onsdag 27 februari 2013

Grillens dag

Alliansen, förpackad och klar
Gårdagen kom att domineras, i svenska medier, av den italienska Grillo och den borgerlig grillningen - i SvD meddelas att Annie Lööf tappade en korv i glöden, vilket möjligen kan tolkas som budskap från högre makter. Huruvida det var kalkonkorv förtäljer inte historien, men man kan ju ana.

Personligen är jag övertygad om de tre herrarna i föreställningen plågades över att blivit tvingade att delta i något som skapar grogrund för mandatlångt förlöjligande. Detta kan komma att kosta Annie Lööf en hel del i fortsättningen, när grillglöden falnat, leenden lagt sig och kamerorna packats ner.

De borgerliga partiledarnas agerande i Maramö kan inte underskattas. Det kan däremot Beppe Grillo. Strunt i att namnet klingar löjligt i svenska öron.

Grillo har den förtjänsten att han - trots att han går under benämningen populist - inte ägnar sig åt främlingsfientlighet och rasism. Därmed bör vi alla skänka honom en varm tanke eftersom ungdomligt och berättigat missnöje med sakernas tillstånd i Italien skulle kunna ta sig riktigt obehagliga former.

Grillo har dessutom den goda smaken att föreslå system som skall göra att ingen faller igenom de ekonomiska skyddsnäten - han talar om medborgarlön som en ekonomisk och social rättighet för alla.

Personligen anser jag däremot den trötta idén om direktdemokrati via nätet - herregud, nu får jag på mig en massa entusiaster som vill väl och som jag i grunden gillar - gå över gränsen till det naiva. Detta uppvägs dock av att Grillo för sex år sedan utnämnde den 8 september till Vafanculo-dagen - "dra åt helvete-dagen" - då fem miljoner italienare gick då ut på piazzorna och skrek "va fan culo" med adress till korrupta politiker i allmänhet och den dåvarande premiärministern Silvio Berlusconi i synnerhet.

Pajaseri? Nej, faktiskt inte. Den som kikat in i den slajm-burk som italiensk politik utgör måste rimligen ha full förståelse för Grillos påhitt.

Det mest intressanta med Beppe Grillo är dock att han vägrat låta sig intervjuas av politiska journalister. Kanske hade det varit den bästa modellen för också MP de två första valrörelserna - 1982 och 1985 - då den politiska journalistkåren ägnade sig åt att så mycket förtalande, förenklande och fördummande att måttet borde varit rågat redan vid hälften.


Tillbaka till korvgrillningen. När jag såg grill-gänget kom jag att tänka på att Alliansens partiledare numera enbart består av en som har glasögon. Är det därför det kommer att gå åt pipan för dem i nästa val? Förra gången hade två av dem glasögon - medan de rödgrönas partiledare/språkrör alla saknade detta. Vilket kan ha kostat dem segern. Glasögon kan betyda en hel del.

Är det rent av så att utan glasögon så hade planeten redan varit krossad? Är det glasögon som räddat det som ändå är kvar av planeten? Om detta seriösa ämne samtalar jag och Ingemar Lundkvist i den här lilla snutten som handlar om glasögonens historia.


PS!
För övrigt meddelades igår att köttfärs, såld av Lantmännen, kontaminerats av hästkött. Låt mig då meddela att Eskil Erlandsson kämpat för att fisk på svenska tallrikar skall få vara mer kontaminerad av dioxin än fisk på andra ställen i Europa. Det känns som en mer angelägen fråga att diskutera än huruvida häst stått för kontaminering...

20 kommentarer:

 1. Birger skrev:
  "Grillo har dessutom den goda smaken att föreslå system som skall göra att ingen faller igenom de ekonomiska skyddsnäten - han talar om medborgarlön som en ekonomisk och social rättighet för alla."

  Bra att du tar upp detta Birger, då jag ser detta beröra en av våra riktigt svåra frågor: alltså frågan om hur man skall tackla det som hänt inom Mp under lång tid och forfarande händer, alltså det att politiker på högre positioner inte förstår/bara tänker inom ramen för nuvarande system, som t.ex. Mp:s gruppledare i riksdagen, som t.o.m. har den ej goda smaken att i riksdagsdebatt gå upp och såga ett föredöme inom Mp för att hen lyft fram medborgarlön i ett tidigare anförande (dessutom helt i linje med nu gällande partiprogram).

  Den svåra/intrikata frågan är alltså hur man skall tackla det att när de som sitter på en hög position inte själva förstår det som sägs från framförallt gräsrötter, och visst också ibland från likar - jag erfar att detta är ett jätteproblem inom partipolitiken, i vart fall så länge som de på toppositioner inte har en mer ödmjuk syn och förståelse för sin roll som typ tjänare, framför att tro sig inneha hög position för att man vet bäst.

  Ja, det var väl just detta dilemma som du genom Roland Paulsen lyfte fram den 19:e februari...

  Till saken hör också att denna nuvarande gruppledare varit central inom den från början uppifrån halft kidnappade processen inom Mp som rör grundtrygghet... :-(

  Går det att hjälpa till underifrån när någon "däruppe" mer och mer målar in sig i ett hörn och dessutom inte själv vill lyssna? - eller är det bara att helt släppa dylika omsorg och, ja vadå?

  SvaraRadera
 2. Synd att MP tappat bort grundtryggheten utan tjafsar något om att slå ihop försäkringar. Det är bara det att LO vars fackföreningar är de enda MP VILL göra upp med eftersom dörren till alliansen är stängd.
  Då behövs det en "Grillo" i Sverige också eftersom SD parkerat sig i vågmästarpositionen och MP är parkerat på LO:s nåder där SD är tredje största parti.

