug skriver till Anders "Det är ju det som mitt inlägg handlar om, att politiker som Marine Le Pen växer i Europa. Jag har åtskilliga gånger hävdat att SD blir det tredje största partiet efter valet."

  Tror att vi behöver oroa oss över att dessa partier går samman. Men även över att all främlingsfientlighet (människofientlighet) inte ryms i ett och samma parti. Medelklassen är på väg att avvecklas i Europa. SD ser jag som ett symtom på att politikerna helt eller delvis misslyckats. Så det brunfläckiga odjuret kan ta sig uttryck även utanför SD. Som ett symtom på EU konceptets karaktär. Kanske är det delvis därför Jimmie Åkesson är så lugn och samlad för att han ser "det brunfläckiga odjuret" i oss alla".

  Igår kunde vi bevittna "odjuret" i de privata skolorna. Som en slags rasism mot "stökiga" barn. Visst vi är extrema när det gäller "fri"skolorna. Men EU:s politik går ut på fullständig privatisering. Så varför inte gå före i det vi kan verkar våra EU anpassade politiker tänka.

  Frågan är vad tänker de som röstade ja till medlemskapet idag? Det drabbar inte bara dem själva utan även alla andra.

  Lisbeth  SvaraRadera
 126. Riksgränser är ett sent påhitt. Innan dess hade vi väl revir, som andra djur. Skulle vi känna större trygghet om gränserna slopades? Är det överhuvudtaget rätt att bilda grupper, typ familjer, nationer?
  Eller bör sådant kallas fascistinspirerat?

  SvaraRadera
 127. Revir är enligt våra gravt anti-biologiska politiker en synd. Istället skall man ha öppna gränser och det utan någon världsregering, dvs global anarko-kapitalism. Det inbillar sig fähundarna är bra, precis som vargarna vill ha bort alla stängsel som skyddar lammen.

  SvaraRadera
 128. Lisbeth, vad jag menade med "kostnadseffektivt" i det sammanhanget är att det kostar enormt mycket mer per person att hjälpa folk i Sverige och dessutom är det inte de som har det värst som får hjälpen.

  Vad gäller välfärden tycker jag man ska ställa tuffa kvalitetskrav och omprioritera budgetar så det finns tillräckligt med pengar.

  Simsalablunder, okej du har en poäng. Men jag ser ett problem när politikerna låst sig vid hur mycket pengar de ska sätta sprätt på, istället för att titta var behoven finns. Blir lätt att pengar rullar iväg i onödan då.

  Unge Herrn, precis som föräldrar som är strävsamma och sparsamma kan lämna ett kapital i arv till sina barn, kan ett folk bygga upp ett bra land som deras barn ärver. Det är en mänsklig drift att sörja för ens efterkommande.

  Sedan kan man hjälpa dem som har det svårt, det är bra, men inget som någon har rätt att kräva. Jag förstår att du ser det annorlunda, det är okej.

  SvaraRadera
 129. @ Simsalablunder
  ”Lagstadgad minimilön har vi inte. Kollektivavtalen är en överenskommelse mellan parterna. Det är stor skillnad det.”

  Det innebär ingen som helst skillnad i praktiken. Märkligt att du hakar upp dig på teknikaliteter när det till och med har varit ett uttalat politiskt mål att höja minimilönerna genom den s.k. solidariska lönepolitiken. Den måste du väl ändå hört talas om.

  ”Priser på arbetsmarknaden sätts inte genom någon "perfekt information" mellan två jämlika parter”

  Det är inte bristen på perfekt information som hindrar köpare och säljare från att mötas. Du har knappast hela bilden när du köper en begagnad bil men den marknaden fungerar ändå tämligen väl i jämförelse. Vilken perfekt information skulle du behöva för att anställa någon för att måla om ditt kök?

  ”Jämlika parter” har väl överhuvudtaget ingenting med saken att göra. När du köper ett kylskåp struntar väl du i om säljaren omsätter tiotusen eller en miljard. Ni gör en affär som båda tjänar på annars hade den inte uppstått. Konstigare än så är det inte.

