onsdag 23 juni 2010

Alliansens vänner - svenskt svar på Mogens Glistrup

Alliansens vänner drar på med helsidesannonser i dagspress.

Alliansens vänner vill inte ha bensinskattehöjningar, meddelas i sann populistisk anda. Kommer att tänka på Mogens Glistrup. Dansken som blev den förste i de nordiska länderna att ge populismen ett ansikte - skapare av Fremskridspartiet 1972.

Bättre än så kan ni, bästa borgare!

Blir det rödgrön regering så hotar mer skatt på våra bostäder, meddelas. "Våra" bostäder? Vilka "våra"? Höjd fastighetsskatt gäller fåtalet, de med de absolut dyraste kåkarna. Det är således de som är Alliansens vänner. Som har råd med helsidesblaffor i bladen...

Nyss fick de skattesänkningar på kåken med uppåt 20 000 kronor per åt, helt borttagen arvsskatt (tacka Eriksson och Persson!) och bidrag till städning och läxläsning till barnbarnen. Alliansens vänner. Men nog tänker de rödgröna vara goda mot dem också: de rödgrönas fastighetsskatt får högst uppgå till 4 procent av hushållets inkomst... Så för en fattig pensionär i stort hus i skärgården blir det inte många kronor, kanske till och med färre än med Alliansen...

Bensinskatten då? Jo, Alliansens vänner glömmer att nämna att de rödgröna höjer reseavdraget med mer än de höjer bensinskatten för en bil som drar normalt... Det kan kallas jobbpolitik det! Klimatfrågan ligger på is. Köpenhamn är glömt. Och sossarna ber språkrören att hålla käften om krav på nödvändiga åtgärder. Vilket åtlydes. Så Alliansens vänner kan vara lugna.

20 kommentarer:

 1. Men Birger, vari ligger då skillnaden mellan Alliansen och Treklangen?

  I nyanser, verkar det som. Sålunda vägrade Ohly (V) att bevista det kungliga bröllopets festmåltid i Rikssalen, medan ledarna för Alliansen bejakade. (Jo, även MP + S sa ja tack.)

  Men i stort sett är det just ingen skillnad, eller hur Birger?

  Gt

  SvaraRadera
 2. Nej, skillnaden är pinsamt liten, vilket väl framgår även av min text. Men retoriken är högljudd. Och Alliansens Vänner uppvisar offentligt hur Alliansens mer än Trekanten vädjar till människors egoistiska sidor, på ett populistiskt sätt som borde bannlysas i en upplyst demokrati trots att vi i landet utser statschef i drottningars magar...

  SvaraRadera
 3. Skillnaden i politik som offentligt diskuteras må vara liten... men effekterna är ändå tydliga.

  http://dagensarena.se/ledare/ta-fran-de-fattiga-ge-till-de-rika/

  Framför allt är faran just nu att nykonservatismen vinner mark eftersom nyliberalismen tagit storstryk och högerfolket har ingen annanstans att lalla vidare än just dit. Konservatismen har ju det inneboende draget att konservera det vi för tillfället har. Det som anhängarna känner till. Ironiskt nog är det alltså högern som nu konserverar ett samhälle som till stor del byggdes upp av arbetarklassen, vad det gäller syn på arbete, sysselsättning, tillväxt, industrier, energiförsörjning osv. Men det kombineras med klassisk högermännniskosyn på hierarkier, kön, klasser och upphöjda familjer som av födsel förtjänat att ha det lite bättre. Borta är alltså den omsorg om natur och det levande som tidigare åtminstone delvis fick plats i de konservativa leden och som skulle bevaras när industrialiseringen satte i gång. För de akuta miljöproblemen vi står inför vore det inget annat än en mardröm.

  När den gamla arbetarklassen inte i tid förmår inse att det är dags att överge gamla sanningar i takt med att högern lägger beslag på dem, och driva utvecklingen i stället för att lomma efter och hävda upphovsrätt på uttjänta idéer (tillväxt sedan 1800 frös ihjäl eller hur det nu var..), det är då ett land stagnerar och går mot fattigdom igen - eller får ett sådant maktkoncentrerat inrikesinferno som Berlusconi skapat med och där inget angeläget någonsin får diskuteras offentligt.

  Vad jag sett av galenskaper den senaste veckan förefaller det senare allt mindre avlägset. Tyvärr.

  /Anso

  SvaraRadera
 4. Jag blev lite ledsen när jag såg annonsen, den lyfter inte debatten till en högre nivå precis.
  Liberal

  SvaraRadera
 5. Birger, jag förstår hur du menar när du säger att det inte är så stor skillnad mellan blocken, men jag håller inte med. Visst blir det gröna mindre grönt, men det är ju inte så konstigt ändå, så blir det när man måste kompromissa, och det måste man så länge MP inte har egen majoritet ;-)

  Men visst är det skillnad mellan blocken: http://www.rodgron.se/bloggen/jobb-jamlikhet-och-gron-omstallning/

  Pengar är förvisso inte allt, men för den som knappt har så den klarar sig så betyder det ändå en hel del.

