måndag 25 februari 2013

Maramön och penganöd

Skylt betyder: "varning kvävning genom syrebrist"
Maramö kommer att göra skäl för namnet när vi tecknar svensk nutidshistoria. Dels lär det bli Annie Lööfs Waterloo, dels blir det platsen som kommer att symbolisera stunden då moderata stödväljare bestämmer sig för att hellre ha kvar KD i riksdagen än C. 

Mara är, enligt ordboken, en känsla av kvävning, beklämning eller tryckande tyngd över bröstet, som uppkommer i sömnen. Förmodligen något som kännetecknar några av alliansens företrädare.

Istället för tal om  badtunna riskerar det bli tal stupstock. Istället för att sätta spaden i marken för att plantera träd, som man gjorde i Högfors, lär man sätta spaden för att börja gräva sin egen Alliansgrav.

Lööf bjöd in i somras när solen sken och det grönskade. Såg väl fina bilder i en sommarfager landsbygd framför sig, vackra blommor, sjudande fågelsång, fika i solen. Men Reinfeldt såg till  att mötet blir i kyligt gråväder, med smutssnö som ackompanjerar den färglösa byggnaden där man skall hålla till. Så symboliskt som det kan bli. Moderater har aldrig gillar Centern. Riktiga centerpartister har aldrig gillat Moderaterna. Eller bolagshögern som tidigare centerledare kallade dem.

Fåglar viskar dessutom i mitt öra om hur tråkigt man har det på sina alliansmöten. Till och med förhandlingsmöten där jag deltog med finansminister Bosse Ringholm lär varit muntrare. Vilket, enligt all upptänklig logik, borde vara omöjligt.


Så till något annat: det är brist på pengar för både militärens upprustning och kärnkraftens nedrustning.

Glädjekalkyl 1: Militären
I en glädjekalkyl meddelas att det fattas 40 miljarder för de närmaste tio åren om militären skall kunna göra det man har i uppdrag att göra - det vill säga: "Kunna försvara Sverige vid angrepp av en främmande makt".

Att Högkvarteret med fyra miljarder mer per år skulle kunna försvara Sverige mot ett angrepp är naturligtvis struntprat. I teorin fungerar det bara så länge man hittar på en hotbild som är anpassad till försvaret. I praktiken har, ända sedan jag fick insyn i försvarspolitikens mysterier, försvaret varit en närmast meningslös inrättning - som dessutom under årens lopp varit totalt renons på ekonomi men desto mer skicklig på att sprida vapen till kriminella via sina usla förvar. Försvarsmakten har på intet sätt kunnat försvara oss mot de hot som verkligen funnits och finns. Och jag hävdar bestämt att detta har varenda försvarspolitiker känt till.

Glädjebudet är dock att Ryssland inte har någon anledning att angripa Sverige. Det vore djupt irrationellt och gammaldags - så djupt irrationellt och gammaldags att inte ens nuvarande ryska ledning skulle komma på tanken. Om inte annat har man nog med problem både inrikes och i andra riktningar än mot Sverige. Som en piffig detalj: Ryssland är extremt beroende av att exportera råvaror, att slå sönder exportmarknaden verkar minst sagt irrationellt.

USA:s och Natos återkommande flygövningar - nu senast med 65 stridsflyg - över svenskt territorium anses inte som angrepp utan endast som  en del av svensk jobbpolitik. Pizzeriorna kring Lappmarken kan få sälja mer pizzor.

Glädjekalkyl 2: Rivning av kärnkraftverk
I en annan glädjekalkyl har man räknat medvetet fel. Det vore ju politiskt dumt att medverka till att de riktiga siffrorna offentliggörs.  Det är kostnaden för rivningen av kärnkraftverk som kan bli betydligt dyrare än vad som offentligt sagts. Vetenskapsradion påpekar att genomsnittskostnaden för att riva amerikanska reaktorer varit 4 miljarder.  Att vi i Sverige låtsats något annat påpekade MP i en i en motion till riksdagen redan 1994.

Det tragiska är att jag aldrig träffade någon enda som var insatt i frågan som mellan skål och vägg hävdade att den offentligt redovisade siffran varit realistisk. Lika lite som jag någonsin träffade någon socialdemokratisk ledande politiker som menade allvar med att avveckla kärnkraften till 2010, vilket var det löfte man gav såväl inför folkomröstningen om kärnkraft som i riksdagsdebatter inför val därefter.

Det kan saknas uppåt 50 miljarder  kronor i statens kalkyl för rivningen av svenska kärnkraftverk. Inte överraskning för någon. Även om man spelar överraskad. Kärnkraftsdebatten de senaste trettifem åren bedrivits på en scen med skådespelare, regissörer, producenter och biljettförsäljare. Här en del av skådespelet.