  ”Om vi pratar statligt finansierade bidrag, så finansieras inte de med skatt”

  Väldigt märkligt uttalande som gränsar till det oseriösa. Då menar du att staten inte behöver ta ut skatt alls för den kan alltid trycka pengar och att detta inte skulle kosta något.

  @ Erik, Sthlm
  Ja, jag ser det annorlunda. Jag tycker det är en universell mänsklig rättighet att inte hindras från att fly undan krig, elände och fattigdom. Precis som du skriver är det en mänsklig drift att sörja för sina efterkommande. Just därför är det många som söker sig en bättre framtid på en tryggare plats för att erbjuda sina barn en bättre chans än de själva fick.

  SvaraRadera
 130. Unge Herrn, om rätten att "inte hindras från att fly" är detsamma som rätten att få åka vart man vill och fritt ta del av välfärden där, så blir ju resultatet, i en värld med mycket fattigdom, att välfärden kollapsar ekonomiskt i mottagarlandet.

  Jag vet att det finns nyliberaler som tycker detta är utmärkt, men då bör man vara ärlig nog att säga det. Fri invandring och välfärd är fundamentalt oförenligt.

  SvaraRadera
 131. Dagens massinvandring är en del av det liberala projektet att avskaffa välfärdsstaten. När man inte lyckades den politiska vägen så använder man istället dagens massinvandring för att göra det omöjligt att upprätthålla ett fungerande välfärdssystem.
  Reinfeldt har varit tydlig med sin agenda sedan tiden i ungdomsförbundet och nu är han på väg att lyckas. Hans politik är ju även av en sån natur att även om vi får en vänsterregering så finns det snart ingen annan möjlighet att föra någon annan politik än successivt avskaffa välfärdsstaten.

  Reinfeldt har skickligt utnyttjat dom nyttiga idioterna inom vänstern. Idioter som applåderar massinvandring av "humanitära" skäl och inte begripit att dom gått i fällan.

  SvaraRadera
 132. Att det i kölvattnet kommer in hedersvåld, bilbränder, skjutningar mm får vi räkna med, om vi ska hjälpa världens flyktingar. Och det ska vi. Vårt land har en stor yta, men litet invånarantal. Det är dock begripligt att det reses motstånd, när man måste maka åt sig för att bereda plats för de nytillkomna.
  Saken har alltså minst två sidor. Men det är tydligen svårt att hantera alla aspekter samtidigt.

  SvaraRadera
 133. @ Erik, Sthlm
  Välfärdsstaten som den ser ut idag måste givetvis förändras om vi ska kunna erbjuda fristad åt fler flyktingar och invandrare. Större inkomstskillnader och generellt lägre bidrag blir följden på kort- och kanske tom medellångsikt. Samhällsekonomin gynnas av detta men det är ändå politiskt döfött att driva den typen av idéer då väljarna ser ett hot mot välfärdsstaten. Ett par partier har börjat tassa kring dessa tankar men vågar inte vara tydliga med konsekvenserna. På lång sikt däremot, längre än en mandatperiod, tjänar alla på in- och utvandring och då finns inget hot mot någon välfärdsstat. Anledningen till att en somalier i Sverige på sikt tjänar femtio gånger mer än somaliern i Somalia är ju inte att han jobbar femtio gånger hårdare på svensk mark utan att han här får tillgång till en produktionsapparat, infrastruktur och utbildning som gör honom femtio gånger mer produktiv. Fri invandring och välfärdsstat är alltså långsiktigt fullt förenliga med varandra.
  Apropå ärlighet undrar jag hur ärligt det är att prata om människors lika värde och samtidigt hindra dem från att få en fristad hos oss med motiveringen att det hotar vår välfärd. Facket och i synnerhet vänstern värnar de utsatta så länge de bor på rätt sida gränsen. Längre än så sträcker sig inte den s.k. solidariteten.

  SvaraRadera
 134. Unge herrn, somaliern får 50x högre lön endast om det finns ett passande jobb. Problemet är ju att det knappt finns någon efterfrågan idag på den arbetskraften, trots 80%-iga lönesubventioner! Och trenden på sikt är ju att enklare jobb rationaliseras bort utan att ersättas av andra enkla, eller ens krävande jobb, i samma utsträckning.