  SvaraRadera
 6. Populism? Och det kommer från miljögubben som hänger med Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Mona Sahlin!

  Du slår alla rekord i brist på självinsikt, Schlaug! :-D

  SvaraRadera
 7. Nej Birger Schlaug, Skillnaden är inte liten.

  För den som lever i glesbygd på marginalen blir även en skatteökning på 49 öre ytterligare en börda att bära.

  Och misstankarna stärks att Miljöpartiet är en samling stadsbor med romantiska drömmar om livet på landet - utan att ha någon förståelse för glesbygdssituationen.

  För alla som vill veta mer om MPs drömmerier hänvisas till rapporten "Miljöpartiet - pekpinnar, vänstervridning och verklighetsflykt" som Alliansens Vänner tagit fram.

  SvaraRadera
 8. Vilken fin bild du har av Mogens! Den var väl vald.

  SvaraRadera
 9. å snälla Anders Wall, det verkar sååååååååå trovärdigt att läsa en rapport som alliansens vänner tagit fram om MP. Efter annonsen i morgontidningen känner jag verkligen att jag vill veta mer om denna vänkrets. De har säkert mycket att berätta, kanske i samma stil som sitt kreativa annonserande. Vilka intiativtagare!

  /miljöpartist på landet

  SvaraRadera
 10. hahhaha det lovar gott att du skrivit rapporten själv, Anders Wall...

  Den handlar om:

  "Miljöpartiet är raketen i den tidiga valrörelsen. Det är lätt som väljare att bli förförd och förledd av Miljöpartiets retorik och politiska förslag, tills man börjar funderar på de faktiska konsekvenserna om förslagen genomfördes. Genom att betrakta Miljöpartiets förslag tillsammans och i ett större sammanhang framträder bilden av ett parti som vill bestämma i din och min vardag, som vill införa mer offentliga monopol och som ofta rör sig väldigt långt ifrån vanliga människors verklighet."

  Med sådana vänner behöver alliansen inga fiender, eller ja det är så klart alltid roligt när de drar ut på allsångsturne med nån dokusåpakändis... det förgyller verkligen vanliga människors verklighet och gör dem trygga i förvissningen om att alliansen på inga villkor vill ägna sig åt politik, för det förstår nog inte vanligt folk. Folk vill se Rednex inte Reinfeldt. Så är det ju så klart.

  SvaraRadera
 11. vi har alltså kunnat ringa in "alliansens vänner" ganska bra nu. Bor i villa som är värd ca 5-6 miljoner, inspireras av Mogens och jobbar på Timbro...

  SvaraRadera
 12. 49 öre är hysteriskt lite för att göra det vi måste. Men det är alltid bättre att göra något än att bara prata:

  http://www.effektmagasin.se/oljeberoende-snart-video

  SvaraRadera
 13. Alliansens Vänner har ju avslöjat Miljöpartiet som ett renodlat Vänsterparti. Det är väl därför som Birger känner sig lite stött av dem?

  Ladda hem hela rapporten här:

  http://www.annonsmakaren.se/av/2010/miljopartiet_ett_vansterparti.pdf

  SvaraRadera
 14. Alliensen gick mot vänster för att vinna med moderaterna i leden som det nya arbetarpartiet.

  Måste vara jobbigt för massa liberaler att i stort sett helt överge sina ideologiska övertygelser.

  SvaraRadera
 15. Tack för kommentarer.

  Anonym 23:45 - stött och stött, konstaterar bara att 1,5 procent av de svenska småhusen berörs av de rödgrönas fastighetskatt, enligt Lantmäteriverket. Alliansens vänner talar om att "våra boståder# skall beskatts högre, då vet vi ju vilka som är Alliansens vänner. Punkt.

  Alliansvän - jag struntar blankt i om Alliansens vänner kritiserar MP på saklig grund. Rapporten om "vänster" är ointressant eftersom Timbro alltid hävdat att allt som inte är höger är vänster, man har aldrig förstått att det finns annan dimension i politiken. Vad gäller MP:s glidning på höger-vänsterskalan så har en stark förskjutning till höger skett från tidigare, bland annat vad gäller skatteskalor och skatt på kapital, liksom när det gäller synen på friskolor och sjukvård som drivs i vinstsyfte.

