måndag 28 oktober 2013

Medierna

Så här (förra veckans Medierna i P1) kan det vara när medierna drar på. Apropå gårdagens blogginlägg om Marine Le Pen. 

Efter 9 minuter berättar Lena Mellin - Aftonbladets inrikespolitiska kommentator - att hon är lyckligt omedveten om de stereotyper som finns om framställningen av romer. Därför har det varit helt okej att sprida bilden av stereotyper. Som att romer stjäl små vita barn och låter dem dansa för pengar. Ni kanske minns Pinocchio som Disneyfilm... Eller någon av alla de romaner som skrivits av allehanda välkända författare.

Hade Aftonbladets politiska kommentator varit någon av de politiker som hon bevakar så lär hon helt relevant sågat sig själv utmed fotknölarna, talat om naivitet, populism, usla historiekunskaper och rasism. Att sprida en bra global story, utan att kontrollera dem, är viktigt meddelar SvD:s redaktionssekreterare. Tycker mig ha hört talas om att liknande motiveringar skett tidigare i historien.

I senaste Fokus påminns jag om att det för tio år sedan försvunnit flera hundra romska barn från  det grekiska barnhem där de placerats av myndigheterna. Det blev inte så mycket skrivet i medierna om det. Myndigheterna i landet (som ligger i unionen som beskriver sig själv som godheten på jorden) valde att inte ens gå vidare i utredningen. Idag antar man att barnen såldes till prostitution eller för att plockas på organ som gick att sälja till behövande i medel- och överklass som inte är så noga eller som har det rymliga samvete som så gärna pockar på när det kniper.

Finska radion meddelar förresten lakoniskt att det är ganska vanligt att barn försvinner i USA och att EU-kommissionen meddelat att det år 2011 fanns 250 000 försvunna barn i Europa - hur många som frivilligt lämnat sina hem vet man naturligtvis inte.

Katja Wagner och Jens Mikkelsen har för övrigt skrivit en lysande bok om barn som försvunnit i Sverige. Den heter De förlorade barnen. Ett reportage om något vi inte vill se, inte vill kännas vid. Det är sådana böcker vi bör läsa emellanåt för att förstå världen och sätta namn på några av de torra siffrorna som finns i statistiken. Och förstå att även vi som fötts i jämförelsevis hyggliga förhållanden lika gärna kunde blivit födda i krig, i extrem fattigdom eller i grovt dysfunktionella familjer - och att det då krävts så mycket mer av oss, än det nu gjort, för att ta oss ur misären. Och att vi inte alls blivit de vi nu blivit. Om vi nu inte redan i unga år reducerats till råvara för organindustrin.

20 kommentarer:

 1. om detta vill vi inte höra

  SvaraRadera

 2. Allting går att sälja med mördande reklam

  Även lagom lögnaktig mediadimma

  Där de stora fiskarna känner sig hemma

  SvaraRadera
 3. Du brukar skriva om att återupprätta värden. Vilka värden syftar du på?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Hur ska romerna kunna upprätta värden? Romerna har inget eget land. Ingen på papperet nedskriven egen kultur? Ingen vet riktigt var de började sin utvandring. Enligt forskarna kommer de från Indien. Men inte enligt dem själva de tror att de kommer från Persien eller Egypten. Kanske önskar de ett eget land där de får blomstra. Ett land där de inte är ovälkomna gäster. Vad finns det som tyder på att vi är mogna för öppna gränser? (säger inte att tanken är dålig)
  Vad finns det som pekar på att vi inte alla är framtidens romer? Eller indianer... Det är inte så viktigt med rötter eller ett eget land? Tror det är ett feltänk. Att romerna kan lära oss ett och annat om det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Att det kommer så många människor till Sverige från fjärran länder är ju till största delen ett symptom på en värld i total kris: Vi befinner oss mitt inne i en pågående ekonomisk och ekologisk kollaps. Denna pågår samtidigt som de politiska alternativen vägrar befatta sig med världen som den är. SD framstår för många som sanningssägare eftersom de åtminstone talar om en aspekt av denna verklighet som de andra vägrar tala om, precis på samma sätt som de alla vägrar tala om miljö, verklig ekonomi, det orimliga i arbetssamhället etc etc. Jag upplever idag SD och V som de modigaste partierna även om jag givetvis långt ifrån håller med dem båda i allt. MP upplever jag mest som ekochica, allmänt PK och oradikala. Jag provade att vara med i MP för några år sedan, gå på lite möten och så och upplevde att det var väldigt lågt i tak och väldigt lite av ideologiska diskussioner. Att vara med i parti verkade mest handla om att "lära sig tycka rätt" och dela ut flygblad nån gång ibland...