  Sedan finns det väl inte så stort incitament att söka jobb om tillvaron som arbetslös i Sverige är rena lyxtillvaron jämfört med att arbeta i hemlandet.

  SvaraRadera
 135. Rena vansinnet att kräva fri arbetskraftsinvandring till Sverige. Industrin har inte sedan 1969 krävt någon arbetskraftsinvandring.
  Det är knappast några raketforskare eller hjärnkirurger som kommer från Somalia till Sverige.
  Sverige är ett högteknologiskt samhälle där det fodras minst gymnasiekompetens för att sitta i kassan på Konsum.
  Dessa somalier som nu kommit till Sverige kommer att bli livstidsförsörjda på svenska skattebetalares bekostnad. Sälja kath och råna svenne banan kan dom ju alltid dryga ut hushållskassan med.

  SvaraRadera
 136. @ Erik, Sthlm

  Tycker att jag skrev ett ärligt svar till dig att välfärdsstaten måste förändras jämfört med idag men du fortsätter i samma hjulspår ändå.

  Och vad menar du med passande jobb? Jag skrev på sikt just för att understryka att man inte kan komma som analfabet i en kåkstad till en förort till en svensk storstad och på en månad förväntas producera motsvarande svensk minimilön. Precis samma problem finns ju hos etniska svenskar om än i mindre utsträckning. Politikerna har ju mycket medvetet prisat ut enklare jobb till förmån för det du kallar ”lyxtillvaro”. På vilket sätt skulle somalierns incitament skilja sig från Svenne Banans när det gäller att lämna denna ”lyxtillvaro” av kravlösa bidrag?

  SvaraRadera
 137. Utgör riksgränser ett hot mot människors lika värde, eftersom en del vill avskaffa dem?

  Är det inte tryggt med en gräns som inte släpper igenom dem, som den hitkomna flyktingen flydde ifrån?

  SvaraRadera
 138. @Unge Herrn

  Det är stor skillnad på hur lagstadgad minimilön fungerar och kollektivavtal fungerar i verkligheten. Det vet man genom internationella jämförelser. Att du sedan inte tycker om att bli korrigerad gällande det, kan jag inte rå för.

  De flesta människor förmår skilja på människor som behöver en inkomst kontra att köpa bilar, kylskåp osv. Att du inte gör det är beklagligt.

  Jämlika parter har allt med saken att göra. Det är överhuvudtaget inte en "marknad" när ena parten kan dikterar villkoren och den andra får finna sig i att acceptera dem eller stå utan inkomst eller mycket lägre dito. Att du ens försöker jämföra det med att handla varor är patetiskt.

  "Väldigt märkligt uttalande som gränsar till det oseriösa."

  Knappast. Att du inte känner till hur vår ekonomi fungerar visste jag redan. Just därför förklarade jag för dig hur det ligger till. Finns mycket akademisk litteratur som förklarar hur en ickekonvertibel flytande fiatvaluta likt den Sverige har fungerar.

  "Då menar du att staten inte behöver ta ut skatt alls för den kan alltid trycka pengar och att detta inte skulle kosta något."

  Hade du läst vad jag skrev så hade du sett att: _skatt reglerar efterfrågan och eventuell inflation_, förutom att kravet på att betala skatt i sig också skapar efterfrågan på själva valutan. Det genom att staten enbart godkänner svenska kronor som betalningsmedel.
  Inga andra valutor eller ädelmetaller duger att betala skatt med vilket gör den ickekonvertibel. Det är den statliga skattens funktion.

  Vad som som begränsar staten är landets förmåga till produktion av varor och tjänster. Den förmågan är direkt kopplad till människorna inom landet, det för att det är människan som skapar värde.

  Lönesänkningar skapar inte några jobb, det förstör den aggregerade efterfrågan, som förstör ytterligare jobb. Det är en spiral nedåt om man provat i flera länder och aldrig har det fungerat så som du tror att det fungerar.

  SvaraRadera
 139. @ Simsalablunder

  Det enda som är beklagligt här är ditt nedlåtande tonfall och att det bara är ett kvitto på tomheten i dina argument och bristen på stingens i resonemangen. Du ser dig tvingad att lämna sak till förmån för person. Inte konstigt men likväl beklagligt.