14 kommentarer:

 1. Försvaret är en arbetsmarknadsåtgärd. Som sådan bidrar den den till att hålla uppe den samlade efterfrågan i ekonomin. Ett dåligt sätt att hålla uppe efterfrågan dessutom.

  SvaraRadera
 2. Är det bara jag som tycker att det är pinsamt att en minister bjuder hem sina "kompisar" till - mamma och pappa!? Visserligen har de FF, men ändå.

  Vad säger det om ministern? Vilka signaler ger det? Lek med tanken på att någon annan minister skulle göra detsamma.

  SvaraRadera
 3. Anita;
  Politiken idag ÄR pinsam, inte bara för detta "skämskudde-kaffekalas" i Maramön. Politiker agerar och planerar som om vi levde på 60- talet och medvetet (eller omedvetet?) försöker stänga ute verkligheten ända till den dag den tvingar sig på dem - och "då skola de stå rådlösa vid havets och vågornas dån" för att citera några ord från en känd bok.

  SvaraRadera
 4. Mera Maramö

  http://fotolasse.se/

  SvaraRadera
 5. August Strindbergs Lilla Katekes för underklassen, andra artikeln, politik:

  Vad är politik?
  Statskonst, eller överklassens konst att hålla underklassen under sig. Med politik menas även ett bedrägligt förfarande.

  Vad är Utrikes Politik?
  Samarbetet mellan de olika nationaliteternas överklasser.

  Vad är Inrikes Politik?
  Överklassens bevakning av sina intressen emot underklassen.

  Och så vidare. Intet nytt under solen . . .

  SvaraRadera
 6. Bravo anita
  Vidare ...
  Förlåt människorna ty de, bra, hava
  inte haft några valmöjligheter.
  Jag tror att prat-människornas kommer
  att minska till vad som behövs.

  Stigen till Torpet är
  öppen för de som vågar,
  har möjligheter och kan.

  Därefter kan samverkan
  mellan Klotet och dess
  vänner kanske bli möjlig ...

  En vän ...

  SvaraRadera
 7. Zombie frågan...

  Vill kanske ryssarna ha krig?
  Ställ frågan till tystnaden,som vid
  ligger över åkrar och mörkt
  lägras över poppel och björk.
  Fråga varje stridande soldat,
  som under de björkarna begravts.
  Deras söner skall svara dig.
  Vill kanske ryssarna ha krig?

  SvaraRadera
 8. "Rysslands "upprustning" är bara normal förnyelse och underhåll plus att de försöker ta igen en del av det som förlorades efter Sovjets fall.
  I jämförelse med USA så lägger Ryssland en struntsumma på sitt försvar. Det är USA som upprustar, det är USA som sätter igång anfallskrig ständigt och jämt."

  SvaraRadera
 9. Försvara landet?
  Försvarsmakten verkar tro att alla i ett land tycker likadant. Det som ses som en fientlig invasion av den ene kan ses som en tillskyndande, befriande insats av den andre.

  SvaraRadera
 10. Annie Lööf visar att hon blev partiledare 20 år för tidigt, men varför ställer media upp på det välregisserade spektaklet i Maramö?

  Är det intressant NU med valrörelsen 2014 eller finns det intressantare saker att intervjua ansvariga om?
  Varför tar inte alla reportrar chansen att fråga om nuvarande regering och de gigantiska problem som finns med sjukvård, skola, arbetslöshet, miljö, infrastruktur, styrning av Vattenfall med mera, med mera.

  I Maramö är det inte lika lätt som i Stockholm att gömma sig så varför tar inte media tillfället att ställa kritiska och dagsaktuella frågor?

  SvaraRadera
 11. Karin K. Vad menar du?
  "Annie Lööf visar att hon blev partiledare 20 år för tidigt"
  /Flisan/

  SvaraRadera
 12. Flisan - Se Anitas fråga. Undrar om det verkligen var FF? Annies lilla pappa verkar ha mycket kommentarer.

  Bristande erfarenhet och verklighetsuppfattning kan även finnas hos äldre. Men visst, det var ett strålande slutresultat. Ett nytt möte och fyra nya grupper....

  SvaraRadera
 13. Glädjekalkyl 1:
  http://youtu.be/NK2fC0EC-2U

  SvaraRadera
 14. Att riva ett vindkraftverk lär kosta cirka 500 000 kr. Inte så lite om man tänker på hur lite effekt det ger. Detta talar man än mindre om. Skattebetalarnas nota det också?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.