tisdag 22 juni 2010

Blocken strider om antalet filer

Sällan har väl den svenska blockpolitiken och dess visioner symboliserats tydligare än av striden om antalet filer över Slussen i den dryga huvudstaden.

Den blå alliansen vill ha åtta körfält. De rödgrönas vision är sex gråa körfält.


Allt smycket med ett 35 000 kvadratmeter stort tempel, en så kallad galleria, som skymmer bakomvarande hus i akt och mening att konsumtionen skall öka - fördubblas inom 30 år - och fler jobb skapas på det att vi kan konsumera fler toppar, bågar och lösnäsor på det att vi - enligt den ekonomistiska logiken - kan få råd att ge de gamla mat och husrum.

Och inom alliansen är Centern, troligen inspirerad av sin Stureplansavdelning, värst... När Moderaterna profilerar sig på att "värna utsikten", Kristdemokraterna på att "bibehålla vyer", Folkpartiet på att "hålla nere exploateringsgraden" driver Centerpartiet krav på att "tillåta en hög exploateringsgrad...". Man får väl trösta sig med att det inte är klart förrän 2018, och att man då gått in i någon sorts ålderdomens försoning.

Skrev förresten om Slussen här.

Jag är uppvuxen på Dalagatan i Stockholm, kom dit som tioåring. Astrid Lindgren bodde i grannhuset, Vasaparken var grön utanför fönstren och när man stegade ut ur porten och gick nedåt city kunde man bortom Dalagatan se långt, ända till Söder. Gick man nedåt Norra Bantorget kunde man skymta vatten. Nu är vyerna borta. Hus sätter stopp för horisonter. Hotellkedjor proppar igen gluggarna mot friheten. LO tog över Norra Latin och byråkrater ersatte fotbollsspelande ungar i stan.

Den som inte kan se horisonter i sin vardag riskerar att tappa fotfästet. Tror jag. Folkmusik från de mörka skogarna går i moll, medan folkmusik från öppna vidder går mer i dur. Och som gammal stockholmare kan jag konstatera att Göteborg numera är öppnare, frimodigare och trevligare.

8 kommentarer:

 1. Hej Birger!
  Jag är sju år äldre än vad Du är och jag är banne mig inte inne i någon sorts ålderdomens försoning. Tvärtom försöker jag formulera en skarp gräns mellan vad som är Jordens vänner och vilka som inte är det. Att alla behöver en viss förmåga att ta för sig förstår jag. När egoismen sabbar barnens framtiden har det gått för långt!
  Men nu förstår jag att den trevliga omedvetna bortskämda överklassen, både bokstavligt och bildligt, skymmer sikten.
  Att tala framtiden till rätta, är kanske att berätta för det förledande folket att deras spridning av sin ekonomiska livsstil som ökar belastningen på Jorden med ränta på ränta, snart kommer att behövs det tio Jordklot och allt för snart så har vi inget om vår framfart fortsätter.

  Ett Klotförstånd behöver vi och under den parasollen, skulle så småningom Kulturer på Klotes långsiktigt hållbara villkor kunna uppstå.
  Varför skulle inte en ny Noa kunna uppså, innan resurskrisen slår till med full kraft och innan nästa stora ekonomiska bubbla spricker. Måste det vara så att dessa kriser, måste växelverka ett tag innan Noa vågar be Världen, som nu äntligen har förstått att den är styrd av Kapten Konkurs, om ett medgivande, om att få börja bygga nya båtar.
  Skeppsbyggeri av i morgon är en allomfattande konst.
  Jag tycker att det skulle vara spännande att få vara med i en grupp som bygger en båt som både kan flyta på vattnet och segla i luften.

  SvaraRadera
 2. Tror du har en stor poäng med vad avsaknad av horisonter kan medföra. När jag bodde i Österrike hörde jag ofta ett talesätt som lät ungefär: "Man ser inte över bergen" och som ansågs förklara det ena och det andra, bristande kvinnoemanciaption, främlingsfientlighet, förhållandet till grannländerna osv.

  Kanske är det avsaknaden av horisonter i huvudstaden som gör att framtidsoptimism saknas och sådana barocka beslut som mer kärnkraft och förbifart stockholm osv kan tas i en folkförsamling som ändå ska representera hela landet?

  Jag undrar vad som skulle hända om man i Strasbourganda under en tid utlokaliserade beslutande organ till säg, Västgötaslätten - utan nåt hattande och fnattande fram och tillbaka naturligtvis utan för en lite längre tid - med bostäder med utsikt och gott om mötesplatser och lugn och ro för att på allvar diskutera igenom lösningar på de numera ganska akuta problem vi står inför, vilka på inga som helst sätt blir hjälpta av fler motorvägsfiler, varken i innerstan eller utanför, och knappast av kärnkraft som, om den över huvud taget kan realiseras, kan stå klart två decennier fram i tiden...