  Jag har bett dig kommentera den solidariska lönepolitiken som bedrivits i Sverige de senaste fyrtio åren men du envisas med definitionerna och blundar för realiteterna. Du hävdar att kollektivavtalen inte alls sätter något golv samtidigt som du i tredje stycket argumenterar för att du tycker det är bra. För att undvika självmål sådär kan du väl åtminstone bestämma dig. Har vi i praktiken ett lönegolv eller inte?

  Arbetsmarknaden är ingen isolerad ö i ekonomin hur gärna du skulle vilja att det var så. När protektionisterna vill höja tullarna för utländsk konkurrens är det ju just för att man är rädd att förlora jobben. Visserligen helt kontraproduktivt men det är bara ett exempel på hur varumarknaden hänger ihop med arbetsmarknaden.

  Intressant att du förutsätter att jämlika parter är så avgörande för en väl fungerande arbetsmarknad. Vilken arbetsgivare tror du kan erbjuda högst lön, den ”jämstarka” som kanske likt dig står med två tomma händer eller den utsugande kapitalisten som har en taxibil som han behöver en chaufför till?

  Du upprepar dina påståenden om den statliga skattens funktion utan att i klartext säga om höjd skatt leder till lägre eller högre efterfrågan i ekonomin vilket ju var frågan från början. Beror det på att du inte kan eller inte vill svara på frågan?

  Fattiga U-länder kan naturligtvis inte unna sig lyxen att ”prova” olika nationalekonomiska teorier. Forskning och empiri visar på precis motsatsen mot vad du säger. Det handlar inte om någon spiral nedåt. Detta är en myt skapad av de som tror att ekonomin är ett nollsummespel. På 60-70 talet var det Japan som var världens fabrik, på 80-talet Hongkong, Taiwan och från 90-talet och framåt har det varit Kina som bekant men kommer snart delvis övertas av t.ex. Indien, Bangladesh och Burma. Betyder detta att Japanerna är utblottade och utkonkurrerade? Nej, som bekant utgör de idag världens tredje största ekonomi.

  En meningsfull diskussion förutsätter att man är överens om vissa grundfakta. Det är meningslöst att diskutera astronomi med någon som tror att jorden är platt. Jag för fram gängse ekonomiska teorier som är högst triviala men dock gängse. När du ifrågasätter detta försöker jag förklara och exemplifiera men det möts mest med nedlåtenhet och märkliga påståenden. Eftersom det är du som avviker från vedertagna teorier ligger bevisbördan än mer på dig att förklara varför jag har fel och du har rätt. Tyvärr tror jag inte att vi kommer längre så detta får bli mitt sista inlägg.

  SvaraRadera
 140. Unge herrn, det är knappast förvånande att vanligt folk inte vill se "förändringar" i välfärden (raserad välfärd, utförsäkrade sjuka), för att en "elit" som själv slipper baksidorna vill kokettera med "fina" åsikter.

  Det är sunt och naturligt om folk då röstar på partier som inte hycklar. Det är demokrati.

  Sedan tror jag inte att det hjälper så mycket om tiden går eftersom invandringen är så stor att segregationen är självgående. Andra generationens MENA-invandrare är mer fundamentalistiskt religiös och mindre laglydig än sina föräldrar. Utvecklingen går åt fel håll. Den process som skulle göra dem mer anställningsbara (assimilation) motarbetas genom naiv mångkulturpolitik.

  SvaraRadera
 141. @ Erik, Sthlm
  Där kom den. Åsikten att människor är lika mycket värda är ”fin” och kan därmed avskrivas utan argumentation. Stå för din uppfattning att du tycker människor är olika mycket värda istället för att etikettera åsikter och spekulera i om jag tillhör en s.k. elit eller inte. Varför tycker du förresten att det är en ”fin” åsikt?

  Det är knappast sunt men möjligtvis naturligt att människor enkom röstar utifrån sin egen egocentriska utgångspunkt. Demokrati handlar inte bara om majoritetens rätt att härska över minoriteten. Det finns ett antal grundläggande mänskliga rättigheter som bör vara okränkbara oavsett om 99,99% tycker annorlunda. Om man på en skola röstar fram ett förbud mot att heta Erik, är den skolan då mer demokratisk än en skola där man får heta vad man vill?