  SvaraRadera
 6. Barn som försvinner. Önskar att jag hade sluppit uppleva hot och skräck om att min 6-åriga systerdotter skulle kidnappas ur landet. Hade föredragit att få den formen av historier via bok.
  AK

  SvaraRadera
 7. Och Mischa hoppas innerligt att hennes barn inte skall kidnappas för att föras till Sverige där hennes mor anser att hon hör hemma.

  SvaraRadera
 8. Barn försvinner och pengar försvinner. Kallas inte det för frihet för människor och frihet för kapitalet? Det är väl samma sak.

  SvaraRadera
 9. En alternativ förklaring till de försvunna barnen som jag hört är att familjer lånar dem av varandra för att registrera en större familj och därmed få fler barnbidrag. Men det är kanske bara fördomar, svenska myndigheter är väl inte så naiva, eller...?

  SvaraRadera
 10. Ha, där kom den också. Nu från signatur Erik. De där trollen är för läskiga när de säger att "jag har hört"... Jo, vi har hört det!

  SvaraRadera
 11. Anonym passa dig för att tro på vad du hör och ser!:) Lyssna hellre till vad andra ser och hör. Kollektivism när den är som värst.
  "Troll" finns det många som avvisar andra som. Undrar om det är en projektion? Titta i spegeln ser du ett troll? Menar med det att vi gärna ger andra egenskaper som vi själva har.

  SvaraRadera
 12. Ja, du "Anonym", mer korrekt har jag läst om det någonstans, men inte sparat länken, så lite slarvigt formulerat.

  Tyvärr finns det ju gott om dokumenterade exempel på när svenska myndigheter låtit sig luras att betala ut ersättningar till folk som fingerat handikapp, folk som inte varit kvar i Sverige, eller som varit döda, m.m., så att det finns mycket kreativitet där ute när det handlar om att blåsa skattebetalarna är inget påhitt.

  SvaraRadera
 13. Ja, Eric, Sverige blir blåst så man inte finner ord. Och med vilken hånfullhet vi dessutom blir blåsta. Och det är inte bara vi som betalar priset, framförallt är det människorna som behöver vår hjälp på riktigt. Fd flyktingombudsmannen hemsida presenterar information som stämmer väl med min erfarenhet.

  http://meritwager.wordpress.com/2013/08/27/en-sfi-larare-berattar-en-sannsaga/

  SvaraRadera
 14. Birger, har du någon kommentar till den här sidan av verkligheten:

  http://meritwager.wordpress.com/2013/09/03/en-f-d-migga-personer-som-inte-har-varit-i-sverige-pa-flera-ar-har-under-hela-tiden-de-varit-borta-gladeligen-lyft-ersattningar-av-alla-de-slag/
  AK

  SvaraRadera
 15. Eller denna:
  "Hårresande. Horribelt. Hemskt. Rapport efter rapport som kommer från miggorna, de som sitter i första ledet när det gäller vilka som ska få rätt till permanenta uppehållstillstånd i det minst kravställande, mest generösa asyllandet i världen, publiceras här på bloggen. Inte under ett år. Inte under två år. Inte under tre år. Inte under fyra, fem år utan under hela sex år har de nu – seriöst och sakligt – upplyst beslutsfattare av olika slag, politiker, regeringen, journalister, allmänheten. De berättar om bedrägerier, utnyttjande, lögner, falska identiteter, påhittade asylhistorier, döda anhöriga som återuppstår, felaktiga beslut som inte följer utlänningslagen etc, etc etc. De skriker för döva öron."

