tisdag 26 februari 2013

27 år sedan mordet på Olof PalmeDet har snart gått 27 år sedan Olof Palme mördades. Vem som stod för avrättningen är fortfarande lagt i mörker. Under mina år i riksdagen ägnade jag några dagar åt att gräva lite i frågan och blev bara mer och mer förundrad. Vilket gäller än idag.

Med justitieminister Laila Freivalds tog jag upp frågan om att låta någon utländsk utredare, ”fullständigt befriad från kopplingar till Sverige, svenska politiker, svensk polis och svenska etablissemanget över huvud taget”, få i uppdrag att gå igenom hela materialet kring mordet på Olof Palme. 

I frågan - som finns här med svar - skrev jag bland annat: 

”Den 31 mars 1999 avslutades t.ex. Lars Borgnäs dokumentärserie Mannen, mordet, mysteriet i Sveriges Television. En av Palmes nära medarbetare, Sten Andersson, medverkar i programmet. Han redogör för en, inom Säpo, på den tiden självutnämnd grupp som ansåg att Olof Palme var ett hot mot Sveriges frihet. Efter mordet på Olof Palme kommer uppgifterna om en sådan grupp alltmer i omlopp. Det går inte, hur mycket man än skulle vilja för sinnesfriden, att hänvisa till galningars konspirationsteorier. Kanske kryper en rädsla omkring hos en och annan över följderna av en för rättssamhället och demokratin pinsam upplösning?

Som i dag aktiv politiker vill jag inte tillhöra de som ställs till svars om 10-20 eller 30 år om varför man ingenting sade trots att så mycket i fallet verkat märkligt.”

Svaret från Freivalds blev att "en grundlig genomgång av i stort sett samtliga tips och spår av betydelse" redan hade gjorts. Än idag finns skäl att kommenterad detta med ett enda ord: Jaså. Vilket bland annat togs upp i SVT:s granskande program Striptease 1999.

En av alla konkreta frågor som statsmakten faktiskt skulle kunna reda ut på ett enkelt sätt handlar om obduktionsprotokollet. Varför hemligstämplas stora delar av det? Det leder ju bara till misstro. Det handlade ju faktiskt om Sveriges statsminister. Vad är det som är så känsligt? Detta tog jag upp genom en formell fråga i riksdagen. Och därtill: varför bemötte inte myndigheter direkta anklagelser, i såväl i radio och teve som andra medier, om att ha medverkat i mord på landets statsminister? Tigandet verkade ha upphöjts till princip, vilket skapade – och fortfarande skapar - misstro.

Statsrådet Britta Lejon, som var den i regeringen som besvarade frågorna (finns här) om bland annat obduktionsprotokollet. Hon gav ett svar utan reellt innehåll, varvid jag i en motion (finns här) krävde att obduktionsprotokollet som upprättades efter mordet på Olof Palme skulle bli offentligt i sin helhet eftersom det faktiskt gällde Sveriges statsminister och måste uppfattas som en riksangelägenhet. 

Riksdagen avslog motionen med motivet att ”bestämmelser i sekretesslagen om sekretess med hänsyn till skyddet  för  enskilds  förhållande  av personlig  karaktär  gäller  till  förmån  för  alla personer.” Svaret, initierat från regeringen, känns aningen malplacerat. 


PS!
Misstro, rykten och anklagelser florerar, vilket till stor del beror på myndigheternas usla utredningsarbete - medvetet eller omedvetet - och deras ovilja till öppenhet.
Här redovisar Lena Andersson, i en intervju i En bok, en författare, sitt tvivel på att Lisbet Palme inte döljer något.
Här finns SVT:s program Striptease från 1999.
Här redogör Sven Anér - f.d. journalist på DN och SVT - för varför han vill bli anhållen för förtal när han namnger den som han anser vara mördaren. Han redovisar också sin bild av vad som hänt.

21 kommentarer:

 1. "Han redogör för en, inom Säpo, på den tiden självutnämnd grupp som ansåg att Olof Palme var ett hot mot Sveriges frihet."

  Kan du förklara varför?

  /ulla

  SvaraRadera
 2. Ulla, kolla länken till Striptease som finns i blogginlägget.

  SvaraRadera
 3. GW kör Palmefrågan ikväll. Stor show...
  L.