  Det är klart att skillnaderna mellan infödda och invandrare minskar med tiden och det finns inga som helst belägg för dina utsagor om andra generationens invandrare. Och även om det gjorde det, skulle det vara skäl nog att stänga dörren för andra invandrare? Är minsta lilla överrepresentation hos en grupp tillräcklig för att skuldbelägga alla individer? Vem vet vilka hemska egenskaper gruppen ”Erik:ar” är överrepresenterad i?

  SvaraRadera
 142. Unge herrn kan gärna förklara varför Hitler och Usama bin Ladin är lika mycket värda som Nelson Mandela och Thomas Edison. Jag lyssnar spänt...

  Så länge du inte slåss för ett globalt välfärdssystem och en global demokrati är du bara ond när du använder den religiösa idén om alla människors lika värde för att rasera välfärdsstaten och den nationella demokratin och istället införa ett globalt liberaldawinistiskt anarko-kapitalistiskt helvete. Vilket i praktiken är vad du gör.

  SvaraRadera
 143. Lika mycket värda - för vem eller vad? För Unge Herrn? För mänskligheten? För Gud?

  SvaraRadera
 144. @Unge Herrn‬

  " ditt nedlåtande tonfall … ett kvitto på tomheten i dina argument och bristen på stingens i resonemangen."

  Offermentalitet, så passande. Men till sak. Vad är det för problem med stringensen i:

  *Företag sätter inte igång och producerar mer, om de inte också kan få avsättning för sin merproduktion. Avsättningen kräver efterfrågan som är beroende av köpkraft. Sänkt lön innebär sämre köpkraft.

  *Inhemska efterfrågan kan alltså inte öka genom att sänka löner, eftersom lönerna är det som driver efterfrågan. – Att någons inkomst betalar dennes utgifter, som blir till någon annans inkomst är faktum.

  *Sänkta löner är en åtgärd till för att hjälpa exportaktörer. För det enskilda exportföretagets ägare kan det fungera, om det till största del får sina intäkter genom exporten, men för landet som helhet, dvs på makronivå gäller att export är en utgift, dvs exportöverskott är reala resurser ut ur landet, som betalas med import, som är reala intäkter för landet. Det senare sker inte i Sverige eftersom Sverige under lång tid gått med stort exportöverskott. En stor del av vinsterna ur detta exportöverskott investeras heller inte inom Sverige.

  *Lönerna generellt som andel av vinsterna har minskat sedan 80-talet, men ersatts genom privat skuldsättning för bl.a. boende, där småhuspriserna stigit med 127% sedan 1995. En stor del av lönen, dvs det som skapar efterfrågan i den reala ekonomin går alltså till att betala räntor och amorteringar. Räntorna finansierar sedan bankernas vinstutdelning, som inte heller den är i närheten av att till fullo spenderas eller investeras i Sverige. Alltså ytterligare minskning av efterfrågan.
  Vidare är själva amorteringen på lånen detsamma som pengar ut ur ekonomin, även det minskning av efterfrågan.
  Så att efterfrågan i ekonomin är problemet är inte särdeles svårt att se.

  SvaraRadera
 145. @Unge Herrn‬

  "Du ser dig tvingad att lämna sak till förmån för person.”

  Jag har hållit mig till sak, men här är det uppenbart att du måste låtsas annat och istället ägnar flera rader åt just att inte hålla dig till sak.

  "Du hävdar att kollektivavtalen inte alls sätter något golv samtidigt som du i tredje stycket argumenterar för att du tycker det är bra. För att undvika självmål sådär kan du väl åtminstone bestämma dig. Har vi i praktiken ett lönegolv eller inte?"

  Jag har påpekat att vi inte har minimilön, dvs lagstadgad sådan, och att kollektivavtal inte är detsamma som lagstadgad minimilön. Ur det skapar du sedan mängder med halmgubbar.

  "Arbetsmarknaden är ingen isolerad ö i ekonomin hur gärna du skulle vilja att det var så. När protektionisterna vill höja tullarna för utländsk konkurrens är det ju just för att man är rädd att förlora jobben. Visserligen helt kontraproduktivt men det är bara ett exempel på hur varumarknaden hänger ihop med arbetsmarknaden."