  De samtida stockholmsplanerna på arkitektur som ska manifestera vår tids marknadsliberala utopi har skrämmande mycket gemensamt med propagandafönstret som restes i östra Berlin under DDR-tiden. Fler som är inne på det spåret hörs i en bra radiokrönika på detta tema som sändes i söndags i P1:

  Rekommenderas!

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10975&artikel=3792758


  "Vi lever i en jättelögn där politiker och tjänstemän vill skapa en omänsklig, megaloman, stalinarkitektur och beröva huvudstaden dess nuvarande själ och ansikte."

  Om samtidspolitiken var en stad så kunde den beskrivas på samma sätt...

  SvaraRadera
 3. Hej Birger!
  Jag är sju år äldre än vad Du är och jag är banne mig inte inne i någon sorts ålderdomens försoning. Tvärtom försöker jag formulera en skarp gräns mellan vad som är Jordens vänner och vilka som inte är det. Att alla behöver en viss förmåga att ta för sig förstår jag. När egoismen sabbar barnens framtid, har det gått för långt!
  Men nu förstår jag att den trevliga omedvetna bortskämda överklassen, både bokstavligt och bildligt, skymmer sikten.
  Att tala framtiden till rätta, är kanske att berätta för det förledande folket att deras spridning av sin ekonomiska livsstil som ökar belastningen på Jorden med ränta på ränta, snart kommer att behöva tio Jordklot och att, allt för snart så har vi inget om vår framfart fortsätter.

  Ett Klotförstånd behöver vi och under den parasollen, skulle så småningom Kulturer på Klotes långsiktigt hållbara villkor kunna uppstå.
  Varför skulle inte en ny Noa kunna uppstå, innan resurskrisen slår till med full kraft och innan nästa stora ekonomiska bubbla spricker. Måste det vara så att dessa kriser, måste växelverka ett tag innan Noa vågar be Världen, som nu äntligen har förstått att den är styrd av Kapten Konkurs, om ett medgivande, om att få börja bygga nya båtar.
  Skeppsbyggeri av i morgon är en allomfattande konst.
  Jag tycker att det skulle vara spännande att få vara med i en grupp som bygger en båt som både kan flyta på vattnet och segla i luften.
  Men för att Noa och hans vänner som skickar ritningar och utbyter erfarenheter Jorden runt, ska få arbetsro, så måste resten av världen hela tiden upplysas om att den styrs av Kapten Konkurs, men att det finns grannar som man kan ansluta sig till, som redan är anslutna till Biosfären.

  SvaraRadera
 4. Anso: Tack för länken.
  Roland/RL: Det där med ålderns försoning var ironi.

  SvaraRadera
 5. Tvingas hålla med dig om att Göteborg är trevligare än Stockholm nu för tiden. Människor i Stockholm - som inte är så många stockholmare längre - är så in i helsicke igenbommade, isolerade från varandra när de (vi) rör oss på stan. Generaliserar givetvis, men inte så mycket. Och slussen kan sluta med en katastrof. Lägg bilarna under vattnet i en tunnel, ta bort dem från Slussen och låt kollektivtrafik, cyklande och gående ta över och gör en kulturplats av området utan att förta vyerna.
  Stockholmare sedan födsel

  SvaraRadera
 6. @Anso
  Man har genomfört det förslag du föreslår, nämligen att utlokalisera till Västgötaslätten. Resultatet blev Djurskyddsmyndigheten, resultatet av den soppan känner vi alla till.

  SvaraRadera
 7. I min barndom hade jag en släkting bosatt på Dalagatan 13 i Stockholm. Där fanns helt riktigt Vasaparken intill, och där var fint. Är den slopad numera?

  Gt
  (Gammal som gatan.)

  SvaraRadera
 8. Fundersam: jag menade det väl halvt på skämt för att understryka vikten av vidsyn - och utsikt. Tror inte det kommer något bra av bunkermentalitet. Myndigheter finns väl lite varstans i vårt land. Karlstad, Jönköping osv. tror inte att västgötaslätten är mindre lämpad för demokratiska institutioner.

  Att djurskyddet havererar beror ju till stora delar på resursbrist, omorganisation, inga pengr till kontroller och att man inte ställer samma krav på importerade livsmedel som den svenska lagen föreskriver utan i stället i frihandelns namn väljer att anpassa djurvård efter marknaden. Vad jag förstått.. har ingen djupare insyn på enskilda myndigheter...

  /Anso

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.