  Miljöpartist på landet: Jo, 49 öre på tre år är inte mykcet. Reseavdraget ökar, som sagt, mer än dessa 49 öre... Sossrna ville inför presskonferensen trycka på detta, medan miljöpartisterna ville hålla en låg profil på just bilavdraget, kan man tänka...

  Anso: menar du att Sahlins väska inte är den viktigate frågan i valet???? :-)

  SvaraRadera
 16. @Birger Schlaug
  Du har rätt i att 49 öre per liter kompenseras fullt ut. Gjorde faktiskt en egen beräkning då jag inte trodde på Wetterstrand, men det visade sig vara sant.

  Vad du dock missar är alla de resor som man i skogslänen, Gävleborg bland annat, tvingas till som inte är arbetsresor och således inte heller är avdragsgilla. Resor till fotbollsträningen, handla mat och besöka vänner. Där slår den rödgrönapolitiken stenhårt.

  Som om inte detta vore nog ska det även införas en kilometerskatt. Något som slår extra hårt mot den transporttunga industrin utanför storstäderna.

  Miljöpartiets skattepolitik är med sådan kirurgisk precision utformad att slå mot skogslänen att man faktiskt kan tala om en Gävleborgsskatt.

  SvaraRadera
 17. Alliansen 2010 eller är det Glistrup?
  Ett räkneexempel.
  Om din drar 0,6 l per mil och bensinpriset höj med femtio öre per liter, så ökar din kostnad för privata resor med bil,
  med 30 ÖRE PER MIL!
  Fyller du på två hg extra, med luft i dina däck,så är också denna kostnad puts väck.
  Vilka starka ord ska du nu använda, när de de verkliga problemen med till exempel klimatförändringar hinner i kapp, även dig?

  SvaraRadera
 18. Kilometerskatten finns redan i många andra länder och skulle varit på plats för länge sedan. Den har legat på Borgs bord olagligt länge enligt rikets gällande lagar, men har ännu inte trätt i kraft på grund av rådande Glistrup-populism i de borgerliga leden. De surfar på vågen att vara emot den och ge de rödgröna skulden - men kommer ändå att tvingas införa den snart med påtryckningar utifrån. Undras då vad man säger uppe i Gävleborg då man står utan transportalternativ och ingen har byggt ut de alternativa transporterna på landsbygden och i skogslänen. Att lägga sådana förslag är inte för att jävlas med glesbygdsbor utan frö att DRIVA PÅ en förändring JUST för dem. I dag finns ju inga alternativ på landsbygden - medan stadsbor kan välja!

  Så till folk i Gävleborg och annorstädes: tro på dem som säger vad de ska göra i stället för dem som skriker högt och lovar luftslott och sedan gör tvärtom (minns kristdemokraterna som inför valet 2006 högljutt lovade sänkt bensinskatt - som de sedan i tysthet höjde).

  För fotbollsträning, pianolektioner och handling på landsbygden: SAMÅK. Handla lokalt så affären får vara kvar eller gå ihop och se till att den lokala affären öppnas igen. Det har funnits lanthandlare på landet tidigare. Se till att en busslinje dras på stråk som i dag är överlämnade till bilen. Och hjälp till med påtryckningar så att räls iordningställs och regionaltåg kan börja köra igen även mellan mindre orter - och bussar där det inte är möjligt med tåg. I Norrland har man börjat köra ut varor till kunderna i stället för att alla ska åka och handla - ännu en kreativ lösning...

  SvaraRadera
 19. Den som vill ha mer information om vilka alliansens vänner är kan läsa följande artikel:

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/30/alliansens-vanner-ar-inte-grasrotsarbete-utan-astroturfing#millings

  SvaraRadera
 20. Konservativ miljövänlör juli 24, 08:40:00 em

  Sitter du och ljuger nu igen, Birger!? :-D

  I alla valkompasser placerar sig Miljöpartiet mycket nära Vänsterpartiet - så det är visst många fler än bara Timbro och Alliansens Vänner som anser att Miljöpartiet är mer röda än gröna numera.

  Och den där "glidningen till höger" du skriver om existerar ju inte.

  Det är ju bara gnistrande magiskt damm i ögonen på alla medelålders skogmullebarn i storstan som tror att Miljöpartiet är ett borgerligt parti.

  Ni må ha språkrör inom Miljöpartiet som så-så gärna vill vara liberaler - men tittar man på miljöpartiets politik så finns inte mycket till liberalism - inte ens latteliberalism.

  Bara pekpinnar, vänstervridning och verklighetsflykt. Johan Norberg sa något genialiskt angående detta i Almedalen:

  "Vissa säger att problemet är att en röst på Maria Wetterstrand är en röst på sossarna och kommunisterna. Men det är värre än så. Det verkliga problemet är att en röst på Maria Wetterstrand är en röst på Miljöpartiet."

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.