  http://meritwager.wordpress.com/2013/09/04/en-migga-helvetet-lar-frysa-till-is-innan-ovriga-eu-stater-foljer-den-svenska-modellen-som-handlar-om-att-ha-forsorjningskrav-i-teorin-och-sedan-ha-sa-manga-undantag-att-de-tacker-100/

  AK

  SvaraRadera
 16. AK, det som kan sägas om PUK är att det faktiskt - sedan må man tycka vad man vill - i sak är korrekt att ge permanent uppehållstillstånd om man ser till den internationella rätt vi anslutit oss till. Så här är det: Om man bedömer att en konflikt inte ser ut att upphöra under överskådlig tid så skall man ge permanent uppehållstillstånd. Om jag förstått det är det också på den grunden man tagit beslutet.

  Vill man ändra det bör man ändra internationell rätt. Frågan om hur Sverige skall agera med PUT om fler än som nu beräknas komma lär komma upp till ny diskussion till våren på liknande sätt som skett tidigare då "undantagstillstånd" tillämpats.


  SvaraRadera
 17. Om internationella avtal inte längre ger rimliga konsekvenser, så får man omförhandla eller säga upp dem. Verkligheten är viktigare.

  SvaraRadera
 18. Birger, jag säger ju det - en blind fläck! :-) Det tror sjutton att vi ska ge människor PUT! Människor som har juridisk rätt och RÄTT UPPSÅT får gärna flytta hem till mig hela bunten! Jag BRINNER för att dagligdags vara ett stöd för just dessa. Det du vägrar SE att jag ger flera exempel på är något helt annat... Det är inte bara Migrationsverkets personal som "skriker för döva öron" (ovan), utan jag skriver för blinda ögon. Om du visste vilken kassako Sverige betraktas som bland dem med fel uppsåt (och här pratar vi inga 1,69 promille eller så ;-)). När invandrare själva för detta på tal och jag slår knut på mig för att hitta förmildrande omständigheter sprutar det av ilska ur öronen på dem över oss "naiva svenskar". De som vill väl föraktar vad deras landsmän gör mot Sverige.
  AK

  Ps Idag skriver du om "jobb som inte finns". Eftersom jag är en het förespråkare av arbetstidsförkortning av en himla massa skäl tänker jag inte gaffla emot dig i det ämnet också.

  SvaraRadera
 19. Ps2 Det där svaret du gav ovan är sånt som skapar politikerförakt. Hm. :-) Att medvetet svara på något annat än den fråga som faktiskt ställts. Fast nu tror jag inte att jag vill ha fler svar, vill ha respekten för dig i någorlunda behåll och inte ta del av fler ytskrap i den här frågan. :-)
  AK

  SvaraRadera
 20. "Det är sådana böcker vi bör läsa emellanåt för att förstå världen och sätta namn på några av de torra siffrorna som finns i statistiken. Och förstå att även vi som fötts i jämförelsevis hyggliga förhållanden lika gärna kunde blivit födda i krig, i extrem fattigdom eller i grovt dysfunktionella familjer - och att det då krävts så mycket mer av oss, än det nu gjort, för att ta oss ur misären."

  Precis bänkat mig i soffan för att se boxen Bron. Zappar först runt lite bland kanalerna och gör ett kort uppehåll vid ett program som leder mina tankar till den här bloggen. Och till min oöverseende inställning till otacksamhet mot att leva i det här landet. Att jag som vuxit upp i just en "grovt dysfunktionell familj" (och fattigdom med svenska mått mätt) eller människor som upplevt krig, vi har insett det djupaste värdet av ett samhälle som förmår ge människor nya livschanser. Vilket nog ofta också medför en jäkligt intolerant inställning mot den som bortskämt spottar på detsamma vilket i sin tur också riskerar att slå undan benen för ett sånt samhälle.
  Nåväl, Brodags/AK

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.