  Mycket märklig kommentar med stringens=noll, halmgubbe och påståenden som i sig kräver eget utrymme att kommentera. Kort bara, det finns exportinkomster och det finns de som uppstår i den inhemska ekonomin. Exporten kräver en omvärld att exportera till för att kunna generera inkomster. När exportinkomsterna tynar är det desto viktigare att den inhemska ekonomin fungerar. Sänker man löner i tjänster som berör den inhemska ekonomin, faller aggregerade efterfrågan. Fallande efterfrågan, om den så uppstår i exportsektorn eller i den inhemska ekonominleder leder till att arbetstillfällen försvinner.

  "Intressant att du förutsätter att jämlika parter är så avgörande för en väl fungerande arbetsmarknad. "

  Om jag som anställd är en förutsättning för att företaget skall göra vinst, är det förstås viktigt att den andra parten inte kan diktera villkoren. Det har mycket stor betydelse för ekonomin som helhet, då jag som anställd tenderar att spendera pengarna i den inhemska ekonomin.
  Trickle down-ekonomi, i vilken lönesänkningar ingår fungerar inte. Det är bara att titta på USA, där man genomfört sådana på tjänster som berör den inhemska ekonomin.

  "Du upprepar dina påståenden om den statliga skattens funktion utan att i klartext säga om höjd skatt leder till lägre eller högre efterfrågan i ekonomin vilket ju var frågan från början. "

  Klartext var det, förutsatt att du förstår vad jag skriver.

  "Forskning och empiri visar på precis motsatsen mot vad du säger. Det handlar inte om någon spiral nedåt. Detta är en myt skapad av de som tror att ekonomin är ett nollsummespel."

  Vilken forskning visar att sänkta löner i den inhemska ekonomin ökar den aggregerade efterfrågan? Skall bli spännande att läsa den forskningen. Och vem har pratat om nollsummespel?

  " På 60-70 talet var det Japan som var världens fabrik… Betyder detta att Japanerna är utblottade och utkonkurrerade? Nej, som bekant utgör de idag världens tredje största ekonomi."

  Vad har det med sänkta löner att göra som berör den inhemska ekonomin? Apropå protektionism, det framgångsrika Toyota är frukten av japansk statlig protektionism och stöd, bara så att du vet.

  "En meningsfull diskussion förutsätter att man är överens om vissa grundfakta."

  En meningsfull diskussion kräver att man förstår vad den andre talar om. Du gör det inte. Dessutom tror du att gängse teori är detsamma som fakta. Det är det inte. Fakta är att först spenderar staten sin egen monopolvaluta. Det måste den göra för att överhuvudtaget kunna kräva in skatt i just den monopolvalutan. Det är stringens.

  " Eftersom det är du som avviker från vedertagna teorier ligger bevisbördan än mer på dig att förklara varför jag har fel och du har rätt. "

  Nåväl, då kan du börja läsa denna med rubriken "Can Taxes and Bonds Finance Government Spending?"

  http://www.levyinstitute.org/pubs/wp244.pdf

  SvaraRadera
 146. Unge herrn hittar på åsikter åt sina motståndare när argumenten tryter, inte ovanligt från den åsiktskanten, tyvärr. Jag åsätter inte folk olika värde.

  "Fina" åsikter är väl kärnan i politisk korrekthet, att se sig per definition som godare än motståndaren och därför inte nedlåta sig till att diskutera sakfrågor: kostnader, statistik utan hellre söka smutskasta motståndaren.

  Jag röstar inte utifrån en egocentrisk utgångspunkt utan i ett desperat försök att rädda någon liten välfärd, trygghet och civilisation åt min dotter och andra i hennes generation och åt de stackars landsmän som blivit vilseledda av den fria världens mest ensidigt agendastyrda media.

  Har gjorts mätningar i England om attityder hos 2:a gen invandrare. I Sverige undviker man gärna att undersöka sådant som sätter invandringen i dålig dager.

  SvaraRadera
 147. Unge herrn, du valde att missförstå mig när jag skrev "... för att en 'elit' som själv slipper baksidorna vill kokettera med 'fina' åsikter."

