lördag 26 oktober 2013

Väggmålningar och tystnad

Vad hände i Tunaskolan i Luleå efter det att Astrid Johansson på Tunaskolan i Luleå anmält en sexistisk väggmålningen på toaletten?

Astrid själv har fått massor med utmärkelser. Men hur agerar skolan? Nästan inte alls, enligt den  här artikeln i Feministiskt Perspektiv. Tyvärr väljer skolans ledning att inte svara på tilltal. Skolors värdegrund brukar annars rent formellt vara öppenhet och demokratisk dialog.

14 kommentarer:

 1. Intressant
  Den här artikeln visar verkligen den moderna ungdomen. De ligger före de flesta i tänket om jämlikhet, inte bara mellan män och kvinnor utan mellan olika sexuella läggningar. Fanns knappt när jag gick i skolan.

  Märk också att barn av idag ligger före många gamla föråldrade feminsttänkare. Det handlar inte om att bränna bh:ar och få lika lön, utan om något större och vidare. Humanare.

  Med tanke på att det bara var kvinnor som hade hand om detta fall och inte ens de förstod, så kanske vi andra också måste ta oss en funderare om inte femenismen, som vi tänker oss den, är död. Den moderna tiden kräver ett modernt tänkande för att kunna bemöta moderna barn.

  Jag arbetar själv i skolan och imponeras varje dag av hur mossig jag är i jämförelse med mina elever. Det känns fint på något sätt.

  Det kanske är dags att vi som är dåtid börjar lära av vår barns nutid.

  SvaraRadera
 2. "Tror" att det är inbyggt i de flesta av oss att kvinnor inte ska sticka ut. De som ändå gör det betraktas som en "jobbig jävel" som ändå ingen vill lyssna på. Kvinnor gapar och män resonerar. Så hoppa över mitt inlägg!

  Att det är mer eller mindre inbyggt i både kvinnor och män...När t.ex. kvinnliga politiker klagar över detta så har de delvis rätt. Men vi får sluta upp med att skylla bara på männen. För inom t.ex. skolan jobbar många kvinnor.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. En fråga till Onkel Olof
  Anser du att lika lön är en av grundstenarna till förändring? Bränna bh:ar förändrar inte mycket. Brösten ser bara slappare ut. Men lika lön? När det gäller lika lön är det inte bröst som hänger utan att kvinnor hänger efter lönemässigt. Tycker att kvinnor och män ska rätta till denna orättvisa. Det finns inget humant i att kvinnornas löner släpar efter.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Jag menar inte att lika lön inte är en viktig fråga MEN det finns en massa annat som är viktigt som lätt får stå tillbaka för de enkla argumenten och de gamla slagorden.

  Precis som politiken i övrigt behöver samhället förnyas, och svaret finns hos ungdomen...

  SvaraRadera
 5. Ser det som att det är ett nygammalt slagord. Allt gammalt är inte mossigt. Om samhället ska kunna förnyas behöver vi inse det. Håller med dig svaret finns hos ungdomen. De kommer knappast att tolerera något annat än lika lön för lika arbete? MEN Det fanns modiga ungdomar förut och det finns modiga ungdomar nu...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Mod har också olika stilar.

  Det arbetet som våra mödrar gjorde tidigare ska inte förringas utan hedras. Det la ju grunden för att vägen ligger öppen för fortsatt utveckling, men stafettpinnen kanske har en annan färg och ett annat material...

  SvaraRadera
 7. Hur såg den sexistiska målningen ut och hur hamnade den på väggen? Klotter eller något skolledningen hade godkänt?

  Reggad

  SvaraRadera


 8. En kille som tjuvkikar på en tjej på en toalett. Så ser bilden ut, Inte klotter. Utan medveten bild i samband med underhålla av lokaler.


  ”Humor”, menar rektorn.

  SvaraRadera
 9. Om arbetet som våra mödrar tidigare gjorde inte ska förringas utan hedras. Så bör vi rätta till det "uppenbara" felet att kvinnor inte hedras med lika lön för mödan. Innan detta sker har vi inte kommit någonstans...

  Vi kan göra ett litet enkelt experiment. Om vi ställer oss framför en liten kille och en tjej och säger att vi ska hedra våra mödrars arbete. Kan vi då säga "att stafettpinnen kanske har en annan färg och ett annat material"? Det viktigaste är inte att kvinnor hedras med lika lön... Undrar om inte flickans ögon slocknar en smula då? Det ska till väldigt stark integritet för att genomskåda detta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. En kille reagerar på att hon säger åt honom att vara tyst. Och hon sätter igång en scen för att det är en bild på en tjyvtittande kille inne på toan.

  Vad var det för pris hon fick? Veckans gnällspik?

  SvaraRadera
 11. Onkel Olof:
  Du har gott om kloka tankar och ödmjukhet, men varför dissa brända bh:ar?
  Enligt min mening banade de väg för en schysst syn hos dagens ungdomar.

  SvaraRadera
 12. Fred Lane
  Precis så menade jag.
  Men det är kanske inte på det sättet arbetet fortsätter. Det finns andra saker att bränna idag...

  SvaraRadera
 13. "Det finns andra saker att bränna idag. Pengar t.ex...

  Gudrun Schyman och Fi brände upp 100 000 som en symbolhandling. Bakom detta stod två män som ska ha sagt att valet stod mellan att köpa en båt eller ge pengarna till Fi.

  Symbolhandlingen gällde kvinnors löner. Att de tjänar cirka 84% av vad männen gör. Har dagens ungdomar genomgående en schysst syn?
  Eller är det som förut vissa individer ser lite mer? Att det inte uppskattas utan tvärtom vänds emot dessa individer.

  Artikeln visar hur "långt" vi har kommit.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Om man korrigerar för andra faktorer försvinner i princip löneskillnaderna.

  Evolutionen har gjort att män tvingats "sticka ut" och tävla för att bli valda, av kvinnor som sitter på den begränsande resursen (ägget).

  Än idag visar attitydundersökningar att många kvinnor inte vill dejta någon man som tjänar mindre än hon.

  Det är gamla instinkter att män med resurser ger avkomman bättre chanser.

  Och män gör sig större möda för att få den lön och status som (många) kvinnor efterfrågar, t.ex. lägger män i snitt betydligt mer tid på arbetsresor.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.