  SvaraRadera
 4. Ha, ha, ha, Schlaug ställde formella frågor i Riksdagen. Vad tjänade det till? Känner inte Schlaug till den överkulturella nationalkulten, det svenska folkets mord i nationens intresse? I varje fall polisutredningen.

  Palme planerade sin död under många år och fick hjälp från olika håll och mer än någon kan föreställa sig. Jag tog upp det viktigaste på Flashback för några veckor sedan. Det blev 16 inlägg på drygt två dygn innan jag stängdes av. 13 av inläggen är kvar och här är 3 st.

  Första inlägget (2013-02-09 11:17)
  https://www.flashback.org/p41928172#p41928172

  Lite personligt (2013-02-10 13:05)
  https://www.flashback.org/sp41945750

  Kanske bästa inlägget (2013-02-11 14:04)
  https://www.flashback.org/sp41962116

  Videon med Schlaug som ställer frågor till Lena Andersson är intressant när ”elementär induktion” tas upp i samband med att fruns påståenden på ett religionsliknande sätt inte får ifrågasättas. Det klart att Palme hade ett möte med den som sköt honom, ett låtsades skjuta honom.

  Många tycker att detta är fruktansvärt. Jag tycker att det är det roligaste som finns.

  SvaraRadera
 5. Ja, du, bäste Birger, öppnar man för Palmefrågan dyker de mest suspekta uppfattningar upp, som nu den som står som Urban.

  SvaraRadera
 6. Avstängd i Flashback, inte dåligt...

  SvaraRadera
 7. Anledningen att jag blev avstängd var inte saken i sig, utan att jag bröt mot en regel om att man inte får avslöja identiteten på anonyma alias, vilket normalt är befogat.

  På den här knäppskalletråden på Flashback sitter personal från säkerhetspolisen och skriver ensidig propaganda på arbetstid. Jag tog upp detta och ”SÄPO-agenten” Jan Uddgren med alias ”Boboslacke” och tidigare ”Uddis”. Då tycker jag inte att regeln är befogad.

  http://www.newsmill.se/user/januddgren_0?p=1

  SvaraRadera
 8. Jallai.se (upptäckaren av DC3:an) har en del intressanta teorier om mordet på sin blogg. Varning bara för väldig grabbighet, och att konspirationsteorierna kan bli lite väl långtgående med ubåtar och gud vet allt.

  Men för att få andra infallsvinklar kan det vara intressant att kika på hans blogg. Särskilt intervjun med före detta Säpo-mannen Olof Frånstedt kan man se.

  SvaraRadera
 9. Som psykologiskt fenomen påminner händelserna den 11 september 2001 om Palmes död och vad som sker i det här landet. Folk manipuleras av makthavarna och kommer i ett underläge. Här beskrivs hur det fungerar av professionella psykologer.

  http://www.youtube.com/watch?v=f462ya0DC0g

  SvaraRadera
 10. Som sagt: Boken UTAN MEDIA KAN DU INTE STARTA ETT KRIG viktig om man vill kika in bakom Maktens draperi.

  Gt

  SvaraRadera
 11. I "Utan media..." finns ett kapitel om just Palme-mörkandet.
  Och ett om Estonia-mörkandet.

  SvaraRadera
 12. Skulle du rekommendera Sven Anere bok/böcker om palmemordet? Eller någon annan bok om ämnet?

  SvaraRadera
 13. Besviken på GW. Han nämnde inte med ett ord det hemligstämplade obduktionsprotokollet.

  Det enda hyfsade var väl, att han (nästan) avfärdade Pettersson som gärningsman.

  När Birger i riksdagen hade frågat efter protokollet, fick han troligen ett lögnaktigt svar.

  Vem i staten vill skydda vem?

  SvaraRadera
 14. Kvällens TV-behållning var Nina Björk i SVT2 Min sanning. Vilken begåvning! Ovanlig trevlig därtill.

  SvaraRadera
 15. Anonym 08:00: jag har inte läst alla böcker på långa vägar, men Gunnar Walls bok Mörkläggning betraktas nog allmänt som en bra genomgång om man vill ha ett lite mer helikopterperspektiv. Sven Anér gräver djupt i en del gropar, han är djupt engagerad, nyttjar oerhört många värdeladdade ord som jag tycker förtar en hel del. Eftersom Sven var med under tillblivelsen av MP så läser jag honom med goda glasögon. Det finns mycket skit i branschen också, tvärsäkra uttalanden, våldsamma anklagelser och nyistunna konspirationsteorier.