  Nu hittade jag denna sammanställning som förklarar principen utmärkt:
  http://affes.wordpress.com/2013/10/29/hur-mangkulturellt-bor-de-toleranta/

  SvaraRadera
 148. @ Erik, Sthlm


  Jag skrev att människor är lika mycket värda. Detta avfärdade du med motiveringen att det var en ”fin” åsikt uttryckt av en ”elit”. Den enda rimliga tolkningen måste ju då vara att du inte tycker så och att det då är en ”ful” åsikt. Med andra ord är det du som smutskastar dig själv. Ingen annan. Nu skriver du ”Jag åsätter inte folk olika värde”. Är inte det samma sak som att säga att människor har samma värde?

  Och vad då nedlåta sig att diskutera sakfrågor? Det är ju det jag försöker göra, exemplifiera ifrågasätta dina tankebanor och helt enkelt förstå hur du tänker. I det läget väljer du att lämna sak- och värderingsfrågorna och istället prata om fin och ful, elit resp. icke-elit.

  Varför skulle jag ”välja” att missförstå dig? Vi diskuterar ju knappast i Agenda med ett par hundra tusen tittare.

  SvaraRadera
 149. Unge herrn>
  Jag skrev att människor är lika mycket värda. Detta avfärdade du med motiveringen att det var en ”fin” åsikt uttryckt av en ”elit”

  Vem som helst kan gå tillbaka bland inläggen och se att denna beskrivning är en lögn. Jag är inte intresserad av att diskutera med folk som håller så låg nivå.

  SvaraRadera
 150. @ Erik, Sthlm

  ”Lögn” och ”Låg nivå” ? Jaha, du jämför med din husgud Affe. Ja, få kan ju mäta sig med honom. Där har vi ju ett under av saklighet, ärlighet och hög nivå. Som du kanske har förstått är jag inte ”vem som helst” så du får gärna förklara för en elitistisk liberal med fina pk åsikter vad du menar.

  SvaraRadera
 151. Jag upprepar till Unge Herrn: Så länge du inte slåss för ett globalt välfärdssystem och en global demokrati är du bara ond när du använder den religiösa idén om alla människors lika värde för att rasera välfärdsstaten och den nationella demokratin och istället införa ett globalt liberaldawinistiskt anarko-kapitalistiskt helvete.

  Först och främst bör man arbeta för medborgarlön i alla länder.

  Förljugna ärkedårar som Fredrik Reinfeldt hävdar förvisso att "alla behövs", men det är bara obildade idioter som inte fattar att automatiseringen och robotiseringen gör att det blir allt färre arbeten.

  Tillväxtens gränser - som är nog så tuffa även om de kanske inte är absoluta - i form av oljetopp och klimatförändringar mm gör detta än mer självklart. Men det här landet regeras av aningslösa dårar.

  SvaraRadera
 152. @Kuckeliku

  ”Unge herrn kan gärna förklara varför Hitler och Usama bin Ladin är lika mycket värda som Nelson Mandela och Thomas Edison. Jag lyssnar spänt..”

  Verkligen klurig fråga, hm, hm, där satte du mig verkligen på pottkanten Kuckel.. inte en aning... men det slog mig just att du kanske kan hitta svaret på Bamsebloggen eller möjligtvis någon tråd på Kamratposten.

  Så länge du inte slåss för ett globalt välfärdssystem och en global demokrati är du bara ond när du använder den religiösa idén om alla människors lika värde för att rasera välfärdsstaten och den nationella demokratin och istället införa ett globalt liberaldawinistiskt anarko-kapitalistiskt helvete.

  Givet att du är samma Kuckeliku som harvar runt lite här och där i bloggosfären och lämnar brunröda spår har jag inte mycket att säga dig. Varför skulle jag, en enkel liberal, lyckas där alla andra har misslyckats?

  Jag kan bara ställa en mycket enkel fråga till dig.
  Som du förmodligen har örnkoll på innebär svensk socialbidragsnivå att man globalt sett tillhör de rikaste tio procenten i världen. Jag förutsätter att du tycker den nivån är för låg. Vad jag tycker är i sammanhanget oväsentligt. Men hur i hela friden ska du få till din definierade globala rättvisa och samtidigt sätta stopp för den globala tillväxten?