  SvaraRadera
 3. Grillo vägrade inte bli intervjuad av politiska journalister. Han sade hela tiden att han skulle göra en enda intervju. Och den ställde han in.

  Inte snyggt. Men smart.

  Och med tanke på hur hårda kraven är att en partiledare ska kunna svara bra på frågor om precis allting nuförtiden så är det nog så nyblivna partiledare behöver göra om de inte kommer direkt från politiken.

  SvaraRadera
 4. Grillo har idé om att förstatliga några banker, det lär väl kunna ske ganska enkelt i takt med att de går i konkurs den dag EU slutar hålla dem under armarna.

  SvaraRadera
 5. Väldigt kul intervju om glasögon! Vad spännande ett sånt ämne kan bli!

  SvaraRadera
 6. Fortsätt leverera, Birger! Tack för att du inte bara sitter o stirrar på din sjöutsikt för din politikerpension utan faktiskt gör något av värde... Mycket uppskattat!

  SvaraRadera
 7. Lugn, Jonte, pension får jag som alla andra när pensionsåldern infaller. Om du menar den allmänt beryktade lönegarantin för avdankade riksdagsledamöter så har jag ingen sådan.

  SvaraRadera
 8. Han heter väl Beppe ?
  alltså inte clownnamnet Beppo

  SvaraRadera
 9. Naturligtvis,, ibland går det för fort, jag glömde koppla till det jag tänkt mig: nämligen ett radioinslag där han kontinuerligt kallades just Beppo. Tack för påpekandet, ändrar sista bokstaven istället för att göra mig rolig över radion. Den som gräver en ironisk grop för andra...:-)

  SvaraRadera
 10. Jaså?

  Såhär skrev Metro 2006: "Har i dag inkomstgaranti från riksdagen på 221 000 kronor per år. Betalas ut fram till 65-årsdagen men minskas av andra inkomster.
  Kostnad fram till pensionen: 1 800 000 miljoner kronor."

  http://www.metro.se/alla-riksdagsledamoter-far-en-garantilon/Objfdl!11_5132-22/

  Såhär skrev SvD 2011:

  "Birger Schlaug ... har haft inkomstgaranti från riksdagen sedan 2002 och får den fram till året han fyller 65, det vill säga 2014. Hans inkomster kvittas mot garantin som ändå uppgår till nästan 14 000."

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gamla-partiledare-far-inkomstgaranti_5855307.svd

  Vilket du också bekräftade på din blogg efter att en läsare tog upp det:

  http://schlaug.blogspot.se/2011/01/del-4-jag-trodde-att-det-ar-en-kupp.html

  Har du under de senaste två åren ökat din inkomst så mycket att du inte längre får inkomstgaranti? Hur mycket hann du få sedan du lämnade riksdagen? Över en miljon kronor, förstås. Över 1.5 miljoner?

  SvaraRadera
 11. Mac, det är helt riktigt att jag har rätt att ta ut lönegarantin. Men jag har avsagt mig den rätten.

  Hade jag tagit emot den lönegaranti, som jag enligt regelverket har rätt till, så skulle den väl fallit ut med närmare 200 000 kronor i år, trots att jag har en vanlig inkomst som är ungefär som genomsnittet i Sverige.

  SvaraRadera
 12. Vilket år avsade du dig inkomstgarantin?

  SvaraRadera
 13. mac, hur mycket tjänar du? Vad arbetar du med? Hur länge har du haft det jobbet? Vad sysslade du med innan dess?

  För att visa hur off topic du är.

  SvaraRadera
 14. Det var inte jag som förde det på tal. (Har för övrigt aldrig tagit emot inkomstgaranti (något som är förbehållet politiker, så vitt jag vet); ej heller arbetslöshetsbidrag, socialbidrag, etc.)

  SvaraRadera
 15. Så dutti du e, Mac, inte en barnbidrag när du va liten? off topic är bara förnamnet.
  Micke

  SvaraRadera
 16. Ja ditt inlägg tillförde ju mycket. Om du vill betala miljoner till avdankade politiker så kommer ingen att hindra dig. Birger skulle kunna slippa mina frågor om han besvarade dem någon gång: Vilket år avsade du dig inkomstgarantin? och Hur mycket skattemedel har du tagit emot sedan du lämnade riksdagen?

  SvaraRadera
 17. Jag som just hade börjat njuta av att Jeppen gått upp i rök!

  SvaraRadera
 18. Och varför gnälla på dem som tackar nej till en massa pengar trots att det avtal de har ger dom full rätt att följa de avtal som gäller. Förmodligen jobbar tex Mac i privat eller offentlig verksamhet och lever därmed med avtal som andra än han själv kommit överens om. kanske har Mac lön, semesterersättning, pensionsavsättning och kanske till och med något annat. undrar om han tackar nej.

  SvaraRadera
 19. Det här var uppenbarligen ett känsligt ämne. Varför? Om ni vill använda era egna pengar till att betala miljoner till avdankade politiker så kommer ingen att hindra er, så vad är problemet? Och som sagt, jag upprepar inte frågor om jag har fått dem besvarade; bollen ligger hos Schlaug.

  "Förmodligen jobbar tex Mac i privat eller offentlig verksamhet ..."

  Ja, var skulle jag annars jobba? ;-)

  SvaraRadera
 20. Ja, var kommer de pengar Mac kvitterar ut ifrån? Mac bör redovisa det, så vi vet att vi inte betalar pengar åt håll vi inte vill att de skall gå.
  Seså sätt igång nu.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.