  SvaraRadera
 16. Anonym 8:00, du bör också som läsare veta att många som skriver om detta vet mer än dom ger uttryck för och tillhör överkulturen. Folket måste luras. Övertygelsen ska komma inifrån och inte genom korrupta makthavare.

  Många är viktiga och fisförnäma och tror att dom kan lösa världens problem. Idag kör dom med en hållbar utveckling. Den kommande kollapsen beror på dyrare naturresurser. Kostnaderna ökar realt med minst 5 procent om året som ett genomsnitt och det är en bra spridning inom olika ämnen och geografiskt. Mer energi, material, arbete och kapital åtgår per ton och det leder med närmst matematisk säkerhet till en kollaps, som kan förväntas som ett globalt genomsnitt omkring år 2050.

  Ungefär då består det här importberoende och överbefolkade landet av betydligt färre i stor fattigdom utan kommunikation med omvärlden på liknande sätt som på stenåldern med rester som lyxvaror. Det finns många sorters flum på marknaden för babbel. Palmes påhitt för att rädda världen är naturligtvis dömt att misslyckas, eftersom det står i konflikt med fysiken. Men det är ändå intressant och väldigt roligt.

  Med Palme fick folket i det gamla krigarlandet en ledare med ett påhitt som de förtjänade. Att analysera hans död är något av det roligaste och mest tabubelagda som man kan ägna sig åt. Om jag läste något av exempelvis Wall eller Anér så skulle jag vara skeptisk, även om deras detaljer passar in och ger en bättre förståelse. Försök att komma upp lite högre med helikoptern.

  SvaraRadera
 17. Om man vill göra det lite enkelt för sig, så kan man analysera Palmes död med att påstå att vi är höger eller vänsteridentifierade? Att det dödade honom. Förmodligen utfördes mordet av någon/några som ogillade hans idéer. Eller så kan man påstå att vi är personfixerade och att det kan skymma sikten.

  Anonym skriver "Kvällens behållning var Nina Björk..." Ja hennes tankar är intressanta att ta del av och jag delar flera av dem. Dock inte hennes tankar kring äktenskapet.

  Politisk tillhörighet dvs. gemensam sådan har blivit väldigt viktigt. Viktigare än sexuell trohet? Hon talade om att det inte är så viktigt. Kan inte låta bli, att utan att moralisera på något sätt, undra över om inte detta tänk ingår i tillväxtproblematiken? Var aldrig nöjd. Gräset är alltid grönare på den andra sidan. Att det är samma tänk som skapat t.ex. miljöproblemen. Man kan konsumera andra människor också.

  Tillit, trohet då? Viktiga universiella egenskaper som bör odlas. Är det oviktigt? Bör vi skrota äktenskapet? Allt gammalt är mossigt? Är det förlegat? Eller bör vi kanske i stället skrota tanken på höger och vänster? Spekulation! Då kanske Palme levt idag?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Jag skrev om Nina Björk, men glömde signera.

  Håller med Lisbeth. Björk hade en syn på detta med trohet, som jag har svårt att svälja. Men det hör ju inte till den dagens tema.

  Gt

  SvaraRadera
 19. Gt Eftersom allt hänger samman så kan tillit och trohet gott höra "till den dagens tema". "Kvalitetstid" med sin man/fru. Att vilja göra det som de flesta äkta makar kan. Lisbeth Palme ville enligt egen utsago titta i ett skyltfönster. "Mötesscenariet" har det inte kallats det? Märkligt och upprörande att dra med sig sin kända man/fru sent på kvällen för att titta i ett skyltfönster? Sneddar man över en gata blir det ännu märkligare. Tycker en del personligen hör jag inte till dem. Även om fönstershopping inte hör till mina favoritsysslor, så tycker jag att det inte är speciellt märkligt i dagens konsumtionssamhälle. Att det ska utredas är en annan sak.
  Man behöver vända på alla stenar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Hej Birger,
  här finns den sannolikaste mördaren:

  http://www.palmemordet.eu/

  Hälsningar
  PS

  SvaraRadera
 21. Den sannolikaste mördaren är han som blev dömd i tingsrätten dvs CP.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.