torsdag 24 juni 2010

BNP-prognos saknar kritisk analys

Svenska Dagbladets näringslivsbilaga är alltid intressant. Och jag är allt annat än ironisk. Där finns ofta goda reportage, kritiska analyser och från SvD:s ledarsida starkt fristående beskrivningar av verkligheten.

Sålunda kan man idag läsa följande:


"Konjunkturinstitutet konstaterade igår att svensk ekonomi är på väg tillbaka och att BNP förväntas växa med 3 procent under året. (-) I prognosmakarnas knastertorra jargong är BNP-tillväxt otvetydigt något positivt. Hög konsumtion är också positivt. Låg tillväxt och konsumtion är negativt.

Vi mäter omsorgsfullt vartenda träd, men bortser från att hela skogen står i lågor. (-) Med obetydlig eftertanke skrivs checkar som vare sig kommande generationer eller jordklotet kan bekosta. Resolut springer vi mot stupkanten förvissade om att fallskärmen kan uppfinnas på vägen..". (Jacob Bursell, reporter och krönikör på SvD Näringsliv)

Ibland behöver man inte skriva något själv, vilket kan vara trevligt när solen skiner, katterna spinner och det nymalda kaffet doftar.

8 kommentarer:

 1. Håller med dig, antalet bra analytiska skr skribenter i Svenskan är fler än i övriga dagstidningar tillsammans. Konsumtions- och tillväxtkritik finns faktiskt i Svenskan bortom ledarspektaklet. Det är flera moderata tidningar som släpper in andra tankar än de egna jämfört med sossetidningar. Du skriver ju själv i Borås Tidning på ledarsidan trots att det säkert inte uppskattas av de flesta moderater. I socialistiska tidningar, typ ETC, är du däremot bortplockad!
  Miriam

  SvaraRadera
 2. Vad skönt att få unna sig det när det nu stundar midsommar och allt...
  Efter att ha läst dessa rader kan man ju bara beklaga att det inte var någon från näringslivsdelen i stället för ledarsidan som hoppade över till den moderata rikspolitiken.

  SvaraRadera
 3. Johan Ehrenberg och ETC blev sura när du kritiserade deras prylförsäljning typ en extra klocka som drivs av en apelsin.
  Lena

  SvaraRadera
 4. angående alliansens vänners rapport om miljöpartiet, så hittade jag en sida med böcker i samma anda fast om alliansen:

  http://www.mittegetjavlanarnia.se/?p=2120

  om miljöpartiet ska granskas utifrån den enda kända granskningsmodellen vänster-ickevänster som Timbro kan klura ut, så finns det väl fog att döma alliansen efter loggan lixom...

  SvaraRadera
 5. Bilden är superb!

  SvaraRadera
 6. Den som vill ha mer information om vilka alliansens vänner är kan läsa följande artikel:

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/30/alliansens-vanner-ar-inte-grasrotsarbete-utan-astroturfing#millings

  SvaraRadera
 7. Nu kanske dessa rapporteringar snart kommer att väga över även i Svd. Det verkar som om vi nu har ett före och efter tillväxt-peaken och att vi nu befinner oss på den andra sidan.

  http://www.cogito.nu/ledare/svanberg-och-tillvaxtkapitalismens-undergang

  Undras hur långt tid det tar innan väljarna avkräver alliansen att stänga det ytterst pinsamma "tillväxtverket" som man väl få kalla en lansering "fem i tolv".

  SvaraRadera
 8. Om inte vi omgående underordnar oss naturens lagar så kommer det att i ett allt mer rasande tempo, gå åt helvete för oss!
  Ett exempel.

  Klimatförändringen beror på, att atmosfärens halt av växthusgaser blivit mycket högre under de senaste 100 åren. Förändringen fortsätter av egen kraft på grund av återkopplingsmekanismerna. Systemet är helt enkelt instabilt. Det är viktigt att förstå att människornas nuvarande utsläpp av koldioxid påskyndar denna klimatförändring och gör den mycket värre. Men det är inte dagens utsläpp som orsakar den.

  Orsaken är alla de utsläpp som gjorts tidigare, under vår industriella epok.

  Därför kan vi inte stoppa klimatförändringen genom att skära ner dagens utsläpp.

  Vi måste skära ner gårdagens, d.v.s. vi måste minska halten av koldioxid i atmosfären.

  Framtidsverket genom Roland Lidén

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.