  (Och du, firar inte ironin triumfer när du tramsar bort människors lika värde och nämner Nelson Mandela, mannen som kanske mer än någon annan slogs för just detta.)

  SvaraRadera
 153. Socialbidrag och medborgarlön är inte samma sak, vilket jag inte borde behöva förklara för någon som "inte är vem som helst". Ett socialbidrag är något ständigt behovsprövat som kan försvinna väldigt snabbt om du råkar få ihop en slant på egen hand på något sätt. Det blir då mycket svårt att starta upp en egen business, eftersom man inte får äga några produktionsmedel som går att sälja. Äger man en bostad måste man sälja den även om det inte går att få en hyresrätt. Man hamnar med socialbidrag i precis det utanförskap som Reinfeldt påstår att han vill frälsa oss ifrån.

  Försök fatta att arbetslösheten snart kommer vara 20-procentig och sedan 40-procentig och därefter 60-procentig i Sverige och alla andra länder i takt med att prekariatet får det allt värre.

  Inför man medborgarlön kan nog en hel del socialbidragstagare få mindre pengar att röra sig med. Det beror helt på vad man sätter medborgarlönen till. Jag brukar ange klart lägre nivåer än andra gör.

  Jag har inte sagt något om global rättvisa. Jag har inte sagt något om att sätta stopp för tillväxten. Du har tydligen stora svårigheter att höra vad folk säger och vad de inte säger. Du påvisar inte heller att jag har fel i något av det jag säger utan går bara till angrepp mot saker jag aldrig sagt. Är det så man skall vara som liberal?

  SvaraRadera
 154. @ Kuckeliku
  Du pratar om ”ett globalt välfärdssystem och en global demokrati” . Jag kokade ner detta till global rättvisa. Förstår att det var ett misstag så för all del, då byter jag ut rättvisa mot välfärdssystem. Återigen, varför skulle jag medvetet vilja missförstå?
  Nej, du har inte uttryckligen satt orden stoppa och tillväxten bredvid varandra men konsekvensen av allt ditt prat om ändliga resurser, överbefolkningen och antikapitalism blir ju detta. Ungefär som att säga: ”Nej, jag har aldrig sagt att jag är emot bilar men jag tycker vi ska förbjuda fossila bränslen och förstöra våra vägnät.” Men som sagt, om du är för ekonomisk tillväxt och en kapitalistisk marknadsekonomi, har jag gravt missuppfattat dig och i så fall behöver jag inte slåss mot väderkvarnar. Om inte så kvarstår min fråga från förra inlägget.
  Måste säga något om din oro för jobben, eller förresten, bäst att jag skriver din oro för att ”arbetslösheten kommer vara 60% i Sverige…” så att jag inte blir missförstådd. Gamla jobb försvinner och nya jobb skapas. Så länge vi har ekonomisk tillväxt kommer det att se ut så. Så länge det finns otillfredsställda behov kommer det att finnas behov av jobb.

  SvaraRadera
 155. Hej, Behöver du ett snabbt, långt eller kortfristigt lån med en relativt låg ränta så låg som 2%? Är ekonomin svårt att påverka dig i år? Jag är Mrs Elizabeth, Ägare av ett låneföretag och erbjuder säkra lån.

  * Söker du pengar för att betala av krediter och skulder?
  * Söker du ekonomi för att skapa ditt eget företag?
  * Behöver du privata eller företagslån för olika ändamål?
  * Söker du lån för att genomföra stora projekt?

  Om ditt svar är ja, kan jag hjälpa dig.

  * Jag kan erbjuda dig upp till € 100.000.000 Euro.
  * Du kan välja mellan 1 till 30 år att betala tillbaka.
  * Du kan välja mellan månatlig och årlig återbetalningsplan.
  * Flexibla lånevillkor.

  Vänligen, om du är intresserad, kolla tillbaka med mig via denna emailadress:
  mrs.elizabethloanfirm@gmail.com

  Du har 100% garanti för att du kommer att få ditt lån i slutet av denna låneöverföring.

  Hälsningar
  Fru Elizabeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.